начална дискова херния - превенция

Здравейте,
От 7-8 месеца почна да ме боли между два прешлена. Дълго време не обръщах внимани. Общо взето ту намалява ту се усилва. Но нищо което да ми пречи да си тренирам и прочие. Все пак след този период от време реших да ида на лекар да видя все пак какво става. След скенер се оказа, че имам данни за дискова херния която била в много начален стадий. Препоръчаха ми някаква инжекция с озон и щяло да се оправи напълно. Понеже инвазивните методи не са ми много любими, особено като става дума за стави и кости. Та чувал съм че има набор от упражнения които заздравяват точно мускулите покрай прешляните и по този начин се предпазва гръбнака от изкривявания и размествание. Някой може ли да даде достоверна информция по този въпрос, личен опит и евентуално упражнения ?

Благодаря.

Няма дискова херния в начален стадий,нека само направим това уточнение.Истинска дискова херния е само една и се съпътства с директна механична компресия от дисковия фрагмент към нервните структури.Възможни други причини са остеохондроза,фитоза,протрузия и т.н.Много от невролозите и неврохирурзите не правят разлика между херния и протрузия за съжаление и пишат на всичко херния,което не е така.Оправяне напълно е възможно единствено по инвазивен път,останалото е стремеж към поддържане в ремисия и без болки.Има огромен набор от упражнения,но трябва да работиш със специалист инструктор в тази област,кинезитерапевт и други комептентни лица.В Германия има специализирана верига фитнес зали,които са специално за  пациенти с дискови изменения и при тях амплитудата на движенията е точно определена и рискът от контузии е сведен до минимум.Само едно важно нещо бих искал да ти споделя,специално за този тип проблеми - спирането и ограничаването на спорта влошава състоянието.

Не съм запознат с видовете хернии и подробности. Така ми обясни Мазнейков.... нямало страшно, слагаме инжекцията и всичко на другия ден е като ново... само дето на тея магии нещо не вярвам. Че ще има консултации с други специалисти ще има. Реших да проверя тука ако някой има такава програма с упражнениея, но си давам сметка че наистина е пои добре на място да ми покажат такива специалисти.
Най-хубавото в цялата ситуация е че трябва да се спортува :) Тоест моментите с “мързи ме” ще борят по лесно.

Ако те оправи с една инжекция,всички неврохирурзи в света ще си скъсат дипломите,ще останат без работа,а на твоя човек ще му бъде връчена моментално нобелова награда за принос в медицината.В София можеш да посетиш Доц Габровски,той е корифей в тази област.

ами немога да коментирам... това ми казаха, това споделям. Инжекция с озон между прешлените. Почетох малко в нета за тея инжекця. Уж подобрява локания метаболизъм и там диска се свивал и се прибира и всичко се нарежда :).

Божа работа. Мерси за насоката. Дадоха ми и на още един. ще ида за консултация. Поне не ми е някакво невероятно спешно... та имам време да проуча нещата. интересното е, не съм намалил интензитета на тренировките и тежестите, а сега дори и дискомфорт не усещам на проблемното място. Почнах да плувам от месец някъде между другото ... може и там да съм се понаместил :)

18.05.13
17:41

Колега, ще споделиш ли как се развиха нещата при теб през последната година и дали се реши за ижекцията с озон?

Здравейте момчета. Малко бих искал да се намеся в тази тема, защото имам известен опит с дисковата херния. На мен ми дойде до главата тая гад и се наложи да ме оперират, защото самия гел от скъсания диск полепна по нерва ми и ми причини частична парализа на десния крак. За щастие това го отстраниха, премахнаха течността и 80-90% от повредения диск и сега прешлените ми са един в друг. Става въпрос за диска между 4 и 5 прешлен, именно този диск който поема цялата тежест при натоварване. Сега не мога да вляза в зала, не мога да бягам, защото трябва разреза да възстанови тъканта си и да си възстанови кожата която е нарушена. Исках помощ относно тренировките които мога да правя, защото не ми се ще да се занемарявам така и да дремя пред лаптопа по цял ден, но без успех. Но въпроса с инжекцията ... съгласен съм с предишното мнение, че това няма да се оправи просто така. Ще ти даде някакво моментно облекчаване, но при първата по-сериозна тренировка или натоварване ще се появи с пълна сила. Препоръчвам ти лечение, но не с хапчета, защото са много агресивни към стомаха и после ще имаш раздразнение на червата и ще търчиш до WC-то по 3 пъти на ден, а изчистването от това е някъде около 3-4 месеца ... Не е приятно изобщо. Ако мога да помогна с нещо съм насреща, успех с това.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1