12.02.12
17:27
Кои са ви 5 най-предпочитани мазнинни източника за набавяне на енергия ?
Дублирам темата и тук,защото освен с потенциал за ползотворно повсеместно сверяване се чудя с какво да разнообразя количеството мас и сланина,млечните освен маслото също не са вариант.Идеи?
ред.
Към момента - сланина,мас,бадеми,лешници,масло
И искам да понамаля част от първите две.
Темата беше редактирана от donsir на 12.02.12 17:38.
Домашни яйца,сирена/кашкавал,маслин и мазнините от месото,но само ако е домашно.
12.02.12
17:42
Яйцата и рибата и по малко мазните меса ги броя протеин,а ядките и сега ми бъркат здраво в джоба
Квасената сметана е добра. Сланината е най-вкусният вариант за мен, маслото поръсено с чубрица се нарежда на почетно второ.
Ако си намериш читав бекон без консерванти супер, ама... успех.
И да, ядки също така, ако ти се дават пари за тях.
12.02.12
18:51
Всякакви видове сирена, високомаслени млека (има биволско 7 процента), масло, зехтин, олио от гроздови семки, ядки, сусамов тахан, фъстъчено масло. Да живеят мазнините.
1.Ядки - орехи (адски много, имам 2 дървета на вилата), бразилски орех, макадамия, бадем, кашу
2.Сусамов тахан и такъв примесен с ленено семе
3.Зехтин
4.Останалото са мазнините, които си вървят с храната.
5.Масло
12.02.12
19:30
Ползвам орехи, яйца и свинско.
Внимавайте с тези студено-пресовани зехтини и всякакви растителни мазнини ;). Сланина, мазно свинско, сметана, жълтъци.
казано от martinski на 12.02.12, 20:20:
Внимавайте с тези студено-пресовани зехтини
В смисъл?
13.02.12
04:05
Бекон, краве масло, кокосово масло, зехтин, маслини, гауда, синьо сирене, ядки.
Извинявам се за лекото отклонение,но искам да попитам-заквасената сметана в магазините като цяло добра ли е?Намерих на бор-чвор 200 гр кутиики,но попринцип незнам какво трябва да представлява една истинска заквасена сметана и затова.Едно кисело мляко 4,5% попринцип е същото на вкус като тези сметанки :Д
казано от Стоянчо на 12.02.12, 22:57:
казано от martinski на 12.02.12, 20:20:
Внимавайте с тези студено-пресовани зехтини
В смисъл?
Прекалено лесно се окисляват : )
13.02.12
08:41
Тия дни се сетих, че отдавна не съм хапвал маслини - не са лош вариант. Напоследък посягам и към заквасена сметана, може да се комбинира с наистина много други храни, но щом гледаш да бягаш от млечните продукти... Запеченото беконче си остава класика, хубавото масло придава страхотен вкес на всяка храна. Таханът е вариант, но ако ти е вкусен (смесен с мед гарантирано е вкусен, но медът вече променя ситуацията с хранителната и енергийната стойност). Предложението на Crazy_With_Razor за различни сирена (като синьото) също е добро, стига да ги харесваш (струва ми се, обаче, че са сравними като цена с ядките).
казано от Voyager на 13.02.12, 08:17:
Прекалено лесно се окисляват : )
Именно, а от там се получават и свободните радикали в кръвта, а от там и раковите клетки.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 13.02.12 09:24.
13.02.12
13:34
Всъщност, студено-пресовния зехтин е един от малкото видове олио което е изключително устойчиво на окисляване, и има една от най-високите точки на задимяване ( ака момента когато олиото започва да се хидрогенира ). Това разбира се, при положение, че се пържи с него, при сурова консумация няма проблем, тогава даже е и полезно, защото има антиоксиданти. Свободните радикали се образуват след неколкократно ползване на едно и също олио за пържене, и могат да се образуват от всяка мазнина, която се пържи.
Свободни радикали в кръвта имаш и без да пържиш мазнини, те са жизненоважни за немалко биохимични процеси в организма. Проблема, както при много други неща, е в дозата. Пържене 1-2 пъти в седмицата, стига да те влече, и с подходящите мазнини няма да ти докара рак, няма да е само това причината.
Проблемът с изменените мазнини идва от там, че заменят правилните мастни к-ни в митохондриалната мембрана. Трансмазнините не свързват кислорода, стига се до хипоксия на клетъчно ниво. Липсата на кислорд в клетката при което се изражда клетъчния метаболизъм (става изключително анаеробен) е единствената причина за възникване на всеки вид рак. Всички вторични причини като тютюнопушене, висока кръвна захар, облъчвания, консумация на трансмазнини (и мн други) водят до възникване на първопричината. Затова и коснумацията на родителски форми омега 3 и омега 6, както и контрола на кръвната захар са може би от първостепенно значение за борбата с рака.
13.02.12
14:11
Наистина много смешно.Хората ядат масло,защото е добър източник на мазнини и е много здравословно.Евала..
13.02.12
14:15
казано от Voyager на 13.02.12, 13:58:
Липсата на кислорд в клетката при което се изражда клетъчния метаболизъм (става изключително анаеробен) е единствената причина за възникване на всеки вид рак.
Това е процеса при който възниква рака, не причината!!!
Определено процеса на лишаване на клетката от кислород е причината. Всичко останало са просто фактори.
Наситените мазнини са изключително нереактивоспособни, затова създават най-малко бели в организма, както и ако се готви - по добре да е с тях.
13.02.12
14:55
казано от Vintage на 13.02.12, 08:02:
Извинявам се за лекото отклонение,но искам да попитам-заквасената сметана в магазините като цяло добра ли е?Намерих на бор-чвор 200 гр кутиики,но попринцип незнам какво трябва да представлява една истинска заквасена сметана и затова.Едно кисело мляко 4,5% попринцип е същото на вкус като тези сметанки :Д
Потърси марката “Данон” има страхотен вкус, и е една от най-качествените в страната.
13.02.12
14:58
казано от Voyager на 13.02.12, 14:47:
Определено процеса на лишаване на клетката от кислород е причината. Всичко останало са просто фактори.
Определно не е. Различните фактори са причина, процеса е следствие на причната.
Мнението беше редактирано от Crazy_With_Razor на 13.02.12 14:59.
Съвсем не. Пушенето води до определени изменения, високата кръвна захар и породените от нея възпалителни процеси също. Сами по себе си обаче те не причиняват рак.
13.02.12
15:09
Съвсем да. Пушене, храна, радиация, генетика и т.н. са причините процеса да се извършва на първо време.
казано от Anatoli Ivanov на 13.02.12, 14:55:
казано от Vintage на 13.02.12, 08:02:
Потърси марката “Данон” има страхотен вкус, и е една от най-качествените в страната.
Ще ме извиняваш,ама Данон са далеч от качеството.. ;)
А ако пушенето (например) не доведе до рак? Остава си просто фактор и не предизвиква нищо. Докато лишаването на клетката от способността да осъществява аеробен метаболизъм пряко води до превръщането й в ракова.
Спорим за глупости. Мисля, че и на двамата ни е ясно как стоят нещата, но си играем с думички.
13.02.12
15:17
О извинявай, трябваше да напиша “възможните причини” ли? Кое лишава клетката от способността да осъществява аеробен метаболизъм? Клетката от само себе си просто така решава, щото й харесва, или други фактори?
Мнението беше редактирано от Crazy_With_Razor на 13.02.12 15:17.
13.02.12
15:20
Пичове, пуснете нова тема и спорете там. На драго сърце ще ви преместя и мненията. Сега само замазвате тази на нашия съфорумник.
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 13.02.12 15:20.
13.02.12
16:37
Аз лично не съм някакъв високомазнинен фен, да ям мас и масло със лъжицата и т.н., главно приемам мазнини от мръвките и отделно масло сутрин с яйцата и зехтин към салата (ако има) или извара. Също хапвам и ядки, но по-рядко. Но да, най-общо казано - масло,зехтин и ядки (орехи или бадеми)
13.02.12
16:46
Аз лично не разбирам защо давате толкова много пари за ядки, като източник на мазнини при ВМ. Повече от 100 гр ядки на ден според е безсмислено. Главната причина за мен е допълнителните омеги - 6, които и без това организма много лесно си набавя. Накрая много често се получава дисбаланс между омега 3 и омега 6. Мисля, че точно в Т-нейшън имаше статия за това, че ядките не са толкова ‘’супер-дупер’’ полезни колкото се говори. По-скоро са полезни в количество.
Относно останалото - мазни меса, сирене, масло, яйца, зехтин и ядки в умерени количества.
Мнението беше редактирано от Мила на 13.02.12 16:47.
Не видях някой да споменава лененото семе, то съдържа мастните киселини(Омега-3 и Омега-6), лигнани и фибри, а
лигнаните имат антибактериално, антивирусно и антиоксидантно действие.
13.02.12
18:23
Разнообразието от източници е налице.
Мнението беше редактирано от donsir на 14.10.13 05:17.