12.02.12
18:45
Цялата 2011 година беше една голяма борба с килограмите. Всъщност, не беше борба, беше глад. На два-три пъти гладувах зверски. Резултати: сваляни около 5-10кг, после връщани (не двойно, но връщани) и видим целулит (който се държи на хормонален дисбаланс, ако съдя по здравословните си проблеми, но не изключвам, че всичките драстични диети, йо-йо ефектите и т.н., са допринесли много, много, много за получаването му). Е, не съм доволна. Омръзна ми с вечното “от утре”, “от понеделник”, “на 1 януари 2012 година ще се променя”, “от следващия месец”... Омръзна ми преди всяко гладуване да се опитвам да се натъпквам с всякакви любими храни, за да не ми липсват. Всъщност ям по навик, не съм гладна, просто от скука ям, което е крайно малоумно.
И в крайна сметка не мога да се отчета с никакви резултати, ама никакви (положителни поне)! Толкова съжалявам, че още в началото не започнах с нормален, здравословен режим, а исках да стане по най-бързия начин и не, не защото бързах за някъде, не защото идваше пролет или лято, а защото нямах волята за спорт, защото така е по-лесно, защото бях глупава. Сега като се замисля - ако бях започнала тогава, щях в момента да имам горе-долу изваяна фигура, а не нищо. Все тая, не мога да върна времето назад. Мога само да се променя.
Юни месец 2011 започнах да ходя на фитнес, но гладувайки, не бях и постоянна, нямах сили. Спрях през юли и това беше със спорта... до днес. Казвам край на всякакви гладувания, безразборни хранения, захвърлям мързела в дъното на килера и нямам намерение никога, ама никога повече да го изваждам от там, никога. Килограмите ми и постоянното мислене за това колко зле изглежда тялото ми ме карат да съм ужасно психически нестабилна, а те всъщност не са въобще толкова много 53-55кг, варират, по-често 53, на ръст 162см. Просто съм отпусната, имам доста мазнини в областта на бедрата и дупето и искам да ги сваля и да изваям някаква фигура. Този път не си давам някакви срокове, но ми се ще поне до лятото да изглеждам достатъчно добре, че да не ме е срам да ходя на плаж, да нося къси панталони, поли, рокли и т.н., не искам да ме е срам да се чувствам като момиче.
Калорийният ми баланс е 2394, 9, искам да отслабна => изваждам 500 (ако съм разбрала правилно?) и се получават 1894 калории. Мисля да започна НВД, но не мога да се ориентирам в изготвянето на меню. Бихте ли ми помогнали?
Разполагам с фитнес зала, мисля да ходя 4-5 пъти седмично - кръгова тренировка (в началото поне), а кардиото да е интервално.
Също бих искала съвети как да се справя с целулита... нямам достатъчна финансова възможност за антицелулитни масажи и май това прави преборването ми почти невъзможно.
Ако има значение, на 17 години съм.
Честито :). Започни на РБД и след един месец или два премини на НВД и до лятото си топ резачка, с подходящата тренировка де :)
Здравей, Теа
Истината е в правилната тренировка, която не е във фитнес залата, а навън рано сутрин. Така се хабят най-много калории, защоти ти действат както инфраред лъчите, така и кислорода, който липсва в залите. Не е важно да се ограничаваш, а да ядеш по малко от всичко, което ти доставя удоволствие. Важно е да се запиташ кое занимание ти е интересно, рисуване, свирене на барабан, излизане с приятели и т.н. Отделяй повече време затова и не яж от скука, няма смисъл. Що се отнася до целулита за него трябва да поработиш...без сол, без захар, повече вода и кръгообразни масажи с подвижния душ от колената към дупето, редуваш топло/студено.
Ако имаш други въпроси ще се радвам да ти отговоря, все пак от 10 години се занимавам с това:)
Здравейте! Днес ще се опитам да се справя с РБД и да си съставя някакво примерно меню, защото все още съм малко неориентирана. : )
Нямам възможност да тренирам рано сутрин, освен събота и неделя, защото през другото време съм на училище - двата срока съм първа смяна. Засега (до лятото) ще мога да тренирам само във фитнес зала и вкъщи, и евентуално събота и неделя навън.
За храната - вече проумях колко е безсмислено да се храня от скука.
Благодаря за съветите!
И да, имам въпрос, добре ли е да правя кръгова тренировка в началото, а после интервално кардио? Или бихте могли да ми препоръчате някаква друга?
П.П. Добавих и мерки, в профила си. :)
казано от Vergy на 13.02.12, 12:07:
Истината е в правилната тренировка, която не е във фитнес залата, а навън рано сутрин. Така се хабят най-много калории, защоти ти действат както инфраред лъчите, така и кислорода, който липсва в залите.
Аха, значи има правилна и неправилна тренировка според мястото на провеждане. Това обяснява всичко... :D
Инфраред лъчи, а? Това да не са нещо като infracherveni лъчи, само че наобратно?
Здравей, Теа!
Най-добрият вариант е да правиш комбинация от кръгова тренировка и кардио едновременно. Това означава, че след всеки кръг завършваш с кардио за 5 мин. интензивно натоварване. Като завършиш и последният кръг (4ти на брой) си правиш 10 минутна интервална тренировка през 2 мин.
Що се отнася до инфраред лъчението има доста инфо в интернет за ползите от тренировките на открито:) и как въздействат природните фактори върху организма. Така че Боби, ако бях на твое място щях да почета малко повече;) Да не говориме, че вече има фитнеси, в които се използва инфраред за отслабване:)
казано от Vergy на 13.02.12, 16:14:
Здравей, Теа!
Най-добрият вариант е да правиш комбинация от кръгова тренировка и кардио едновременно. Това означава, че след всеки кръг завършваш с кардио за 5 мин. интензивно натоварване. Като завършиш и последният кръг (4ти на брой) си правиш 10 минутна интервална тренировка през 2 мин.
Що се отнася до инфраред лъчението има доста инфо в интернет за ползите от тренировките на открито:) и как въздействат природните фактори върху организма. Така че Боби, ако бях на твое място щях да почета малко повече;) Да не говориме, че вече има фитнеси, в които се използва инфраред за отслабване:)
А ти знаеш ли как е infrared на български? Хайде погрижи се да научиш, преди да пращаш мен да чета.
Явно не разбираш от ирония, затова карам направо.
И за да си продължа мисълта, след като научиш българския термин “инфрачервено излъчване”, ще ти обясня и какво представлява то. Това е излъчване с по-голяма дължина на вълната от видимата светлина. Често инфрачервените лъчи се наричат още топлинни лъчи. Можеш ли да познаеш защо? Защото всички тела с температура над абсолютната нула ги излъчват. Тези лъчи имат едно свойство - да загряват погълналите ги предмети. Около половината от слънчевата енергия, която достига Земята, е именно под формата на инфрачервено излъчване. И така - след като си говорим за топинно излъчване, а навън е -10 градуса, колко интензивно мислиш, че е то? Излишно е да отговаряш - ясно е, че за каквито и проучвания, свързани с инфрачервения спектър да ми говориш, през февруари при облачно време ефектът им върху човешкия организъм е нищожен. Даже напротив - в момента у вас или във всяка зала за фитнес има доста повече инфрачервено излъчване, отколкото навън. Така че спри да пълниш главата на момичето с врели-некипели, ако обичаш.
Ха хаха ха пич, аз съм физиотерапевт и съм учила много повече за въздействието на тези лъчи отколкото ти си прочел в уикипедия. Използвам инфраред, защото в медицинските среди е често използван термин. Казах тренировки навън, но не казах на - 10 градуса. Нямам идея да се перча с познанията си, нито да се карам с хора от форума, а споделям информация за природните фактори, защото смятам, че хората трябва да обърнат внимание на естествените неща, около тях, а не да се затварят в помещения като риби в аквариум. И в духа на добрите отношения, не желая да се караме Боби, всеки има право на гледна точка, аз просто споделих своята.
Мнението беше редактирано от Vergy на 13.02.12 21:13.
казано от Vergy на 13.02.12, 20:55:
Ха хаха ха пич, аз съм физиотерапевт и за твоя радост съм учила много повече за въздействието на тези лъчи отколкото ти си прочел в уикипедия.
Хаха, пич?!? Явно освен познанията по физика, ти куца и възпитанието.
Физиотерапевт, а? Жалко за образованието ти, щом си позволяваш да делиш тренировките на правилни и неправилни според мястото им на провеждане, както вече отбелязах по-горе. Инфрачервените лъчи са си инфрачервени лъчи, а ефектът от тях (по-специално от субмилиметровия диапазон) са известни отдавна. Това обаче по никакъв начин не прави тренировката в зала или у дома “неправилна”.
Ок, съгласна, не се изразих правилно за тренировката в зала. Това, което исках да кажа е, че тренировките на открито рано сутрин са по-здравословни и по-ефективни.
казано от Vergy на 13.02.12, 22:19:
Ок, съгласна, не се изразих правилно за тренировката в зала. Това, което исках да кажа е, че тренировките на открито рано сутрин са по-здравословни и по-ефективни.
Да, така формулирано, е напълно вярно.
Мога само да допълня, че тренировките с тежести на закрито и тези със собствена тежест на открито не само не се изключват, а се допълват чудесно.
Между другото, споменаването ти на въздействието на инфрачервения спектър върху човешкото тяло ме накара да се поразровя за публикации по темата. Освен активиращия водните молекули и съответно стимулиращ консумацията на калории ефект, има и други резултати върху тялото, особено върху онази му част, изложена пряко на него. Попаднах на много интересно проучване, в изводите от което се твърди, че по подобие на ултравиолетовите лъчи, топлината и инфрачервеното излъчване имат състаряващ ефект върху човешката кожа, като предизвикват промени в ДНК на клетките, формиране на увредени кръвоносни съдове и възпалителни процеси. Ето източника (доста сериозен според референциите):
http://www.nature.com/jidsp/journal/v14/n1/full/jidsymp20097a.html
Предполагам, че е както с всяко нещо - дозата прави отровата.