Контузия в следствие на занемарени уреди

15.02.12
22:50

Здравейте!

Някой от вас някога получавал ли е контузия, заради уред, който е бил повреден или се е повредил по време на тренировката му. Изобщо чували ли сте за подобни случаи, за такива зали, познавате ли такива хора? Интересно ми е изобщо дали някоя институция се грижи за проверката и изправността на уредите в залите, понеже те лесно могат да се превърнат в машини-убийци.

Най-често срещаното е докато тренираш на някакъв скрипец да се скъса въжето. Не съм ставал свидетел а и се надявам да не ставам. Чувал съм доста истории. Случват се такива неща. Както е казано: “шит хепенс”!
Надяваш се да не се случи на теб и това е.

15.02.12
22:56

А не трябва да е така. Трябва да има някой, който следи за безопасността във залите. Понеже някои собственици са безотговорни. Иначе за подобни случаи и аз съм чувал. Някой друг да сподели?

HE

15.02.12
23:02

Късал съм два пъти въже на скрипец. Единия път направих кълбо, че дърпах за гръб, а втория път се пернах през краката докато правех трицепс.
Неприятното е, че всеки следващ път очакваш да се случи нещо подобно :D
Иначе, кой ще ти следи за такива работи - ако евентуално забележи или някой му каже.

16.02.12
03:10

Счупен дъмбел . Не видях как стана , просто видях счупения дъмбел и ми казаха как е станало . Някой правил раменна преса и като свършил бързичко свалил дъмбелите на земята , единия се изтъркулил/завъртял към другия и така се счупил . Добре , че не се е счупил докато е правил пресата ! :Х На мен ми се е случвало въжето на скрипеца да се изкара от ролката докато правя трицепс , не е много приятно , но нищо фатално . Също така Смит машината доколкото знам трябва да е смазана до някаква степен , но в един случай не беше и запецнах по средата на клек ! :D От тогава никъв клек на смит машина (с повече от 100 xD) ...

16.02.12
08:05

Виждал съм всякакви работи на един му тръгна стойката за тягата, а беше с фитили и не можеше много много да избяга трябваше да дърпа щангата с него :D късане на въжета на скрипеца много пъти 4-5 даже при мен се случи на горен скрипец за гръб тъкмо дърпам и то се откачило от горната макара жилото и желязото в главата беше доста неприятно, чупене на дръжки на машината за трапец, на машина за гребане за гръб, кривене на олимпийски лост вчера беше счупена пейката за коремни преси явно някой е стъпал на нея и едната част се беше счупила така лекинко... :D

16.02.12
08:37

Като бях на ортопед в Пловдив ми каза, че били оперирали едно момче със смазана тазобедрена става, на пек дека 2-те страни се били откачили и паднали върху бедрата му. Но това са само истории, нищо не съм виждал.

16.02.12
08:53

В залата на Академик тежестите на дъмбелите се държат на винт, който постоянно се развива, а някои освен, че се развиват трудно се и завиват. Падал ми е диск, но от външната страна докато правя преси за гърди...два пъти. Без контузии.

16.02.12
11:20

казано от martinski на 16.02.12, 08:37:

Като бях на ортопед в Пловдив ми каза, че били оперирали едно момче със смазана тазобедрена става, на пек дека 2-те страни се били откачили и паднали върху бедрата му. Но това са само истории, нищо не съм виждал.

Ако е същия случай, за който се сещам не е станало на пек дек, а на лег пресата...грозна работа...

16.02.12
11:55

Още един случай със скрипец - едно момче, което тренираше в залата в 55-то у-ще в Дървеница, получи много сериозни наранявания при скъсване на въже на скрипец, докато дърпал пред гърди. Удар в лицето, аркади, увреден нерв, многобройни шевове и доста време възтановяване.
Затова като видите, че има скъсани нишки на въжето, кажете на собственика на залата или на негов представител и не правете на този уред. Ако не се погрижат още на същия или следващия ден въжето да се подмени с ново, значи е време да си сменяте залата.

В чужбина след такива инциденти ще сте богати,тук вероятно дори и извинявай няма кой да ти каже.В Италия преди време като бях реших да отида да поблъскам и най-учтиво си ме изгониха от всички зали,казаха ми,че искат да им представя медицинско свидетелство,че съм здрав и в състояние да тренирам.Та си представям при евентуален подобен инцидент какво би станало,какви обезщетения и съдилища ще има.И аз съм бил свидетел на доста интересни случки,а за капак собственика се караше на потърпевшия,че му счупил уреда.

16.02.12
12:45

казано от Георги Димитров на 16.02.12, 12:15:

В чужбина след такива инциденти ще сте богати,тук вероятно дори и извинявай няма кой да ти каже.В Италия преди време като бях реших да отида да поблъскам и най-учтиво си ме изгониха от всички зали,казаха ми,че искат да им представя медицинско свидетелство,че съм здрав и в състояние да тренирам.Та си представям при евентуален подобен инцидент какво би станало,какви обезщетения и съдилища ще има.И аз съм бил свидетел на доста интересни случки,а за капак собственика се караше на потърпевшия,че му счупил уреда.

О, аз самият съм бил в такава ситуация - самоделен скрпиец за гръб със сложени плочки докъм 130-140 кг. Рамото беше слабо и се кривеше, задната част се повдигаше и се налагаше да се затиска с нещо тежко. Един ден правех с повече килограми и понеже рядко се дърпа с повече от 70-80 там, долните плочки бяха залепнали една за друга. Как успях да ги повдигна всички не знам, но се случи. Долните били подпрени само на пружини към рамката, без да са застопорени хоризонтално. Е, измъкнаха се всичките. После собственикът не само, че не ми се извини, ами взе да ми се кара и сърди, че съм му развалил уреда. Не можело да се прави с повече от 80 килограма - не съм ли бил видял, че не е предвидено да се ползват всички плочки.. А да му беше минало през акъла да застопори долните с тел примерно, за да не могат да се ползват например? От този случай нататък започнах да ходя все по-рядко в тази зала, докато накрая съвсем спрях.
Иначе в Италия не съм ходил на зала, но в Австрия и Германия не са ми искали медицинско - пускат си те директно.

16.02.12
12:51

Късал съм въже на скрипец за трицепс- просто ме перна по носа и се разминах с нищожна драскотина.

16.02.12
16:33

Сега се сетих за случай в който е виновен човека едно дете така да се каже на 16 години изтърва една 10ка върху пръстите на крака си и в следствие 1ви - счупен, 2ри - пукнат, 3ти - натъртен

16.02.12
19:53

Аз наскоро си истървах 20ка върху пръста ама те мойте са железни :D В моя фитнес имаше едни лабави дъмбели, почти са бяха разглобили докато не ги стегната, страх ме беше да правя с тях каквото и да е да не стане някоя кавга..

17.02.12
08:12

казано от James Hinks на 16.02.12, 11:20:

казано от martinski на 16.02.12, 08:37:

Ако е същия случай, за който се сещам не е станало на пек дек, а на лег пресата...грозна работа...

Не знам, но така ми обясни д-р Харалампиев. Може да е същият случай, за който говориш. Казаха ми, че са го оперирали 4 часа момчето, сега не знам как е... :(

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1