16.02.12
19:32
Здравейте,
Имам един доста сложен проблем, но се надявам да ми помогнете с нещо. Значи, от около 2 седмици имам проблем в областа около сърцето или белия дроб(не съм сигурен). Та, имам някаква болка, все едно нещо ме притиска отвътре и понякога нещо боде отвътре. В последните 2 дена не ме е боляло толкова и не ме бодеше, но аз усещам, че отвътре нещо ме стяга и притиска... Това става най-вече, когато дишам по-тежко(например поемам доста въздух) и тогава се усеща притискането(НЕ МЕ БОЛИ, КОГАТО СИ ДИШАМ НОРМАЛНО, НО МЕ Е БОЛЕШЕ 1-2 ПЪТИ И ТАКА)... Притискането е, така както например бягам и съм се изморил доста(тогава ми става така не знам, дали при вас става)... Но сега без да бягам усещам някакво притискане... Нямам представа от сърцето ли е от белия дроб ли е... Правилно ли не дишам или какво... Нещо по-сериозно??? Не пуша...
И преди доста време е ставал така, когато вървя изведнъж почва да ме боде и притиска нещо, но ми минава... но в последните 2 дена без бодене нещо ме притиска... Или аз така чувствам, от някакъв страх или наистина ме притиска, но усещам, че не е както трябва да бъде...
Та, какво може да е? Доста вървях последните 2 дена(постоянно разкарване), но не мисля, че е от това, защото преди не беше се случвало така и колкото да вървя...
Иначе, когато бягам и съм доста уморен пак ме притиска така, но когато се спра малко и повървя ми минава и продължавам да бягам... това мисля, че е нормално и се случва заради умората?
Не съм бягал от доста време и това да допълня...Но всеки ден си вървя
Темата беше редактирана от Тихомир Велев на 16.02.12 22:43.
Отиди на лекар недеи да разчиташ на интуицията си или на гадаенето на някои от форума.
16.02.12
19:38
Най-добре е каквото и да прочетеш тук да минеш през кардиолог. Сам можеш да си ровериш как ти е кръвното и пулса и дали си в нормите.
Преди малко мерих кръвното - 144 85, а пулса е 76/мин
Уж нормалното е 120 80, 72/мин
Така, че разликата не е голяма... Все пак усещам, че сърцето ми бие по-бързо от нормалното, но явно преувеличавам от страх
В момента не спортувам нищо, освен да правя няколко упражнения вкъщи и вървя това е...
Да видим още няколко дена, как ще е и сигурно ще се ходи...
16.02.12
20:30
В случай,че си измерил правилно кръвното налягане,то имаш база за притеснение и прегледа при кардиолог е наложителен.Граничната хипертония често преминава в хипертония.Пулс 60-90 удара в минута е в норма.Консултацията със специалист при тези обстоятелства е силно препоръчителна,не губи време във интернет да си разрешаваш проблемите.Коригирай начина си на живот - стрес,наднормено тегло,прекомерна консумация на сол.
Консултирай се с кардиолог.По принцип ако имаш тежест или болка в сърдечната област повече от 30 минути се търси помощ.Единственото успокоително в случая е стойността на кръвното и пулса, но трябва да го мериш, когато ти е най-зле , можа да е и по-високо.Направи консултация.
16.02.12
22:02
По принцип сърце не боли , ако има симптоми да не е наред , няма да просто да те притиска.144/80 въобще не е нормално кръвно.Високо е за младеж като теб.Щом кръвното не е наред , значи има някакъв друг проблем , затова се посъветвай с лекар , вместо да се допитваш в фитнес форуми.
16.02.12
22:19
боби, болката,при която се търси спешна помощ не е тази в сърдечната област,а ретростерналната болка.Предвид възрастта на пациента,ювенилната атеросклероза и исхемична болест,съпътстваща се с ангина пекторис са слабо вероятни.Въпросната тежест е нищо повече от стресов симптом,чието обостряне е нормално следствие на възбудата на вегетативната нервна система.Основа за притеснение е артериалното кръвно налягане,което ако е било измерено в състояние на покой,то тези стойности са на гранична хипертония и следва да бъде изяснена причината и съответното лечение.
Точно в момента имам същия проблем от 5 дена ве4е може би. Само че при мене болката не е толкова голяма при натоварване, а вечер преди да легна. Не пуша, рядко пия. Бягам по 4-5 го 8 км редовно. Ходих на лекар обстоен преглед с кардиограма, изследвания, мерене на кръвно и пр. Всичко ми е перфектно е мнението на докторите. Според тях всичко е на нервна основа. Ако си преживял силна положителна или отрицателна емоция,може да е от това. Спри малко с тренировките, намали кафето(ако пиеш)алкохола,цигарите и като цяло го карай по полека. Приемай Валидол или мента, глог и валериан. Това препоръчаха на мен, но за по сигурно иди на лекар. Ще се радвам ако сам ти помогнал.
Точно това четох навсякъде за моя проблем... И ти си така, само че аз не тренирам в момента, заради времето... така, че не можем да кажем, че е от това... Кафе не пия, пушене не, много много рядко пиене... Това е... Ми ще се пробвам да не мисля за глупости и да не се нервирам, може би и някъв стрес да е... Пък ако е така ще му се мисли
Иначе съм на 18 години
Мнението беше редактирано от nbstw на 16.02.12 22:44.
...какъв ти покой-момчето е притеснено,измерването едва ли е вярно.
Макар,както каза колегата,предвид младата възраст едва ли има място за притеснение,но моят съвет е да идеш на кардиолог-за твое спокойствие.По себе си съдя,притеснен ли си за нещо-отиде коня в реката-кой какво прави ти все мислиш ли мислиш-ама защо,ама какво ми има..и т.н.
Здравей и от мен :)(wave)
до колкото чета... приличаш на моята история. Аз супер много се уплаших защото на 3-4 пъти си засичах пулса на 110-120 в мин. Ходих на кардиолог, ендокринолог, гинеколог и незнам още на какъв лекар. Всичко е ОК, но не могат да разберат защо се случва така. Кардиолога ми каза че съм много малка за да имам каквито и да са проблеми със сърцето, каза че мога да се притеснявам едва когато стане 150-160 в мин. Ей така както съм си легнала започва някво бясно сърцебиене, което е последвано от треперене /без усещане за студ/, а кръвното си ми е ниско попринцип и е без съществена промяна. И... нищо. Ендокринолога ми изписа за 10 дена прахчета /магнезий/ и мента, глог и валерян.
ОТИДИ на лекар и си следи кръвното и пулса.
В нормални ст/ст кръвното трябва да е 120/80 а пулса 75 в мин.
Мнението беше редактирано от Вили на 17.02.12 12:57.
Споко, това звучо точно като разместено плаващо ребро. Не е нищо особено или страшно. По описанието е точно такова. Случва се на хора, които спортуват активно. Ако ти стане, опитай се да изправиш гърди и ръце на горе, и много внимателно издишвай, за да се намести. И все пак, аз не съм лекар де :)
Виж и тук може би и прецени.
Мнението беше редактирано от Кико Сан на 17.02.12 13:20.
17.02.12
14:25
Не знам дали умишлено се пишат простотии в този раздел или просто хората са свикнали сами да се лекуват и по тази причина сме на челни места по смъртност.Няма нормална точно определена стойност за пулс,как по друг начин да ви се обясни,че в диапазона 60-90 е нормален пулс.За кръвното налягане важи абсолютно същия принцип,под 120/80 отново е в норма.Запомнете това веднъж за винаги по възможност.Момчето с темата има високо кръвно налягане,което изисква диагностика и лечение,няма какво да бъде обсъждано повече.Причината може да бъде полиетиологична,което ще доуточни специалист.Дали е “някав” стрес или “някво” заболяване,има си съответните хора,които ще го потвърдят.Относно момичето с “проблема”,изобщо не си малка за каквито и да било проблеми със сърцето.Има бебета със сърдечни пороци,има и 80 годишни пациенти с такива.Просто не е искал да те обременява с информация,защото е видял,че проблемите при теб са единствено на психическа основа с вегетативни прояви.Обиколила си 3-ма различни специалиста,от които е нямало никаква нужда и накрая ти е предписано лечение за париране на стреса и нищо повече.150-160 пулс в покой не е повод за притеснение,а за бърза помощ,при физическо натоварване нещата стоят по друг начин.Над 170 удара в минута е предпоставка за промяна в инотропния ефект върху сърцето.Относно препоръката ти да следи кръвно налягане и пулс,това е работа на лекар,а не на пациент.Нелекуваната хипертония скъсява значително продължителността на живота с последващата ангиопатия в бъбреци,ретина и т.н.Ако все пак имате нужните познания,лекувайте се сами чрез интернет и чрез мнения от съмишленици.Успех.
17.02.12
14:39
Имай предвид че измерването което си направил е било в момент на притеснение, НО ако реалното ти кръвно и пулс са със тези стойности на тази възраст, трябва да започнеш най-малкото някакви режими. Прегледа при кардиолог не е болезнен и за да ти спестя едно ходене преди да отидеш при него си пусни една кръвна картина (която включва холестерол и утайка) и урина, защото кардиолога така или иначе ще ти ги поиска. Студът също допринася за високото кръвно защото свива кръвоносните съдове. Имаш ли някой в родът с подобни проблеми?
Ами пуснал го е като тема за коментар и ние кво да правим, коментираме :)
Че не сме лекари, с цялото ми уважение и неуважение, къмто някои от тях, мисля, че е ясно.
18.02.12
00:32
Докторе Георги Димитров, ако искаш да си от полза на хората вземи им пиши на разбираем български! И разбираш от всичко, та поне не се ли научи, че тук при по-засукана работа се споменава “консултация” и не обясняваш на хората, колко са тъпи или прочие? Кво е това отношение?
Мнението беше редактирано от introducer на 18.02.12 00:33.
18.02.12
08:45
Не може на човек с високо кръвно да му се дават съвети да не се притеснява,най-малкото е опасно за живота.Когато се дават консултации в интернет и то опасни,за мен е грешно и не бива да се толерира.Сам ще видиш колко нехаят за здравето си пациентите и винаги ще те изкарват виновен теб след това.Не се впрягай за глупости,имаш далеч по-важни неща да вършиш.
Днес ходих на лекар и се съмняват нещо със стомаха... Прегледаха ми сърцето, не знам, как се казваше онова, кардиограма ли какво било и така, уж на сърцето нямам никакъв проблем...
Също така днес дадох кръв и урина и ще ходя вторник при лекаря... Да видим, какво ще е...
май диагнозата ще се окаже “хипохондрия” ;)
ако си мериш кръвното с някое електронно апаратче, смятай че все едно нищо не си измерил
25.02.12
09:51
Аа недей така,че хипохондрията в доста западни държави си е психическо заболяване и подлежи на лечение.Най-често прилагат Амитриптилин,но съм засичал и всякакви други фармацевтични коктейли да дават чуждите психиатри.
не случайно питах с какво си си мерил кръвното!
лятото пробвах едно апаратче (няма да кажа марката, но се води “марково”) - при 5 (пет) измервания, през няколко минути, и петте пъти показа крайно различни стойности - много ниски, много високи, много събрани стойности (най-фрапиращото беше 183/224)
въпросните апарати са много чувствителни и всяко мръдване или неправилно използване води до отклонения в показателите.
едно от задължителните неща, когато се мери кръвно с такова апаратче е да не се говори и лакъта да е подпрян на маса (на нивото на сърцето) и подпряна китка на триъгълната кутия на уреда.
един вид ръката е свита в лакъта под ъгъл над 90 градуса.
а за свиването в сърцето - един от признаците да разбереш дали е сърцето или нещо друго е дълнбоко вдишване на въздух - колкото можеш. Ако се получи пробождане, тежест в областта или закашляне - веднага на лекар.
в противен случай или е нещо мускулно (не сърцето) или пък друг орган прави проблеми.
26.02.12
08:58
казано от Alexander Al на 25.02.12, 22:03:
а за свиването в сърцето - един от признаците да разбереш дали е сърцето или нещо друго е дълнбоко вдишване на въздух - колкото можеш. Ако се получи пробождане, тежест в областта или закашляне - веднага на лекар.
в противен случай или е нещо мускулно (не сърцето) или пък друг орган прави проблеми.
Прости му.Дано не даваш подобни съвети и другаде,но пък българина обича да слуша добре казани простотии и даже им се възхищава,а на правилната информация не обръща внимание за жалост.
ох как обичам такива мнения.
ако мислиш, че не съм прав за нещо- седни и напиши 5-10 реда да кажеш къде и с какво бъркам, а не да ми излизаш с мнение “нищо не разбираш, ама аз няма да ти кажа нищо повече”.
мнения от сорта на “българина това, българина онова” не носят полза никому.
пп. днес е ден за прошка, та ако съм сбъркал с нещо - прости ми, но бъди така добър да обясниш на мен и на широката публика с какво и къде сбърках аз простомъртния.
26.02.12
17:27
Аз не мисля,че не си прав,ти просто не си прав,защото няма как да бъдеш.Не знам по какъв начин да ти го обясня.Тук не се цени какво казваш,а какво искат да чуят пишещите и не ги упреквам,всеки иска да чуе,че му няма нищо и не е болен.Затова и няма смисъл да се помага и пише в тези раздели.А относно питането ти - ъгъл 90 градуса ? ,”или е нещо мускулно (не сърцето)” - от 1-ви курс още ни учиха,че сърцето е мускулест орган,но вече и в това се съмнявам, дълбоко вдишване ? - виж,за белодробни показатели/капацитети/ и функционална диагностика на бял дроб с един спирометър до теб съм съгласен,но иначе дълбоко вдишване не е никакъв диагностичен показател,съжалявам.Пробождане в областта на сърцето ? Какво по-точно ще те прободе там ? Най-често интеркосталните невралгии са с такава симптоматика,което няма общо със сърце.Пробождането или стягането,свързано със сърцето и застрашаващи живота на болния,е стерналната болка,признак на малко страшнички състояния.