Притискане в областта на сърцето

16.02.12
19:32

Здравейте,

Имам един доста сложен проблем, но се надявам да ми помогнете с нещо. Значи, от около 2 седмици имам проблем в областа около сърцето или белия дроб(не съм сигурен). Та, имам някаква болка, все едно нещо ме притиска отвътре и понякога нещо боде отвътре. В последните 2 дена не ме е боляло толкова и не ме бодеше, но аз усещам, че отвътре нещо ме стяга и притиска... Това става най-вече, когато дишам по-тежко(например поемам доста въздух) и тогава се усеща притискането(НЕ МЕ БОЛИ, КОГАТО СИ ДИШАМ НОРМАЛНО, НО МЕ Е БОЛЕШЕ 1-2 ПЪТИ И ТАКА)... Притискането е, така както например бягам и съм се изморил доста(тогава ми става така не знам, дали при вас става)... Но сега без да бягам усещам някакво притискане... Нямам представа от сърцето ли е от белия дроб ли е... Правилно ли не дишам или какво... Нещо по-сериозно??? Не пуша...

И преди доста време е ставал така, когато вървя изведнъж почва да ме боде и притиска нещо, но ми минава... но в последните 2 дена без бодене нещо ме притиска... Или аз така чувствам, от някакъв страх или наистина ме притиска, но усещам, че не е както трябва да бъде...

Та, какво може да е? Доста вървях последните 2 дена(постоянно разкарване), но не мисля, че е от това, защото преди не беше се случвало така и колкото да вървя...

Иначе, когато бягам и съм доста уморен пак ме притиска така, но когато се спра малко и повървя ми минава и продължавам да бягам... това мисля, че е нормално и се случва заради умората?

Не съм бягал от доста време и това да допълня...Но всеки ден си вървя

Темата беше редактирана от Тихомир Велев на 16.02.12 22:43.

16.02.12
19:34

Отиди на лекар недеи да разчиташ на интуицията си или на гадаенето на някои от форума.

Най-добре е каквото и да прочетеш тук да минеш през кардиолог. Сам можеш да си ровериш как ти е кръвното и пулса и дали си в нормите.

16.02.12
20:01

Преди малко мерих кръвното - 144 85, а пулса е 76/мин

Уж нормалното е 120 80, 72/мин

Така, че разликата не е голяма... Все пак усещам, че сърцето ми бие по-бързо от нормалното, но явно преувеличавам от страх

В момента не спортувам нищо, освен да правя няколко упражнения вкъщи и вървя това е...

Да видим още няколко дена, как ще е и сигурно ще се ходи...

В случай,че си измерил правилно кръвното налягане,то имаш база за притеснение и прегледа при кардиолог е наложителен.Граничната хипертония често преминава в хипертония.Пулс 60-90 удара в минута е в норма.Консултацията със специалист при тези обстоятелства е силно препоръчителна,не губи време във интернет да си разрешаваш проблемите.Коригирай начина си на живот - стрес,наднормено тегло,прекомерна консумация на сол.

16.02.12
21:47

Консултирай се с кардиолог.По принцип ако имаш тежест или болка в сърдечната област повече от 30 минути се търси помощ.Единственото успокоително в случая е стойността на кръвното и пулса, но трябва да го мериш, когато ти е най-зле , можа да е и по-високо.Направи консултация.

16.02.12
22:02

По принцип сърце не боли , ако има симптоми да не е наред , няма да просто да те притиска.144/80 въобще не е нормално кръвно.Високо е за младеж като теб.Щом кръвното не е наред , значи има някакъв друг проблем , затова се посъветвай с лекар , вместо да се допитваш в фитнес форуми.

боби, болката,при която се търси спешна помощ не е тази в сърдечната област,а ретростерналната болка.Предвид възрастта на пациента,ювенилната атеросклероза и исхемична болест,съпътстваща се с ангина пекторис са слабо вероятни.Въпросната тежест е нищо повече от стресов симптом,чието обостряне е нормално следствие на възбудата на вегетативната нервна система.Основа за притеснение е артериалното кръвно налягане,което ако е било измерено в състояние на покой,то тези стойности са на гранична хипертония и следва да бъде изяснена причината и съответното лечение.

16.02.12
22:32

Точно в момента имам същия проблем от 5 дена ве4е може би. Само че при мене болката не е толкова голяма при натоварване, а вечер преди да легна. Не пуша, рядко пия. Бягам по 4-5 го 8 км редовно. Ходих на лекар обстоен преглед с кардиограма, изследвания, мерене на кръвно и пр. Всичко ми е перфектно е мнението на докторите. Според тях всичко е на нервна основа. Ако си преживял силна положителна или отрицателна емоция,може да е от това. Спри малко с тренировките, намали кафето(ако пиеш)алкохола,цигарите и като цяло го карай по полека. Приемай Валидол или мента, глог и валериан. Това препоръчаха на мен, но за по сигурно иди на лекар. Ще се радвам ако сам ти помогнал.

16.02.12
22:41

Точно това четох навсякъде за моя проблем... И ти си така, само че аз не тренирам в момента, заради времето... така, че не можем да кажем, че е от това... Кафе не пия, пушене не, много много рядко пиене... Това е... Ми ще се пробвам да не мисля за глупости и да не се нервирам, може би и някъв стрес да е... Пък ако е така ще му се мисли

Иначе съм на 18 години

Мнението беше редактирано от nbstw на 16.02.12 22:44.

16.02.12
22:47

...какъв ти покой-момчето е притеснено,измерването едва ли е вярно.
Макар,както каза колегата,предвид младата възраст едва ли има място за притеснение,но моят съвет е да идеш на кардиолог-за твое спокойствие.По себе си съдя,притеснен ли си за нещо-отиде коня в реката-кой какво прави ти все мислиш ли мислиш-ама защо,ама какво ми има..и т.н.

17.02.12
12:56

Здравей и от мен :)(wave)

до колкото чета... приличаш на моята история. Аз супер много се уплаших защото на 3-4 пъти си засичах пулса на 110-120 в мин. Ходих на кардиолог, ендокринолог, гинеколог и незнам още на какъв лекар. Всичко е ОК, но не могат да разберат защо се случва така. Кардиолога ми каза че съм много малка за да имам каквито и да са проблеми със сърцето, каза че мога да се притеснявам едва когато стане 150-160 в мин. Ей така както съм си легнала започва някво бясно сърцебиене, което е последвано от треперене /без усещане за студ/, а кръвното си ми е ниско попринцип и е без съществена промяна. И... нищо. Ендокринолога ми изписа за 10 дена прахчета /магнезий/ и мента, глог и валерян.

ОТИДИ на лекар и си следи кръвното и пулса.
В нормални ст/ст кръвното трябва да е 120/80 а пулса 75 в мин.

Мнението беше редактирано от Вили на 17.02.12 12:57.

17.02.12
13:15

Споко, това звучо точно като разместено плаващо ребро. Не е нищо особено или страшно. По описанието е точно такова.  Случва се на хора, които спортуват активно.  Ако ти стане, опитай се да изправиш гърди и ръце на горе, и много внимателно издишвай, за да се намести.  И все пак, аз не съм лекар де :)
Виж и тук може би и прецени.

Мнението беше редактирано от Кико Сан на 17.02.12 13:20.

Не знам дали умишлено се пишат простотии в този раздел или просто хората са свикнали сами да се лекуват и по тази причина сме на челни места по смъртност.Няма нормална точно определена стойност за пулс,как по друг начин да ви се обясни,че в диапазона 60-90 е нормален пулс.За кръвното налягане важи абсолютно същия принцип,под 120/80 отново е в норма.Запомнете това веднъж за винаги по възможност.Момчето с темата има високо кръвно налягане,което изисква диагностика и лечение,няма какво да бъде обсъждано повече.Причината може да бъде полиетиологична,което ще доуточни специалист.Дали е “някав” стрес или “някво” заболяване,има си съответните хора,които ще го потвърдят.Относно момичето с “проблема”,изобщо не си малка за каквито и да било проблеми със сърцето.Има бебета със сърдечни пороци,има и 80 годишни пациенти с такива.Просто не е искал да те обременява с информация,защото е видял,че проблемите при теб са единствено на психическа основа с вегетативни прояви.Обиколила си 3-ма различни специалиста,от които е нямало никаква нужда и накрая ти е предписано лечение за париране на стреса и нищо повече.150-160 пулс в покой не е повод за притеснение,а за бърза помощ,при физическо натоварване нещата стоят по друг начин.Над 170 удара в минута е предпоставка за промяна в инотропния ефект върху сърцето.Относно препоръката ти да следи кръвно налягане и пулс,това е работа на лекар,а не на пациент.Нелекуваната хипертония скъсява значително продължителността на живота с последващата ангиопатия в бъбреци,ретина и т.н.Ако все пак имате нужните познания,лекувайте се сами чрез интернет и чрез мнения от съмишленици.Успех.

Имай предвид че измерването което си направил е било в момент на притеснение, НО ако реалното ти кръвно и пулс са със тези стойности на тази възраст, трябва да започнеш най-малкото някакви режими. Прегледа при кардиолог не е болезнен и за да ти спестя едно ходене преди да отидеш при него си пусни една кръвна картина (която включва холестерол и утайка) и урина, защото кардиолога така или иначе ще ти ги поиска. Студът също допринася за високото кръвно защото свива кръвоносните съдове. Имаш ли някой в родът с подобни проблеми?

17.02.12
14:52

Ами пуснал го е като тема за коментар и ние кво да правим, коментираме :)
Че не сме лекари, с цялото ми уважение и неуважение, къмто някои от тях, мисля, че е ясно.

18.02.12
00:32

Докторе Георги Димитров, ако искаш да си от полза на хората вземи им пиши на разбираем български! И разбираш от всичко, та поне не се ли научи, че тук  при по-засукана работа се споменава “консултация” и не обясняваш на хората, колко са тъпи или прочие? Кво е това отношение?

Мнението беше редактирано от introducer на 18.02.12 00:33.

Не може на човек с високо кръвно да му се дават съвети да не се притеснява,най-малкото е опасно за живота.Когато се дават консултации в интернет и то опасни,за мен е грешно и не бива да се толерира.Сам ще видиш колко нехаят за здравето си пациентите и винаги ще те изкарват виновен теб след това.Не се впрягай за глупости,имаш далеч по-важни неща да вършиш.

19.02.12
12:23

Днес отново си мерих кръвното и беше - 114 82

а пулса - 62/мин

24.02.12
21:44

Днес ходих на лекар и се съмняват нещо със стомаха... Прегледаха ми сърцето, не знам, как се казваше онова, кардиограма ли какво било и така, уж на сърцето нямам никакъв проблем...

Също така днес дадох кръв и урина и ще ходя вторник при лекаря... Да видим, какво ще е...

25.02.12
09:27

май диагнозата ще се окаже “хипохондрия” ;)
ако си мериш кръвното с някое електронно апаратче, смятай че все едно нищо не си измерил

Аа недей така,че хипохондрията в доста западни държави си е психическо заболяване и подлежи на лечение.Най-често прилагат Амитриптилин,но съм засичал и всякакви други фармацевтични коктейли да дават чуждите психиатри.

25.02.12
18:39

Ми, то остана само и психопат да ме направите :D:D

25.02.12
19:25

не случайно питах с какво си си мерил кръвното!
лятото пробвах едно апаратче (няма да кажа марката, но се води “марково”) - при 5 (пет) измервания, през няколко минути, и петте пъти показа крайно различни стойности - много ниски, много високи, много събрани стойности (най-фрапиращото беше 183/224)

25.02.12
22:03

въпросните апарати са много чувствителни и всяко мръдване или неправилно използване води до отклонения в показателите.
едно от задължителните неща, когато се мери кръвно с такова апаратче е да не се говори и лакъта да е подпрян на маса (на нивото на сърцето) и подпряна китка на триъгълната кутия на уреда.
един вид ръката е свита в лакъта под ъгъл над 90 градуса.

а за свиването в сърцето - един от признаците да разбереш дали е сърцето или нещо друго е дълнбоко вдишване на въздух - колкото можеш. Ако се получи пробождане, тежест в областта или закашляне - веднага на лекар.
в противен случай или е нещо мускулно (не сърцето) или пък друг орган прави проблеми.

казано от Alexander Al на 25.02.12, 22:03:

а за свиването в сърцето - един от признаците да разбереш дали е сърцето или нещо друго е дълнбоко вдишване на въздух - колкото можеш. Ако се получи пробождане, тежест в областта или закашляне - веднага на лекар.
в противен случай или е нещо мускулно (не сърцето) или пък друг орган прави проблеми.

Прости му.Дано не даваш подобни съвети и другаде,но пък българина обича да слуша добре казани простотии и даже им се възхищава,а на правилната информация не обръща внимание за жалост.

26.02.12
16:19

ох как обичам такива мнения.
ако мислиш, че не съм прав за нещо- седни и напиши 5-10 реда да кажеш къде и с какво бъркам, а не да ми излизаш с мнение “нищо не разбираш, ама аз няма да ти кажа нищо повече”.

мнения от сорта на “българина това, българина онова” не носят полза никому.

пп. днес е ден за прошка, та ако съм сбъркал с нещо - прости ми, но бъди така добър да обясниш на мен и на широката публика с какво и къде сбърках аз простомъртния.

Аз не мисля,че не си прав,ти просто не си прав,защото няма как да бъдеш.Не знам по какъв начин да ти го обясня.Тук не се цени какво казваш,а какво искат да чуят пишещите и не ги упреквам,всеки иска да чуе,че му няма нищо и не е болен.Затова и няма смисъл да се помага и пише в тези раздели.А относно питането ти - ъгъл 90 градуса ? ,”или е нещо мускулно (не сърцето)” - от 1-ви курс още ни учиха,че сърцето е мускулест орган,но вече и в това се съмнявам, дълбоко вдишване ? - виж,за белодробни показатели/капацитети/ и функционална диагностика на бял дроб с един спирометър до теб съм съгласен,но иначе дълбоко вдишване не е никакъв диагностичен показател,съжалявам.Пробождане в областта на сърцето ? Какво по-точно ще те прободе там ? Най-често интеркосталните невралгии са с такава симптоматика,което няма общо със сърце.Пробождането или стягането,свързано със сърцето и застрашаващи живота на болния,е стерналната болка,признак на малко страшнички състояния.

26.02.12
19:02

ясно... ти изчерпа въпроса изцяло.
(пояснявам- иронизирам)

лека вечер.

03.03.12
11:16

Докторе,то е ясно-тук си чешем езиците.Никой не иска да изземва ф-ята на лекаря.Така че,не се впрягай много-много.
Айде със здраве!

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1