15.02.12
21:56
Здравейте от скоро се занимавам с фитнес и мисля да си купя креатин. Четох в упътването да не се смесва със кафе или горещи напитки. Понеже съм предрасположен към високо кръвно и искам да попитам дали Креатина повишава кръвното и дали мога да пия по 1 кафе на ден когато започна да взимам креатина ? Ще се радвам някой да сподели нещо по моя въпрос.
15.02.12
22:58
Като си почнал от скоро фитнеса е редно да питаш за хранителен и тренировъчен режим, а не за хранителни добавки!
И да монохидрат-а може да доведе до водна задръжка и от там до повишаване на кръвното.
Търсейки преки пътища тук, няма да получиш желаното.
15.02.12
22:59
Кафе + Креатин = Повишено кръвно налягане...
Колкото до това, че си предразположен към високо кръвно не ти препоръчвам да пиеш креатин, но това е моето мнение по въпроса...
Здравето не е играчка така, че помисли добре преди да купиш каквато и да е добавка!
Успех във взимането на правилно решение! :)
16.02.12
02:52
Аз само да вметна - Ако имаш високо кръвно , върви погледни за пясък/камъни в бъбреците (ако не си де) , че за 1 месец на 2-ма познати им откриха и те редовно се оплакваха от високо кръвно ! :)
Подкрепям съвета на Хънтъра, само искам да вметна за темата, че в момента на пазара има НЕ само монохидрат продукти, не всички задържат вода. На мен комбинацията ми преди тренировка е точно креатин + кафе, отделно сутрин и следобед си пия по едно дълго кафенце. С нормално кръвно съм и то откогато се занимавам със спорт, затова и аз препоръчвам да изчакаш, преди да се нахвърляш към такъв тип продукти.
16.02.12
22:08
Не се притеснявай за креатина.Не е безопасна добавка , но едва ли ще повлияе на кръвното ти.Даже и монохидрат да е , пак няма да ти повлияе кой знай колко.Кафе можеш да си пиеш само че не с приема на креатин.Тоест 20-30 минути след прием на креатин , не е хубаво да пиеш кафе , не защото ще дигнеш кръвно , а защото ще неутрализираш ефекта.
18.02.12
20:50
казано от Живко Желев на 16.02.12, 22:08:
Не се притеснявай за креатина.Не е безопасна добавка , но едва ли ще повлияе на кръвното ти.Даже и монохидрат да е , пак няма да ти повлияе кой знай колко.Кафе можеш да си пиеш само че не с приема на креатин.Тоест 20-30 минути след прием на креатин , не е хубаво да пиеш кафе , не защото ще дигнеш кръвно , а защото ще неутрализираш ефекта.
Уникално добър съвет ! Сега ако кажеш и защо си на това мнение и го подкрепиш по някакъв начин ще е доста добре ! Знаеш ли действието на креатина и на кафеина по отделно ? Знаеш ли действието им заедно ? А да знаеш колко време траят ефектите на кафеина ? :)
казано от Денис на 18.02.12, 20:50:
казано от Живко Желев на 16.02.12, 22:08:
Уникално добър съвет ! Сега ако кажеш и защо си на това мнение и го подкрепиш по някакъв начин ще е доста добре ! Знаеш ли действието на креатина и на кафеина по отделно ? Знаеш ли действието им заедно ? А да знаеш колко време траят ефектите на кафеина ? :)
а ти знаеш ли ги? ;)
и една тема за размисъл - защо в голяма част от предтренировъчните продукти се съдържа креатин (вкл. монохидрат) и кОфеин? ;)
19.02.12
13:08
Всъщност , знам . Не твърдя , че имам знания колкото химик , но знам достатъчно . А след начина по който написа поста си , не виждам смисъл да ти отговарям :(
Я сега за теб една тема за размисъл - в една доза от 5-6 грама , колко ли креатин и кОфеин може да има , при положение , че също така има и аргинин,бета аланин , цитрулин малат , йохимбе ,1-3 диметиламиламин и какво ли още не ? (говоря на изуст де , нямам в предвид снимката :) )
П.П. Айде все пак ще ти отговоря - защото кОфеина може да ти “спайкне” инсулина и това да помогне за абсробцията на креатина.Също така кафето може да помогне за разграждането на креатина , което отново води до по-добро усвояване . - всичко това е на теория..въпреки , че има и някои изследвания които уж го доказват , но има и други които го опровергатават... Удари един гугъл , виж за к’во става на въпрос ! 30-60 мин работа е да видиш кое , как , защо ;) Някои могат и за 5-10 минути...
А тук въпроса е за креатин и високо кръвно , леко офтопик стана , за което се извинявам :) Майка ми е предразположена към високо кръвно , личния ми е казал , че е възможно и при мен да се появи нещо такова , за това съм си написал домашното за по темата ;)
да си дойдем на думата - изследванията са крайно противоречиви и всеки си вади това, което му е угодно. кръвното от монохидрата може да го вдигне само при наличието на водна задръжка (което не се появява при всеки) и това не става изведнъж. аз съм предразположен към високо кръвно и съм говорил със спортен лекар за това. пробвал съм да приемам почти всякакви форми на креатина с кафе - никаква промяна в кръвното “преди” и “след” кафето, никаква закономерност към вдигане на кръвното, с креатин и без креатин , с кафе и без - не забелязах някаква закономерност (на мен явно монохидрата не ми влияе по никакъв начин) - нито водна задръжка, нито сила, нито .. нищо)
BTW - на български се пише кОфеин - има къде да се провери, дори и в гугъл ;)
20.02.12
12:11
През 1819 г. немски учен е открил кафеина/кофеина и го е нарекъл Kaffebase . След няколко години във Франция го изолират .. на 2 пъти ... като се твърди ,че 2-те групи учени не са знаели нито за немския учен , нито че има друга група във Франция която го прави - те са му дали име Caféine . И в двата случая никъде няма “О” ... опит за побългаряване на думата ли е , тъп превод (което се случва доооста често !) не знам , лично за мен е по-правилно да е кафеин . Не казвам , че не си прав де :)
Колкото до кръвното... Да , индивидуално си е . 4 дружки тука си пием креатин , само аз не вдигам кръвно .Единия спря да го пие защото вечерта му се вдига кръвното всеки път когато пие креатин , другия си го пие като от време на време му влияе на кръвното , за 3-тия не знам :) И аз съм пробвал с кафе да го пия и ефектите бяха - обилно потене и (почти моментално) разстройване на стомаха.
На теб щом не ти влияе по никакъв начин монохидрата , ме съмнява да ти повлияе и на кръвното .Доколкото знам креатина може да повиши креатинина , а повишените нива на креатинин влияят на кръвното :)
20.02.12
20:40
Днес си купих креатин , български е ще пробвам малко по натам да го пия ама ще спра кафето или ще пия безкофеиново , ако се появят някакви странични ефекти го спирам и си оставям само на аминокиселини. Благодая за мненията.
26.02.12
19:20
До организъм си е, но както казаха по горе. Монохидрата води/може да доведе до водна задръжка и от там високо кръвно.