17.02.12
23:32
Здравейте,
Ще тръгвам на фитнес, като ще започна с кръгова тренировка, главно с базови упражнения и мисля да тренирам 3 дни в седмицата, като между 1/2 и 2/3 тренировка да имам тренировки за издръжливост. Така става 5 дни тренировка, 2 дни за издръжливост и 3 за сила. Това до колко е удачно и ако става, то какви тренировки за издръжливост предлагате? Намерих доста в интернет и ми хареса кросфит, но мисля, че кросфит е прекалено силов, и така става, че ще си тренирам 5 дни, като всички тренировки са силови.. Какво предлагате :D Начинаещ съм, на 16 (скоро ставам на 17), 180/56.
Темата беше редактирана от Кристиян Дончев на 17.02.12 23:33.
180 см - 56 кг ??
Стига с тез сложните схеми , тренирай 3 дена и си намери някой добър хранителен режим.
Не мислиш ли че силовите тренировки ще са ти по-полезни нататък ? Сега гледай основно да трупаш и да трупаш кила.
17.02.12
23:39
Кросфита развива основно силата и издръжливостта. А щом си начинаещ, идеята ти за 5 тренировки, може би ще ти дойдат в повече. Но всичко зависи от въстановяването ти. (правилно хранене и достатъчно сън).
18.02.12
00:05
Абе не ме интересуват килограмите толкова, качването на ММ е най-лесното. Аз искам сила (devil) Ама сила при тия 56 кила :D Та, какво казвате? По-добре сега да си тренирам кръгова 3 или 4 дни в седмицата, пък по-натам ще мисля други неща?
казано от Кристиян Дончев на 18.02.12, 00:05:
Абе не ме интересуват килограмите толкова, качването на ММ е най-лесното. Аз искам сила (devil) Ама сила при тия 56 кила :D Та, какво казвате? По-добре сега да си тренирам кръгова 3 или 4 дни в седмицата, пък по-натам ще мисля други неща?
И понеже е толкова лесно това качване , за това си стоиш скелет ?
Качи маса , а заедно с нея и силата ще дойде.ТЯ е въпрос на време , не става е така за няколко месеца.
Мнението беше редактирано от RinGo на 18.02.12 00:15.
18.02.12
00:20
Това, че е най-лесното не значи, че е лесно :D И знам, че няма да стане нито за 6 месеца нито за 1 година.. сега като тръгна да тренирам, почва якото ядене :D
18.02.12
00:31
След като си начинаещ, започни някоя кръгова програма. Силата ще дойде и без специални техники и методики в началото. Ако качваш килограми и силата ти ще се качва.
На 56 кила при твоят ръст не може да си силен. Чудеса не стават.
18.02.12
10:02
Еххх, да беше толкова лесно.... Са щях да съм 85 кила. :)
18.02.12
12:04
Аре чети всичко, не през 2 думи.. и да качването на ММ е по-лесно от качване на силата...
18.02.12
12:54
казано от Кристиян Дончев на 18.02.12, 12:04:
Аре чети всичко, не през 2 думи.. и да качването на ММ е по-лесно от качване на силата...
Не мога да се съглася.
18.02.12
18:18
Еми според мен е така.. маса може да качваш 5 години и да стигаш до там, че вече не можеш да качваш ММ, а силата, например след 10 и повече години ще продължава да се увеличава. Или греша??
грешиш
масата и силата са вързани и не можеш да качваш сила постоянно, иначе щеше да има хора, на които щяха да бутат по 1-2тона на лежанка и да клякат с по няколко пъти повече ;)
и айде малко да помислиш, преди да се звериш на хората - 56кг си - махни карантията, кокалите, кожата - колко мускул ще остане ... и колко очакваш да си силен с толкова “много” мускулна маса ;)
Мнението беше редактирано от FRANKO на 18.02.12 19:08.
18.02.12
19:13
... Не се зверя на никого... и кво като съм 56 кг ? Ти пък отиваш в другата крайност, лежанка 1 тон.. все още мисля, че мускулната маса се увеличава по-лесно от силата. По твоята логика след 15 години трениране трябва да си 130 кила, примерно. Не е така, нали? Но силата се увеличава винаги, макар и много трудно, след като напреднеш. Поправете ме ако греша, но не с ” ти си 56 кила, млъквай”..
Мнението беше редактирано от Кристиян Дончев на 18.02.12 19:59.
18.02.12
20:37
Силата е умение и като всяко такова си трябва адски много практика.
Формата винаги следва функцията, така че ако някой прави лежанка с 200 кг,
ще има гърди и рамене отговарящи на човек, който вдига 200 кг, а не 50 кг.
18.02.12
21:46
Ами да, ако някой тренира усилено за маса и спазва подходяща диета, не виждам защо да не стане 130 кила. Имам познат, който е 150 (има и мазнини, де), примерно. Колкото до силата и масата - не мен принципно ми е по-лесно да увеличавам силата, отколкото да качвам маса. Не знам, при теб може да е обратно. Има съотношение сила-маса, но не винаги повече маса е равно на повече сила. Пример - аз вдигам 100, а съм 75 кг., един приятел също вдига 100, но е 105 кг.
18.02.12
21:53
Явно пак опира до “всеки е различен”. Мерси за отговорите :)
18.02.12
21:58
казано от Никола Близнаков на 18.02.12, 20:37:
Силата е умение и като всяко такова си трябва адски много практика.
Формата винаги следва функцията, така че ако някой прави лежанка с 200 кг,
ще има гърди и рамене отговарящи на човек, който вдига 200 кг, а не 50 кг.
Не винаги е така, виждал съм хора, които са много силни, но не са нито тежки, нито изглеждат големи. Например има много силни акробати, които са по 80 кг и вдигат много тежки щанги, а пък за гимнастическите упражнения да не говорим.
май нещо не искаш да разбереш ... няма как да имаш сила, като няма откъде да дойде тази сила .... все едно да очакваш автомобил с 1000см3 двигател да ускорява до 100 за 5сек и да вдига 300км/ч ... еми няма как да стане - няма база за да се случи такова нещо.
като даваш пример за тези акробати (интересно ми е колко “много” тежки щанги вдигат), смятал ли си колко мускулна маса имат от тези 80кг ;) гимнастическите упражнения са “друга бира” и там трябват други тренировки и умения.
гледам първия ти пост и там пишеш, че кросфита ти се вижда прекалено силов метод на тренировка ... мислиш, че трениращите в зала тренират по-малко силово ли?
най-добре кажи какво точно искаш да постигнеш като силови постижения - определени килограми в трибоя, определен брой набирания с определена тежест, нещо конкретно ...
19.02.12
12:01
Питах дали е удачно да имам 2 дни, в които ще имам тренировки за издръжливост и кросфит ми хареса, но повечето комплекси ми се виждат прекалено силови и така просто ще си тренирам 5 дни в седмицата силово.Нямам определена цел засега.Да вляза във форма.. повече сила и ММ засега.
19.02.12
17:32
Реших, че ще тренирам 3 дни в седмицата. Имам друг въпрос - става ли тази програма (кръгова, 1 серия всички упражнения в 1 кръг):
Тренировка А
Набирания
Гребане
Добро утро
Тяга
Военна преса
Лицеви опори
Кофи
Лежанка (главно с дъмбели)
L-sit
Завършване на тренировката с фермерска разходка
Тренировка Б