Няколко въпроса относо започване на тренировки

Здравейте,
Ще тръгвам на фитнес, като ще започна с кръгова тренировка, главно с базови упражнения и мисля да тренирам 3 дни в седмицата, като между 1/2 и 2/3 тренировка да имам тренировки за издръжливост. Така става 5 дни тренировка, 2 дни за издръжливост и 3 за сила. Това до колко е удачно и ако става, то какви тренировки за издръжливост предлагате? Намерих доста в интернет и ми хареса кросфит, но мисля, че кросфит е прекалено силов, и така става, че ще си тренирам 5 дни, като всички тренировки са силови.. Какво предлагате :D Начинаещ съм, на 16 (скоро ставам на 17), 180/56.

Темата беше редактирана от Кристиян Дончев на 17.02.12 23:33.

17.02.12
23:38

180 см - 56 кг ??
Стига с тез сложните схеми , тренирай 3 дена и си намери някой добър хранителен режим.
Не мислиш ли че силовите тренировки ще са ти по-полезни нататък ? Сега гледай основно да трупаш и да трупаш кила.

17.02.12
23:39

Кросфита развива основно силата и издръжливостта. А щом си начинаещ, идеята ти за 5 тренировки, може би ще ти дойдат в повече. Но всичко зависи от въстановяването ти. (правилно хранене и достатъчно сън).

Абе не ме интересуват килограмите толкова, качването на ММ е най-лесното. Аз искам сила (devil) Ама сила при тия 56 кила :D Та, какво казвате? По-добре сега да си тренирам кръгова 3 или 4 дни в седмицата, пък по-натам ще мисля други неща?

18.02.12
00:14

казано от Кристиян Дончев на 18.02.12, 00:05:

Абе не ме интересуват килограмите толкова, качването на ММ е най-лесното. Аз искам сила (devil) Ама сила при тия 56 кила :D Та, какво казвате? По-добре сега да си тренирам кръгова 3 или 4 дни в седмицата, пък по-натам ще мисля други неща?

И понеже е толкова лесно това качване , за това си стоиш скелет ?
Качи маса , а заедно с нея и силата ще дойде.ТЯ е въпрос на време , не става е така за няколко месеца.

Мнението беше редактирано от RinGo на 18.02.12 00:15.

Това, че е най-лесното не значи, че е лесно :D И знам, че няма да стане нито за 6 месеца нито за 1 година.. сега като тръгна да тренирам, почва якото ядене :D

18.02.12
00:31

След като си начинаещ, започни някоя кръгова програма. Силата ще дойде и без специални техники и методики в началото. Ако качваш килограми и силата ти ще се качва.

18.02.12
01:23

На 56 кила при твоят ръст не може да си силен. Чудеса не стават.

Еххх, да беше толкова лесно.... Са щях да съм 85 кила. :)

Аре чети всичко, не през 2 думи.. и да качването на ММ е по-лесно от качване на силата...

казано от Кристиян Дончев на 18.02.12, 12:04:

Аре чети всичко, не през 2 думи.. и да качването на ММ е по-лесно от качване на силата...

Не мога да се съглася.

Еми според мен е така.. маса може да качваш 5 години и да стигаш до там, че вече не можеш да качваш ММ, а силата, например след 10 и повече години ще продължава да се увеличава. Или греша??

18.02.12
19:07

грешиш
масата и силата са вързани и не можеш да качваш сила постоянно, иначе щеше да има хора, на които щяха да бутат по 1-2тона на лежанка и да клякат с по няколко пъти повече ;)
и айде малко да помислиш, преди да се звериш на хората - 56кг си - махни карантията, кокалите, кожата - колко мускул ще остане ... и колко очакваш да си силен с толкова “много” мускулна маса ;)

Мнението беше редактирано от FRANKO на 18.02.12 19:08.

... Не се зверя на никого... и кво като съм 56 кг ? Ти пък отиваш в другата крайност, лежанка 1 тон.. все още мисля, че мускулната маса се увеличава по-лесно от силата. По твоята логика след 15 години трениране трябва да си 130 кила, примерно.  Не е така, нали? Но силата се увеличава винаги, макар и много трудно, след като напреднеш. Поправете ме ако греша, но не с ” ти си 56 кила, млъквай”..

Мнението беше редактирано от Кристиян Дончев на 18.02.12 19:59.

Силата е умение и като всяко такова си трябва адски много практика.
Формата винаги следва функцията, така че ако някой прави лежанка с 200 кг,
ще има гърди и рамене отговарящи на човек, който вдига 200 кг, а не 50 кг.

Ами да, ако някой тренира усилено за маса и спазва подходяща диета, не виждам защо да не стане 130 кила. Имам познат, който е 150 (има и мазнини, де), примерно. Колкото до силата и масата - не мен принципно ми е по-лесно да увеличавам силата, отколкото да качвам маса. Не знам, при теб може да е обратно. Има съотношение сила-маса, но не винаги повече маса е равно на повече сила. Пример - аз вдигам 100, а съм 75 кг., един приятел също вдига 100, но е 105 кг.

Явно пак опира до “всеки е различен”. Мерси за отговорите :)

казано от Никола Близнаков на 18.02.12, 20:37:

Силата е умение и като всяко такова си трябва адски много практика.
Формата винаги следва функцията, така че ако някой прави лежанка с 200 кг,
ще има гърди и рамене отговарящи на човек, който вдига 200 кг, а не 50 кг.

Не винаги е така, виждал съм хора, които са много силни, но не са нито тежки, нито изглеждат големи. Например има много силни акробати, които са по 80 кг и вдигат много тежки щанги, а пък за гимнастическите упражнения да не говорим.

19.02.12
10:02

май нещо не искаш да разбереш ... няма как да имаш сила, като няма откъде да дойде тази сила .... все едно да очакваш автомобил с 1000см3 двигател да ускорява до 100 за 5сек и да вдига 300км/ч ... еми няма как да стане - няма база за да се случи такова нещо.
като даваш пример за тези акробати (интересно ми е колко “много” тежки щанги вдигат), смятал ли си колко мускулна маса имат от тези 80кг ;) гимнастическите упражнения са “друга бира” и там трябват други тренировки и умения.
гледам първия ти пост и там пишеш, че кросфита ти се вижда прекалено силов метод на тренировка ... мислиш, че трениращите в зала тренират по-малко силово ли?
най-добре кажи какво точно искаш да постигнеш като силови постижения - определени килограми в трибоя, определен брой набирания с определена тежест, нещо конкретно ...

Питах дали е удачно да имам 2 дни, в които ще имам тренировки за издръжливост и кросфит ми хареса, но повечето комплекси ми се виждат прекалено силови и така просто ще си тренирам 5 дни в седмицата силово.Нямам определена цел засега.Да вляза във форма.. повече сила и ММ засега.

Реших, че ще тренирам 3 дни в седмицата. Имам друг въпрос - става ли тази програма (кръгова, 1 серия всички упражнения в 1 кръг):
Тренировка А

Набирания
Гребане
Добро утро
Тяга
Военна преса
Лицеви опори
Кофи
Лежанка (главно с дъмбели)
L-sit
Завършване на тренировката с фермерска разходка

Тренировка Б

Набирания
Повдигане на рамене (shrugs)
Обръщане
Клек
Фейс пул (Face pull)
Гребане
Лицеви опори
Кофи
Лежанка
L-sit

Предложете как да подредя упражненията.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1