Хранене и прием на суроватъчен протеин

18.02.12
20:29

Здравейте,
как е по-добре да се направи след тренировка:
1) прием на суроватъчен протеин + храна бедна на белтъчини (ориз, картофи) или;
2) прием на суроватъчен протеин и след известно време (колко?) храна (ориз, картофи).

В момента процедирам по т. 1.

протеин+бърз въглехидрат(банан или мед)

18.02.12
21:06

казано от Димитър Иванов на 18.02.12, 20:56:

Да де това е ясно, ама дали да се храна с ориз веднага след това или да изчакам известно време? :)

18.02.12
21:09

Бърз въглехидрат след 15-20 мин протеина

казано от Imam Ime на 18.02.12, 21:06:

казано от Димитър Иванов на 18.02.12, 20:56:

Да де това е ясно, ама дали да се храна с ориз веднага след това или да изчакам известно време? :)

Приемаш протеина и банана примерно 15-20 минути след тренировка и после чак след 1 час поне.

Все тая е, не се затормозявай чак толкова много. Ако целиш максимално бързо смилане и усвояване на протеина, трябва да го приемаш самостоятелно и на празен стомах. Изчакваш 30-тина минути и тогава ядеш твърда храна.

19.02.12
11:38

казано от Тихомир Велев на 19.02.12, 10:30:

Все тая е, не се затормозявай чак толкова много. Ако целиш максимално бързо смилане и усвояване на протеина, трябва да го приемаш самостоятелно и на празен стомах. Изчакваш 30-тина минути и тогава ядеш твърда храна.

Защото вчера след тренировка около 12:00 на обяд пих около 40 гр. шейк с мляко + банан и след 15 минути нагънах няколко оризови сърми. След 2-3 часа пих още една доза протеин + 2 лъжици манов мед + няколко оризови сърми. Резултатът беше: от 8 до 12 часа вечерта газове в стомаха. Проблемът според мен се дължи на:
1) Повишена еднократна доза протеин или;
2) Приема на протеин заедно с ориза. Може би трябваше да изчакам известно време, докато се усвои протеина и след това да ям ориза.
Не мисля, че проблема се дължи на ензимна недостатъчност. Дано да е така де. :)

Ами най-вероятно е точно ензимна недостатъчност или бактериална такава. Преди и аз след по-големи количества протеин изпусках доста газове, но откакто включих храносмилателни ензими към суплементите си, нещата доста се подобриха. Да не говорим, че съм почти на 100% изслекуван след като добавих и пробиотиците.

Ако газовете след прием на протеин са често явление, можеш да се тестваш като включиш протеаза към по-големите хранения. Ако газовете намалеят, значи проблема е в ензимите обработващи протеина.

19.02.12
13:55

казано от Тихомир Велев на 19.02.12, 12:06:

Ами най-вероятно е точно ензимна недостатъчност или бактериална такава. Преди и аз след по-големи количества протеин изпусках доста газове, но откакто включих храносмилателни ензими към суплементите си, нещата доста се подобриха. Да не говорим, че съм почти на 100% изслекуван след като добавих и пробиотиците.

Ако газовете след прием на протеин са често явление, можеш да се тестваш като включиш протеаза към по-големите хранения. Ако газовете намалеят, значи проблема е в ензимите обработващи протеина.

По принцип нямам проблеми с млечни продукти и като цяло си набавям необходимите белтъчини от тях - кашкавал и кисело мляко.
Ще опитам първо да намаля дозата на протеина на 25-30 гр. след тренировка и да изчакам около час до натуралното ми хранене. Ще пиша след няколко дена какъв е ефекта.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1