19.05.11
22:35
Прекрасно е, че искаш да се научиш, но е хубаво и да потърсиш малко сам :).
http://www.bb-team.org/forums/viewforum/50 - Crossfit
http://www.bb-team.org/forums/viewthread/40915 - Цикличност и структуриране на тренировки
казано от Михаел Иванов на 19.05.11, 22:35:
http://www.bb-team.org/forums/viewthread/40915 - Цикличност и структуриране на тренировки
Първо искам да се извиня че неуспях да задам въпроса си точно.Тези теми съм ги чел.До колкото знам има няколко вида комплеси:
-за време
-определени рундове
-рундове за време (най-често 20 мин)
Мисля че има и още няколко но не знам как точно да ги обясна.Та искам да попитам да речем в даден ден имам упражнения “WG”.Да речем че “W” избирам тръстери, а на “G” набирания, как да разбера по кои вариант да ги правя (За време,рундове,рундове за време или др.) и по каква бройка да ги правя.
Здравейте,
Мисля да започна кроссфит тренировките с цел да понижа процента на мазнините и евентуално да запазя или ако е възможно да покача мускулна маса през това време, Ето и малко инфо за мен - 185см 89кг 21г. Занимавам се с фитнес от близо 5 години в които е имало и доста почивки. Опитвах за Първи път кросфит тренировки миналато лято, за около 2 месеца, след което по необясними причини пак прекъснах за няколко месеца и се завърнах във фитнеса, където нещата вървят добре, но отпуснатия корем си стои и това ме влодява.
та първия и най-основен въпрос ми е: би ли било възможно това “изчистване” да стане по следния начин:
КроссФит тренировки по горе показания 12 дневен тур (3 тренировъчни дни + 1 почивен) + Равномерно балансирана диета с постепенно намаляване на БМР с до около 25% + хранителни добавки за възтановяване.
2. Когато дадено упражнение е трудно и недостижимо за изпълнение, намаляме тежестта и продължаваме да спазваме протокола, относно повторенията, нали така, добре а какво правим с упражненията със собствено тегло, когато нямаме ластици за набирания а тези набирания без да са в кросфит тренировка едвам ги правя 4х6 ? подобен проблем стой и при голям брой кофички...
3. Повече кардио немисля че е нужно, но напоследък ми е много кеф да заменям колата с колелото което поне за момента си ме натовара немалко, та с почти всекидневните тренировки а и това колело сериозно се притеснявам от претренирване..
Вие сериозно занимаващите се с този тип трениране как ги виждате нещата?
казано от Илия Гитев на 23.05.11, 13:02:
Здравейте,
Мисля да започна кроссфит тренировките ...
Вие сериозно занимаващите се с този тип трениране как ги виждате нещата?
Здрасти!
1. Изчистване - повече въпрос на хранителен режим, отколкото на тренировъчна програма
2. Да, скалираш тежестта. Ако и тогава има проблем, намаляваш бройката, но винаги е за предпочитане да запазиш протокола (последователност и бройки). Набиранията можеш да замениш с обратно гребане или с набиране с подскок.
3. Допълнително кардио няма да ти е нужно, има опасност да претовариш ставите. Разбира се, можеш да вкараш бягането като самостоятелна тренировка в отделен ден (спринтове или дълга дистанция).
Успех!
Мнението беше редактирано от Vic на 25.05.11 13:35.
казано от Nasko94 на 19.05.11, 22:43:
казано от Михаел Иванов на 19.05.11, 22:35:
http://www.bb-team.org/forums/viewthread/40915 - Цикличност и структуриране на тренировкиПърво искам да се извиня че неуспях да задам въпроса си точно.Тези теми съм ги чел.До колкото знам има няколко вида комплеси:
-за време
-определени рундове
-рундове за време (най-често 20 мин)
Мисля че има и още няколко но не знам как точно да ги обясна.Та искам да попитам да речем в даден ден имам упражнения “WG”.Да речем че “W” избирам тръстери, а на “G” набирания, как да разбера по кои вариант да ги правя (За време,рундове,рундове за време или др.) и по каква бройка да ги правя.
Някак съм пропуснал тази тема...
Към видовете комплекси добави и такива за максимална тежест.
Колкото до избора на протокол (бройки, тежест, структура и т.н.), като за начало използвай базата данни, т.е. темите в раздела. Дай си поне година тренировки, докато започнеш да усещаш, кои са най-добрите комбинации. Ключов момент е разнообразието и известна неочакваност, които ще те държат извън застой.
Ще присъединя твоята тема към тази за цикличност и структуриране.
Здравейте, сигурно вече започва да ви писва от често задаваните въпроси от мен, ноо.. какво да се прави искам да се науча.До колкото знам всеки може да си съставя комплекс,но аз искам да попитам има ли закономерности които трябва да се спазват когато се прави комплекс.Или по просто казано, ако искам да си направя комплекс как да разбера какви упражнения да правя, кога и по колко да правя?
19.01.12
19:03
Здравейте на всички :) не съм много навътре в този стил на трениране,но ми е изключително интересно да чета статиите и ми се иска да опитам да тренирам по този начин,но като цяло имам един въпрос - нямам възможност за достъп до зала а само до лостовете в близкото училище.Та въпросът ми е мога ли да тренирам кросфит ако не мога да ходя на зала и нямам тежести под ръка ? И ако е възможно може ли да ми помогнете във структорирането на една такава програма и цикличността и защото очевидно няма да мога да изпълнявам “W” .Благодаря ви предварително :)
19.01.12
20:00
Здравейте.От доста време се навъртам във форума и попаднах на много интересни теми относно КросФита.Нямам никакъв опит в тази област и затова бих искал да ми помогнете с примерна програма от упражнения.Готов съм на натоварвания.Лятото тренирах около 3 месеца в залата.Благодаря ви,предварително.. :)
19.01.12
23:09
Здравейте.Бих искал да попитам нещо.В статията сте посочили следното:
ден 1. “M”:
Това означава,че първия ден трябва да правя само Кардио упражнения “M”:
Бягане , Колоездене , Гребане , Скокове на въже, или аз го разбирам погрешно.Все още съм начинаещ.Извинете ме ако задавам прекалено “тъпи” въпроси...
Не са ти тъпи въпросите.
Някои КФ-ъри почват седмицата си с дълги меткони, без тежести-нещо със собствено тегло, бягане, гребане и подобни.
После правят един двоен ден като сутринта вдигат тежки двойки, тройки, вечер пускат “couplet” (G, W), примерно “Diane”
Третия ден сутринта правят стречинг(йога, пилатес и подобни), активизации и изобщо леки неща, за които не намират време през другата част на тренировките си. Вечерта(понеже на 4-ия ден почиват) се натягат на макс на “triplet”- HSPU, Clean and Jerk, Run(over 400m.)...с жилетка(опционално)
Демек тръгват от леко към тежко...После тръгват от тежкото на 5-ия ден...Тръгват с тежки опити на клек, тяга, клек над глава и вървят към лекото(примерно : 2-ия ден правят техника на оли-та, като търсят 4-5 тежки опита, а в 3-ия ден пускат 10К бягане)...
Какво да ти кажа...има други пък, които започват седмицата(които са на седмичен цикъл. Доста тренират 3+1, а почивните както се паднат, последния 5-ти цикъл пускат 2 пъти по 2+1, като след тях почиват тотално 4-5 дена) много тежко, и вървят с постепенно намаляване на тежестите към увеличаване на дължината на комплексите и т.н.
Подходи разни...ама то и много зависи в какъв период си...сила ли правиш, умения, аеробна издръжливост...и така...
Аз примерно тренирам всичко за 5 дена...генерирал съм някакви умения, издръжливост, сила и сега се опитвам да ги обединя, защото като дойде време да се състезаваш никой няма да те пита...абе искаш ли да вдигаш тежко, или да бягаш:)
казано от Валентин Бояджиев на 19.01.12, 19:03:
Здравейте на всички :) не съм много навътре в този стил на трениране,но ми е изключително интересно да чета статиите и ми се иска да опитам да тренирам по този начин,но като цяло имам един въпрос - нямам възможност за достъп до зала а само до лостовете в близкото училище.Та въпросът ми е мога ли да тренирам кросфит ако не мога да ходя на зала и нямам тежести под ръка ? И ако е възможно може ли да ми помогнете във структорирането на една такава програма и цикличността и защото очевидно няма да мога да изпълнявам “W” .Благодаря ви предварително :)
Здравей, Валентине!
Пълноценното трениране за мен включва и щанги, както тежки, така и леки. Все пак липсата им не би трябвало да те спира от тренировки. С достатъчно въображение и примерно една раница с тежести, можеш да си организираш доста натоварващи комплекси.
Пиши ми на ЛС с малко повече информация за теб и ще видим каква програма можем да сътворим.
Поздрави!
казано от Ervin Çetin на 19.01.12, 20:00:
Здравейте.От доста време се навъртам във форума и попаднах на много интересни теми относно КросФита.Нямам никакъв опит в тази област и затова бих искал да ми помогнете с примерна програма от упражнения.Готов съм на натоварвания.Лятото тренирах около 3 месеца в залата.Благодаря ви,предварително.. :)
Здравей, Ervin!
Структурирането на тренировките в която и да е тренировъчна методика трябва да е съобразена с възможностите, целите ти, както и наличната материална част.
Пиши ми на ЛС, ще обсъдим как да започнеш.
Поздрави!
http://catalystfitness.typepad.com/green_army_wod/2011/11/periodization-for-crossfit.html
Здравейте :)
Не съм сигурен дали пиша в правилния раздел и тема, но просто исках да се представя и да кажа здрасти.
Казвам се Александър и по стечение на обстоятелствата живея в Дания от няколко години.
Винаги съм спортувал (или поне така ми се иска да вярвам).
Минал съм през доста различни неща - хокей на лед, футбол, волейбол, карате или просто посещения в залата ....
От около половин година започнах да ходя на Крос фит класове в тукашния фитнес: FitnessWorld.dk.
Всъщност започнах с кетълбел класове, но малко по-малко преминах на крос и както може да се досетите - изобщо не съжалявам:)
През 2011 бях сравнително рядко в залата, защото имах да пиша дипломна работа и не ми стигаше времето :)
От нова година съм активен във всички тренировки, като обикновено ходя 3 пъти седмично - през ден или през два, според това кой ден какви класове има (тук са разделени на 3 степени - интро, крос 1 и крос 2).
Интрото е с основна насоченост техника и интензивност на упражненията.
Крос 1 - за тези които вече са минали доста интро класове и са готови за упражнения с по-голяма тежест.
Крос 2- хард кор :)
в някои дни от седмицата има и специални класове - Крос Олимпикс, Крос Американ футбол, Крос издръжливост, като всеки от тях набляга на отделен елемент.
Това е видео от миналата събота, когато имаше състезания в залата, в която тренирам и аз:
На мен ми е рано за такива изпълнения, но в общи линии имам амбицията да напредвам сериозно (нищо че съм вече на 31 години).
Основен проблем ми е, че съм доста висок -196 см и съм 98 кг...съответно набиранията са ми най-големият кошмар.
В залата има табло на което всеки ден се пише програмата и накрая всеки си пише времето или колко рунда е направил за определеното време...нещо такова:
Снимка
Днес бях на тренировка с ето този инструктор, който по мое мнение е може би един от най-добрите в тази зала:
http://vimeo.com/22204992
Ако трябва да кажа, защо се превърнах в пълен фен на крос фита, то е защото след тренировка съм едновременно изтощен, щастлив и енергизиран, а на следващия ден кипя от енергия.
Ще се радвам ако мога да помогна с информация или каквото и да е друго, тъй като ми се струва, че тук този спорт е доста популярен - на тренировките присъстват поне 25 човека всеки ден (а в деня има по 3-4 класа), а и инструкторите са доста добри по мое мнение.
Здравей амиго.
Има ли хора от залата Ви, които са ходили на игрите или такива, които мислят да се пробват в квалификациите? Тренера изглежда добре.
Мнението беше редактирано от slavko на 19.02.12 22:56.
Клипът е хубав, залата е перфектна!!!...но повечето мъже са криви, несигурни на халките и като гледам 90 кила как ги гънат...а и на 5 ХСПУ-та правят кипове. Има ли вдигачи иначе...такива примерно с 200 клек, тяга...Някой учи ли Ви специално на олимпийски или инструкторите от залата го правят. Колко от тях за L1? Има ли L2?
Евала на момичетата за набиранията.
Тренера ми се струва че има сериозни проблеми с jerk-a :) иначе браво за клипчето и песничката :)
Мнението беше редактирано от Стенли на 19.02.12 23:12.
Anders Galaly trains at CrossFit Aarhus. He finished 4th at the 2011 Reebok CrossFit Regionals in Europe, one spot from qualifying for the Games. Furthermore he competed in the 2011 Fit As Fu*k Challenge (3rd place). He is one of 10 Danish athletes to be sponsored by PROGENEX.
пробвай да сърчнеш в гугъл името на този инструктор. това е извадка от 3тия резултат но има и други.
нямам идея кой от инструкторите или ходещите в залата къде е участвал.
мога да се поразтърся и поразпитам.
едит:
Славко, не знам какво е Л1 или Л2.
Интересното е, че тук не се набляга на огромните килограми.
Никога в нито една от тези зали не съм виждал някой да вдига нещо повече от 120-140 килограма.
Специално на крос класовете се гледа да се развива техниката и издръжливостта. Въпреки, че често забелязвам, че не правят дадени упражнения като хората.
Една от мацките на клипа (руса с черно трико) също беше инструктор и нейните класове ми бяха любими, защото направо ни разцепваше. За съжаление ще отсъства 9 месеца (не е бременна :) )
Мнението беше редактирано от Redalex на 19.02.12 23:17.
За левълите ще разтърсиш и ще разбереш, но щом залата Ви е афилиирана, значи има сертифицирани инструктори.
Едно място му е останало за игрите...евала, корав е!!! А и на Fit as fuck, ходят наистина подготвени атлети.
Питах те, защото ми е интересен подхода в различните зали. Някъде вдигат изродски кила и повишават абсолютната сила, някъде се спукват от мет-кони и наблягат на аеробната издръжливост, та...затова ми е интересно.
Прогенекс спонсорират атлети и в Дания, и то доста!!!...баси колко са напред хората. Тука разни псевдо-замислени за спорта магазини за добавки ти се кривят на един протеин да ти дадат:)