Съвет за хранителни добавки (200 лв/месец)

22.02.12
19:29

Здравейте,
Аз съм на 22г. и от месец и нещо карам на програма за “разгряване” на мускулите. Смятам скоро да разделям на групи и заедно с това да почна да пия някой хранителни добавки. Няма да споделям за сега какво мисля да пия, за да не ограничавам предложенията ви. Като цяло съм все още доста тлъст :) и си мисля да включа л-карнитин. Това е, което ще е със сигурност. Ще ви бъда благодарен ако ми дадете примерни хранителни добавки, а накрая ще пиша какво си избирам :). Надявам се бюджет 200 кинта е добре за начало, и все пак няма да ставам про, така че не смятам да давам повече и за в бъдеще. Айде, в очакване съм ;)

Този месец във фитнес залата първи такъв ли ти е? Т.е. тренирал ли си преди?

Как се храниш?
Спазваш ли някакъв хранителен режим?

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 22.02.12 19:59.

22.02.12
20:30

Преди 3-4 години тренирах към 6 месеца, от тогава по 2-3 пъти седмично футбол. Обаче сега като почнаха студовете, само на фитнес и като цяло се зарибих отново.
Иначе за сега не спазвам хранителен режим, от на мама манджите :). Не съм гледал за хранителен режим, ама тези няколко дни като чета, май май трябва да си направя един :)

Не май-май, а си е направо задължително да се храниш добре, ако искаш да постигнеш нещо. :)

Спести си парите. За момента не ти трябва нищо повече от един обикновен витамино-минерален комплекс (препоръка NOW Foods Daily vits) с малко рибено масло (препоръка NOW Foods Omega 3) и си готов за следващите няколко месеца.

Най-много една протеинова пудра за след тренировка, но всичко друго ще са общо взето пари на вятъра преди да изградиш солидна база на хранене и тренировки.

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 22.02.12 20:35.

22.02.12
21:06

А според теб, кога е удачно да се взимат хранителни добавки - след 2,3,4 месеца? Някакви критерии има ли? Нещо повече :)?

Критериите са субективни, но както казах по-горе, двата най-важни критерия са правилното хранене и редовни тренировки. В допълнение и тренировъчният стаж.

Добавките, които ти препоръчах са за общо здраве и целят да запълнят евенатуалните дупки в хранителния режим. Не всички си набавяме необходимите количества витамини, минерали и есенциални мастни киселини. Особено с днешното ежедневие, което малко или много вдига минимални изисквания на организма ни.

Останалите добавки - креатин, БЦАА и т.н. имат за цел да подобрят възстановяването. Някои имат по-специфично приложение, но това е дълга тема. Дали се нуждаеш от добавки, които да подобрят възстановяването ще разбереш едва когато в продължение на известно време спазваш дадени хранителни и тренировъчни принципи.

С времето ще ставаш по-силен, ще трупаш повече тежести върху лостовете, ще тренираш по-тежко, може би и по-дълго. В началото с един добър хранителен режим и достатъчно време за почивка тялото ще може да се справя с тренировъчния стрес, но като напреднеш вече само храната трудно би му била достатъчна.

Те в този момент идва и ролята на хранителните добавки от сорта на креатина, бцаа, енергетици и всичките му там чудесии, които биват измисляни. Това е момента да ги взимаш, защото тогава тялото ти ще се нуждае от тези допълнителни вещества. Докато хранителният режим и почивката вършат работа, няма смисъл да си гърмиш патроните във въздуха.

Изчакай още 5-6-7 месеца (примерно) и тогава седни и си направи равносметка дали се нуждаеш от нещо допълнително. :)

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 22.02.12 21:26.

22.02.12
21:30

Мерсаж, добре се ориентирах :)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1