26.02.12
01:33
Здравейте,
създавам този дневник, защото следя сайта и ми е много полезен с информацията си, но когато става въпрос за самата мен не мога добре да се ориентирам в таблици, пресмятания и решения, които да доведат до резултати.
Най вече имам проблем с храната. Опитвам се да ограничавам по някакъв начин количествата, защото качеството горе долу го постигам. Просто не мога да преценя по колко трябва да ям, а пресмятането на калории ми е почти непосилно. Осланям се най вече на тялото си и нуждите му, но поради психическата ми нагласа от преди, ме е страх, че дори и да внимавам и да се вслушвам в себе си отново прекалявам.
Имам проблем с наднорменото тегло, а генетично не ми е заложено да бъде така. Това натоварване на организма ми донесе доста минуси. Имунната ми система по едно време беше равна на нула.
От година и половина с помощта му се опитвам да стана по-здрава, по-силна и оформена, но честно казано всичко е в главата. Не бях готова, не бях уверена, не бях сигурна. Сещате се последствието – резултат почти никакъв. Прекъснахме физическия процес преди няколко месеца поради ред важни причини, но постоянния интерес към здравословния начин на живот остана. Не съм фанатична, отклонявам се от правия път, но наистина искам да съм по-здрава.
Позакрепих си имунната система, узрях за идеята, че ми трябва и сериозна физическа тренировка, не само на мозъка и започнах да се мотивирам по мой си начин.
Всъщност, едно от нещата сте всички вие от дневниците - с наложените и постигнатите цели, с възможността ви да ги покривате и да продължавате към нови. Едно предложение само, като страничен читател – мооооля, пускайте повече снимки! Ужасно много се радвам на успели хора! Зареждате ме с положителни вибрации, желание и хъс да ви гоня ; )
В настоящия момент преустановявам тренировките. В моя случай във фитнес, защото има кой да ми помага и показва. Разликата от преди е, че започвам по-сериозно работата с тежести, не постоянно висене на колела, кростренажори и пр. Последния път направихме един комплекс за гърди и корем, в който дадох всичко от себе си и се чувствам повече от прекрасно. Утре отново съм на „терена” и нямам търпение да нацеля правилния и постъпателен път към това да се чувствам също толкова страхотно. Трябва си време, за да създадеш навици и го осъзнавам, но сега поне мога да кажа, че макар и да не мога да изпълнявам почти никое упражнение правилно и с големи тежести, ми е забавно.Сълзи от безсилие, а духа крещи „Давай ма, Пача, ще ставаш Кучка” ;р *поради това, че не обичам Мацки, не за друго...*
Днес се снимах и измерих. Това, по което трябва да работя е да сваля близо 15кг. Висока съм 161, тежа 73 кг. Мда, грозно звучи, грозно и изглежда. Мисля, че правя неща по въпроса, но не съм убедена, че са правилни.
А сега конкретно към питанията ми. Съставих режим с РБД, макар всичко и всички да сочат да съм за НВД. НВД ми е сложна, прекалено динамична, а и не мога да ги смятам тея калории толкова стриктно. И още нещо – не мога да ям в точно определени часове. Ежедневието ми е такова, че нито един ден нямам еднакъв с друг. Ще опитам да са горе –долу в един интервал от време, не повече от 3-4 часа промеждутък.
Ще попълвам ежедневно табличка с храненията си, която ще качвам и тук през време. Въпроса ми е – добре ли съм съставила менюто си или нещо куца? Какво е то?
Ето това съставих, надявам се да съм схванала идеята и количеството. Там, където местата са празни, е не защото няма да се яде, а защото е еднакво с останалите дни. За протеина след тренировка не съм убедена, че ми е нужен. Мнение?
Тренировките за сега няма да описвам тук, а в друга табличка, която също ще пускам периодично за корекция и помощ.
Друг въпрос - когато изчислявам нуждите ми в режима за Б/М/В , в конкретния случай Б-2гр./кг, кг-трябва да са тези, в които се целя или тези които съм за момента? Може би е глупав въпрос, но се замислих чак когато седнах да изчислявам храните.
И хайде стига толкова, че няма да ме прочете никой :Д Надявам се не съм била досадна.
Темата беше редактирана от Мая-Ру на 22.07.12 23:14.
Насочи се към 3, максимум 4 яденета на ден - няма нужда да са фиксирани с часове. Ако ти се яде нещо, хубаво, ама много хубаво си помисли дали наистина си гладна... Храните, които ще са ти от полза са всякакви видове меса, млечни (масло, сирене, кашкавал, пълномаслени продукти), зеленчуци, и тук там плод. Можеш да хвърлиш едно око на дневника на Венци, винаги съм харесвал начина и на хранене. Тук там ще изпитваш глад, няма как - ако постоянно се храниш, горенето на мазнини става адски трудно. Успех!
Благодаря,
много беше полезен :) Ще се коригирам.
Да, наистина винаги преди да ям се замислям дали реално корема ми къркори или просто изпитвам някакъв вид лакомия. По-често е второто. Наложила съм си винаги да премислям, подминавам и ако наистина вече ме подразни да ям. Не винаги се получава, но с времето мисля, че ще си го наложа.
Като човек, който не можеше да живее без сладкиши и по-конкретно шоколад, сега когато се позамисля се гордея със себе си.
В сегашния момент почти всичко е прекалено сладко. Лакомията ме е карала да опитам от нещо, но ми се струва гадно, прекалено изкуствено и странно. После не повтарям.
Дори си пазя един голям, аериран шоколад М*лка, който ми беше подарен в деня, когато отказах всякаква връзка с бялата захар. Знам ли и аз, може би като изпитание хаха Но е повод да се радвам.
Колкото до дневника на Венци - да, наистина, мога да почерпя идеи от него. Всичко ми се вижда вкусно. Само пилето не искам да използвам, защото не мога да открия хубаво около мен. Много завиждам на хората със село, ей! :)
26.02.12
15:40
Ей, Майче, страхотен аватар имаш!
Много е хубаво, че си започнала дневник!
Пожелавам ти успех. Нека всеки изминал ден да се чувстваш по-хубава от предходния!
Ето, Витан ти е дал много хубави съвети, а и други хора сигурно ще ти се включат!
Режимите на хранене и трениране не е задължително да бъдат ад.
С течение на времето стават начин на живот, който те кара да бъдеш по-щастлив и
доволен от себе си.
Ей, честит дневник! Ама много ми харесва тоз приказен първи пост значи! Мислех да не пиша, понеже не съм кой знае какъв авторитет, пък от отслабване нищо не разбирам :D Обаче имаме си допирна точка с тебе, мацо - аз преди време набивах яко сладки и шоколади на всяко хранене, всеки ден, а плодове почти не барвах. Е, не ми се лепяха, но и не ме караха да се чувствам добре, исках още и още хаха... Та, поздравления за това ти постижение и за усмивката и търпението, с които си се въоражила, успех!
@Йоанна Марева, 1 ден след тренировка и се чувствам като мис свят, ще знаеш :D Ама сериозно говоря. Колкото повече боли, толкова повече ме кефи. Значи, че работя здраво! Днес пропуснах, изпълних се с нерви през целия ден и се чувствам ужасно, защото толкова много исках да си изкарам всичко на машините, а забравих, че е неделя и затваря по-рано фитнеса.
Единственото, което ме притеснява относно режимите на хранене е, че все пак още не съм свикнала и съм в началото. Замислям се повече кое ми е нужно, кое не. Особено при пазаруването. Ето, за пример днес - съставих си конкретен лист с неща, за цялата ми седмица, за да не се чудя и мая по витрините, но тъй като не живея сама едно отпада, друго се разменя, трето не знам си кво и когато се прибрах се оказа, че имам плод, яйца, днешната вечеря и утрешния обяд... Несигурна съм и това не ми харесва. С времето ще го изгладя надявам се. Иначе се чувствам много по-добре, когато си набавям качествена и вкусна храна в горе долу едно време.
@HarleyQuinn, м*мка му, обичам да пиша хах Дъълго , досадно и с много глупости помежду другото. Приятеля ми казва “женски работи”... и е прав.
Благодаря, хора, за хубавото посрещане. То било супер приятно е да знаеш, че още някой те подкрепя ^.^
И помежду другото едно музикално поздравче - последния куплет го игнорираме... Вчера си прослушвах старите дискове в колата и ми подобри яко настроението.
Хаха, дарлинг :)
Кефиш ме, честно - юни месец 2011 аз бях 77-78кг при ръст 1.59 ( стига съм лъгала, че съм 1.60 - ето признавам си пред всички хахаха). Както и да е, ще стане, само тренирай с акъл и си подбирай храната, щом четеш дневниците ти е ясно за какво става въпрос. Не всичко е до хранене, начина на трениране определя до голяма степен какво ще се получи от теб накрая. Първото, което направих аз, когато започнах, е намирането на човек, който да ми разясни нещата относно мускулна маса, подкожни мазнини и т.н. Тялото ми се измени като форма изцяло за 6 месеца, но не мръднах на килограми ( 72), това беше идеята, да преобразувам в мускули и после да чистя. Ще отслабнеш, колкото искаш, но го направи така че да е красиво ;)
@Skoge, мамка му, влизам точно с тази цел! Блях, все едно си ми прочела мислите ;р Точно ти ми беше в ума с постигнатото до сега и мислех да ти “изкълва” дневника.
Днес имах тъп ден, изнервих се, накрая олигофрена, дето уж щял да ми показва кое как се изпълнява, кво прави, натоварва,върши и още 200 глупости ми заяви “Ама и аз трябва да тренирам, не съм ти личен треньор” и накрая просто... БУМ!
Фитнеса беше ФРАШ, не мога да се доредя до уредите. Някви паторанки на групи ми дошли, чакам ред с още 6 момичета... За кво ми е 5 минутна почивка между сериите деа??? Опитах се да попитам с кво друго да го заместя - “седи си тука” .. е що ли не ти еем ... тааааа, както и да е. Още ми е нервно, че се върнах има-няма преди час. Накрая зарязах всякакви серии, качих се на скапаната пътека и просто ходих 25 минути. Ходих - защото изпитвам страх от нея. Исках да си причиня нещо гадно, да се смачкам, ама единствената, която беше свободна е тази, с която не мога да боравя добре, защото някой копчета липсват. А най-тъпото е, че няква идиотка ми диша... ДИША във врата през цялото време. Пита ме кога слизам - отговорих й. Ясно е, че 15 минути няма как да минат с щракване на пръстите. А се смилих над нея, мислех да отрепам поне 50 минути, в които да се успокоя, да си изкарам гадното настроение и да се разтоваря. Деа и смотлата. Повече няма да ходя в различно време от рано сутрин и след 9 вечерта. Така не се живее...
Имам нужда от помощ! Искам да направя някаква що годе нормална програма, която не включва виснене на колело 60 минути и гирички! Не ми е интересно, не ми е приятно. Като висна близо до още 6 кокошки ме хваща лудата. Предпочитам да се “заразявам” с тестостерон и един вид агресията и мотивацията на мъжете, отколкото да си развявам перушината и гъза нагоре-надолу.
Просто искам да се променя, а все едно всичко е срещу мене, ебати... Гррр :/
Та, ще разгледам, за да се ориентирам , от някой като мен, с подобен проблем, та да видим какво ще стъкмя. После с треньорите от фитнеса ще се ангажирам да ги изъплнявам, та да се науча :)
За ориентация какво ям главно - ето ми табличката в гугъл док. Със сигурност мога да се справя и по-добре, но ще ми е полезно някое и друго сръчкване от ваша страна.
А, и имам един бърз въпрос - КАК СЕ ПРАВИ ОМЛЕТ???? :Д
Знам, че звучи супер нелепо, но никога, ама никога не ми се получава. Тази сутрин отново опитах - резултата е нещо като бъркани яйца на големи парцали. Не звучи вкусно, а и не беше... Намазах тефлонов тиган с масло и отгоре пльоснах разбитите яйца. Е не стана. Повече масло ли да слагам или?
27.02.12
22:56
На тефлоновия тиган на мен ми се получава и без мазнина дори. А за да не става на парцали... трябва да обръщаш по-чевръсто :D На мен ми се получава понякога, ама виж брат ми е експерт - просто е правил доста повече омлети ;) Освен външния вид не мисля, че има проблем като го разкъсаш.
И прясно мляко? Оф, ся ще се окаже, че съм супер трагичната кулинарка хахаха
А за обръщането - то изобщо не се отлепва, за да се обърне... Иначе съм страшна с палачинките, все и един омлет, ако го направя като хората, ще метна. акробатиките с тигана ги обичам ;)
Е, то не е задължително млякото, но прави омлета пухкав, пък явно това ти липсва на теб. Аз слагам се 1-2 суп. лъжици.
Също така маслото мажи преди да се нагорещи тигана, не след - така се избягват “мехурчетата”.
Мнението беше редактирано от cocobutt на 28.02.12 09:00.
Омлета ми стана превъзходен с прясното мляко! Благодаря, HarleyQuinn! Супер старт си дадох днес.
В студентски, да. В “33” - под блока със същата цифра. Най-евтинджос са им картите, особено за женки.
Днес си намерих с кой да тренирам, но така или иначе ще си прасна една програмка според моите нужди и с моите познания и ще я обсъдя с треньорите там и с хората, които познавам. А и тук ще я пусна де ;р
Но вероятно няма да е днес, че имам нужда от релакс.
Това беше миналата ми седмица.
От днес започвам нова табличка ,която ще намерите тук. И така всяка седмица, за да не си спамя излишно темата. Или е по-добре да пускам ден за ден?
На мен ми е все едно, така или иначе го пиша :)
Тези дни как са? - Откъм храна ок. Понякога се изкушавам да хапна повечко, особено когато съм нервирана на макс, но се стремя да е рядко. Сладкото спря да ми бъде проблем откакто открих сушените плодове. Единствено може би тортите ме подмамват, но за мой късмет скоро никой няма рожден ден :Д
Тренировките - УЖАСНО съквам там... Че съм тотално обездвижена и трябва да започна от самото начало -така е, но мамка му, много ме е срам от мене си. Особено що се отнася до ръцете ми е направо трагедия. Вчера едни 4-5 кила си подмятам с мене през цялото време (гирички) и ми ври и кипи. Още по-тъпото е, че лявата изостава много от дясната. Някакви упражнения да ми препоръчате, за да се уравновесят с времето нещата?
Иначе,прогреса ми е по-скоро визуален, не и на кантара. След още 2 седмици ще се претегля, снимам и измеря отново, за да видя със сигурност във факти как стоят нещата. До тогава забравям метри и кантари, за да се абстрахирам напълно от ситуацията и ще се вслушвам в тялото си и усещането в дрехите ;р
04.03.12
01:26
Може ли да питам как правиш кюфтетата от елда? Аз до сега само варена със сол съм я правила :)
Ето линк за рецептата. От този блог я копирах, но според мен им липсва нещо. Може би повече сол, някаква различна подправка, може би магданоз или и аз не знам. Експериментирай, за да се получи по-добре. Иначе също се ядат де :) Аз лично ги правих на фурна, затова може би се получиха малко безвкусни.
Също може да ги ядеш с допълнение кисело мляко с чесън за по-добър вкус. Нещо подобно като кюфтетата от тиквички.
Табличката от 11 до 18 март - сиреч за следващата седмица. От утре ще се попълва.
Тренировките тази седмица не бяха зле, но откъм форма съм под всякаква критика. Ще трябва да погледна какво може да ми помогне за подобряване на стойката, защото откровено съм изкривена от тежкия бюст и от дългото залежаване, а това пречи много. Предложения?
Здравей! И аз си запазих сайта на блога с рецептата за кюфтета от елда. Има и други интересни неща. Благодаря, че сподели! (F)
Здравей, здравей, Kiko San!
Даа, има готини предложения :) Аз си свалих тези, които много ме накефиха. Мисля да си правя “бабин тефтер” с рецепти, че почти ежедневното готвене ми убива въобЛажението. За сега единственото нещо, което знам наизуст е домашния пълнозърнест хляб, просто защото правя за седмица 2 за моята къща, 1 за леля ми, 1 за баба ми хаха
Ето следващата седмица :) От 17 Март.
Тази седмица ми е наситена изключително много с нерви и негативизъм.
Лакомията ме тресе, хапвам си нещо, което съм искала, но след 10-15 мин. просто физически не се чувствам добре. Все едно усещам ква гадост съм погълнала. Батерията ми пада един вид хаха Просто не си давам енергия, а се затлачвам...
Та, както и да е. Надявам се следващата да е по-продуктивна.
Тренировките - тази седмица не съм от най-редовните и имам чувството,че ме връща назад. Колкото повече пропускам, толкова по-голям дроб се чувствам. Не е яко. Утре ще си правя екскурзия до Копривщица и ще се върна привечер,но мисля да не си почивам, а да си наваксам във фитнеса. Просто много ми се ходи.
Иска ми се да тръгна и на народни танци примерно... или зумба, все тая. За сега проучвам нещата какво има около нас, какви парички е и т.н. Би било хубаво да си имам някакво друго хоби,което включва повече движение. Ако някой от вас ходи в дървеница, дианабад, витоша или студентски град на нещо такова нека се чувства свободен да сподели впечатления,предложения и т.н. Голяма полза ще са ми!
Други:
Гледам из дамските дневници много момичета имат проблем с цикъла. И при мен от 2 месеца насам се случва нещо странно, но го обяснявам с рязката промяна в режима на живот. От главно и почти единствено въглехидратно минах на повече белтъци и мазнини, съответно първата седмица имах ужасно дразними зърна и гърди, а цикъла ми идваше доста по-рано от предвиденото и с някак по-различен вид. И този месец ме шашна в началото с 1 седмица, та и повече по-рано.
Позачудих се по-детайлно що е то цветна бременност, или някоя киста в яйчниците, че кървя толкова често но не е това.
За гърдите - интуитивно включих още въглехидрати от зеленчуци в менюто и болката отмина. Преди малко видях в друг дневник подобен проблем и съвет, мо та мо с моя случай. Решението си било такова.
Но цикъла си остава. Ще видим следващия месец как ще е и след това и без това ми е време за посещение на чичо доктор.
И като казах чичо доктор - в понеделник съм на преглед при хирург, на който се надявам да не ми тръснат,че ще ме режат отново. Това ще прекъсне тотално раздвижването.
Е, това е. Отново дълъг пост ;р Ама ми е веднъж седмично! Компенсирам просто хах
Поздрави и успешна седмица, хора.
18.03.12
13:05
С цикъла наистина се получават проблеми като почнеш да си променяш храненето и движението. Аз имам проблеми от 3 години може би вече, основно като отслабвам и като тренирам повече. Не съм открила решение още да ти го споделя... Един лекар ми беше изправил косата (” Това тук ти е матката... А! Ти сигурна ли си, че не си бременна?” - докато ме гледа на ехограф). Като почна да пия противозачатъчни, тогава се нормализират нещата. Като дойдох в Белгия ги спрях (няма заради кого да ги пия) и първите 2 месеца всичко беше супер, сега пак ми закъснява с 2 седмици... Не се шашкай прекалено много, обикновено не е толкова страшно, колкото си представяш.
Сигурно не е толкова страшно, ама аз на тема деца съм малко стресната в момента и никак, ама никак не искам и да си помислям, че може да ми дойде на главата подобно нещо. На моята възраст... не, не...
Та, просто се шашкам от време на време и понеже на повечето неща се намира проблема, си помислих, че мога да бъда полезна и на някой друг :)
Иначе, днес се измерих в залата и на кила не съм мръднала почти. То и храната не ми е цвете напоследък, но не съжалявам особено, защото покрай нея всъщност се получиха доста хубави емоции и случки. Поне не я използвам за успокоение и “награда”...
Но пък мога да се похваля, че силата се е покачила. Малко, но все пак... и 0.5кг. си е покачване ;р хехе т.е. на скрипеца вдигнах с 1 плочка, но понеже не са надписани нямам идея 5 кила ли е, колко ли е. Гирите от 5кг. ги направих 7, но понеже под облегалката ми е теракот ме е страх да играя на макс,за да не ги изпусна не се пренапрягам много.
То изглежда смешно направо горе написаното, но за мен си е усмихващо.
Макар че вчера помолих един човечец да ми освободи там...ръчката,дето законтря седалката, че не можах да я дръпна на една от машините за трицепс, а той услужливо реши да ми и каже какво се прави и с показното “за тука работиш” *мъжко побутване на големата ми мазна баница* така разля сланини наляво-надясно, че желето не се успокои до третата серия :D Нещо като шкембето на Хоумър (сем. Симпсън). Направо ми стана неудобно... Ааама нали затва съм там, ебати. Поне се назлобих, та довърших подобаващо изпотяващо останалото.
Ето следващата седмица - 25 Март - 01 Април
Тези дни не съм много по описванията, не седя и на компютъра. Има напредък в усещането на тренировките, но съм далеч от истинското им изпълнение. Ще се уча още много.
25.03.12
13:31
А какво стана при хирурга? Надявам се новините да са добри :)
Сега съм на пробно лечение с билки и някакъв антибиотик, който ми ева майката отвсякъде. Гласа ми е пресипнал и ми се плюска нон стоп. В средата на тази седмица ще се консултирам отново и ще видим какво ще ми каже. Тъпото е, че не виждам никаква разлика отпреди, освен че се нагълтах с химия, която не изглежда да ми помага, а тъкмо обратното. Благодаря, че ме следиш, слънчево момиче! : )) Зареждаш ме с позитивна нагласа само като ти видя аватара.
Днеска обаче кво ядене на глупости му ударих... не искам да описвам просто.
Постоянно ми се набива месо, а нямах под ръка. Мисля да си взема 20-30кг. телешко от производител, но е съм убедена във възможността ми да го сготвя добре и консервирам. Не съм свикнала да правя такова, а напоследък ми се услажда.
Някой консервира ли си в буркани? Ако “да” - каква е технологията?