25.02.12
23:15
Въпросът е предимно към хората чели книгата на Арнолд. В раздела “Максимална мускулатура и определени очертания” има една примерна програма с диета. Какво мислите за тях като цяло? Какви са основните ви забележки към тренировъчния план? Какво мислите за диетата?
25.02.12
23:19
Забележки към Арнолд евали може да има някой към нас... проблема е, че тая програма е правена за него не за нас... аз лично трбява да съм много изперкал,че да почна да тренирам така... а диета не видях на снимката
25.02.12
23:26
Файла с диетата е твърде голям, но хората прочели книгата ще ме разберат.
Кристиянчо, явно не си чел книгата. Нещата в нея са с универсална насоченост, а детайлите всеки сам си ги изгражда с течение на времето. Това и съветва Арнолд - всеки сам да дооформя програмата към индивидуалните си нужди. Какво мислиш за вариант не с 6 а с 4 тренировки седмично?
26.02.12
11:59
Арнолд е правил доста упражнения и серии за малките мускулни групи, е*аси машината !
26.02.12
12:04
Нищо лично,братле,но едва ли си му на гена,камо ли пък на зоба :) Криско го каза програмата е правена индивидуално за него :)
В филма на арнолд или пък на рони и двамата правят около 14 повторения в серия и качват вярно, че рони поема по около 6000 калории, но никой от нас не може да възстановява толкова бързо като тях ето затова те правят по много серии и повторения не ги бърка изобщо..
пп колегата по горе го каза нито сме му на гена нито на зобта.
Мнението беше редактирано от Bocko на 26.02.12 13:41.
26.02.12
13:55
казано от Радостин Радев на 25.02.12, 23:26:
Какво мислиш за вариант не с 6 а с 4 тренировки седмично?
Дай нещо нагледно да видим... ако намалиш тренировките ще трябва да събереш мускулни групи... демек обема пада и програмата си става ‘’нищо ново под слънцето’’ :)
Нищо не пада, просто минаваш от 3 на 2 тренировки за група седмично ;)
Мнението беше редактирано от Петко К на 26.02.12 14:27.
26.02.12
18:48
казано от Bocko на 26.02.12, 13:40:
В филма на арнолд или пък на рони и двамата правят около 14 повторения в серия и качват вярно, че рони поема по около 6000 калории, но никой от нас не може да възстановява толкова бързо като тях ето затова те правят по много серии и повторения не ги бърка изобщо..
пп колегата по горе го каза нито сме му на гена нито на зобта.
Книгата на Арнолд не е описание на неговите тренировки! В нея той дава универсални съвети към трениращите. Програмата, която е описал е резултат от негови наблюдения, но аз не вярвам, че е толкова тъп за да не се съобрази с универсални принципи работещи при всеки човек.
Коментирайте добрите и лошите страни на програмата, според вас.
26.02.12
19:11
Добрата страна е, че мускулите се тренират често... лошата е, че в точно тази си форма програмата е твърде тежка за 99% от трениращите... гърди, гръб и крака в един ден ?! според мен при краката ще използваш сигурно 50% от потенциала който имаш... тренировката сигурно отива над 2 часа... кое е универсалното в тази програма.. много упражнения, много серии и много повторения... дори и да тренираш 4пъти а не 6… пак си е доста рисковано начинание според мен :)
26.02.12
21:08
Че кое му е страшното на 2часа тренировка ... като се замисля съм стигал и до 3. ;)
27.02.12
13:15
И как е напредък имаш ли... сложи снимка ;) ако става дума и 6 часа може да се тренира ама дали е разумно или още по-малко дали е ефективно ?!
27.02.12
17:40
Абе хора защо въобще робувате на такъв тип тренировки. Ама били на Арнолд. Ок не споря ама нека той да си тренира така. Ако ще и на Рони да са. Този начин на трениране е неприложим за повечето непрофесионалсити та даже и за част от професионалистите.
Радостин Радев по -добре си състави своя собствена програма според твоите нужди и особенности на организма.
Мнението беше редактирано от Светослав Илиев на 27.02.12 17:41.
27.02.12
19:02
казано от Светослав Илиев на 27.02.12, 17:40:
Абе хора защо въобще робувате на такъв тип тренировки. Ама били на Арнолд. Ок не споря ама нека той да си тренира така. Ако ще и на Рони да са. Този начин на трениране е неприложим за повечето непрофесионалсити та даже и за част от професионалистите.
Радостин Радев по -добре си състави своя собствена програма според твоите нужди и особенности на организма.
Не става въпрос за робуване на някакъв авторитет, в случая Арнолд или който и да е бодибилдър. Ясно е, че подобна практика е безмислена. Става въпрос за взаймстване на идеи. Съставянето на своя собствена програма, изградена от нищото е непосилно начинание за непрофесионалисти. Изискват се преди всичко много знания, и най-вече много практика, защото теориите са хвърчащи думи ако не бъдат приложени и доказани. Затова аз просто взаймствам от “авторитети”. Ако не взаймствам ще изгубя твърде много време в практика, рискувайки контузии и като цяло “износване” на тялото и потенциала си.
Аз смятам, че програмата има много интересен подход, различен от традиционния ББ сплит. Тренировките са разделени на такива за големите мускулни групи (гърди, гръб, крака) и за малките (рамене,ръце). Струва ми се, че честото трениране на мускулите според Арнолд е производително, защото водещото за прогреса е обема на тренировката при сравнително висок интензитен, около 70% от макса. Прогрес в случая е “нацепването” на мускулатурата. “Нацепване” би означавало добре развити мускули съпроводено с нисък процент мазнини. Интересно ми е, дали водещия фактор за развитието на културистична визия е обема на тренировките с интензитен около 70% от макса, защото аз мисля, че това е водещото, едва след това идват диетата, добавките..
И на мен ми се струва супер обемна. Докато стигнеш до краката и ще ти се отще да тренираш....
27.02.12
19:23
Аз не смятам, че обема е проблемен. Отварям дневника си за един двумесечен експеримент!
27.02.12
22:09
казано от kristiancho на 27.02.12, 13:15:
И как е напредък имаш ли... сложи снимка ;) ако става дума и 6 часа може да се тренира ама дали е разумно или още по-малко дали е ефективно ?!
Ефект има не само от към покачване на килограми а и откъм сила и силова издръжливост.Снимки ще кача,след като приключа с чистката.
казано от Радостин Радев на 27.02.12, 19:23:
Аз не смятам, че обема е проблемен. Отварям дневника си за един двумесечен експеримент!
От къде я вадиш тази мотивация да тренираш 3 пъти в седмицата бицепс с 25 серии по 10 повторения? За останалото не знам как да коментирам...
28.02.12
16:51
Мотивацията е абитуриентския ми бал, не мога да го крия. Картата ми е за неограничен брой посещения и е само 15лв. Залата е не само място за трениране, но има и добра социална среда. 12ти клас съм и имам доста свободно време като изключим ученето за изпитите. Никога не съм тренирал с висок обем и сега ми е интересно.
Предостатъчно са причините..
Човече, така като гледам как върви темата ми се струва, че каквото и да ти се каже ти си твърдо решен да опиташ въпросната програма. Мисля си, че по-скоро търсиш одобрение от нас и критиките някак ти убягват...
Имам книгата на Арнолд и съм я чел малко над 100 пъти. В нея има много истини, но има и неща които едва ли биха ти свършили работа. Проблема е, че за повечето неща там няма индивидуализация. Както за тренировки, така и за диети. Ако прочетеш по-внимателно книгата, ще забележиш, че Арнолд пише от своя гледна точка и за себе си (мога да ти дам и примери с цитати от книгата).
Така или иначе ти явно вече си решил да я пробваш, макар да смятам, че абитуриентския бал и свободното време са смешни мотиви, защото въпреки ентусиазма няма да ти гарантират сигурния успех ( в който виждам, че твърдо вярваш). И така... започвай въпросната програма и виж какво ще стане. Ако не ти е проблем след 3 месеца пусни една тема как си се хранил през това време, какви добавки си приемал и какви резултати си постигнал. Честно казано ще ми е много интересно и се надявам да имаш прогрес!
П.С. Въпреки всичко казано до тук ще ти дам и моето мнение за програмата. Лично аз я виждам като абсурдна за непрофесионален културист. Първият ден с гърди, гръб и крака е направо смазващ и според мен непосилен за изпълнение. Не виждм откъде ще имаш сила и енергия за крака ( клекове и лег преса) след гърдите и гърба. Във втората тренировка 5 упражнения с по 5 серии за малки мускулни групи като бицепс и трицепс... На мен лично и 5 упражнения за рамо ми се виждат твърде много. Според мен програмата в този си вариянт е огромна като обем и с изпълнение 6 дни в седмицата ще доведе до абсолютно претрениране!
Според мен ефект от нея би имал някой 100+ килограмов професионалист, с прием на 5000+ калории дневно, дето отделно пие по една кофа добавки и задължителните за този спорт анаболни стероиди и растежни хормони ;)
28.02.12
18:41
Рафаел, всичко виждаш едно към едно! Пуснах темата главно, защото търся някакво одобрение за системата. Нямам обкръжение, което да критикува достатъчно ясно и смислено програмата. Нямам и познат който е чел книгата. В случая дори и негативните оценки ми стигат. Искам просто някой да каже нещо, каквото и да било. В дневника си започнах експеримента, може да поглеждаш от време на време. :)
Мнението беше редактирано от Радостин Радев на 28.02.12 18:42.
28.02.12
18:43
@Rafael Каза го много добре!
казано от Радостин Радев на 28.02.12, 18:41:
Нямам обкръжение, което да критикува достатъчно ясно и смислено програмата. Нямам и познат който е чел книгата. В случая дори и негативните оценки ми стигат. Искам просто някой да каже нещо, каквото и да било.
Радо, книгата сме я чели не малко хора от форума и в нея има няколко програми според тренировъчния стаж. Първата до колкото си спомням дори беше със собствено тегло. Тази, която коментираме е за културисти и ако тренираме по нея 5 години ще спечелим Мистър Вселена, както обещава Арнолд. Едва ли очакваш някой да тръгне да оспорва неговия авторитет. Мисля, че имаш достатъчно опит и познания за да можеш сам да прецениш какво е нивото ти на мускулно развитие и дали дадена програма би работила за теб или не. Ще следя дневника с интерес. Успех!
28.02.12
19:11
Аз съм чел част от нея,има режим за покачване на маса.Препоръчва храни,в период на релеф-някои остаряли разбирания.Примерно не ядеш бадеми,не ядеш орехи,зеле,моркови и тн.
Но това не е приложимо за никой,освен за него,тогава..
Като искаш пробвай програмата му,едва ли ще усетиш кой знае какво..Той даже имаше някаква програма,която гарантираше 6-7 кг мускулна маса за 6-8 седмици(меко казано смешно ,нали?) Пък и дали той я пише,дали не :D ..
28.02.12
19:47
Нека пренесен мъдруването от темата за мен на темата за програмата. По-горе бях написал - Струва ми се, че честото трениране на мускулите според Арнолд е производително, защото водещото за прогреса е обема на тренировката при сравнително висок интензитен, около 70% от макса. Прогрес в случая е “нацепването” на мускулатурата. “Нацепване” би означавало добре развити мускули съпроводено с нисък процент мазнини. Интересно ми е, дали водещия фактор за развитието на културистична визия е обема на тренировките с интензитен около 70% от макса, защото аз мисля, че това е водещото, едва след това идват диетата, добавките..
28.02.12
20:10
Аз пък що си мисля,че тренировките всеки ги докарва,но всеки докарва диетата ? :)
Другото,което..Яж като него по 5000+ калории и по 300+ протеин на ден,вземай неговите медикаменти и тогава се пробвай и на неговата тренировка..А от къде ще ги научиш си нямам напредстава.Тези неща в сайтовете по колко мг от този и от другия не ги вярвам.Друг въпрос е,че програми негови има бол.И нима мислиш,че той е тренирал в цялата си кариера по 3-4 програми ? Или че е ял това,което препоръчва?
Иначе няма лошо,пробвай и ще ни кажеш резултатите :)
Тази програма е за напреднали, и по-точно за подготовка за състезание и дори самият Арнолд казва, че не става да тренираш крака след гърди и гръб и самата тренировка се проточва по 4 часа, затова минава на двуразови тренировки и тренира краката вечер, защото иначе му изоставали.
Програмата за първо ниво пак е 6 пъти седмично, но само по 2 пъти мускулна група, т.е., гърди гръб в понеделник и четвъртък, рамене и ръце във вторник и петък и крака във сряда и събота. А обема е на половина на този, т.е., по 2-3 упаржнения за група.
Второ ниво е вече 3 пъти седмично мускулна група, но пак с по 2-3 упражнения (с малки изключения).
И вече програмата за напреднали е три пъти седмично група, гръб, гърди сутрин, крака вечер (това три пъти седмично) и рамене и ръце през останалите 3 дни (само една тренировка дневно) и тук вече упражненията са по 4-5 за група.
Последното ниво е пак горния сплит, но всичко в супер серии за антагонистите (и не само),, както и трисети и гигантски серии, което се е ползвало преди състезание.
Всъщност, в период за маса (основен период) препоръчва по 2 тренировки седмично за група, 3 само ако си напреднал и имаш перфектно възстановяване и тук казва, че той самият намира за по-ефективно 3 пъти, но само ако се храниш и почиваш както трябва и че всеки трябва да си реши дали 2 или 3 пъти седмично да тренира всяка група.
Та, това е накратко за системата на Арнолд. Повече подробности - Енциклопедия на модерния културизъм от Шварценегер ;)
Мнението беше редактирано от Петко К на 28.02.12 22:18.
Тогава “модата” е била да тренират с много голям обем, сега се смята за правилно да се тренира с по-малък обем. Има едно положение в което откриваш за себе си какъв е точния баланс между обем и интензивност.
28.02.12
23:05
Само аз ли съм на мнение, че е закъснял с “изцепването” за бала.
Програмата и според мене е много обемна, а и определено не е за теб!
За да тръгнеш по такава програма, първо трябва да си много глупав за да следваш направена програма от Бодибилдър (едва ли не за него самия), било то и направена от Арнолд. Второ ти трябва доста повече стаж. Като трето, бих отбелязал, че това като цяло е програма за хора, които се стремят към подиума(макар, че те си правят тренировките индивидуално). Не е за нас аматъорите.
По-добре си състави програма, която да одовлетворява личните ти нужди и да си я спазваш.
Много ми е интересно къде ще ти е бала.... Ако не е някаде на морето не ти трябва релеф...
Тази година и аз съм “баладжия”, но ние ще ходим в Мармарис за 5 дена + Слънчев бряг още 2!
25.03.12
17:22
Мисля да я пробвам ама с малко химия за възстановяване че иначе “копаш на место”
30.01.13
23:54
Обемните програми са хубаво нещо,типично германска(австрийска работа).Действат си много добре.Нека спомена нещо за обемът.Няма претренирване,има недояждане и недоспиване.Ако ще ползва хап да ползва,но за всеки който неможе да прави тази програма нека кажа нещо за необикновени резултати трябват необикновени действия.Това че някой нямал мотивация или нямал време вообще незнчи че програмата не е хубава.Прави си я и кажи какви са резултатите.
31.01.13
00:02
Нека кажа нещо,което каза папта на щангите Иван Абаджиев.Дори под влиянието на адреналина може да се качват мускули дори и по ефективно,но зщао?Причината е че адреналина помага за отделянето на калции при всяка мускулна контракция,а този калции който се отделял от клетката стартирвал анаболната машина в тялото.Тази програма по горе упражнява много голям стрес за тялото.Този стрес е причината да се отделя адреналин.Важното е първата седмица да се смекчи свръхстресът.Това се постига с вещества които отделят ендорфини(алкохол,шоколад,сладки неща вообще)Ако някой смята да спори с Иван Абаджиев значи е извън всякакъв разум.