Желтъците

31.05.04
09:37

не съм минал през търсачката, а направо питам
Да ям ли желътците или не. В момента си варя по пет яйца на ден и само на едното ям желътка. Правилно ли действам. Така пише по всички диети. Освен това в белътка има 4 гр проетин, а общо в яйцето има 6 гр. Вярно ли е това?

31.05.04
13:38

Темата е излишна. Проучих старите теми. Отговора е неясен. Едни казват холестерола е супер полезен, яжте и желътците, а други казват максимум по 1-2 желтъка на ден.

31.05.04
21:35

Abe pepper men ne mojaha da me ubediat, 4e e vreden, no vse pak pravilno gi priema6. Na 5-6 qica 1 jultuk. Osven tova mnogo maznini ima v jultuka. A kato se priema proteina otdelno ot mazninite i vuglehidratite se usvoiava po-dobre. Niakoi be6e postnal mnogo podrobna statia za holesterola, pro4eti ia ako iska6, no vse pak…...

01.06.04
09:11

[quote author=“Mr. Muskul”]Abe pepper men ne mojaha da me ubediat, 4e e vreden, no vse pak pravilno gi priema6. Na 5-6 qica 1 jultuk. Osven tova mnogo maznini ima v jultuka. A kato se priema proteina otdelno ot mazninite i vuglehidratite se usvoiava po-dobre. Niakoi be6e postnal mnogo podrobna statia za holesterola, pro4eti ia ako iska6, no vse pak…...

Пробвах, но явно статията е на сървър, където нямам достъп. Ако може някой да ми я пейстне в темата ще съм благодарен.

01.06.04
18:00

Преди доста жълтъци хапвах.. по 7-8 цели яйца на ден. Не съм усетил да ми създаде някакъв проблем...  :?  Ектоморфче съм не ми се лепят мазнини - от тая гледна точка добре. Тея неща за холестерола не ги разбирам , не съм наясно и затова ограничих малко яйцата. Сега съм на омлет с 4 яйца час след тренировка.

01.06.04
19:10

beastie problemite idvat kogato stane6 na vuzrast

01.06.04
21:16

Tka e andrew, no triabva mnogo da prekali6. Holesterola si e vreden, kogato po4va da se natrupva v membranite-tam zadrustva i drugi lo6i raboti…  :) Ama kato si mlad ne mislia, 4e ima niakakuv problem da iade6 i po 10 jultuka na den. Q6te be hora!  :D

02.06.04
01:17

[quote author=“andrew”]beastie problemite idvat kogato stane6 na vuzrast

Именно - казвам ти , че не съм информиран добре  :wink:

BA

02.06.04
19:10

Pepper щом те интересува за холестерола виж тази статия:

Денят е 7 юли, 2002. Списанието се казва New York Times Sunday Magazine. Статията е “А дали всичко не е било една дебела лъжа?” (“What if it’s been a big fat lie?”). Авторът се казва Гари Таубс. Статията поражда невероятен отзив, защото тотално разбива мита, че холестеролът в храните и яденето на наситени мазнини(животински:) е вредно, опасно и дори смъртоносно. Вреди ли холестеролът и мазнините на сърцето? Абсолютно НЕ! Америка е в паника :) Чатовете се пълнят с хора задаващи въпроси, на които никой не може да отговори. Защо авторът е озаглавил така статията? Защото не само, че всичко е един мит, ами този мит съвсем целенасочено е поддържан по върховете на Американската Кардиоложка Асоциация. Оригиналната статия може да прочетете тук http://www.maxercise.com/Press/frontpage-news_Press.html

Нека първо обсъдим какво е това холестерол и защо толкова шум се вдига около него. Холестеролът е химично съединение, което не се разтваря във вода. Природата го използва в мембраните на всяка клетка за да я направи “непромокаема”. Тази функция на холестерола е жизнено важна за осигуряването на вътреклетъчна хомеостаза. Фактът, че клетките са непромокаеми, е критично важен за нормалното функциониране на клетките от нервната система. Ето защо най-голяма концентрация на холестерол има в мозъка и други части на нервната система. Холестеролът се транспортира в кръвта във вътрешността на сферични молекулни съединения от мазнини(липиди) и протеини, които се наричат липопротеини. Липопротеините имат различни имена в зависимост от химичната им плътност.

Тези които ни интересуват са HDL(high-density lipoproteins) и LDL(low-density lipoproteins). Главната задача на HDL е да пренасят холестерола от периферните тъкани към черния дроб, където холестерола се изхвърля с жлъчната течност или се използва за други цели(холестеролът е прекурсор на важни хормони като да речем тестостерон:). LDL пренасят холестерола в обратната посока(от черния дроб към периферните тъкани). Повечето холестерол се произвежда в черния дроб.

Когато на клетките им трябва холестерол, те викат на помощ LDL за да им достави ценното вещество. Повечето холестерол (около 60-80%) в кръвта се пренася от LDL(който се нарича “лош” холестерол от групата малоумни учени поддържаща митовете за холестерола, но затова след малко). Само 15-20% от холестерола в кръвта се пренася от HDL(или така измисления “добър” холестерол). Малка част от холестерола се пренася от други липопротеини.

Сега може би ще запитате: “Аджеба, защо на естествени вещества в кръвта с важна биологична функция се лепва етикет ‘лоши’ ако пренасят холестерол от черния дроб към периферните тъкани, и ‘добри’ ако пренасят холестерол към черния дроб”. Причината е в една камара изследвания, които показват, че колкото е по-завишен LDL(”лошия” холестерол) и занижен HDL(”добрия” холестерол) толкова по-голям е рискът от инфаркт. Казано по друг начин по-малък коефиецент на HDL/LDL и рискът от инфаркт е по-голям.

Можем ли с диетични промени да влияем на холестерола в кръвта? Може “до известна степен” но затова по нататък.
Хора, които отслабват, намаляват холестерола в кръвта(не е нужно да си Дарвин за да се сетиш, че по-малко тегло е равно на по-малко клетки и нужда на клетките от холестерол). Значи дебелите хора имат по-голям риск от инфаркт и повече “лош” холестерол. Значи холестеролът е виновен(би заключил някой доктор с 3 мозъчни клетки). Ние пък можем да питаме дали пък по-голямото тегло и физическа неактивност не е виновник за повишения риск от инфаркт.
Пушенето увеличава “лошия” холестерол. Физическата активност(спорт, тежести, аеробики или там каквото пожелаете) намалява “лошия” холестерол и увеличава “добрия”.
Така засега най-важното. Единствената разлика между “добрия” и “лошия” холестерол е в посоката на движение.


Какво пропуснахме?

Защо тогава Американската Кардиоложка Асоциация тръби, че кравето масло е вредно, а маргарина(без холестерол) е полезен? Дали тука не са заложени други интереси(от доста комерсиален вид).

Да се върнем около годината 1948 в USA. Тогава са първите опити за пробутване на маргарина напред на пазара и първите правителствени пари са дадени за изследване на холестерола. По това време всички научни изследвания показват че:
1) Холестеролът в кръвта НЕ ПРИЧИНЯВА проблеми на сърцето. Ако трябва да се продава маргарин, това би означавало да се обърне истината;
2) Холестеролът в храната, която ядем, НЕ ПОВИШАВА холестерола в кръвта. Това е толкова елементарна функция на хомеостазата в организма, че не знам как изобщо някой е повярвал в обратното. Ако трябва да се продава маргарин, това би означавало да се обърне истината;

Хората, които е трябвало да защитават интереса на маргариновата индустрия се заемат с доста трудна задача(която впоследствие води до много други проблеми ама за това след малко).

1) Трябват им изследвания за подкрепа на теорията им, че холестеролът в кръвта е убиец. Единственото “подобно” изследване дотогава е на руснака Николай Аничков от 1913г. Този зъл гений хранил зайци с чудовищни количества холестерол и горките зайчета умрели от инфаркт. За един средноинтелигентен човек не е кой знае какво да прозре екстремната простотия на това изследване и не може да пренебрегне факта, че зайците са тревопасни и не са свикнали да ядат животински мазнини. Единственото, което се доказва в този брутален опит е че не трябва да си храним зайците с месо. Дори до днес привърженици на мита за връзката между холестерола и инфарктите цитират това “научно” изследване. Ето ви скорошен цитат от д-р. Кенет Купър: “След експериментите на Аничков, връзката между храните богати на холестерол и втвърдяването на артериите започна да се изяснява”.

2) На маргаринчовците им трябват научни изследвания, които да докажат, че храните богати на холестерол вдигат холестерола в кръвта. Това вече става доста трудно, защото има дузина изследвания по това време, които доказват обратното. По точка 1) се справят малко по-добре с доста манипулация по изследванията и статистическите методи.

Горе долу по-това време(1953г.) д-р Ансел Кийз от Университета в Минесота “връзва” някакво изследване за да “установи” връзка между мазнините в храната и увеличен риск от инфаркт. Тъй като доста други “необвързани с маргаринчовците” учени по това време не са пасли трева(хм сигурно яко мръвки са набивали) доказват по най-неоспорим начин, че изследването на д-р Кийз е по-скоро нагласяне и недоглеждане, отколкото наука. Само че този факт не спира Конгреса на Щатите и Американската Кардиоложка Асоциация да препоръча диета с малко мазнини(най-вече растителни) и богата на въглехидрати. След като 1 грам мазнини е 9 калории, а 1 грам въглехидрати е 4 калории, значи ако подменим мазнините с въглехидрати имаме 50% намаление на калориите. Имаме отслабване, по-нисък холестерол и т.н. Е да ама Америка си е известна и до днес с много дебело население. Горе долу по-времето на препоръките за диета с малко мазнини тръгва Американския проблем с надебеляването.

За пълен анализ на измислиците прочетете статията на Гари Таубс. Нека сега разгледаме 2-те мулти-милионни изследвания, които използват маргаринчовците за да докажат грешната теория. Едното е Multiple Risk Factor Intervention Trial (MRFIT), а другото е Lipid Research Council-Coronary Primary Prevention Trial (CPPT). И двете изследвания използват мъже на средна възраст. И в двете изследвания мъжете са подбрани с високи нива на холестерол. ТЕ ВЕЧЕ СА БИЛИ С РИСК! MRFIT изследването дори ги подбира пушачи с високо кръвно налягане. Отново болни хора!

MRFIT разделя хората на две групи. Експерименталната група се “лекува”, а контролната не. Експерименталната група е на диета с малко мазнини и холестерол. Освен това използват хапове за намаляване на кръвното налягане и препоръчват спиране на цигарите. В експерименталната група се намаля консумацията на холестерол с 42%, наситени животински мазнини с 28% и калориите с 21%! Хората в експерименталната група са денонощно преследвани психически и 50% от тях дори отказват цигарите. Какви са резултатите? Никаква разлика в смъртността от инфаркт между двете групи, и намаление на холестерола в кръвта между 5%-6.7%. Пълен провал за изследване за над 115 милиона долара. Естествено намалението на холестерола е от загубата на тегло и спирането на пушенето. Маргаринчовците очаквали 25% намаление на смъртността, ама нейсе нищо :) 115 милиона долара на вятъра.

Какво да кажем за другото изследване - CPPT. Първо, това не е хранително изследване, а фармакологично. При CPPT докторите администрират cholestyramine, мощен препарат, който помага на черния дроб да ексрементира холестерола в жлъчката. Учените постигат намаляне на холестерола от около 8.5%(не забравяйте, че тези хора са били болни и с висок холестерол). В групата вземаща cholestyramine имало 30 случаи на смърт, а в контролната група 38. Маргаринчовците заявяват, че това е 24% намаление на риска от смърт! А дали е така? Хайде да смятаме. В експерименталната група има 1906 мъже, а в контролната 1900.

30/1906 = 1.57% смъртност
38/1900 = 2.00% смъртност
Разликата е 0.43%! Доста различно от измислените 24%(обичам я тая наука стакмистиката). Офицялното изявление след CPPT е: “за всеки 1% намаление на холестерол, имаме 2% намаление на риска от инфаркт”. ХАХАХАХАХАХХАХАХХА! Вервайте им. Това, което не се казва официално е, че в експерименталната група зачестява смъртността от рак на стомаха. Проста сметка: ако намалим холестерола на 50% значи рискът от инфаркт става 0% :)))

Не само, че изследванията не доказват теорията, ами може да се каже, че дебелият Американски народ е целенасочено лъган в последните 40-50 години.

За десерт съм оставил изследването на Framingham. Изследването показва, че няма никаква разлика в смъртността от инфаркт на хора с 205 mg/dL (нисък холестерол) и 294 mg/dL(висок холестерол). А 95% от популацията на света е в тези граници - рискът е един и същ, нямащ нищо общо с холестерола. Резултатите се крият 10 години, и излизат на бял свят в “Архиви на Вътрешна Медицина” 1992г тихичко тихичко, да не би някой да прочете :) Д-р Уилям Канел тогавашният шеф на Framingham заявява: “Общото количество холестерол в кръвта е меродавен индикатор на риска от инфаркт”. А ето какво казва неговият наследник Уилям Кастели: “..колкото повече животински мазнини и холестерол се консумират, толкова по-ниско е количеството на холестерола в кръвта....ние открихме, че хората, които ядат най-много холестерол, животински мазнини и калории тежат най-малко и са физически най-активни..” Хопала, тропала. Наследникът шамаросва предшественика си задето лъже. Митът се изпарява. За мотивите на докторите поддържащи тази лъжа няма да пиша повече, че ми настръхват косите.

Каква е поуката от написаното досега? Яжте мазнини и холестерол без притеснение :)

Дано ти е свършила работа. Успех !!

02.06.04
21:14

bad_boy statiqta sum q 4el,ako ne se luja nqkoi ot foruma be6e dal link.Da dosta interesna e,no ne moje da se vqrva na vsi4ko koeto pi6at,ve4e za vsqko ne6to ima po nqkolko teorii

02.06.04
21:52

[quote author=“andrew”]bad_boy statiqta sum q 4el,ako ne se luja nqkoi ot foruma be6e dal link.Da dosta interesna e,no ne moje da se vqrva na vsi4ko koeto pi6at,ve4e za vsqko ne6to ima po nqkolko teorii

Не вярвайте безусловно на каквото и да е! Всичко съпоставяйте с досегашния си опит и от опита на близки хора! Също така изпитвайте нещата - най-сигурния начин да видите кое колко е вярно за вас лично!

03.06.04
10:03

Тенкс, бой. Тази статия ли е единственото опровержение на вредата от холестерола? Не е достатъчно.
Цялата философия на живота се гради на баланса. Не бива да се прекалява. Всяко нещо в големи количества е вредно. Това никой не може да го опровергае.

03.06.04
18:54

Pepper na su6toto mnenie sum.

BA

03.06.04
20:08

Pepper не съм казал, че тази статия опровергава нещо. Даже не искам да те карам да си мислиш каквото и да било. Просто ти поствам информация мислех, че може да те интересува.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1