29.02.12
15:45
Зеленчукови гювечета за микровълнова
(4 порции)
Време за приготвяне: 20-30 мин
Необходими продукти:
2 средно големи домата
2 средно големи чушки(червени,зелени или жъли,няма значение)
2 средно големи моркова
2 средно големи картофа
4 яйца
парче пащърнак
няколко колелца лук
краве сирене
кашкавал(или друго подобно сирене ,пр.:гауда,чедър,ементал)
сол, черен пипер, може и шафран на вкус
4 с.л. зехтин
Начин на приготвяне:
Измийте продуктите,обелете пащърнака,картофите и морковите,изчистете чушките.Нарежете картофите на едри,сравнително еднакви кубчета.Сложете ги в съд с капак,подходящ за микровълнова и напълнете вода,колкото да ги покрие.Сложете във микровълновата на 750 за 6-7 мин. Докато се варят картофите,нарежете доматите на филийки,морковите - на колелца,чушките на едро,пащърнака- на кубчета.Старайте се продуктите да са нарязани на сравнително еднакви парчета,за да не останат някои по-сурови от други.Настържете кашкавала( каквото количество искате).На дъното на гювечетата сложете по 1 с.л. зехтин.Отгоре сложете вече сварените картофи,върху тях - колелцата лук,доматите,сиренето(количество -по желание),морковите,пащърнака, чушките и върху тях- кашкавала.Налейте малко вода и сложете гювечетата с капаците в микровълновата(аз ги слагам по две) на 750 вата за 3 - 4 мин.След като изтече времето, извадете ги и чукнете в средата по едно яйце.Похлупете и печете на 750 вата още 2 мин и половина за рохки и 3-3 и половина за твърдо сварени.Подправете със желаните подправки.
Една порция е около 400 гр,в зависимост от гювечетата.Ястието е нисколокалорично- една порция съдържа около 300-400 ккал.
Бързо ,лесно и вкусно :) Могат да се добавят и други зеленчуци-броколи,гъби,спанак,каквото ви хрумне.За любителите на лютото може да добавите люти чушки или лют червен пипер.Ако не искате да е постно, добавете каквото месо искате или колбас.Подходящо за засищащ обяд или лека вечеря. :)
Темата беше редактирана от Yoll на 29.02.12 15:45.
казано от Гергана Балабанова на 29.02.12, 15:45:
2 средно големи домата
2 средно големи моркова
2 средно големи картофа
4 яйца
няколко колелца лук
краве сирене
4 с.л. зехтин
Аз това съм го правил,само че нарязвам всичко в една голяма купа, махам картофите и морковите,добавям шунка и краставици,вадя една 3 годишна кайсиева,и докато свърши купата правя половинка,след това минавам на мерло/каберне(50/50) придружено със свински вратни пържоли!Ох няма ли да дойде вече лятото...!? ;)
Мммм тъкмо съм се сетила тези дни да си направя някакво зеленчуково гювече! Точно на време е рецептата :)
Мнението беше редактирано от Мари А. на 29.02.12 16:09.
29.02.12
19:02
казано от Jikata на 29.02.12, 15:54:
казано от Гергана Балабанова на 29.02.12, 15:45:
2 средно големи домата
2 средно големи моркова
2 средно големи картофа
4 яйца
няколко колелца лук
краве сирене
4 с.л. зехтинАз това съм го правил,само че нарязвам всичко в една голяма купа, махам картофите и морковите,добавям шунка и краставици,вадя една 3 годишна кайсиева,и докато свърши купата правя половинка,след това минавам на мерло/каберне(50/50) придружено със свински вратни пържоли!Ох няма ли да дойде вече лятото...!? ;)
Да,и аз това щях да напиша ,че може и в една купа, но времето за печене ще е повече.
29.02.12
19:23
казано от Jikata на 29.02.12, 19:09:
Е да...ама аз за печена овчарска салата не съм чувал! ;)
Ох,ами не съм те разбрала.:)Както и да е де, рецептата,която писах може и в един голям съд да се сложи.