Дроб и щитовидната жлеза помощ

01.03.12
18:49

Здравеите.
На скоро си направих кръвна картина или както се казва и за мое огромно учудване докторката ми каза че съм повредил черния дроб и нещо с щитовидната жлеза. Ето това ми пише на листа:
GOT (ASAT) 56 нормалното е 40
GPT (ALAT) 82 Нормалното е 50
THS 5.9 Нормалното е 4.0
Тояно преди да дам кръв започнах да взимам кре-алкалин и протеинови пудри си пия редовно. Пия 1 два пъти в месеца и не пуша.
Има ли вероятност от някой от суплементите да е? А и някви мулти витамини си взех на капсули. Моля ви се кажете ми от какво може да е това.

01.03.12
19:25

Ами на първо място е от пиенето. Защото алкохолът е токсично вещество. Зависи в какво количество се пие. Може да си прекалил с добавките, креатина,витамините. Обаче щом има и някакъв проблем със щитовидната жлеза,може проблемът с черния дроб да идва и като следствие на някакво скрито вътрешно заболяване.
Би трябвало да направят допълнителни и по-пълни изследвания за изясняване на нещата. Примерно колко ти е хемоглобина,холестерола,кръвната захар. Някакви автоимунни реакции в организма? Трябва също да ти кажат дали ч. дроб е увеличен и разширен или само двете кръвни проби са увеличени по някаква причина.

01.03.12
21:44

Мерси за отговора. Както написах пия много рядко така че не виждам начин да е от алкохол. Прочетох че кръвта се взима на гладен стомах сутрин. Аз когато ми взеха кръв точно свърших с тренировката си преди 10 минути и бях пил креатин протеин и бях се хранил 2-3 пъти преди това.

01.03.12
22:16

Ами то изследването става и така. Може по всяко време,но резултатът се смята за несигурен. Получен не по правилата и се разглежда по-скоро като ориентировъчен. Може да бъде потвърден или отхвърлен от едно второ изследване тоя път сутрин и на гладно.

Значи наднормени изследвания за черния дроб може да има понякога временно след вземане на някакви лекарства за настинка. И това е временно и нищо сериозно. Може се получи и при заболявания на черния дроб. Имаш примерно някакво възпаление в жлъчните пътища,имаш наднормено тегло и омазняване на черния дроб-стеатоза в увеличена форма. Някои хора имат нисък хемоглобин или прекалено висок. Което е свързано с натрупване на желязо в черния дроб и повреждането му.

Тези две проби АСАТ и АЛАТ за черния дроб се повишават понякога и при мускулни травми, тоест е възможно и след тежка тренировка.
Затова е най-добре да ги повториш сутрин на гладно. И най-добре 2 дни след последната ти тренировка. Примерно  да се направят в понеделник,ако тренираш до петъка. Резултатът вече ще бъде сигурен и максимално обективен. За още по-сигурен резултат е добре лекарката да прибави към двете чернодробни проби АСАТ и АЛАТ още примерно ГГТ или още 1-2 други кръвни проби. За да се елиминира влиянието на тренировките на мускулите върху изследванията. Освен това може да кажеш,че спортуваш. Но няма смисъл да казваш за добавките. Ще се хванат за тях и само ще те наругаят.

За тези две чернодробни проби има информация,че могат да се увеличат и при панкреатити. Тоест заболявания на панкреаса. Тъй че си помисли имаш ли някакви болки някъде в корема или не. Ако да,кога? Преди,след хранене.
За проблеми със щитовидна жлеза се търси ендокринолог,а за проблеми с черния дроб-гастроентеролог. Но ако тези изследвания се потвърдят преди това и са сигурни наднормените стойности.

Мнението беше редактирано от Миро на 01.03.12 22:34.

01.03.12
22:36

казано от Миро на 01.03.12, 22:16:

Ами то изследването става и така. Може по всяко време,но резултатът се смята за несигурен. Получен не по правилата и се разглежда по-скоро като ориентировъчен. Може да бъде потвърден или отхвърлен от едно второ изследване тоя път сутрин и на гладно.

Значи наднормени изследвания за черния дроб може да има понякога временно след вземане на някакви лекарства за настинка. И това е временно и нищо сериозно. Може се получи и при заболявания на черния дроб. Имаш примерно някакво възпаление в жлъчните пътища,имаш наднормено тегло и омазняване на черния дроб-стеатоза в увеличена форма. Някои хора имат нисък хемоглобин или прекалено висок. Което е свързано с натрупване на желязо в черния дроб и повреждането му.

Тези две проби АСАТ и АЛАТ за черния дроб се повишават понякога и при мускулни травми, тоест е възможно и след тежка тренировка.
Затова е най-добре да ги повториш сутрин на гладно. И най-добре 2 дни след последната ти тренировка. Примерно  да се направят в понеделник,ако тренираш до петъка. Резултатът вече ще бъде сигурен и максимално обективен. За още по-сигурен резултат е добре лекарката да прибави към двете чернодробни проби АСАТ и АЛАТ още примерно ГГТ или още 1-2 други кръвни проби. за да се елиминира влиянието на тренировките на мускулите върху изследванията. Освен това може да кажеш,че спортуваш. но няма смисъл да казваш за добавките. Ще се хванат за тях и само ще те наругаят.

За тези две чернодробни проби има информация,че могат да се увеличат и при панкреатити. Тоест заболявания на панкреаса. Тъй че си помисли имаш ли някакви болки някъде в корема или не. Ако да,кога? Преди,след хранене.
За проблеми със щитовидна жлеза се търси ендокринолог,а за проблеми с черния дроб-гастроентеролог. Но ако тези изследвания се потвърдят преди това и са сигурни наднормените стойности.

Благодаря много супер си. Точно така ще направя. Тя вече ме прати да ми правят рентгенови снимки и се шокирах малко.
Фитнеса е страшна работа значи, да искаш да станеш по здрав и се получава обратното...

01.03.12
23:03

Е,засега още не е съвсем сигурно,че това увеличение не е нещо случайно и временно. Има и някаква вероятност да е свързано с мускулна травма, мускулно натоварване. И тогава няма да е свързано с черния дроб. И няма да бъде нещо сериозно. Но дори да е свързано с черния дроб, това е почти единственият орган в тялото,който регенерира. Възстановява се на 100 % при благоприятни условия и ранно откриване на евентуалното заболяване. За разлика от бъбреците,които много трудно се лекуват.
За правилна диагноза е важен и прегледът с опипване на корема,тъй нареченото палпиране,палпация. Важно е какво ще пишат лекарите след такъв преглед. Има ли разширяване и увеличаване на тоя орган. Или е с нормални размери. Дали е мек или твърд. Много неща се виждат и на ехограф, видеозон.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1