Моята нова амбиция - хубаво тяло!

07.03.12
11:33

Здравейте приятели,

Аз съм новак в този форум, но сайта отдавна го следя, макар и по-скоро с информативна цел, отколкото изпълнителна. Последно време обаче най-накрая се реших и твърдо съм си поставил за цел до лятото да направя хубаво тяло. Не съм дебел, висок съм, но имам бирено коремче, което искам да изчистя. Или поне значително да го подобря. Изчетох доста материали тук и си съставих един план в съзннанието, който за мен мисля, че ще е подходящ, но реших да го споделя с вас за професионално мнение.

1) От две седмици на всеки 2-3 дни тичам.
2) Започнах коремни преси почти всеки ден. С тях правя и лицеви опори, както и упражнение за бицепс с homemade тежести. Нямам оборудване в нас, а тук във Франция фитнесите са доста скъпи, затова мисля засега да се въздържа. Средно на тренировка правя 160 преси, 75 лицеви и около 50 за бицепс.
3) Започнах да си следя калорииния баланс и гледам да съм в дефицит.
4) Пия доста вода. Преди го карах на сокове, но съм ги редуцирал до минимум. Също така, понякога малко след ядене продължавам да съм гладен и засищам с чаша обезмаслено мляко. Това добра идея ли е?
5) Гледам като цяло да поемам малко въглехидрати и повече проетини, според НВД.
6) Също така изчетох всички материали свързани с метаболизма и бях изваден от илюзията, че гладуването, пропускането на закуска и като цяло рядкото ядене помага. Възприех принципа “често и по-малко”. Сутрин гледам да започна с ябълка, за да си стимулирам обмяната, вечер гледам да не ям късно, през деня си имам няколко междинни яденета от рода на 2 банана или ??сандвич?? или остатък от основно ядене.
7) Като основна храна се насочих към зеленчуците на пара, рибата и понякога ориз или картофи. Като зеленчуци основно си правя доста моркови, броколи, карфиол, глави лук и ги ям с настърган ементал, който почти няма въглехидрати. Рибата е бяла.
8) Гледам да разкарам от менюто си кексчета, шоколади (не съвсем, но на минимум), пържени картофи и разни такива тежки храни.

В общи линии е това. За да придобиете представа дали това е окей за мен, ето и моите данни

1,91м - височина
91кг - тегло
19г - възраст
3100 - калориен баланс според формулата на Harrys – Benedict

Решил съм да сваля с 600 калории дневния прием.
Ще ви бъда благодарен ако дадете мнение, критики, препоръки, както и съвети за усъвършенстване на програмата. Според вас за три месеца какъв би бил резултата? Може ли да се ускори?

P. S. > Доста ми е натоварено покрай училище и затова ми е трудно да си правя детайлна програма на всяко ядене какво точно да ям и в какви грамове. По-скоро гледам да възприема принципите, за да ги изградя като навик.

Темата беше редактирана от Yulian Spasov на 07.03.12 11:46.

07.03.12
11:56

Отговарям по ред на точките:
1)ОК, колкото по-често, толкова по-добре
2)корем прави 2-3 пъти седмично с 2 упражнения в по 5 серии (примерно обикновени коремни + повдигане на краката). Ако се тренира все или почти всеки ден, това води само до по-бързо претрениране, тъй като коремната мускулатура...пак си е мускул, който може да се претренира :) Същото важи и за лицевите - 2-3 пъти макс - прави обикновени + такива с крака, вдигнати на стол - по 5 серии с колкото можеш повторения.
3)Правилно си се ориентирал!
4)Пий вода, колкото ти се пие, няма нужда да се наливаш изкуствено. 2-3л на ден са ОК. Това с млякото не зная доколко е добра или лоша идея. Аз бих ударил 1 чаша вода.
5)Ако говорим за хранителен режим тип НВД, то там или е НВД или е подобие на НВД, което не е НВД :) Иначе да, орязването на въглехидратите е добър вариант, особено на бързите такива. Ако ги изключиш изобщо от вечерята, бомба. Принципно енергия можеш да си доставяш предостатъчно от мазнини за сметка на въглехидрати.
6)При мен принципът “често и по-малко” не води до изчистване и забързване на метаболизма. Т.е. не възприемай даден постолат за универсално важащ, а се съобразявай с личните ти особености. Но, ако това ти помага, значи този принцип е твоят принцип :) Сутрин зареди качествено, каква е тая ябълка?! Закуската е може би най-важното хранене за деня (айде може би след следтренировъчното).
7)Рибата е супер - протеин и мазнини! :) Не изключвай яйцата и другите меса!
8)Да, те са напълно излишни и нямат място в здравословния начин на хранене.

07.03.12
11:57

казано от Yulian Spasov на 07.03.12, 11:33:

...

Коремните преси не премахват биреното коремче т.е излишните мазнини в тази област. Оформят коремната мускулатура, която се намира под него, но все пак за постигане на визуален ефект, за момента, е по-добре да не разчиташ на тях т.е не си мисли, че като правиш по 160-200 коремни преси на ден ще решиш въпроса. :) Коремът участва при тренирането и на останалите мускулни групи, а и нека да ти напомня, че тялото ти има и други части освен  корем и бицепс. Добре е да тренираш цялото тяло, ако държиш да имаш резултати - било то до началото на лятото, било то и ако решиш да си изградиш по-активен начин на живот.

Мнението беше редактирано от Мари А. на 07.03.12 12:36.

07.03.12
12:13

Трудно ми е да тренирам цялото тяло предвид, че не ходя на фитнес зала. Някакви конкретни насоки за премахване на биреното коремче?

казано от Yulian Spasov на 07.03.12, 12:13:

Някакви конкретни насоки за премахване на биреното коремче?

Подходящ хранителен режим и качествена храна.

07.03.12
16:14

@Стоянчо,

Тренировките ми за корем не са много интензивни, затова си ги позволявам по-често. Освен това, тъй като почва да ме боли кръста иначе, на всяка преса назад стигам до 45 градуса, а не до земята и така не ме боли, но и предполагам натоварването е по-малко. Лицевите засега ги правя на касата на врата, отново наклонен на 45 градуса, защото на земя мога да направя не повече от 5. След време ще почна и хоризонтални, а след това и с повдигнати крака. Тук възниква един въпрос - кой лицеви са по-ефективни - тези със събрани ръце или тези с по-раздалечени ръце. Забелязах, че натоварването като че ли е различно.

Водата не ме засища... :) Затова опирам до млякото.

Закуската не ми е само ябълка. Ябълката е като стана, иначе 20-30 минути след това си хапвам 1-2 сандвича. Яйцата след кой тип термична обработка е най-добре да се ядат?

@Мария А., доста хора са ми казвали, че коремните преси спомагат изчистването на слоя мазнини. Сигурна ли си, че не са ефективни за отслабване? Форумци, вие какво мислите по въпроса? :)

07.03.12
17:12

казано от Yulian Spasov на 07.03.12, 16:14:

@Мария А., доста хора са ми казвали, че коремните преси спомагат изчистването на слоя мазнини. Сигурна ли си, че не са ефективни за отслабване? Форумци, вие какво мислите по въпроса? :)

Сигурна съм, да. Но в това можеш и сам да се убедиш. Просто наблегни на коремните преси през тези три месеца, които си си определил като срок, прави през ден по 200+ и избягвай да натоварваш цялото тяло. После може пак да драснеш някой ред, да кажеш какво е положението с биреното коремче.  Другият вариант е да помислиш за по-интензивни тренировки, да включиш тежести, но не само за бицепс и да избереш режим с чисто хранене. Две или три упражнения за корем, в серии с  максимум по 15-25 повторения са по-добрият избор. Изчистването на слоя мазнини не зависи от коремните преси, още по-малко пък от правенето на голям брой такива. :)

P.S Лицевите опори с широко разтворени ръце натоварват предимно гръдните мускули, а тези със ‘събраните ръце’ натоварват предимно трицепсите.

Мнението беше редактирано от Мари А. на 07.03.12 17:14.

12.03.12
19:54

Аз продължавам да съм учуден от факта, е коремните преси не са ефективни, когато се работи за изгаряне на мазнини. При всички положения това не е единственото, което правя. Тичам почти всеки ден и не го правя от манящина, мислейки си, че така ще отслабна по-бързо, а защото наистина ми харесва да тичам. Бих искал да попитам дали е добре сега успоредно с отслабването да ходя и на фитнес с цел трупане на мускулна маса или е по-добре както ме съветват първо да изгоря излишните мазнини и после да почна тренировки?

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1