26.01.12
14:30
Здравейте :)
Имам един странен проблем с раменете. Знам че не сте доктори и не можете да ми сложите точна диагноза , но ако някой се е сблъсквал със същото нещо , ще ми бъде от голяма полза. Проблема е , че когато си изправям ръцете хоризонтално , се чува щракане от раменете ми , не ме боли , но е доста неприятно. Когато правя ”Повдигане на ръце напред (настрани) с дъмбели” това щракане започнва да се чува още по-силно и чуството е много гадно. Въпроса ми е какво да предприема , за да намаля , или да изчезне това щракане? На доктор не съм ходил , но ако не намеря решение на проблема , в скоро време ще се наложи да отида.
26.01.12
14:46
Мога да коментирам само на база описаното “изправям ръцете хоризонтално”. Доколкото мога да си представя движенията, при това упр. са флексия, екстензия и ограничена ротация. Бих предположил следните възможни проблеми-
1. Преразтягане на латисимус или делтоидеус и дългата глава на пекторалис майор- 3 основни мускула при флексия и екстензия на гленохумералната става (раменна), които са доста предразположени към патологични състояния, не само в рамото, но и гръбнака. Ако преди си имал травми или дискомфорт в тази област, това може да е предпоставка.
2. Стабилността на това упражнение донякъде се засилва от Rotator cuff (не знам как е на БГ език), където важни са супраспинатуса и субскапулариса. Умерени травми в тези мускули нямат директна болкова индикация, но намаляват мобилността на Rotator cuff, а оттам и пукане и щракане.
3. Просто не ти е правилна техниката и удряш директно ставната повърхност на раменната става, като тя не може да компенсира силово и реагира с умерена ретракция, протракция (изместване, преместване), което е шумно.
Съвет- раменната става е доста комплексна и податлива на травми. Добър съвет с инструктор, почивка и препарати за стабилизиране на претоварените стави- глюкозамин, хондроитин, хиалуронати, Вит Б комплекс, Вит К, Д, А.
Поздрави
27.01.12
19:39
Това за мен е т.нар. периартрит на раменната става, казано на прост език - възпаление на околоставните меки тъкани (сухожилия и връзки), имам го същото и отвреме навреме обяснявам в раздела. Щракането най-вероятно ще го има и при други движеня, просто не си забелязал. Има няколко мускула, които се захващат на почти едно и също място за костта на ръката ти под ставата. “Супраспинатус” е един от тях и той минава през едно каналче преди да се залови за костта, а като правиш движенията (особено с тежест) се получава едно търкане и прескачане и в комбинация с евентуално увреждане на другите структури в ставата (цялото се нарича по български ротаторен маншон) чуваш щракане.
За да те успокоя, аз от 14-15 годишен започнах да чувам как ми хрупа дясното рамо при всякакви въртеливи движения с по-голям замах. Докато ми слагаха някакви локални инжекции в дясното рамо (кортикостероидни) установих, че и лявото е тръгнало да прави същите чакмаци. Перорални лекарства, инжекции, хомеопатия и физиотерапия съм пробвал и не ми се оправи. Приказвал съм тук там с травматолози- не е толкоз драматично, даже дори е хубаво, че поне човек да е по-предпазлив и да знае кога да спре.
На глюкозамин сулфат, хондротин, АРТРО-СТОП Рапид, Лейди-Мейди, рибени масла, ленени масла, акулови масла, витамини, желатини, минерални бани и термични извори не разчитай. Най-доброто е почивка, загрявка и щадене. Не каза на колко години си, но ако си до 50- това е моя съвет.
27.01.12
22:46
щракането и пукането така и няма да разберем на какво точно се дължи(като звуков феномен), но това което знаем за него е:
- или имаш някакво изменение на тъканите
- или имаш сериозна нестабилност
- или е комбинация от двете.
под изменение на тъканите можем да разбираме както възпалени бурси и сухожилия(особено на супраспинатуса), така и по-твърда/неразтеглива капсула в долната-задна част, нарушаване на целостта на лабрума или ошипяване.
под нестабилност можем да разбираме най-вече слаб или неактивен ротаторен маншон и/или силни/прекаленно активни гърди и рамо.
и в двата случая ти трябват 1-2 теста за да имаме насока от къде идва проблема и как да го решаваме.
27.01.12
23:38
По темата за ставното пукане (Crepitus) могат да се напишат и мемоари. Като правило пукането, независимо колко шумно е се дължи на пространствено и времево преместване на тендоните спрямо костните протуберанции (анатомични особености). В различните стави, това преместване (hollow snapping) се поддържа и от други механични колебания, както и хидродинамичните параметри на ставата- синовиална течност и вариации в химичния баланс).
Патологичното пукане е свързано 100% с болка и дискомфорт по време на вс. механични движения на ставата- аддукция, супинация, пронации, пр., както и на подуване (оток), който не винаги е видим, а се установява при палпация с различна дълбочина.
Извод- ако не е свързано с болка, пукането е съвсем нормално и е индивидуално при всеки спортист и неспортист.
Мнението беше редактирано от Nikola Pavlov на 27.01.12 23:40.
На мен ми пука едното рамо точно при повдигане на дъмбел напред.
Настрани или при други движения го няма, затова реших за момента да не го правя това упражнение - има достатъчно други, с които да може да се замени.
28.01.12
13:39
този проблем с щракането на раменете е адски сериозен.казва ти го човек,който има дискова херния,периартрит на раменете,хондропатия на коленете,остеохондроза на гръбнака,плоскостъпие,лека сколиоза и куп други травми,а също така съм боледувал като малък от рахит 2 степен.с годините дадох маса пари за лекари и процедури,но те не ми помогнаха.помогнах си АЗ,като натрупах знания.сега на 28г.съм активен спортист и въпреки всички травми се чувствам добре
07.02.12
13:01
Благодаря на всички за отговорите. Забравил съм да кажа за годините си , на 22 г. съм , тежа 74 кг. и съм висок 173 см. Контузии в раменете не съм имал. Преди 2 години пих някакви хапчета , но не помня как се казваха , за въстановяване на хрущяла (или нещо подобно) , защото при всяко клякане ми щракат и коленете(не изпитвам абослютно никаква болка , но не знаех дали няма да окаже някакъв неблагоприятен ефект след време това нещо). Уж трябваше след като ги пия 1 година и това нещо да спре , но ефект нямаше никакъв :) Следователно би трябвало да действат и по накакъв начин на раменете тези хапчета , но тогава не съм се занимавал с фитнес и е нямало как да знам , че ще ми пукат така и те. Всъщност стажа ми не е голям , тренирам от 2 месеца в домашни условия с помоща на мой приятел , който се занимава от 6-7 години с фитнес. От другата седмица ще започвам и в зала и там ще гледам да заменя упражненията за рамо с такива с които няма да има такова щракане , или ще го сведа до минимум. Още веднъж благодаря на всички :)
ако си преплетеш пръстите на ръцете и ги напънеш “на обратно” пукат ли?....не ми казвай... знам че пукат.
казваш, че си на 22 години и подозирам, че правиш грешката, която много хора (и особено младите) правят преди фитнес или тренировка - липса на добро загряване.
винаги отделяй 10 минути за раздвижване и подгряване на всички стави и мускули.
преди няколко месеца претупах загрявката преди тренировка и после така ме болеше дясното рамо, че не можех да си вдигна ръката, за да си облека якето.....месец и нещо го пазих и сега е горе долу добре (да чукам на дърво)
така, че - нека си пукат, но ги загрявай бавно и постепенно и всичко ще е наред.
09.03.12
22:26
И аз имам от време на време при натоварване този проблем, но при мен е много рядко и незначително, а и някой път като не съм доразгрял хубаво се получава това, но при теб ако е по - сериозно се обърни към лекар :)