Видове серии

07.03.12
21:32

Здравейте,не забелязах дали има подобна тема в форума и реших да добавя малко информация,понеже и аз се интересувах от същото и попаднах на една статия.

Видове серии

Една серия – изпълнява се по една серия от упражнение.

Три серии – най-разпространената система даваща резултати

Сплит система – тренират се различни мускулни групи в различни дни.

Пирамида – започва се с големи тежести и малко повторения и постепенно се намаляват тежестите, а повторенията се увеличават. Съществува и обратна пирамида, при която се започва с малки тежести и големи повторения и се завършва с големи тежести и малки повторения.

Супер серия – две различни упражнения за една и съща мускулна група се изпълняват едно след друго.

Трисет – три различни упражнения за една и също мускулна група изпълнени едно след друго.

Гигантска серия – пет или повече различни упражнения за една и съща мускулна група изпълнени едно след друго.

Таблица на време, серии, почивка и резултати

——————————————————————————————————————————————————————————-
——————————————————|Сила|——————-|Хипертрофия|——-|Мускулна издръжливост|
————————————————————————————————————————————————————————-
Съпротивление % от 1 макс—-|80-100|———————-|60-80|————————-|40-60|———————-
————————————————————————————————————————————————————————
Повторения———————————|1-5|——————————|8-15|—————————|25-60|———————-
Серии——————————————-|4-7|——————————|4-15|—————————|2-4|————————
Време серия (сек)———————|5-10|—————————-|20-60|————————-|80-150|——————
Почивка минута————————-|2-6|——————————|2-5|——————————-|1-2|———————-

Видове серии

Една серия – изпълнява се по една серия от упражнение.

Три серии – най-разпространената система даваща резултати - и до три серии ли се стига.. може и 4 и 5… няма логика в това и в предходното обяснение

Сплит система – тренират се различни мускулни групи в различни дни. - какъв вид серия е това ?! няма общо със сериите

Пирамида – започва се с големи тежести и малко повторения и постепенно се намаляват тежестите, а повторенията се увеличават. Съществува и обратна пирамида, при която се започва с малки тежести и големи повторения и се завършва с големи тежести и малки повторения. - може би искаше да кажеш обратното ?!

Супер серия – две различни упражнения за една и съща мускулна група се изпълняват едно след друго. две упражнения на противоположни мускулни групи... две упражнения изпълнени едно след друг без почивка за една и съща мускулна група се нарича дву-сет... мисля, че е така

Трисет – три различни упражнения за една и също мускулна група изпълнени едно след друго.

Гигантска серия – пет или повече различни упражнения за една и съща мускулна група изпълнени едно след друго.

Таблица на време, серии, почивка и резултати

——————————————————————————————————————————————————————————-
——————————————————|Сила|——————-|Хипертрофия|——-|Мускулна издръжливост|
————————————————————————————————————————————————————————-
Съпротивление % от 1 макс—-|80-100|———————-|60-80|————————-|40-60|———————-
Повторения———————————|1-5|——————————|8-15|—————————|25-60|———————-
Серии——————————————-|4-7|——————————|4-15|—————————|2-4|————————
Време серия (сек)———————|5-10|—————————-|20-60|————————-|80-150|——————
Почивка минута————————-|2-6|——————————|2-5|——————————-|1-2|———————-

Мнението беше редактирано от Кристиянчо на 07.03.12 21:38.

07.03.12
21:44

Три серии – най-разпространената система даваща резултати - и до три серии ли се стига.. може и 4 и 5… няма логика в това и в предходното обяснение

Пише “НАЙ” разпространената система даваща резултати,прочете ли някъде,че не могат или няма нужда да се правят повече серии? По-долу в таблицата пише от колко до колко можеш да правиш в зависимост от целта ти.

Сплит система – тренират се различни мускулни групи в различни дни. - какъв вид серия е това ?! няма общо със сериите

Това е “система” не серия,както си пише,казах,че съм копирал информацията,не съм я измислил аз,и не виждам нищо лошо,че в поста има и друга тематика освен “серии”

Пирамида – започва се с големи тежести и малко повторения и постепенно се намаляват тежестите, а повторенията се увеличават. Съществува и обратна пирамида, при която се започва с малки тежести и големи повторения и се завършва с големи тежести и малки повторения. - може би искаше да кажеш обратното ?!

Обратното на кое ?

Супер серия – две различни упражнения за една и съща мускулна група се изпълняват едно след друго. две упражнения на противоположни мускулни групи... две упражнения изпълнени едно след друг без почивка за една и съща мускулна група се нарича дву-сет... мисля, че е така

Мерси за критиката ама май не си запознат със истинската същност на супер-сериите.
Правят се 2 или повече упражнения за една мускулна група едно след друго без почивка,с цел по голямо напомпване.
Замислял ли си се каква супер-серия ще е ако правиш едно упражнения за бицепс и след него едно за трицепс?
Ще напомпаш ли и двата мускула повече,само като ги сменяш между уражненията... не мисля така!

Мнението беше редактирано от Тодоров на 07.03.12 21:57.

07.03.12
22:00

Суперсерия се нарича именно комбинацията от две противоположни групи. Ако трябва да сме прецизни с терминологията, комбинация от две упражнения за една и съща група е комбинирана или сложна серия, макар че повечето хора пак им викат суперсерии. Дву-сет също е приемливо. Три-сет може да се прави и за различни групи, не само за една и съща. Същото е и с гигантските серии, макар че във втория случай (когато са за различни групи) им се вика кръгове.

3серии са най-разпространения вариант ... къде го прочете дай и на мен

ем няма лошо да пишеш за сплит системата... но пишеше отгоре видове серии... аз да питам знаеш ли какво е вид серия ?! една и три серии са общо понятие.... ;) дроп серии, серии с ‘’почивка-пауза’‘, серии с експлозвина позитивна и бавна негативна част, серии с контролирани концентрични и ексцентрични част, серии с задържане в пикова позиция ( съответно такива без задържане ) и още много много... 

Пирамида е когато започваш с малка тежест и високи повторения и завършваш с висока тежест и ниски повторения... обратна пирамида е огледалния вариант... съществува и плоска пирамида.

Суперсериите няма да ги обсъждам повече... информацията която си дал е непълна и неточна а и може да се открие навсякъде из форума незнам къде си гледал.

07.03.12
22:14

Може да спориме до утре,явно си навитак... но не ми се занимава с глупости.
Защо 3 серии са най-разпространения вариант ? Ами защото и аз когато почнах да тренирам правех по 3,и не само аз,а всички начинаещи в залата правеха по 3,и какъв е проблема ? Дори със 3 серии имах прогрес тогава,сега мога да си правя по 4,5,6 и т.н.
Знаеш повече от мен,това е ясно,другия факт е,че имам 10 поста на кръст в форума и това сигурно означава,че съм некомпетентен?
Хубаво е,че си научил,евала!

07.03.12
22:17

Добър вечер ! Много неточна , неясна и дори погрешна иформация.

Мерси за критиката ама май не си запознат със истинската същност на супер-сериите.
Правят се 2 или повече упражнения за една мускулна група едно след друго без почивка,с цел по голямо напомпване.
Замислял ли си се каква супер-серия ще е ако правиш едно упражнения за бицепс и след него едно за трицепс?
Ще напомпаш ли и двата мускула повече,само като ги сменяш между уражненията... не мисля така!

Гледайки , снимката ти си личи ,че имаш какво да покажеш и не си начинаещ . Но представата ти за повечето ‘’системи’’ или серии е под всякаква критика.
И междодругото в този форум неведнъж са обсъждани точно тия неща.
Поздрави !

07.03.12
22:24

Казах,че поста не е мое дело,просто го подхвърлих от друго място,главно защото таблицата ми допадна и исках да я споделя тук.

muskuli bg.com/razdeli/-mainmenu-101/933-vidove-serii <—Източник на темата.

Не мога да публикувам точния линк,защото явно е баннат от този форум,ако има проблем или съм нарушил правило с това,извинявам се!

Мнението беше редактирано от Тодоров на 07.03.12 22:26.

Еми сори ама това, че ти си правил по 3 серии заедно с още 5-10-15-20 човека е достатъчен аргуметн за да кажеш, че това е най-разпространения вариант ?! не ти се занимава с глупости.. поне не ги пиши. 10те ти мнения не те правят некомпетентен... темата която постваш те прави такъв.

08.03.12
12:10

Момчета, коя пирамида е по - добрият вариант според вас?
От тежко към по - леко или от по - леко към по - тежко?

Мнението беше редактирано от Алекс Д. на 08.03.12 18:19.

08.03.12
12:57

Стандартна пирамида от леко към по-тежко в повечето случаи е по-добрият вариант особенно при начинаещите, при обратната трябва много добра загрявка  иначе има по-висок риск от контузия

Мнението беше редактирано от Stan на 08.03.12 12:57.

Иван

08.03.12
13:06

казано от Стоян на 08.03.12, 12:57:

Стандартна пирамида от леко към по-тежко в повечето случаи е по-добрият вариант особенно при начинаещите, при обратната трябва много добра загрявка  иначе има по-висок риск от контузия

От личен опит, не бих се съгласил, че последното е твърда константа - напротив, повечето хора, за които знам че някога са претърпявали контузия, са практикували “от леко към по-тежко”

Иван

08.03.12
13:08

казано от Алекс Тайна на 08.03.12, 12:10:

Момчета, коя пирамида е по - добрият вариант според вас?
От тежко към по - леко или от по - леко към по тежко?

Защо не пробваш и двата варианта, и не определиш сам за себе си. Просто предложение.

08.03.12
18:21

^^
В момента правя от леко към тежко, но ми стана интересно кой вариант е по - добър.
Може да пробвам и обратно..ще видя ;)

08.03.12
18:34

казано от Алекс Тайна на 08.03.12, 18:21:

^^
В момента правя от леко към тежко, но ми стана интересно кой вариант е по - добър.
Може да пробвам и обратно..ще видя ;)

На мен лично ми допада от по-тежко към по-леко и т.н. Защото така можеш да преценяваш кога ти нараства силата и кога можеш да започнеш с още повече килограми. При мен примерно като сваля 5 килограма повторенията в следващата серия ми се увеличават от 2 до 4. Разгрей само с лоста,направи около 20-30 повторения и после сложи максималната тежест с която можеш да направиш поне 8 повторения,после сваляй килограми и увеличавай повторенията. Ако правиш другата пирамида ще ти е по-трудно да прецениш дали да добавиш още тежести към последната си серия.

Мнението беше редактирано от Тодоров на 08.03.12 18:36.

S!

08.03.12
19:00

Пълна тъпотия, бих казал. Особено таблицата - ;х

казано от sTroNG ! на 08.03.12, 19:00:

Таблицата е построена въз основа на таблицата на Прилепин - виден спортен учен от бившия Съветски съюз, който е изследвал над 1000 щангиста, за да обобщи резултатите в таблицата. Известни спортни треньори, като Луи Саймънс например, изграждат методиките си въз основа на тази таблица. Въобще едно от първите неща, които всеки спортен треньор учи, е точно таблицата на Прилепин.

Таблицата си е едно към едно. Имам съмнения само относно повторенията, но с интензитета и последвалото му влияние върху тялото е точно така.

10

08.03.12
23:21

казано от Oranje на 08.03.12, 20:31:

казано от sTroNG ! на 08.03.12, 19:00:

Таблицата е построена въз основа на таблицата на Прилепин - виден спортен учен от бившия Съветски съюз, който е изследвал над 1000 щангиста, за да обобщи резултатите в таблицата. Известни спортни треньори, като Луи Саймънс например, изграждат методиките си въз основа на тази таблица. Въобще едно от първите неща, които всеки спортен треньор учи, е точно таблицата на Прилепин.

Как смееш ? Той знае повече от Прилепин.
едит: Искам да добавя към графата сила (90%+) - препоръчват се 3-5 серии за трибойските движения. 4-7 е за олимпийските лифтове.

Мнението беше редактирано от 100il на 08.03.12 23:27.

S!

09.03.12
19:36

Да и казваш, че 40-60% от макса е тежест, с която когато се работи се развива само издръжливост ? Или пък, че 2-4 серии се правят само, за да се развие издръжливост ? А ако правя серия дълга 90сек примерно, няма да хипертрофирам, а ще развия мускулна издръжливост ? И какво ми пречи да почивам по-малко от 1-2 минути даже и пак да работя за сила ?

100il - смешен, не е важно какво се препоръчва, а какво действа. Пречи ли ми да направя 30 единици с максималната тежест, която ми позволява ? Не, не ми пречи нищо и въпреки това ще кача сила на каквото и да било упражнение.

09.03.12
20:54

Никой не е казал,че при тренировка за сила или издръжливост няма да хипертрофираш... това е неизбежно.
Дори когато тренираш за сила и издръжливост пак можеш да качиш килограми,няма универсален метод от който да качваш или само килограми,или само сила,или само издръжливост.

10

09.03.12
21:28

казано от sTroNG ! на 09.03.12, 19:36:

Да и казваш, че 40-60% от макса е тежест, с която когато се работи се развива само издръжливост ? Или пък, че 2-4 серии се правят само, за да се развие издръжливост ? А ако правя серия дълга 90сек примерно, няма да хипертрофирам, а ще развия мускулна издръжливост ? И какво ми пречи да почивам по-малко от 1-2 минути даже и пак да работя за сила ?

100il - смешен, не е важно какво се препоръчва, а какво действа. Пречи ли ми да направя 30 единици с максималната тежест, която ми позволява ? Не, не ми пречи нищо и въпреки това ще кача сила на каквото и да било упражнение.

Ев ти отговори на първия въпрос.
А сега, смешен, опитай да правиш 1 месец по 30 максимални единици и ще те видим до къде ще стигнеш.
Също, не мисля, че ти си човека, който ше каже кво “действа”, а хората, които го доказват с резултати на състезания. Ти можеш да си направиш и още 1 акаунт, да пишеш, че клякаш 500 и да се криеш зад мижавия си аватар, ама кой заблуждаваш ?

S!

10.03.12
14:20

Къде са отговорите, слабак ?

10

10.03.12
16:33

казано от Ev Todorov на 09.03.12, 20:54:

Никой не е казал,че при тренировка за сила или издръжливост няма да хипертрофираш... това е неизбежно.
Дори когато тренираш за сила и издръжливост пак можеш да качиш килограми,няма универсален метод от който да качваш или само килограми,или само сила,или само издръжливост.

@стронг - вие от 94 нагоре сте за газови камери @.@

S!

10.03.12
17:35

Твое мнение, което не ме бърка. Ти също си поредния келеш, ама разликата е, че се правиш на някакъв тука, а аз просто си убивам времето ;)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1