Негативен ефект от глюкозата?

MF

11.03.12
00:17

Здравейте.
От скоро приемам след тренировка около 30 г глюкоза на прах. Четох, че е препоръчително да се приема по около грам на телесен килограм, но тъй като дори при 40г се почувствах меко казано странно, си останах с дозата от 30г, на която съм си чук.
Въпросът ми е: какви могат да бъдат негативните последствия от почти всекидневната употреба на глюкоза на прах в гореспоменатото количество и трябва ли да се правят почивки?
пОздрави

11.03.12
01:52

Мен ми е интересно препоръчителна еднократна доза ли е ? Или доза за целия ден о.О Някак си множко ми се вижда 1гр на кг ...

Нормално е да се поочувстваш странно, получава се сериозен инсулинов пик, който ако си в добро здравословно състояние, трябва да се върне в нормални граници до 2 часа след усвояването на глюкозата.

В дългосрочен план негативни ефекти биха били развиването на инсулинова резистентност на тъканите, съответно преддиабет и на по-късен етап диабет тип 2.

Тук е редно да се подчертае, че горното надали ще се случи само от еднократен дневен прием. Виж ако този инсулинов пик се случва неколкократно през деня и ежедневно, ежеседмично и т.н., тогава биха настъпили проблемите. Затова и ВВД не е добре да се спазва в дългосрочен план.

Веднъж дневно, особено след тренировка, не би трябвало да има сериозни последици, но ако искаш да бъдеш сигурна дали тялото ти работи правилно, можеш да си направиш глюкозо-толерантен тест. Тъкмо ще знаеш дали трябва да внимаваш с въглехидратите.

Еднократен страничен ефект - реактивна хипогликемия. Получава се от свръхсекрецията на инсулин от бета-клетките на панкреаса и като последвало събитие е рязкото смъкване на кръвната захар, като вместо да се стабилизира в нормални граници, пада ниско. Води се, че се получава най-вече при хора, които са генетично предразположени към развиването на диабет тип 2.

Основните симптоми на реактивната хипогликемия са тремор, внезапен глад, отпадналост, замъглено виждане и объркване. Тя също се диагностицира с глюкозо-толерантен тест.

Затова на хора, които изпитват реактивна хипогликемия се препоръчва да ограничат въглехидратите и да се хранят на малки порции, няколко пъти дневно.

аз пия по 80 и над 80грама глюкоза и не усещам дори инсулиновия пик... почти нищо не усещам само малко радост за езика и сетивата ми :D особено след тренировка не виждам нивкакви поводи за притеснения... бях чул, че ако се прекали с въглехидрата след трен може се натрупа като мазнини ама при такива малки дози и това няма как да ти се случи.

MF

11.03.12
14:56

Тихомире, благодаря за изчерпателния отговор. :)
Мисля да се направя подобно изследване.
А дали е редно да се правят почивки от прием на глюкоза, ако приемът е еднократен, но всекидневен?

Не, не мисля, че са нужни почивки, не и някакви специални такива. Това е все едно ядеш картоф или ориз, но в разградено състояние и съответно с по-висок гликемичен индекс (както и липсата на микроелементи).

Особено след тренировка, когато тъканите (главно мускулите) са по-приемливи към глюкозата и изпитват нужда от нея, тогава няма проблем. Всичко отива за възстановяване на гликогена.

MF

11.03.12
17:16

Много благодаря.

11.03.12
21:34

Моля! :D

11.03.12
22:26

Аз зимам по 50 грама само след тренировка 3-пъти с седмицата добре е нали ?

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1