Влияние на въглехидратите върху инсулина

Прескочи до:

14.03.12
09:49

Местя тук дискусията от дневника ми, защото заслужава отделна тема.

13.03.12
12:37

Юли, имам един въпрос към теб: Помня от началото на дневника ти, че залагаш на периоди на качване на маса и сваляне, а с качването трупаш и доста мазнини (сравнено с нормалната ти форма). А какво ще кажеш за качване с високомазнинна диета и въглехидратите главно след тренировка? Или просто целите са по-лесно постижими при теб при ВВД метода?

казано от Витан на 13.03.12, 12:37:

Юли, имам един въпрос към теб: Помня от началото на дневника ти, че залагаш на периоди на качване на маса и сваляне, а с качването трупаш и доста мазнини (сравнено с нормалната ти форма). А какво ще кажеш за качване с високомазнинна диета и въглехидратите главно след тренировка? Или просто целите са по-лесно постижими при теб при ВВД метода?

Два въпроса са като гледам :)
Мога да ти отговоря конкретно за мен, но моят отговор няма да е общовалиден, тъй като всеки има различни предпочитания за храна, различен начин на живот, различни цели и освен това и тялото му реагира по различен начин (инсулинова чувствителност, резистентност...).
А и не мисля, че съм на ВВД, по-скоро е РБД, но не смятам да си вкарвам режима в абревиатури, а просто да се храня както е оптимално за целите ми според моя организъм.
Колкото до въглехидратите - тяхното място е ОКОЛО, не СЛЕД тренировката.
Аз съм женен. Жена ми даже ме хареса, когато имам тумбак, и не държи да имам плочки. И мога да си позволя да нямам плочки, ако след няколко месеца ще съм с плочки и по-мускулест/силен... От друга страна аз съм един от малцината такива в тоя форум. Не женен де, има и други :) . Но гледам, че всички с килограмите на кльощава девойка не смеят да ядат, защото ще замазнят. Ок, бил съм манекен известно време и знам колко е важна формата, всеки момент могат да ти се обадят за сминки/ревю, но нещо никой от многото страхуващи се да не омазнят момчета не го виждам по кориците и онлайн изданията сниман...
Високомазнинната диета е ок, ако не искам да съм голям. Дълго време се храних така, ок е, имам доста вени, но е трудно при мен да кача. При други тя може и да работи. Всеки трябва да си го открие. Най-малкото пък искам да влизам в спорове и да се започне с линкове от изследвания.
Колкото до мен - за мен здрав човек е нещо средно между изпитите мъченически физиономии на тези, дето са си забранили разни неща (я въглени, я месо...), и на червендалестите дебелаци, които си угаждат. Ако ви се спори с първите - питайте Тедо да ви каже къде да влезете във фейса.

казано от Oranje на 13.03.12, 13:48:

Аз съм женен. Жена ми даже ме хареса, когато имам тумбак, и не държи да имам плочки. И мога да си позволя да нямам плочки, ако след няколко месеца ще съм с плочки и по-мускулест/силен... От друга страна аз съм един от малцината такива в тоя форум. Не женен де, има и други :) .

Всичко много точно и хубаво казано. Само това горното 4,5 пъти ми трябваше да го прочета докато го разгадая :). (fubar)

Мнението беше редактирано от Марин Маринов на 13.03.12 14:03.

казано от Марин Маринов на 13.03.12, 14:03:

казано от Oranje на 13.03.12, 13:48:

Аз съм женен. Жена ми даже ме хареса, когато имам тумбак, и не държи да имам плочки. И мога да си позволя да нямам плочки, ако след няколко месеца ще съм с плочки и по-мускулест/силен... От друга страна аз съм един от малцината такива в тоя форум. Не женен де, има и други :) .

Всичко много точно и хубаво казано. Само това горното 4,5 пъти ми трябваше да го прочета докато го разгадая :). (fubar)

Ааа, ясно. ИмаХ, не имаМ тумбак (=шкембе) - хареса ме в период, в който финансите бяха мега зле и имах коремче от лошата храна и малката активност.
Значи Брус Ли е тренирал непрекъснато за, както той е казвал: “Битката, която може и да не се състои”. Много младежи с тяло като на Иги Поп се страхуват да не омазнят заради “Срещата с нимфоманката с огромни гърди, която си пада по плочки”. Годините минават, но те си стоят слаби и с плочки, а нимфоманката...ако някой я намери да ми се обади. И тези младежи продължават да търсят начина да качат чисто. Аз съм се отказал да го търся. А и мога да си позволя да не съм с плочки.
Надявам се да е по-ясно сега :)

Мнението беше редактирано от Юлиян Тодоров на 13.03.12 14:28.

13.03.12
14:39

ЗА ПРЕДНИТЕ ДВА ПОСТА ПРОСТО НЯМАМ ДУМИ :Х (BOW)
РАДВАМ СЕ , ЧЕ СЕ ЗАВЪРНА ВЪВ ФОРУМА !!!

13.03.12
14:43

Правилно съм предположил значи ;)

*Стояне

Ако наистина нямаш думи за предните 2 поста на Юли, да видим какви мерки ще вземеш ;)

13.03.12
15:09

Около нали не значи преди...защото нали си виждал как се прозяват тия дето “зареждат” с въглехидрати преди тренировка:)

казано от slavko на 13.03.12, 15:09:

Около нали не значи преди...защото нали си виждал как се прозяват тия дето “зареждат” с въглехидрати преди тренировка:)

Индивидуално е, няма общо правило, което да важи за всички.
Да не говорим, че има разлика от тренировка до тренировка.

13.03.12
15:16

Има инсулин и как той се покачва, спада...и как ти влияе това...

13.03.12
15:27

казано от slavko на 13.03.12, 15:16:

И да и не... Когато тренирах билдърски, едни от най-хубавите си тренировки съм правил скоро след хранене. А пък откакто съм на кросфит и подобни, не мога и да си помисля да тренирам ако не са минали поне 3-4 часа от последното хранене, освен ако не държа да се срещна с храната си отново...

13.03.12
15:35

Мен ми трябваше кофа кафе и шамари, за да стана да ида до залата :( Все пак инсулиновата чувствителност при всеки е различна...

13.03.12
15:37

Заблуждаваш се, не си разбирал толкова колкото сега, в аспект какво се случва в тялото и защо...:)
Искаш да ми кажеш, че се храниш, да кажем достатъчно и след час си в залата...а стига бе:) И какво става с тази храна по време на тренировка, дава ти енергия ли, или само стои и гние след като храносмилането ти се е забавило до почти 0…:)))

Няма и ДА, и НЕ...има био-химия...другото са някакви субективни усещания точно то рода ” аз един път пък”, или “един ми каза, че...”

Толкова.

Аз в неделя, 2 часа преди тренировка унищожих солидно количество сладолед и един огромен кроасан с шоколад, но тренировката ми мина чудесно. Може би душата беше спокойна :D

13.03.12
15:43

Ако отговора е към мен, не сме се разбрали :)
Преди години бях класик - 5-6 хранения на ден! За това го написах това с кафето и кофата. Сега нещата са ми ясни поне за мен, все пак съм 2г. на ЦХ...
Имах предвид, че инсулиновата чуствителност при хората е различна. Некой клечо ще омаа 5 понички и след час ще взриви залата, аз ще спя и ще грухтя щото пълнея от само като гледам сладко... Явно има няква разлика м/у него и мен. И пак да кажа против съм тренирането след хранене, аз тренирам след 16-20 фастинг, та не мога да си помисля за друго вече...

п.с. Учебниците са хубаво нещо, даже ще залавям биологията, че искам да кандидатствам на дърти години :)

DO

13.03.12
15:44

Юли,на интересна позиция си минал относно концепцията за добра спортна форма,ако не се лъжа до скоро беше на принципа Брус Ли.
Кое те накара да си промениш мнението?
Между другото и аз се чудя каква е тази мания за нисък процент мазнини даже без да се поставя границата за здравословния минимум - пишейки това изречение се сетих за спидер-спорт такъмите.

Мнението беше редактирано от donsir на 13.03.12 15:52.

13.03.12
15:45

Наистина е абсолютно индивидуално. Моя приятел Стилиян има едно последно хранене преди тренировка ( което май е 1 час преди, може и по-скоро).
Аз не мога. Поне 4-5 часа никаква храна или трениране сутрин. Пробвала съм да ям 2часа преди това, но не ми се получаваше.
Няма значение, дали е въглехидрати, белтъци или мазнини, чувствам се тромава и се прозявам, погледа ми се премрежва, само пуфтя и нищо не мога да свърша.
А при Стилиян е обратното. Той ми е казвал, че ако не е хапнал, не може да тренира ефективно.

Славко, как човек да си подобри инсулиновата чувствителност?

Мнението беше редактирано от Блажка на 13.03.12 15:47.

Аз също не виждам проблема с въглените преди тренировка. И Славко да белтъчините гният. Но на въглехидратите им трябват не повече от час и са в кръвта какво гниене. Иначе всъщност наистина има значение какво количество и колко преди тренировка сме поели въглени (уточнявам защото на всички я ясно, че не може да се тренира с пълен стомах). Ако малко количество или достатъчно количество въглени в правилното време, особено трениращи при бодибълдърски проблеми могат да направят чудеса със силата и усещането на тренировката. Обратното също е вярно последния път след ядене на въглени и след кръгова ми падна кръвната захар и от там едно замаяно състояние. Но Юли го каза до човек, усещане, нагласа. Истината е че много билдъри даже ядът по време на тренировка...

13.03.12
15:49

казано от Puppy(Skoge) на 13.03.12, 15:45:

По-малко въглехидрати, повече силови тренировки и по-нисък процент мазнини ;)
Аз лично ям час или два преди тренировка и се чувствам перфектно.

13.03.12
15:49

Съгласих се за инсулиновата чувствителност(въпреки, че и тя може да се регулира) и спирам по темата. Аз лично 2 часа преди тренировки не ям нищо-ако усетя истински глад-пия БЦАА, аргинин и кафе...
Въглехидрати ям след тренировка и вечер късно...

DO

13.03.12
15:50

Въглехидратите влияят по-скоро на метаболитните процеси на серотонина,отколкото да изразходват енергиен ресурс за храносмилане.

13.03.12
15:51

казано от Петко К на 13.03.12, 15:49:

Няма как по-точно и ясно да се каже Петко, адмирации...!!!

НО...за яденето час преди тренировка и чувстването перфектно...я ми кажи, от колко време го правиш така...?

13.03.12
15:54

казано от Петко К на 13.03.12, 15:49:

Точно това правя... да видим... :) Благодаря!

13.03.12
15:56

казано от Denny Crane на 13.03.12, 15:50:

Въглехидратите влияят по-скоро на метаболитните процеси на серотонина

За кратко време и после следва спад...Можеш ли да си направиш перфектния тайминг всеки път...въглехидрати-храносмилане-тренировка...ммм НАДАЛИ...

Затова питах Петко от колко време има този навик с храненето...защото тялото се приучава на този режим и се настройва, като разбира се говорим за достатъчно дълъг период на адаптация...

Не съм ли прав?

13.03.12
15:59

От добавките, алфа-липоева киселина и рибено масло вършат работа.

13.03.12
16:00

Все пак Юли обича десерти и не му влияат зле, бахти спама :)

Тук вече си прав! Ама като научиш тялото после защо да го отучвам?

DO

13.03.12
16:04

slavko

Е така де,адаптацията е важна,но не надценявай биохимичните процеси.Аз съм правил следното
- посред нощите полу заспал,изморен,изтощен,мързи ме да изключа телевизора - ставам и правя три серии лицеви.
Нещо като експеримент.
Това го казвам във връзка със въпросното следвъглехидратно домързяване.

Мнението беше редактирано от donsir на 13.03.12 17:57.

13.03.12
16:04

казано от slavko на 13.03.12, 15:51:

НО...за яденето час преди тренировка и чувстването перфектно...я ми кажи, от колко време го правиш така...?

От години. Прибирам се от работа, ако не се замотам, към 19 часа ям и към 20:30 отивам в залата.
Между другото, в това ядене въглехидрати на практика няма, нито пък се тъпча като свиня.

DO

13.03.12
16:33

казано от Vic на 13.03.12, 15:27:

И да и не... Когато тренирах билдърски, едни от най-хубавите си тренировки съм правил скоро след хранене. А пък откакто съм на кросфит и подобни, не мога и да си помисля да тренирам ако не са минали поне 3-4 часа от последното хранене, освен ако не държа да се срещна с храната си отново...

Тук по-скоро главна роля има минаването ти на ВМ НВД отколкото минаването ти на кросфит.При това в кросфита има и повече аеробен елемент.
Така си мисля.

Мнението беше редактирано от donsir на 13.03.12 16:33.

13.03.12
16:49

казано от Denny Crane на 13.03.12, 16:33:

Тук по-скоро главна роля има минаването ти на ВМ НВД отколкото минаването ти на кросфит.При това в кросфита има и повече аеробен елемент.
Така си мисля.

Твърде вероятно е да си прав. Но си мисля, че до голяма степен зависи от нагласата. Когато установих от опит и от прочетено, че момента на храненето не е толкова определящ, колкото ни го внушаваха, до голяма степен заложената програма ”ако не съм ял, няма да имам енергия за тренировка или ако не ям веднага след тренировка, ще за губя мускули и сила”, отпадна. Сега спокойно се подлагам на тежки тренировки на гладно, без това да има влияние над резултатите ми, както и не изпадам в истерия, ако след тренировката се налага да пропусна хранене за няколко часа.

Каква е връзката на аеробния елемент с храненето?

13.03.12
16:54

казано от Vic на 13.03.12, 16:49:

Сега спокойно се подлагам на тежки тренировки на гладно, без това да има влияние над резултатите ми, както и не изпадам в истерия, ако след тренировката се налага да пропусна хранене за няколко часа.

AMEN to this!

P.s. ама не им казвай на билдърите, че ще изпаднат в безкрайни размишления:)

Откакто съм на циклично, понякога тренирам след 16 часов фаст и няма проблеми. Дори след тренировката ям насила.

Не съм чел дебелите книги, макар да съм инженер :D, но просто си слушам тялото.

Смятате ли и че факторът “възраст” също влияе? Който и да е хранителен режим, ако той се прилага на 15-годишен, 20, 25, 30 и т.н. - би ли давал различни резултати само заради годинките?

П.П. Никого не искам да изкарам дърт. :)

казано от Димитър Михайлов на 13.03.12, 17:36:

Смятате ли и че факторът “възраст” също влияе? Който и да е хранителен режим, ако той се прилага на 15-годишен, 20, 25, 30 и т.н. - би ли давал различни резултати само заради годинките?

Аз смятам, че един 15 годишен може да си позволи да яде и тренира, когато си поиска и както си поиска. Без да има видими разлики като говорим на  любителско ниво. Защото за професионално няма смисъл да говорим... Но пък ако си яде каквото и както си поиска (визирам основно боклуци), когато стане на 30 ще му се наложи вече да се съобразява с хранителни режими наложени от доктор... Или за да не съм краен то поне според мен от малки трябва да се изграждат някакви правилни хранителни навици (друг е въпроса че за едни може да правилни за други грешни). Само да вметна бебетата защо се хранят на 3 часа, ще вземат да развият Инсулинова резистентност от малки (cake)?

DO

13.03.12
17:52

казано от Vic на 13.03.12, 16:49:

казано от Denny Crane на 13.03.12, 16:33:

Така си мисля.

Твърде вероятно е да си прав. Но си мисля, че до голяма степен зависи от нагласата. Когато установих от опит и от прочетено, че момента на храненето не е толкова определящ, колкото ни го внушаваха, до голяма степен заложената програма ”ако не съм ял, няма да имам енергия за тренировка или ако не ям веднага след тренировка, ще за губя мускули и сила”, отпадна. Сега спокойно се подлагам на тежки тренировки на гладно, без това да има влияние над резултатите ми, както и не изпадам в истерия, ако след тренировката се налага да пропусна хранене за няколко часа.

Каква е връзката на аеробния елемент с храненето?

Относно въпроса,до колкото съм запознат типичното билдърско анаеробно-аеробно трениране е най-въглехидратоемко.
А кросфита,поправи ме ако греша,но ми се струва,че е анаеробно,аеробно,аеробно-анаеробно,но най-малко анаеробно-аеробно.
А относно нагласата и клишетата сме на близко мнение особено като се съчетае със спецификите на ВМ НВД или по-точно разликата в мазнините и въглехидратите използвани за енергия.
Но бих се повторил,че въглехидратното домързяване е по-скоро свързано с метаболитните процеси на серотонина от колкото каквото и да е друго.Тоест по теорията за тренирането на гладно,за да не се затормозява храносмилателната система то мазнините и белтъчините биха представлявали по голям фактор.

Мнението беше редактирано от donsir на 13.03.12 18:00.

13.03.12
19:34

казано от Марин Маринов на 13.03.12, 17:43:

казано от Димитър Михайлов на 13.03.12, 17:36:

Аз смятам, че един 15 годишен може да си позволи да яде и тренира, когато си поиска и както си поиска. Без да има видими разлики като говорим на  любителско ниво. Защото за професионално няма смисъл да говорим... Но пък ако си яде каквото и както си поиска (визирам основно боклуци), когато стане на 30 ще му се наложи вече да се съобразява с хранителни режими наложени от доктор... Или за да не съм краен то поне според мен от малки трябва да се изграждат някакви правилни хранителни навици (друг е въпроса че за едни може да правилни за други грешни). Само да вметна бебетата защо се хранят на 3 часа, ще вземат да развият Инсулинова резистентност от малки (cake)?

Не съм съгласен = визирам себе си.
Отпусна ли се с храната веднага го забелязвам = подут съм целия,ако продължа така..say hi to Fat McFat
Но пък аз и като малък бях бая кюфте и после отслабнах ,което си има влияние.
Но пък хората тип ‘’ядат и нищо не им се лепка’’ могат да си позволят да са по отпуснати.

14.03.12
08:22

Само да вметна бебетата защо се хранят на 3 часа, ще вземат да развият Инсулинова резистентност от малки?

И храната им е основно въглехидрати ;)
Иначе се хранят на 3 часа за да може съня в семесйтвото да остава константа... ;) Велика мисъл на Цецко !

14.03.12
09:10

казано от James Hinks на 14.03.12, 08:22:

Само да вметна бебетата защо се хранят на 3 часа, ще вземат да развият Инсулинова резистентност от малки?

И храната им е основно въглехидрати ;)
Иначе се хранят на 3 часа за да може съня в семесйтвото да остава константа... ;) Велика мисъл на Цецко !

Не е точно въглехидрати. Като цяло, кърмата съдържа 75 гр/л въглехидрати (говоря за зрялата кърма) или 7.5%. Основният енергиен източник си остават мазнините. Всъщност, съставът на кърмата се променя дори и по време на самото кърмене, така, че е доста по-сложно.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1