От какво зависи в кой край на мускула отива натоварването?

14.03.12
19:56

Здравейте,
Някой може ли да ми даде линк към статия или да ми обясни нещо по темата?
Например:
При бутащите движения, ако хватът е по-широк, напрежението е във външния край на пекторалисите, при тесен - във вътрешния.
Широкият хват при набирането натоварва външния край на латисимуса, тесният - вътрешния.
При дърпащите движения, при които ръцете са успоредни на тялото, бицепсът се натоварва равномерно, но, ако ръцете са изнесени пред тялото, пада повече в долния край - при набиранията се натоварва най-долната част, до свивката на лакъта.
И така нататък, и така нататък...?

14.03.12
20:13

Не си професионален културист и да взимаш какво ли не, че да целиш растеж точно в дадена част. Тренирай тежко с базови упражнения и тялото ти ще порасне цялостно.

14.03.12
20:36

Потърси в интернет за анатомията на мускулните влакна. Мускулното влакно върви от край до край. Няколко мускулни влакна се обединяват в моторна единица, която се активира от един нерв. Работа е, че когато се активира моторна единица мускулните влакна се стягат едновременно и целите - от край до край, а не отделна част от влакното.

Въобще когато вдигаш тежест, по-голяма от чашката с кафето тялото се опитва да активира повече мускули, а не по-малко. Още по-малко би се опитало да активира само част от даден мускул, вместо целия. Просто не е ефективно, не е и смислено.

В примера с бицепса и свивката, не ти ли харесва обяснението, че като изнесеш ръката напред(скотово) в долно положение се създава “срязваща” сила(в механиката се нарича нормална сила). Това означава, че тежестта се опитва да приплъзне  двете кости на предмишницата спрямо коста на ръката и като предпазна мярка тялото увеличава активацията в по-малките мускулчета, които пресичат лакътя за да създаде стабилност и да противодейства на силите.

Мнението беше редактирано от MrNikoi на 14.03.12 20:41.

Митко, напълно съм съглесен с теб. Пуснах темата от любознателност, защото ми е интересна.

До второто мнение. Да, при по-трудна задача се включват повече моторни единици, но напрежението не пада равномерно навсякъде.

14.03.12
22:24

Аз бих препоръчал един много прост способ, с който може да се определи, в коя точно част на мускула “влиза” дадено упражнение.

Ако искам да определя къде “влиза” дадено упражнение (модификация, хват и т.н.), просто правя 15-20 серии близо до границата на отказа от това упражнение при следващата ми тренировка за мускулна група и там където се появява мускулната треска на следващия ден е мястото, в което “влиза” натоварването.

Забравих да дам най-яркия пример - трапеца, при който трудно може натоварването да се разпредели равномерно навсякъде, че дори отделните краища могат да бъдат антагонисти.
http://www.yulisgym.com/blog/wordpress/?p=1922

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1