Травма при бягане - възпаление на надкостницата ?

Здравейте, имам болки в краката в следната област Снимка1, Снимка2. На 16години съм, 178см висок, 70-71кг тегло. Занимавам се сериозно с лека атлетика от близо 3 години и участвам в дисциплините 60 и 200м през зимата и 100 и 200м през лятото. Болките започнаха някъде в края на септември 2011година, когато започвах подготовката си за зимното първенство по лека атлетика. Отначало треньора ми каза, че с времето ще отшуми и намалихме интензивността на тренировките, изключихме някой упражнения. Болките наистина отшумяха, но тренировките не бяха с интензивността както предишните години. След състезанието през зимата отново започнахме тренировките, това беше преди 2 месеца и болките отново се появиха,и този път бяха непоносими. След около 1-2 седмици куци тренировки треньора ми каза да спра да тренирам и почивах около 10 дни. Анализирахме от какво може да е всичко това и стигнахме до извода, че настилката на която тренираме е проблемна. Тъй като съм от малък град и нямаме условия (писта с необходимото покритие, стартови блокчета, шпайкове и т.н) се налага да тренираме през зимата в салон 29м дълъг и 20м широк :D. Настилката е от дъски (дюшеме) и е доста твърда. Сега като се затопли тренираме на открито на асфалта или на тревата... Но полянката е осеяна с дупки и тренирането на нея е доста трудно... Та като цяло тренирам все на твърда настилка и мисля, че болките са от това... Купих си нови маратонки специално за бягане с огромна мека подметка. Вчера направих първата си тренировка след почивката с новите маратонки и уж не ме боляха краката... Но днес още при загрявката болката отново се появи и то толкова силна, че колената ми трепереха. Ужас, адски болки... Мисля си, преди също тренирах в същите условия и нямах болки... А изведнъж се появиха. Прочетох няколко статии свързани с болките в надкостницата и мисля, че точно описват моите симптоми. А те са: силна остра болка в зоните, които отбелязах на снимките. В началото на тренировката няма болка но при загряващото бягане още преди да съм тичал и 1 км болките в съответната зона започват. Следва стречинг, разкършване и там всичките загрявания за ставите и разтягания и т.н. а след това беговите упражнения и тогава болката става непоносима, просто ужасна. Омръзна ми да се оплаквам на тренера, а и самият той не знае какво да направим. Мазах се с какви ли не кремове - разлхаждащи и затоплящи, но без резултат...  Утре отивам на болницата за преглед, изледвания и всичко каквото може да се нарправи. Резултатите ще ви споделя. Надявам се да има мнения по темата, защото отделям толкова много време за спорта и съм много ядосан, че не мога да тренирам пълноценно. Ако има нужда от друга информация - например вида на тренировките, продължителността и видовете упражнения кажете.

TA

14.03.12
18:21

И аз имах болки на абсолютно същото място.Спрях за 1на седмица футбола,въобще бягането и се оправи.

14.03.12
21:25

Моето мнение е, че в такава възраст (ти даже се броиш за дете- педиатрите лекуват до 18г) е удачно да пробваш с хомеопатия, а не с хапчета нестероидни противовъзпалитени средства.

Ти посочваш медиалния ръб на големия пищял. При положение, че спортуваш активно е малко странно, понеже там мускулите и залавните им места болят при начинаещи или почивали дълго, които си подновяват тренировките. Има много хапчета, които могат да ти помогнат. Ако можеш да минеш само с ибупрофен ще е екстра. За по-тежки неща сякаш ти е рано, затова ти препоръчвам хомеопатия
Symphytum officinale 9CH и Arnica Montana 15CH, като се смучат по 5 хапченца под езика от едното и след 2 часа от другото и така редуваш за деня няколко пъти.  Ако ти се занимава пробвай ;]

Мнението беше редактирано от introducer на 14.03.12 21:26.

14.03.12
22:38

аз също тренирам лека атлетика и ми се получава тази болка при промяна на пистата (от по-мека настилка към по-твърда и обратното).Консултирах се с тренера и тои ми каза следната рецепта която ми помогна много (разбира се е строго индивидуално дали и на теб ще помогне):
-в половин шишенце “риванол” се стриват и поставят вътре 10 хапченца аспирин и 10 анагин и се слага в хладиник.След това когато се сетиш и минаваш покрай хладилника,вземи шишенцето и го разклати за да се разтворят стритите хапчета (отнема време,защото стоят на студено).След пълното разтваряне на сместа вземаш памук,марля,тензух - намазваш марлята с сместа в шишето и налагаш на травмираното място.По 2-3 пъти на ден е достатъчно и го прави до отшумяване на болката :) Успех и се пази

Благодаря за съветите! Днес след преглед в болницата се оказа, че не е надкостницата а разширени вени :(... Дадоха ми направление за ортопед и ми казаха да мажа с лиотон 1000! А това за риванол+аспирин+аналгин ще го пробвам! Кръвните изследвания, урина, кардиограма, които ми направиха са в норми и доктора ми каза, че няма възпалителни процеси в организма следователно не беше възпаление на надкостницата както аз и тренера ми смятахме. Ако имате мнения за разширени вени и някакви домашни лекове или мазила предлагайте! Благодаря отново :) !

Мнението беше редактирано от Преслав Великов на 15.03.12 19:58.

16.03.12
01:13

Ако за възпаление са ти изследвали само “утайката” не е гаранция, CRP имаш ли в изследванията ?
Май здравната каса покриваше само утайката, което не е достатъчно.

Мнението беше редактирано от Madboy на 16.03.12 01:14.

16.03.12
10:29

От разширени вени няма да те боли така.
Аз също съм бил спринтьор, също съм имал подобни болежки, също имам разширени вени. Обяснението с твърдата писта е логично, но като няма други, на такива ще тренираме.
Вземи си една тенис топка и го мачкай внимателно, без да минаваш през разширените. Ако са същите са точно там, където е болката-отпада мачкането.
Друго, сигурен ли си в техниката си на бягане, че бягаш със стъпалото изцяло сочещо напред, а не леко навън(защото има такива случаи). В смисъл, като излизаш от блоковете и изобщо при старт, мислиш ли стъпалата да са успоредни едно на друго или леко отваряш настрани...?
Къде каза, че тренираш и при кой треньор?

казано от slavko на 16.03.12, 10:29:

От разширени вени няма да те боли така.
Аз също съм бил спринтьор, също съм имал подобни болежки, също имам разширени вени. Обяснението с твърдата писта е логично, но като няма други, на такива ще тренираме.
Вземи си една тенис топка и го мачкай внимателно, без да минаваш през разширените. Ако са същите са точно там, където е болката-отпада мачкането.
Друго, сигурен ли си в техниката си на бягане, че бягаш със стъпалото изцяло сочещо напред, а не леко навън(защото има такива случаи). В смисъл, като излизаш от блоковете и изобщо при старт, мислиш ли стъпалата да са успоредни едно на друго или леко отваряш настрани...?
Къде каза, че тренираш и при кой треньор?

Извинявам се за дългото си отсъствие! Та значи, техниката на бягане е напълно изрядна и всичко останало! Треньора ми се казва Дичо Тодоров от Ямбол, треньор на клуба ЛАК Ямбол! Това като вариант се изключва директно! Ходих на неврохирург! Думите : Хронична Венозна Недостатъчност, продължавай да тренираш със същата интензивност! Предписа ми инжекция “ФЛОСТЕРОН” и хапчета “Детралекс”. Прегледа ме на ехограф, разбира се ! Така: сложих инжекцията (мед. сестра го направи, ест.) и пих хапчетата в продължение на 30 дни както каза доктора. Ефект имаше, но краткотраен! След спирането на хапчетата краката пак започнаха да ме болят и като се има в предвид че не правя скоци, многоскоци, скок от място и троен скок от място, а тези упр. са основни за изграждането на скоростно-силови качества... Та моля ви предлагайте решения! Пропуснах да кажа, че от хапчетата стомаха ми се прецака тотално. Ужасни болки... затова спрях хапчетата за сега докато ми мине стомаха... СЪВЕТИ !

09.06.12
21:00

Почивка и лед

казано от introducer на 14.03.12, 21:25:

Моето мнение е, че в такава възраст (ти даже се броиш за дете- педиатрите лекуват до 18г) е удачно да пробваш с хомеопатия, а не с хапчета нестероидни противовъзпалитени средства.

Ти посочваш медиалния ръб на големия пищял. При положение, че спортуваш активно е малко странно, понеже там мускулите и залавните им места болят при начинаещи или почивали дълго, които си подновяват тренировките. Има много хапчета, които могат да ти помогнат. Ако можеш да минеш само с ибупрофен ще е екстра. За по-тежки неща сякаш ти е рано, затова ти препоръчвам хомеопатия
Symphytum officinale 9CH и Arnica Montana 15CH, като се смучат по 5 хапченца под езика от едното и след 2 часа от другото и така редуваш за деня няколко пъти.  Ако ти се занимава пробвай ;]

Чувал съм за Symphytum officinale 9CH и Arnica Montana 15CH и искам да попитам ефективни ли са при разтежение. Разтегнах аддуктор и вече се чудя какво да пробвам за да се излекувам по-бързо, защото лятото ще свърши, не мога да ходя на тренировки по футбол. До колкото знам първото е екстракт от черен оман, а второто от  арника. Дали ще ми помогне да се възстановя по-бързо, защото вече ми остана само да пробвам с физиотерапия. Знам, че е нужна почивка и да ще почивам близо 2 месеца, но до колкото четох из форумите, доста хора дори след 3/4 месечна почивка имат проблеми с аддукторите.

12.06.12
23:20

Ами да ти кажа това са хомеопатични продукти и ефекта им е хипотетичен. Някои хора казват, че им действат, но тук най-важна роля има надъхването, че пиеш нещо. Щом имаш разтягане на мускул най-добре го мажи с някакъв противовъзпалителен препарат или ако това не ти действа, приемай нещо от рода на противовъзпалителните таблети. Най-важна е почивката и да оставиш разтегнатия мускул да почива известно време. Хората вярно казват 2 месеца. През тях можеш да взимаш нещо противовъзпалително, защото то ще ти намали болката и ще подобри възстановяването на тъканите. Иначе физиотерапията не е лош вариант, ама комбинирана с нещо лекарствено.

13.06.12
14:46

казано от Владимир Владимиров на 12.06.12, 18:00:

Чувал съм за Symphytum officinale 9CH и Arnica Montana 15CH и искам да попитам ефективни ли са при разтежение. Разтегнах аддуктор и вече се чудя какво да пробвам за да се излекувам по-бързо

Symphytum се използва при болки в надкостницата, удари по периоста и натъртвания, не е за това.
Arnica Montana е за меки тъкани (в това число мускули и сухожилия) и става в твоя случай. Ruta Graveolens е подходяща за навяхвания, изкълчвания, възпалени сухожилия (тендинит), т.е. подходящо е.

Когато е станало тъкмо нараняването/ разтежението се използват по-малките разреждания (9 CH примерно) или ако има фрактура, докато се свали гипсовата шина. За по-стари травми се използва 15CH и ги дават, че са по-ефикасни, ако се редуват препаратите.

Пробвай Arnica Montana 15CH и Ruta Graveolens 15CH и ги редуваш през деня : 5 гранули Арника, 5 Рута, 5 Арника, 5 Рута (по 10 от всяко на ден) така 2 седмици. Гранулите не се гълтат, а се смучат под езика.

И понеже хомеопатията е по-ефикасна, ако е като подмогаща, си купи например и Арника-гел и раздвижвания, масажчета. След известно време не е излишно и една рентгенова снимка да се направи да се види дали има калцификати.

Мнението беше редактирано от introducer на 13.06.12 14:48.

13.06.12
16:26

А ако има калфицикати ? Аз имам калфицикат на адуктора от едно старо разкасване.Този калцификат понякога ми пречи.При по-големи натоварвания(тренирам футбол),става въпрос когато се натрупат повече тренировки,адуктора започва да ме боли.Особено когато е студено и влажно.Как мога да се справя с него или той си остава ?

Другото,което искам да питам,е свързано с едно възпаление на хрущяла на коляното.Причиних си го от голям брой напади,след това продължих тренировки и доста ме болеше.От 15-20 дена почивам и не го натоварвам коляното (краката ги натоварвам по 1-2 пъти в седмицата с римска тяга,добро утро,упражнения за адуктори,абдуктори,прасци,но не мисля че те натоварват коляното по някакъв начин).Болката доста отшумя,вече в ежеднеивието (при качване на стълби,сядане,ставане)изобщо не го усещам,за разлика от преди,но пък преди няколко дена реших да побягам и усетих лека болка,спрях веднага,естествено.Искам да мине напълно,за да мога да го натоварвам без да има проблеми.Как мога да ускоря пълното възтановяване ? Лед,мазила,противовъзпалителни ?

казано от introducer на 13.06.12, 14:46:

казано от Владимир Владимиров на 12.06.12, 18:00:

Чувал съм за Symphytum officinale 9CH и Arnica Montana 15CH и искам да попитам ефективни ли са при разтежение. Разтегнах аддуктор и вече се чудя какво да пробвам за да се излекувам по-бързо

Пробвай Arnica Montana 15CH и Ruta Graveolens 15CH и ги редуваш през деня : 5 гранули Арника, 5 Рута, 5 Арника, 5 Рута (по 10 от всяко на ден) така 2 седмици. Гранулите не се гълтат, а се смучат под езика..

Благодаря ти много introducer. Задължително ли е да се консултирам с хомеопат, защото в момента трябва да си плащам осигуровки за задни месеци и ще ми е твърде скъп прегледа.. А тия два продукта има ли ги по обикновентие аптеки ?  Само да спомена, че приемам калции и комплекс от други витамини.Пия около 4 литра вода на ден за да поддържам добра хидратация на мускулите, също така си правя масаж с крем от невен и мога да кажа, че болката почти изчезна. Имам една голяма книга за билки и четох днес за Черния оман и за Арниката и останах с впечатление, че черния оман е за изграждане на тъканта, а за арниката дори не се споменаваше за мускулни травми. Извинявам се, че ви разпитвам подробно, просто искам в рамите на 2 месеца да се въстановя за да играя.

14.06.12
15:45

Аз не съм хомеопат, но съм ходил на кръжоци и съм чел литература. Опитен специалист може да ти даде може би по-подробна информация (15-20лв прегледа), но хубавото на хомеопатията е, че няма странични ефекти и не би си навредил. Витамините не те касаят, нито пък 4те литра вода- сега в топлото си пий, но не е нужно да се насилваш. Книгата за билките е оферта- и аз имам една такава, но Арниката е спомената.

Но запомни, че никой не може да ти гарантира възстановяване за 2 месеца, дори и хирург. Почивай, мажи, смучи гранули, масажирай, раздвижвай и може да ти мине и за 2 седмици и за 2 години.

п.с.
Аз съм заклет фен на Арсенал! :D

казано от introducer на 14.06.12, 15:45:

п.с.
Аз съм заклет фен на Арсенал! :D

Само Арсенал разбира се ! :)
Първо благодаря за съветите.
Искам последно да попитам само, през колко време се вземат тези гранули. Ако можеш да ми дадеш малко информация. Разбрах, че трябва по 10 на ден от двете, но каква е схемата на приемане? Надявам се да не се налага да смуча 10 едно след друго :D Ще опитам тези два хомеопатични продукта и ще си взема арника гел. Надявам се да се въстановя скоро, че новите ми бутонки взеха да събират прах :D

15.06.12
16:28

Смучиш 5 гранули под езика Арника сутрин, 5 на обяд Рута, 5 Арника следобед, 5 Рута вечер.

Гледай да не е след като си си мил зъбите, защото кръвоносните съдове под езика се свиват от мента/евкалипт и теоритично няма да се резорбира толкова добре. Няма други съображения. Можеш и преди и след хранене и на гладно.

15.06.12
17:00

Дай си ПЪЛНА почивка, докато не премине изцяло, защото може да стане хронично и да се появява всеки път когато бягаш в бъдеще. Слагай лед, както са ти казали по-горе.

Благодаря! Тази седмица ще си взема двата продукта + арника гел на Алга сан.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1