НВД и отрицателен калориен баланс

13.03.12
15:45

Здравейте,
пробвах да се оправя сама с всичките изчисления около НВД и определих своя ОКБ на 1363 кал.
Успях да си разпределя и мазнините, въглехидратите и белтъчините, но имам чувството, че някъде бъркам.
1363 кал. достатъчни ли са???? Спортувам поне 3 пъти седмично, 162 см / 56 кг.
Още малко инфо:)
Минах на НВД преди повече от месец, но явно не съм правила нещата както трябва, защото не отслабвам нито с грам. Предполагам, че калориите ми са били много, но не ги смятах. Почнах да смятам от няколко дни и едва сега направих тези изчисления.
Сториха ми се малко тези калории и искам да знам дали няма да сбъркам, ако започна да се храня с 1363 калории.

Темата беше редактирана от jazziza на 13.03.12 16:36.

Не съм правил изчисления колко калории ти трябват, но при твоите тактико-техникчески данни 1363 калории не би трябвало да е нещо опасно малко.  Ако искаш да сваляш бягай, ходи повече пеша, с две думи движи се и по 2 пъти седмично тренирай силови упражнения.
В нетренировъчни дни енергията ти трябва да идва - 80% мазнини, 15-17% протеин, въглехидрати 3-5%
В тренировъчни дни - 65% мазнини, 30-35% протеин, до 5% въглехидрати.
Храна - ядки, сметана, бекон, ребърца, зехтин, мазни меса, кашкавал, сирена, маслини, риба, яйца(ако не са ти скъпи), зеленчуци. За десерт може от най-църния шоколад - 85% и нагоре какао, по 2-3 блокчета.

14.03.12
09:07

Благодаря Герган,
ще ги намаля калориите щом не е проблем. Беше ми полезно и това, което каза за тренировъчните и нетренировъчни дни:) Сладко много рядко ми се дояжда, но ще имам предвид черния шоколад:)
Смятайки калории не броим тези в зеленчуците нали?... защото аз когато ям салата или задушени зеленчуци не смятам нищо.

Моя съвет е да не намаляш калориите, а отрицателния калориен баланс да ти идва от по-голямата физическа активност. Така ще изградиш мускули на мястото на отстъпващата мастна тъкан и тялото ти ще изглежда по-стегнато, а не с отпусната кожа и под нея кокали. Допълнителните белтъчини в тренировъчни дни ги центрирай в предтренировъчното и следтренировъчното хранене.
Добре е че не ти се дояжда твърде често сладко - това е голямо улеснение.
От зеленчуците не яж картофи и бъди по внимателна с моркови, грах, домати - не да не ги ядеш, а просто да не са ти основния зеленчук. Основните ти зеленчуци трябва да бъдат зелените - зеле, марули, краставици, спанак, лапат, коприва, зелен пипер, зелен лук, магданоз и т.н.
Аз лично съм привърженик не на класическото НВД където въглехидратите са 15-20 % от калориите, а на кето режима където са най-много 5%. При кето режима особено съчетан със спорт много трудно можеш да качиш килограми тъй като инсулина и кръвната ти захар стоят ниски и стабилни, не ти се яде толкова на често, а дори и да хапнеш повече, половин час след това усещаш как тялото ти се стопля, тъй като излишните калории се изгарят под формата на топлина. А и мазнините изгорени под формата на кетони имат около 7 калории, а не 9,3 калории както е по правило.
И най-вече - кето режима е много здравословен защото всички съвременни болести на цивилизацията: затлъстяване, диабет тип 2, рак, поликистозен синдром на яйчниците, високо кръвно, развалени зъби, атеросклероза, алцхаймер, аутизъм, епилепсия се дължат в най-голяма степен на високата кръвна захар причинена от високата консумация на въглехидрати.

Мнението беше редактирано от Герган Петков на 14.03.12 15:42.

14.03.12
21:26

Погледнах си във фитдей /там си смятам калориите/ и забелязах, че никога не съм минавала на повече от 10% въглехидрати. Днес, например са 2%. Това е само от седмица, но май съм по-скоро на кетонна диета, поне от това, което прочетох за този режим -така ми се струва. С тичането тренировките ми стават към 5 седмично. Не можах да разбера само при този кето режим има ли разтоварващи дни или не. Също не можах да разбера проблема с доматите /от 2 седмици съм почти само на този зеленчук/ Защо да не наблягам на него?

Напиши ми какво си яла днес като вид и грамаж за да видя как ги смята тоя фитдей.

15.03.12
09:29

Вчера храната ми беше:

Яйчен кейк - 236 кал., мазнини 16 г., протеин 15г., въглехидрати  5 г.
Сьомга консерва 170гр. - 306 кал, мазнини 23 г., белтъчини 23 г.
Пиле на скара 200 гр. - 240 кал., мазнини 2.4 г., белтъчини 42 г.
Зехтин 15 г. - 133 кал., мазнини - 15г.
Свинска плешка печена - 150 г., 438 кал., мазнини 32 г., протеин 35 г.
С месата имам и по една салата, която не смятам

общо калории - 1353
мазнини 62%
белтъчини 36%
въглехидрати 2%

Добро меню за тренировъчен ден. Данните за пилето на скара са верни ако става дума за 200 грама в сурово състояние. Ако е печено бих ги умножил по 1,5.
Ако си хапнала 3 салати по 150 грама домати това са 450 грама. Домата има 20 калории и 4 грама въглехидрати на 100 грама. Или със салатите си изяла още 18 грама въглехидрати. 18 + 5 = 23 X 4 = 92 калории : 14,5 = 6,3 % енергия от въглехидрати. Доматите някои ги водят за плод, а не зеленчук. Не случайно в някои краища на България от тях правят дори ракия. Затова ти написах с тях по-внимателно. Макар че тея парниковите  не са толкова сладки като летните домати и сигурно са по близко до краставиците:) Бих ти препоръчал да си правиш салата от краставици и домати ако толкова ги обичаш.
Белтъчините ако са повече също се превръщат в глюкоза, чрез процеса глюконеогенеза. Затова при кетоза и те се държат под око и трябва да са около 15-25%, но при тренировка може и да са малко повече. Тъй като едно че се хабят повече белтъчини от мускулите, а и да се превърне някаква част от белтъчините от храната в глюкоза тя се изгаря при физическото натоварване.
При кетозата не е нужно да има разтоварващи дни тъй като тя не е нещо натоварващо организма за да го разтоварваш от него. Кето диетата има успокояващо действие върху нервната система и затова епилептично болни(особено деца)  стоят на нея с години без никакви проблеми. Единственото което трябва да се внимава е поради сравнително повишения риск от уратни камъни в бъбреците да се приемат редовно зеленчуци или добавки калий( обикновенно калиев цитрат) и си пушка. Ескимосите са цял живот на такава диета и при тях са почти непознати сърдечно съдови болести, рак, инсулт. А тука 80% си отиват точно от тях.
Най-простия и лесен начин да разбереш дали си в кетоза е чрез кето лентичките (дип стик лентички за урина). Би трябвало да ги има по аптеките, обаче последния път като търсих нямаха, а някои аптекарки дори не бяха чували за тях.

Мнението беше редактирано от Герган Петков на 15.03.12 19:23.

16.03.12
09:57

Добре, разбрах за доматите:) Зелените салати няма да ги броя за нищо, ако почна и това да смятам, ехее.
Аз много ти благодаря, че ми отдели време и ми отговори. Реших, че за мен ще бъде по-полезно да започна отново да си водя дневник -нов:) Ако имаш желание може да надникваш от време на време, за да ми даваш мнение и съвети. Дано успея този път да си наглася храненето:)

Моля:) Именно затова ти препоръчах зелената тревица. С нея и да искаш не можеш да съгрешиш:), а пък от друга страна ти доставя доволни количества биологично активни витамини, минерали, антиоксиданти, както и фибри за доброто храносмилане към иначе лишената от влакини животинска храна. Сурови ядки също ползвай смело, с изключение на фъстъците - тях по-добре печени или пържени. И не сваляй калориите. Осигурявай си спокойно нужната енергия за живот. Хубавото на този режим е че не се гладува, а пък в същото време трудно се качват килограми, дори и да не се движиш въобще. А ти имаш няколко тренировки седмично. Така че съм оптимист за успеха ти. Ще поглеждам дневника ти.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1