15.03.12
22:56
С едни приятел започнахме да спорим дали коремните преси могат да предизвикат херния. Според мен- не могат, прав ли съм?
15.03.12
23:34
Хернията може да се образува и от едно кихане,преди 1 месец ме оперираха от херния и сега не мога да пипна желязо 3 месеца а може и повече,така че се пазете и не се надценявайте
Хернията ще се получи от кихане само ако вече имаш достатъчно сериозни не симптоматични травми в прешлените.
Прочети тази статия:
http://www.t-nation.com/free_online_article/most_recent/an_interview_with_dr_stuart_mcgill_part_ii
Още в началото е даден линк за първата част, където този много уважаван доктор Stuart McGill обсъжда какви работи е открил при изследванията си.
За коремните преси казва, че създават голяма компресивна сила в гръбнака, в позиция която не е пригодена за поемане на такъв тип натоварвания. Ефекта от тях е кумулативен - постепенно се натрупват травми и повреди в прешлените, които не е задължително да са симптоматични(да има болка) и ако човека е по-податлив много по-лесно може да изгърми диск, дори и от невинно натоварване.
Мнението беше редактирано от MrNikoi на 15.03.12 23:47.
Дали съзнавате, че говорите за различни видове херния? Pacata вероятно говори за коремна херния, докато ko_drugo има предвид дискова. . .Един приятел ми сподели преди време, че от преси с тежест от обратен наклон получил дискова херния. . .за коремна не съм чувал някой да я е получил от преси. . .
казано от боби васков на 16.03.12, 07:49:
Дали съзнавате, че говорите за различни видове херния? Pacata вероятно говори за коремна херния, докато ko_drugo има предвид дискова. . .Един приятел ми сподели преди време, че от преси с тежест от обратен наклон получил дискова херния. . .за коремна не съм чувал някой да я е получил от преси. . .
Хм, май си прав :)
16.03.12
20:50
ЗНачи не могат така ли?
19.03.14
17:18
Здравейте,
Виждам, че темата е от доста време, но понеже се порових малко по този въпрос и реших да споделя мнението си.
Мисля, че има значение от вида на коремните преси, които се правят. Почти 100% съм сигурен, че коремните преси от легнало положение и повдигане на торса определено не са подходящи и може да доведат до увреждане на дисковете между прешлените в долната част на кръста. По-точно L4-L5-S1. Добре е да се съветвате за правилното изпълнение преди да започнете. За горната част на коремните мускули аз лично не бих препоръчал това упражнение в цялостното му изпълнение. Препоръчвам повдигането само на горната част на торса без да се отлепя кръста от земята. Това е по-щадящо и по-ефективно упражнение.
Наблягайте повече на упражненията за долна част на коремните мускули. При тях ефектът е по-голям и не натоварват кръста. Отново съветвам тези, които нямат опит да се обърнат за съвет към инструктори за правилното изпълнение.
Още нещо, което бих препоръчал е амплитудата при изпълнението както за горна (особено) така и за долната част да бъде по-кратка и да не се достига крайната точка където имате възможност да отпуснете мускула за почивка.
Иначе правете коремни преси при всяка тренировка и то в началото. При правилно изпълнение и подходящ подбор на упражненията може само да се радвате на добра преса без болки в кръста.
казано от Васил Йорданов на 19.03.14, 17:18:
Здравейте,
Почти 100% съм сигурен, че коремните преси от легнало положение и повдигане на торса определено не са подходящи и може да доведат до увреждане на дисковете между прешлените в долната част на кръста. По-точно L4-L5-S1.
a oбратните коремни преси? аз направих добър корем с големи повторения преди да прочета че може да доведе до усложнения. нямам никакви проблеми, но се чудя как да продължа - с по малки бройки и тежест вързана на краката, или по-рядко (един път седмично) 2 серии по 200 повторения без тежест
за това упражнение говоря, само че го правя с по-изправени крака в коленете и по-голяма амплитуда
Мнението беше редактирано от Pavel D на 19.03.14 21:33.