След няколко месеца ставам на 14 - нормално ли е да ходя на фитнес?

Здравейте , искам да ви попитам нормално ли е да ходя на фитнес ? 175 см съм висок тежък съм 69 кг и съм на 13 г . ( ще правя 14 след няколко месеца ) Благодаря предварително ! :)

Темата беше редактирана от Юлиян Тодоров на 17.03.12 08:07.

17.03.12
08:48

Супер е ;)
Като знам какви глупости правят наборите ти, е много - похвално, че се захващаш със нещо подобно.
(само да не нагълташ химията..)

17.03.12
09:07

Перфектното време да започнеш. Все пак излизаш от категорията “деца” ;)
Говорила съм със спортни педагози, които смятат, че адаптирани програми за деца се правят до 13 годишна възраст, след което подрастващите минават към категоря “възрастен”. Е, ясно е, че няма от първия ден да се втурнеш на големите тежести, но фитнеса определено ще има добавена стойност към стойката, оформянето на тялото и най-вече към самочувствието.

Благодаря ви за отговорите . И още 1 въпрос , става ли да тренирам така 3 дена и след това 1 почивка , на всяка тренировка по 2 мускулни групи ?

Аз пък мисля, че фитнес залата е опасно място за 14 годишни момчета/момичета. То и за по-големите крие рискове де.

Мисля, че трябва да се насочиш към друг спорт - тенис на маса, футбол с приятели, баскетбол и други, а като допълнение можеш да правиш по малко набирания, кофички, лицеви опори, коремни преси, клекове със собствено тегло и други подобни на близката площадка или парк.

Трябва ти нещо тип кросфит, което ще развие множество качества в тялото ти. На по-късна възраст, да кажем 17-18…тогава те съветвам да се забиеш по фитнес залите.

Ако все пак решиш да ходиш на фитнес, искрено те съветвам да ползваш помощта на инструктор, поне за първите няколко месеца.

Успех!

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 17.03.12 09:16.

Значи казвали са ми , че е вредно за ставите , и ако ходя от сега , по-късно в живота ще имам проблеми , вярно ли е това ?

17.03.12
09:27

Здравей и добре дошъл в света на здравословният живот : )

Тъй като сега започваш с тренировките, нека ти обясня някои неща.

На 13-14 годишна възраст започваш да влизаш в пубертета сериозно - промяна на гласа, пикови години на растеж (на ръст...и не само там), окосмяване и пр.
Съветвам те да започнеш да тренираш с базови и многоставни упражнения (мъртва тяга, лег, клек, войнишка преса от стоеж, гребане с щанга, набирания, кофички...но внимателно, като се стараеш да ги изпълняваш правилно), които не само ще ти гарантират по-добри резултати в залата като начинаещ, а и ще допринесат благоприятно за развитието ти като мъж едва ли не, поради по-високата секреция на мъжки полов хормон - Тестостерон.
Изолирането на мускулните групи при начинаещите е редовно и масово срещано, но е грешно. Изолацията не гарантира по-голям растеж на мускулите, а точно обратното..при начинаещите.
Също така, при момчетата в периода от 13 до 16 годишна възраст най-лесно се увеличава силата, която и се постига с многоставни упражнения.

Също обърни внимание на храненето : )

Мнението беше редактирано от Ко Ша Ям на 17.03.12 09:36.

Аха . Нека и другите да кажат своето мнение .

казано от Георги Драганов на 17.03.12, 09:23:

Значи казвали са ми , че е вредно за ставите , и ако ходя от сега , по-късно в живота ще имам проблеми , вярно ли е това ?

Ставите се износват от всеки вид спорт, няма значение дали е фитнес или плуване. Това е напълно естествено и никой не може да го избегне. Само могат да се забавят нещата като бъдем по-внимателни.

Просто мисля, че типичната фитнес тренировка във фитнес зала не е за тази възраст. Можеш да изчакаш още 1-2 години, а до тогава можеш да прегледаш и да се насочиш към спорт и тренировки от следния тип:

Тренировка ПГТ-3
Обща физическа подготовка в парка или в училищния двор
Тренировка за сила на открито
Оформящо-орелефяваща програма на открито

И малко още малко полезна информация:
Ученици, фитнес и родители - първа част

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 17.03.12 09:39.

Ок .  Благодаря ! :)

17.03.12
09:58

Просто постави основите!

Така и не ми отговорихте на въпроса . Става ли да тренирам 3 дни по 2 мускулни групи на ден и 1 почивам и след това пак така ?

17.03.12
10:56

казано от Георги Драганов на 17.03.12, 10:38:

Така и не ми отговорихте на въпроса . Става ли да тренирам 3 дни по 2 мускулни групи на ден и 1 почивам и след това пак така ?

Имайки на предвид, че не си написал какви са ти целите - отговорено ти е по възможно най-универсалният начин.

Ами искам да отслабна и да се оформя :)

17.03.12
13:18

Започни с кръгова тренировка !
Ето примерна:
http://www.bb-team.org/workout/4011_3-mesechna-kragova-trenirovka-za-nachinaeshti
..Не се хвърляй на дълбокото още от начало.. :D

19.03.12
16:33

Модерация: Мнение без връзка с темата!

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 19.03.12 16:34.

19.03.12
22:15

Няма страшно , и аз на тази възраст ходех на фитнес . Но честно да ти кажа , като се замисля тогава какви глупости съм правил и как съм тренирал направо лошо ми става , пълен хаус .... За това внимавай как ще тренираш.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1