17.03.12
10:37
Добро утро. От понеделник започвам волейбол, освен това ходя на фитнес. Скоро навърших 16, а съм малко над 1.71. Попринцип искам да израстна колкото се може повече, но ако успея да стигна 1.80 ще съм доволен. Има ли смисъл да тренирам, защото единствената ми цел е да израстна? Освен това, има ли упражнения, които стимулират растежа ? Посъветвайте ме, какво мога да направа и дали изобщо зависи от мене. Чел съм на тази тема и има различни мнения, но реших да се допитам и до този форум. Благодаря Ви предварително :)
Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 17.03.12 16:08.
17.03.12
11:08
пробвай да се вържеш за две коли и да те дърпат в различни посоки - така ще се разтегнеш много яко . може да пробваш и да висиш на ръце с часове и така ще се разтегнеш още за 2-3 см .......
Упражнения за порастване на височина няма. Каквито са ти гените толкова ще пораснеш. Трениране с тежести има смисъл и това няма да ти повлияе кой знае колко върху издължаването , най малкото защото предполагам треньора ти ще ти изготви програма за фитнеса и няма да са някакви кой знае какви тежести , първо защото си на 16 , второ защото за волейбол не ти трябва да си като културистите , а възможно най- изчистен и жилав. Пък дори и да не станеш 1.80 има позиции като либеро , разпределител за които не ти трябва да си колос. (специално за разпределител не пречи да си 190-195 ама и по-малко върши работа )
17.03.12
11:20
Точно фитнеса и правилното хранене ще му помогнат да се издължи.Имам приятели които за 1на година фитнес дръпнаха с 10-12 сантиметра.Дигай тежко и яж.Може да не дръпнеш с 10 санта,ама ти гарантирам,че все някой сантиметър ще дойде.
Мнението беше редактирано от toshkobz a на 17.03.12 11:22.
казано от Mario Apl на 17.03.12, 10:37:
Добро утро. От понеделник започвам волейбол, освен това ходя на фитнес. Скоро навърших 16, а съм малко над 1.71. Попринцип искам да израстна колкото се може повече, но ако успея да стигна 1.80 ще съм доволен. Има ли смисъл да тренирам, защото единствената ми цел е да израстна? Освен това, има ли упражнения, които стимулират растежа ? Посъветвайте ме, какво мога да направа и дали изобщо зависи от мене. Чел съм на тази тема и има различни мнения, но реших да се допитам и до този форум. Благодаря Ви предварително :)
Колко ще израстваш природата ще каже - нея не я интересува дали искаш да си волейболист или не. Може да пораснеш, може и да не пораснеш - след време ще разбереш. Гени е до някъде, до някъде зависи от ЕЖЕДНЕВИЕТО ти. Нашите и двамата са под 170 см., а аз съм 175. На 16 бях 170 см, сега съм 175.
Скокове дразнят тръбестите кости и спомага за растежа, но не е като качването на мускули - искам 5 килограма отгоре - след два месеца са готови. Искам 10 кг. отгоре - след 6-7 месеца са готови.
Скачай и се храни възможно най-здравословно. Не ходи по купони вечер, лягай навреме и спи 8-10 часа. По-малко стрес (нерви). Добавки като аргинин и глутамин не са лоша идея също. Така поне ще максимизираш потенцияла си, който след време ще разбереш какъв е, но не и да го надхвърлиш.
казано от toshkobz a на 17.03.12, 11:20:
Точно фитнеса и правилното хранене ще му помогнат да се издължи.Имам приятели които за 1на година фитнес дръпнаха с 10-12 сантиметра.Дигай тежко и яж.Може да не дръпнеш с 10 санта,ама ти гарантирам,че все някой сантиметър ще дойде.
Как пък няма да се издължи с фитнеса. Не гарантирай неща, за които не си сигурен.
Това, че имаш приятели, които са били в пубертета, ходили са на фитнес и са дръпнали с 10-12 см., това не означава, че фитнеса е причината, а именно пубертета. И аз имам приятел, който дръпня със 17 см. за една година ама нещо не ходеше на фитнес много много. Баща му си е доста висок...
Незнам колко е до генетичните ти данни, но имам един приятел, няма абсолютно никой роднина, който да е повече от 1.70. Вече е на 14 и е 192 и продължава да расте. Тренира плуване и определено му се отразява. Има ли някакви не много скъпи медикаменти, които да стимулират костния растеж ?
17.03.12
15:05
казано от Mario Apl на 17.03.12, 14:10:
Незнам колко е до генетичните ти данни, но имам един приятел, няма абсолютно никой роднина, който да е повече от 1.70. Вече е на 14 и е 192 и продължава да расте. Тренира плуване и определено му се отразява. Има ли някакви не много скъпи медикаменти, които да стимулират костния растеж ?
Да. Клекове, мъртва тяга, много ядене и спане като залязва слънцето.
Мнението беше редактирано от f45gter dtheg на 17.03.12 15:05.
казано от Mario Apl на 17.03.12, 14:10:
Да, плуването също помага. Но фрапиращи резултати не чакай. Случаи като твоя приятел има, има и такива, чийто родители са над 185 см. и двамата, а сина им е 170 см. вече 25 годишен...активно спортуващ винаги. Това, че приятелят ти е дръпнал по този начин не е огледално на това, което би се случило с теб. А и понякога не е само до роднини и родители...много пъти и опира до пра-родители, т.е дядовци или дядовците на дядовците...нещата са малко сложни.
Няма евтини медикаменти, които биха стимулирали костния растеж до такава степен, каквато на теб (и на мен преди време) ти се иска.
Може да се прави терапия със Соматотропин, но излиза много солено. А странични ефекти като уголемяване на ушните хрущяли, челюста и черепа, стъпалата.. са много често срещано явление в следствие на подобна терапия.
В Китай правят ‘’операции’‘..чупят ти краката и наслагват кост и 10-15 см. отгоре няма да са проблем, ама едва ли те устройва.
Моят съвет е да направиш това, което написах в първия си коментар (+ плуването, което забравих да напиша) и да видиш какво ще стане. Не търси медикаменти, защото няма да се получи...вълшебното хапче още не е изобретено. Има подобни добавки, но те само биха помогнали да изпълниш потенцияла ти на растеж, т.е колкото ти е заложено.
Днес искаш да си волейболист, утре друго...така, че не си играй с природата, това не е шега работа.
Поздрави и по-здрави!
17.03.12
16:53
Работиш върху отскока и това е ;)