17.03.12
21:46
Здравейте!Обръщам се към вас с надежда за помощ. Винаги съм била пълна ,така съм си от дете. От 4-5 години на сам се опитвам да се справя с наднорменото тегло и да се харесам ,но никога не се получава. Била съм на всякакви диети ,преди няколко години открих бб теам, опитах ниско въглехидратна, високо белтъчна(макар че не ям месо) ,започнах да ходя на фитнес ,но отново ефект незадоволителен. Това ме демотивираше и прекратявах начинанието.След всяка следваща диета обаче старите килограми се възстановяваха +2-3 отгоре. Стигнах до там ,че постоянно започвах диети (както аз го наричам бях перманентно на диета ).От няколко седмици си се храня без всякакви режими и без много много да мисля за това колко тежа и вчера останових ,че съм се застопорила на 72 кг а съм висока само 165см.Иска ми се да направя нещто ,за да постигна добри резултати и да се харесам(надявам се някой ден да вляза в категорията 50 и....), но имам и не лека контузия на коляното ,която ме огараничава и физическата ми активност е сведена почти до нула. Моля да ме посъветвате какво да правя , да ми предложите хранителен режим или просто да ми дадете съвет. Благодаря за отделеното внимане
Темата беше редактирана от мими минчева на 17.03.12 21:56.
17.03.12
21:54
Спри с диетите просто и всичко ще се оправи.
17.03.12
22:02
Надали решението е толкова просто :)
Към авторката: на колко години си ?! каква е контузията в коляното... кой ти каза, че неможе да тренираш... ?!
17.03.12
22:06
Щом смяташ, че се храниш нормално, когато не си на диета, и въпреки това качваш килограми или ги поддържаш високи, то най-вероятно преценката ти за нормално хранене не е в ред. Ако искаш помощ, опиши как се храниш - какви видове храна и начини на приготвяне, колко често, на какви порции.
Контузията на коляното не е причина да не спортуваш.
Спри с тия диети писани за някой друг и инвестирай едни пари в консултация с диетолог. Той/тя ще ти направи режим на хранене (т.е. диета) точно за теб и твоите навици.
След това инвестирай едни пари в читав фитнес-инструктор. Той/тя ще ти състави програма, която да щади проблемните ти зони и въпреки всичко да върши работа.
И накрая - режимът на хранене (или негово подобие) трябва да остане дори и когато достигнеш желаното ниво. като се замислиш - досегашното ти хранене плюс движение те е довело до големите килограми. Върнеш ли се към това - и килата ще се върнат.
Ще ти дам пример със себе си - след като минах по тези стъпки - за 2 месеца съм минус 10 килограма.
17.03.12
22:40
казано от kristiancho на 17.03.12, 22:02:
Надали решението е толкова просто :)
Към авторката: на колко години си ?! каква е контузията в коляното... кой ти каза, че неможе да тренираш... ?!
На 18 години съм. Относно контузията докторите ми казаха,че имам частично разкъсване на крустна връзка,а препоръката им е да се избягва всякакво натоварване
17.03.12
22:58
казано от Miss Fight на 17.03.12, 22:06:
Щом смяташ, че се храниш нормално, когато не си на диета, и въпреки това качваш килограми или ги поддържаш високи, то най-вероятно преценката ти за нормално хранене не е в ред. Ако искаш помощ, опиши как се храниш - какви видове храна и начини на приготвяне, колко често, на какви порции.
Контузията на коляното не е причина да не спортуваш.
Както споменах се храня така едва от няколко седмици преди това бях на принципа няколко дни диета после няколко дни хапване,но това довеждаше до все по-лоши резултати. В тези няколко седмици нямам някакъв принцип. Закусвам с плодове или с кисело с мюсли или с препечена филийка с кашкавал.Обяда ми е изтеглен по късно , понеже се пребирам към 3 тогава ям нещо готвено или ако такова не е налично импровизирам нещо от сорта на бързо похапване от магазина ,което определено ми вреди. Тъй като обяда ми е в повечето случей достатъчно обилен и изтеглен в следобеда вечерята или я пропускам или я заменям с нещо отново не подходящо като нещо сладичко преди лягане. Общо взето на опаки на всички принципи на хранене,но идеята ми да ви пиша беше точно това: да ми помогнете да се науча да се храня,защото аз знам единствено как да гладувам и да се тъпча
17.03.12
23:03
казано от Smile на 17.03.12, 22:10:
Спри с тия диети писани за някой друг и инвестирай едни пари в консултация с диетолог. Той/тя ще ти направи режим на хранене (т.е. диета) точно за теб и твоите навици.
След това инвестирай едни пари в читав фитнес-инструктор. Той/тя ще ти състави програма, която да щади проблемните ти зони и въпреки всичко да върши работа.
И накрая - режимът на хранене (или негово подобие) трябва да остане дори и когато достигнеш желаното ниво. като се замислиш - досегашното ти хранене плюс движение те е довело до големите килограми. Върнеш ли се към това - и килата ще се върнат.Ще ти дам пример със себе си - след като минах по тези стъпки - за 2 месеца съм минус 10 килограма.
Бих ти била благодарна ако ми помогнеш като ми препоръчаш някой диетолог за начало например твоя.
Ти сама си вредиш! Осъзнаваш, че правиш грешки в хранителния си “режим” и пак искаш помощ от някой друг. Какъвто и съвет да ти дадем ти пак ще ” заменям с нещо отново не подходящо като нещо сладичко преди лягане”. Няма кой да стои до теб и да ти дърпа вафлите от ръцете. Спри хляб, ориз, картофи, сладко, газирано, алкохол. Гарантирам ти, че ако не отслабнеш видимо, поне ще си подобриш значително здравето! Чети! Чети! Чети! Има толкова много информация с какво и как да се храниш.
Относно физическата активност. Можеш ли да ходиш? Приятелката ми за 3-4 месеца свали близо 10 килограма само с по час, час и половина ходене на ден. Имам приятел който със скъсани кръстни връзки кара СКИ! Ето тук са коментирали подобни проблеми http://www.bb-team.org/forums/viewthread/37806