18.03.12
16:38
Здравейте , аз съм на 19 години , тренирам във фитнес зала и от повече от месец имам този проблем - болки в гръдната кост.
От както се появи болката не тренирам и не се натоварвам изобщо , но проблема си стои.
Ходих на снимка - нищо не се вижда да има счупено , при личния лекар ходих неведнъж - изписва ми болкоуспокояващи и мазило за мазане.
Самата болка се усеща при много дълбоко дишане , резки движения (включително и при кихане , кашляне ) а най-вече при притискане на костта. Разгледах почти всички случай не само в този сайт , а където намерих статии в интернет . Установих че при всички тази болка се е появила именно на 18-19 годишни , но странното е че им минава за седмица-две(а мене ме държи вече около 5 седмици)
Моля, ако някой има опит или препоръки за помогне.
Масажирай си силно и дълбоко мускулите около рамото. Особено гърдите, зоната точно под ключицата, самата гръдна кост, зоната, където гърдите се захващат за рамото, тъканите под гръдния мускул. Прави го по-често и виж как ще ти се отрази. Когато попаднеш да болезнено място, масажирай го допълнително.
Започни да раздвижваш рамото, но прави само движения, които не предизвикват болка или пък те боли съвсем леко. Идеята е да увеличиш кръвообращението в областта на гръдната кост и рамото, така че експериментирай с движения, които карат ключицата да се движи. Не е необходимо да използваш тежести.
Сигурно ще се намери някой да ти препоръча и нещо противовъзпалително да мажеш, но аз нямам опит с такива работи :) Можеш само да пробваш известно време да пиеш по 2-3 грама витамин С на ден, но ефекта не е ясно изразен от личния ми опит :)
Мнението беше редактирано от MrNikoi на 18.03.12 19:02.
18.03.12
22:02
Абе като се замислих и аз съм я имал много пъти тая болка. Обикновено от кофичките боли гръдната кост- от претоварване или в процеса на адаптиране към тренировките. Но 5 седмици ми звучи доста дълго.
Като за начало опитай наистина масаж и от горното мнение нещо.
Кажи какви противовъзпалителни са ти изписали на хапчета. Ревулзивните средства (мазилата) и на мен честно казано почти не ми действат за никакви болежки, само по други хора имам наблюдения, на които съм препоръчвал. Но за сметка на това с някои болкоуспокояващи чак съм се изумявал колко добре могат да действат.
18.03.12
22:14
Да , точно за това пуснах темата защото периода ми се видя доста дълъг,а и незнам колко още ще измине докато се оправи.
Значи до преди 4-5 дена приемах изписаното : Беналгин (аналгин) , Нурофен и за мазило Не-Окс.
Днес си казах ‘’Няма да се мажа с него 2-3 дена да видя как ще е ‘’ знае ли човек от кое ще му мине.
Също така съм забелязал , че сутрин болката е най-голяма - може би защото нощем като спя и се притискам (макар че се старая да не спя на една страна , а да съм по гръб).Преди тези горепосочените медикаменти пих и Аулин прахчета 6 дена
А за съвета от първия коментар - вижда ми се абсурдно да се масажирам на толкова отдалечено място от болката , но ще пробвам и това.
Забравих да спомена че понякога там костта изпуква леко съпроводено с болка.Най-често при протягане или кихане.
най-вероятно както каза ти болката е от кофичките , но и другото натоварване е допринесло. Изключвам възможността която спомена за адаптиране в начален стадии , защото имам стаж около 1 година
Мнението беше редактирано от Ivan Ivanov на 18.03.12 22:16.
Когато гърдите и мускулите, които контролират лопатката са стегнати се налага обхвата да идва не от рамото, а от ключицата. По този начин се натоварва малката става на гръдната кост. Освен това, ако мускулите около рамото постоянно носят излишен тонус, могат да дърпат ключицата в лошо положение през целия ден и пак да предизвикват излишно натоварване и болка.
Щом няма някаква контузия, значи най-вероятно е или пренатоварване или неправилна мускулна активация/излишен тонус, а пренатоварване за пет седмици почивка трябва да е минало досега. Предполагам че разтягането ще дойде малко интензивно на този етап, затова препоръчвам масаж, който помага доста при излишен тонус :)
18.03.12
23:15
Благодаря