02.07.05
12:21
Не обичам да бягам. Просто не е моя спорт, НО реших да попитам.
Как е по-добре 1 обиколка бързо бягане или 2 обиколки бавно бягане. Разбира се редува се бягане с ходене и после пак бягането.
Кое е по-добре? Например:
1об. спринт, 1 вървене, 1об. спринт, 1 вървене...
или
2об. бавно бягане, вървене, 2 об. бавно бягане, вървене... ?
Става дума за кардио с цел сваляне на килограми.
Кардиото по принцип нали трябва да е тренировка за издръжливост, аз бягам 20 мин. бавно без спиране. Пробвай така ако искаш, интензивността да е постоянна. А за спринтовете според мен не е много хубаво да се правят, мисля че така е по-голяма вероятността за загуба на ММ.
02.07.05
15:34
[quote author=“kaloian.georgiev”]http://www.bb-team.org/training/000302.php
Чети!!
Чел съм го много пъти. Не ми отговаря на въпроса.
по добре 2 обиколки бавно бягане а най добре 40 мин бавно бягане без вървене(16 обиколки на стадиона) ако бягаш бъзрз ще развиваш/топиш мускули
40 минути е прекалено много време според мен особено ако нямаш много мазнини. Мисля че между 20 и 30 мин. е най-добре.
02.07.05
18:27
Немога без почивка. Тромав съм. 13% body fat. Просто питам самото бягане бързо ли да е или бавно. Доколкото разбрах до тук - по-бавно, но по-продължително.
Ами ако питаш мен - ДА. Иначе щом не можеш без почивка опитай с метода на прогресирането ако искаш, аз така направих. Примерно първия път бягаш 10 минути бавно без почивка, следващия път 12, по-следващия 13 или 14 и т.н. Аз започнах от 10 и вече си бягам по 20 минути, иначе и на мен ми е малко трудно без почивка по принцип, но не правя. :)
абе я се стегнете и се понапънете няма да си снимам караката щото мязам на пиле(бая слаби за физиката ми) а и нали след 20 мин започва горенето на мазнините аз като започнах да бягам(краката ги тренирам от месец и от 15 дена бягам) първия път с 1 приятел(пушач) се поозорихме но 30 мин ги направихме и оттам всеки път качвахме по 5 мин до 40 и спряхме а ся и 1 час мога но не искам 40 ги вземам без да се задъхам(дишам си през цялото време през носа) вземаш някаква музика за да се отнесеш и понер 25 мин тичаш бавно и после качваш айде успех
Size ти приказваш така щото на мене не знаеш какво ми става като бягам 20 минути и то колко бавно.. издъхвам отвсякъде и започва да ме боли нещо от дясната страна до сърцето (не го знам какво е) така че не ми викай да се стягам... А и би ли казал как прецени че в моя или неговия случай изгарянето на мазнините започва след 20 минути ?
ами тва с 20 минути е в масовия случай(естествено е че и с по малко все ще има ефект то всичко оказва влияние) а това със сърцето миже да е някакъв здравословен проблем или пък да не се свикнал на такъв тип натоварване не знам при всички случаи не съм искал да обидя никого просто ви надъхвам а аз също имах такава тема за бягането и ме посъветваха по възможност около 40 мин(дори по 90 мин ме посъветва някой)
ами то не е сърцето ами от дясната страна на гърдите някой път така става като се уморя много :) може и да е здравословен проблем не знам.. ама мисля че не съм свикнал затова
03.07.05
18:46
най-добрия ти вариант е бързото ходене, но по наклон. 20-30 мин. при изразходван гликоген - след тренировка с тежести или още по-ефективно - сутрин на гладно след ставане от сън, с добър термоген. Но чистенето, със сериозна диета и трениране, без стероиди си е чиста депресия. А тичането е хабене на стави.
[quote author=“crash”]Но чистенето, със сериозна диета и трениране, без стероиди си е чиста депресия.
Ееее тук не съм съгласен с теб! Би ли качил твой снимки във форума да видим как си изчистил със стероиди?
[quote author=“Size”] 40 ги вземам без да се задъхам(дишам си през цялото време през носа) вземаш някаква музика за да се отнесеш и понер 25 мин тичаш бавно и после качваш айде успех
Size, обясни ми плс. как така тичаш 40мин дишайки само през носа??? Това си е убийствено... Аз тичам от години всекидневно по 55мин, повече от 50% ми е наклон и досега подобно нещо не съм успяла да постигна, остави другото ами не съм се и стремяла, защото смятам, че нито е здравословно, нито е възможно. Поправи ме, ако съм в грешка, ама наистина ми стана доста интересно...
По-здрави :P
Aми ако тича бавно и умерено защо да не диша само през носа, аз също успявам 20-30 мин да задържа само през носа , но не мисля че това е целта. Все пак при аеробната тренировка искаме максимално количество обем на кислорода.
Иначе подкрепям мнението на Мартин - или спринтове редувани с ходене или дълъг крос без прекъсване. Аз правя и двете в зависимост какво иска тялото ми, то само си казва.
[quote author=“SSG”][quote author=“Size”] 40 ги вземам без да се задъхам(дишам си през цялото време през носа) вземаш някаква музика за да се отнесеш и понер 25 мин тичаш бавно и после качваш айде успех
Size, обясни ми плс. как така тичаш 40мин дишайки само през носа??? Това си е убийствено... Аз тичам от години всекидневно по 55мин, повече от 50% ми е наклон и досега подобно нещо не съм успяла да постигна, остави другото ами не съм се и стремяла, защото смятам, че нито е здравословно, нито е възможно. Поправи ме, ако съм в грешка, ама наистина ми стана доста интересно...
По-здрави :P
ами просто натоварването не ми идва много-тичам си бавничко(2.30 минути на обиколка) а съм и момче.Ако дишам през устата ми изсъхва гърлото на мен.
До Тори- на мен въздуха и така ми стига от което следва че или няма проблем или не правя кардиото както трябва или просто имам голям нос :roll:
тичасе минимум 30мин.бавно
и се вдиша през носа и се издишва през устата
ми пий вода като пресъхваш.
Просто тичай по-бързо за да изразходваш повече кислород, съвсем явно няма да имаш проблеми с скоростта.
Чакайте малко...аз оставам с впечатлението, че да дишаш през носа когато тичаш е дори полезно! По мои спомени нито един лекоатлет по телевизията не съм виждала да диша през носа, или пък да редува нос-уста. Някой да знае как трябва да се диша при бягане? Да не би аз да правя грешка някъде?! Или пък вие просто не се натоварвате достатъчно?! Аз и през зимата, когато е студено, пак не дишам през носа...незнам как да го обясня, но тялото ми се затопля и нямам никакви проблеми с гърлото или пресъхването на устата....
Колкото до тия 2:30мин. на обиколка, незнам колко дълга е обиколката. Би ли уточнил?
:P
manson , най-добре постоянно и бавно със времето дори може да започне и да ти харесва...и на мен принципно веднъж изляза ли от форма тичането ми е най-сложно....аз лично намирам и алтернатива в басккетбола примерно...ако се играе с правилните хора е доста добро кардио..а и е повече фън :)
Size, ти говориш за някакви прекалено сериозни постижения ми се струва или просто структурата ти е такава? в смисъл лекичък си ? или си тренирал нещо свързано с продължително тичане? аз лично ако тичам 50 минути(което дефакто надали мога да направя) сигурно ще колабирам....да не говорим за някви 90 мин:shock: :shock:?! това е нечовешко!
ssg ще обясниш ли как ги виждаш тез леко атлети докато дишат
щото тва че са с отворени усти не означава че дишат само през остата!!!
Westsa, вероятно си прав. Може да дишат през носа с отворени усти, въпреки, че на мен ми се струва малко страно. Но си нямам и предцава кое е правилното дишане при бягането. Преди много време четох нещо, не си спомням добре, ама беше нещо като ...вдишваш няколко стъпки и след това издишваш някоплко стъпки, имаше някъкво редуване, което не си спомням, sorry. Това сега за носа го чувам за първи път. И честно да ви кажа ми е трудно да си го представя. Ако тичам малко...ок, може и така да е. Но аз тичам доста, нужен ми е доста кислород, ако вдишвам през носа нищо чудно да падна някъде.
Марто, това за вдишването през носа и издишването (по желание) бъзик ли е? Ако ли не, доколко сигурно е?
Зашев, не се учудвай на Size. Аз тичам 55мин. всекидневно, а 90мин. не са ми никакъв проблем. Пробвала съм го, но смятам, че са малко губене на време, при положение, че тренираш за здраве и не си професионалист. Смятам, че и по-малко от 55мин. са достатъчни, ако си сериозен и редовен, дори не е нужно да е всекидневно - ефект пак ще има.
та значи направи един експеримент -
1.вдишаи през носа -как ти се разширява гръдния кош
2.вдишаи през устата -как ти се разширява корема
най-добре е да свикнеш да вдишваш през носа и да издишаш с устата
така е правилно!!!
Мне, сериозно. През носа трябва да се вдишва по принцип. Издишването не е толкова важно, но в почти всички случаи става през устата.
Ми аз дишам точно така - няколко крачки вдишвам, няколко издишвам, гледам да са по равно. Този метод ми помогна да свикна да поддържам умерено темпо на дишане за да не се задъхвам от самото начало и да се уморявам по-бързо. Иначе в края на тренировката си дишам и през устата няма как не ми стига въздуха който поемам през носа, който е перманентно запушен на всичкото отгоре. Наистина не е нужно да се тича часове наред. С добра скорост и изминато разстояние 3-4 пъти в седмицата ще ви е перфектно. Поне Купър така твърди, ако не се получи обвинявайте него :P
Ей...заинтересувахте ме с това дишане през носа, да знаете! Вали в момента, но при първа възможност ще го пробвам. Само да не вземат да ми се подиграват някои, че има и други бегачи и не съм сама :P Другата възможност е да се изтъркалям по някой хълм поради недостиг на кислород :)
Като се свестя ще Ви пиша за резултатите :P
еми ако тичаш с риби може да ти се подиграват че дишаш с носа.
ако те е срам дишаи като тях с хрилете!!! :lol:
То едва ли някой може да забележи как дишаш. Аз преди като дишах през устата ме заболяваше далака незнам защо и дори да имах сили, висвах. После обаче незнам, свикнах ли, изчезна болката от самосебе си ли.
То устата си седи леко разтворена (няма да стискаш устни като някоя кокона я), но вдишването става през носа. (Аз лично не мога да си представя някой редовно трениращ да вдишва през устата.)
Westsa, между другото там, където тичам има едно голямо езеро...та нищо чудно да се гмурна по някое време :P
Марто, съвсем по коконски тичам 10км днес дишайки през устата и това от доста време, така че доста добре си го представям аз. Само като има такива дъждовни дни като днес, бъхтя на велоергометъра вкъщи. Не, че ми е приятно, ама няма начин.
Но сте прави за дишането през носа. Thanks. На мен ми няма нищо, даже доста добре се чувствам дишайки през устата, но явно съм правила грешка досега. (Още не съм го пробвала, но ще го тренирам това дишане!)
Тъй като ме заинтригува, се разтърсих сутринта из Интернет за техники на дишане при бягане на дълги разстояния. Открих хубави сайтове, но на английски. Накратко се говореше навсякъде за дишане по системи 2-2, 3-3 или 4-4,зависещо си индивидуално от бегача, но най-масови при професионалистите се оказаха: 2-2 или смесената 2-1 (за вдишване и издишване говоря, като си отброяваш крачките със само ляв или само десен крак, както искаш...) Разбира се трябва да се експериментира, за си намериш своите предпочитания. Никъде обаче не се споменаваше дали дишането да е през устата или през носа. Но с доста търсене открих един човек, който бил някакв си треньор в САЩ и имал всичко на всичко 3 статии, как да е... та той препоръчваше да се вдишва и дори да се издишва през носа. Само към края на тренировката (бягането) можело да се премине и към дишане с устата. И между другото за въздуха, който поемаш, се говореше, че трябвало да се поема дълбоко и да задържиш малко и след това да издишаш. Та, това е, което успях да намеря и реших да го напиша в полза на други незнаещи като мене...
Утре го дават хубаво време. Незнам как ще ми се отрази това дишане като за първи път и дали ще успея да си завърша бягането дишайки по този начин, но най-малкото ще опитам и мисля, че с времето ще докарам правилно дишане. Mejdu другото, аз от практиката вероятно, си дишам на 2-2 и рядко на 2-1 само, че през устата :( така, че това е , което трябва да оправям...
По-здрави..:P
5 мин загрявка с бързо ходене до леко тичане
Цикъл:
тичаш една обиколка спринтово( зор зор зор)
1/2 обиколка ходиш ама бързо
2 обиколки нормално бягане
повтаряш цикъла мах 10 пъти
5 мин леко бягане до ходене накрая
ако можеш засечи колко време ти отнемат стъпките от един цикъл като си свеж още, щото после става страшно и пиши
като цяло повече от 25-30 мин не е добре да бягаш
това е за дните когато не си в залата и го писах с идея че бягаш на стадион
Добре де,ама не ми стана ясно как влияят спринтовете.Полезни ли са и в каква насока.Идеята ми е имат ли връзка спринтовете с телата на спринтьорите(знаете какви изцепени копелета са онези) или при тях просто нандролона е в повече.
[quote author=“manson”]Не обичам да бягам. Просто не е моя спорт, НО реших да попитам.
Как е по-добре 1 обиколка бързо бягане или 2 обиколки бавно бягане. Разбира се редува се бягане с ходене и после пак бягането.
Кое е по-добре? Например:
1об. спринт, 1 вървене, 1об. спринт, 1 вървене...
или
2об. бавно бягане, вървене, 2 об. бавно бягане, вървене... ?
Става дума за кардио с цел сваляне на килограми.
Те така са се отплеснали от темата,че идея си нямам до къде ще стигнат :) Сега оправят дишането дали е през устата а после може и друго да подхванат :) Аз искам да ти отговоря на твоя въпрос,доколкото мога :wink: В твоя случай щом си малко тромав,по-добре е да тичаш бавно.Ако трябва отначало наистина прави 2-ве обиколки и една върви,но и се старай след известно време да направиш примерно три и чак тогава да вървиш.Истината е ,че трябва да постигнеш аеробен процес.Затова ти трябва по-продължително бягане.А и в дебелите книги пише,че същинското “горене” на мазнини започва след 20-та минута .следователно трябва да се напънеш и да ги издържиш тия минути.А,защо не караш колело ? За мен то е по-лесно и по-добро :) Успех :wink:
27.07.05
15:54
Ех... аз пък винаги съм чувал , че се диша през устата -3 крачки вдишване, 3 крачки издишване :) просто не знам как ще глътна толква въздух колкоот ми трябва през носа.... а си тичам редовно 4-5 пъти седмично по 30ина мин. И просто не мога да си предсатвя как ще ми стига въздуха ако дишам през носа ама ще пробвам.
28.07.05
15:55
Днес пробвах... резултата:
От 7-8 км бягането ми падна на 4-5км
Продължителноста от 30 на 20 мин.
Не че се бях изморил, просто си бях поставил за цел да дишам само през носа и толкова успях да изкарам. Просто не знам как си поемате въздух така :shock: аз на всеки 400-500 метра ми трябваше по една дълбока глътка въздух за да мога да продължа да тичам. Споделете някки по-особени техники по които дишате или знам ли?
28.07.05
21:48
Ами аз вдишвам през носа(естествено) и издишам през устата така правя около 3-4 км. само бягане с по-бързичко темпо.Ако някой има някаква по специална техника на дишане нека каже.