Без клек и без тяга?

21.03.12
14:39

Здравейте.Въпросът ми е дали ще мога да направя пълноценна тренировка за крака и гръб,ако не правя тяга и клек?

21.03.12
14:41

бе то по принцип може, ама аз пък се чудя дали мога да направя хубав таратор без кисело мляко и без краставици.
Или хубава ракия без грозде/сливи/кайсии/круши и без казан...

Мнението беше редактирано от James Hinks на 21.03.12 14:41.

21.03.12
14:46

Проблемът не е там,че не искам да ги правя,а болките във кръста ;/

21.03.12
14:49

Нещата винаги са относителни - и болките, и качествените тренировки.

казано от Калоян Илиев на 21.03.12, 14:46:

Проблемът не е там,че не искам да ги правя,а болките във кръста ;/

1. Или имаш дисбаланси, които трябва да се отстранят преди да ги правиш.
2. Или просто имаш грешна техника и на двете упражнения.

И в двата случая - тук можем само да гадаем. Вариантите са или да отидеш при някой треньор, който да те погледне и да ти помогне, или да пуснеш клип с въпросните, за да се види тук и да ти се дадат съвети относно техниката. Подчертавам, че първото е СИЛНО ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО, а второто може да е неефективно, но е малко по-добре от съвсем нищо.

21.03.12
15:04

На мен травмата ми е от волейбола,а не от тежестите.Но и след като спрях волейбола пак имаше болки.След клек кръста не ме боли,ако е стоя много време прав,а тягата и при нея е почти същото. :)

Сега е време да споделиш и каква е травмата, защото за първи път казваш, че имаш такава. Извинявай, че си забравих(а предполагам и другите) кристалната топка.

Къде те боли кръста? И болката преминава ли отпред на корема ниско и отстрани?
Аз също имам проблем с кръста и по-специално quadratus lumborum.
Спрял съм тяга и клек за известно време, докато открия начин да отстраня проблема.

21.03.12
18:00

Ами травмата се получи,когато скочих за атака.Така се изкривих,че нещо май се прещипа.После 1 месец не можех да си вдигна десния крак,но за щастие това мина,а аз и след това,след около година спрях да тренирам волейбол,но не заради травмата,а по други причини.Та така..Значи.. не ме боли корема никъде,а само кръста отзад,повече към дясната част.То е някакво парене,като че ли съм правил екстензии и след това тяга(примерно).
Болката е само от дясно по принцип.
Все си мисля,че болките в кръста са,защото ми е слаб или нещо такова и преди да тренирам крака и гръб правя екстензии + загрявка на кръста(въртене) + добро утро(good morning).
Понякога правя корема преди клек и мисля,че може би това оказва влияние,и за това ме боли кръста,защото мускулите на корема са така да се каже изтощени, и цялото натоварване пада отзад?
А другият случай е,когато стоя много време прав и започва да се стяга,и да боли.Ходих на снимки и на снимките нямаше нищо.Рентеноложката,която ми направи снимките като ме погледна ме попита,дали съм бил много слаб.Е да,наистина бях слаб.Много бързо качих кг.. от 60 кг за около 2 години станах близо 80.
Ами това е общо взето.Не знам какво да правя.Моля ви помогнете. :)

21.03.12
18:04

Аз преди години когато тръгнах да ходя на фитнес ме болеше кръста. Почнах да правя гръбни екстензии и след известно време спря да ме боли (явно заякна), почнах да правя и тяга. Прекъснах със спорта за няколко години и пак отвреме на време си ме болеше. Преди месеци започнах наново и пак по същатата процедура. Вече няма болки в кръста.

Но щом си знаеш че имаш някаква травма без да казваш каква едва ли някой ще може да ти помогне много от тука.
В сайта има една тренировка за гръб която е специално подбрана да не натоварва кръста, аз започнах с нея и всичко си разтеше нормално.

Калоян Илиев, какво друго ти е казала? Едва ли е питала ей така, да завърже приказка....

21.03.12
18:13

Попита ме дали съм качил много бързо килограми и аз и каза,че съм качил,да. Но нищо друго не каза повече.

Отивай на лекар отново

21.03.12
18:35

Ами в понеделник,най-късно във вторник ще ида.

Без Клек и Тяга ? Дай и без Лежанка тогава и не бих искал да съм на твое място.

21.03.12
21:28

И какъв е проблема? Може да не правиш нито едно от трите и пак да станеш много як, да качиш много мускули и каквото още си решил там да правиш.
Оправи си първо гърба, а до тогава прави с колкото можеш и каквото можеш.

Мнението беше редактирано от Петко К на 21.03.12 21:29.

Пробилдърите правят тяга два пъти в годината, заден клек един път на 4-5години а лежанката я правят с дъмбели... е те не правят клек,лег и тяга но искам да съм на тяхно място :D

21.03.12
21:30

Е,може...може и да мята чували цял живот и пак ще е як! :D

казано от Bojidar Yagodin на 21.03.12, 20:52:

Без Клек и Тяга ? Дай и без Лежанка тогава и не бих искал да съм на твое място.

Ти голям разбирач излезе...

Хаха разбирачи на всеки метър има. А иначе дано кръста ти се оправи, но можеш спокойно да тренираши без тях ако се налага. Важно са и то много но все пак здравето преди всичко.

22.03.12
02:35

Да, можеш да си направиш пълноценна тренировка без тези упражнения.

Както може да си направиш и таратор с обелена краставица. Въпрос на вкус ;)

26.03.12
19:47

Тези упражнения не случайно са базови. Да, може и без тях, но по-добре ги включи към програмата, като вземеш съответните мерки. Слагай колан дори за леки тежести, попитай някой по-опитен или някой треньор във фитнеса (никой няма да ти откаже) за правилната техника, тя ще намали значително риска и болката. По-добре с малки килограми, но ги прави. И най-важното - посъветвай се с лекар специалист (не с личния или други общопрактикуващи пишман доктори).

26.03.12
20:15

казано от Илиян на 21.03.12, 18:04:

Аз преди години когато тръгнах да ходя на фитнес ме болеше кръста. Почнах да правя гръбни екстензии и след известно време спря да ме боли (явно заякна), почнах да правя и тяга. Прекъснах със спорта за няколко години и пак отвреме на време си ме болеше. Преди месеци започнах наново и пак по същатата процедура. Вече няма болки в кръста.

Но щом си знаеш че имаш някаква травма без да казваш каква едва ли някой ще може да ти помогне много от тука.
В сайта има една тренировка за гръб която е специално подбрана да не натоварва кръста, аз започнах с нея и всичко си разтеше нормално.

Добра отправна точка!
Тези движения могат да ни вземат много, но и могат да ни дадат много.
Не са незаменими, но и съвсем не са за пренебрегване.

За лежанката(хоризонтален лег с щанга), нямам такова високо мнение.

Ето това ще ти е от полза:
http://www.bb-team.org/articles/3968_koremno-nalyagane-i-stabilnost-na-grabnaka-v-dvizhenie

15.08.15
18:36

Колко сте зле, всички до един БЕЗ КЛЕК БЕЗ ТЯГА, леле как може, че са базови са базови, но може и без тях.

казано от Blue на 15.08.15, 18:36:

Колко сте зле, всички до един БЕЗ КЛЕК БЕЗ ТЯГА, леле как може, че са базови са базови, но може и без тях.

А ти пък колко зле трябва да си, за дс се ровиш в теми от преди 3 години?

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1