27.03.12
22:31
Здравейте!
Напоследък забелязвам нещо,което определено ме притеснява,кара ме да се замислям и да се чудя дали правя нещата както трябва.
Преди известно време хората,целящи покачване на мускулна маса/сила/по-високи спортни успехи се хранеха по 6-7 пъти на ден с пилешко,картофи,ориз,белтъци..след това дойде модата на ВМ-НВД,като че ли и тя започна да отминава и сега е на мода цикличното хранене (така ли му беше името на режима,при който се яде по много на един път? ).Аз лично се храня по 5-6 пъти на ден и то по доста (поне за мене).Чувствам се добре-възтановявам се добре,чувствам се жизнен,но се боря да кача 2-3-4 кг и не мога (вярно е,че тренирам футбол доста интензивно и това най-вероятно пречи).Това ме кара да се чудя дали това е моят начин на хранене.Има няколко причини,заради които не мога да изпробвам цикличното хранене (но то всъщност не знам дали може да ми помогне да кача така нужните ми 3-4 кг мускули),а и не знам как ще се отрази това на спорта,с който се занимавам.ВМ-НВД-не обичам масло,сланина,сирене,кашкавал,сметана..не виждам как мога да се ориентирам към такова хранене и да искам.Всъщност аз съм на мнение,че има ли желание,ще се намери и начин,така че е възможно да се храня по по-друг от моя начин на хранене,но пък това ще наложи промени в ежедневието ми (което всъщност не е възможно да променя) и като цяло ще ме затрудни.
В главата ми се въртят страшно много въпроси по тази тематика и цялата тази информация ме обърква много.По-долу ще напиша какво съм ял днес и ще се радвам,ако някой изкаже мнение.Както написах по-горе-чувствам се жизнен,възтановявам се почети перфектно от натовареното ми ежеднеиве,но пък не мога да кача 3-4 кг мускули.Това ми създава следните въпроси в съзнанието:
-дали храненето,което съм избрал и храните са подходящи за моите цели
-дали пък проблема в липсата на килограми е това,че храната по магазините не е качествена
-дали просто трудно качвам килограми
Ето го и храненето ми за днес:
сутринта-4 яйца и 3 фили пълнозърнест хляб
обят-половин печено пиле и няколко печени картофа
следобяд-2 санвича пълнозърнест хляб и свинско филе около 100 грама
2 часа по-късно-100 грама пилешко филе
вечеря-1 скумрия и чиния варени картофи
преид лягане предсто да изям около 100 грама сурови бадеми
Ето и малко информация за мене-17 години,182см/78кг.Чудя се дали пък годините не са проблем при качването на килограми?Също така,разликата между килограмите и височината мисля,че не е много голяма,но пък изглеждам слаб.
Сега като чета,това което съм написал,ми изглежда доста объркано,но пък е в пълен синхрон с обърканите ми мисли.
Годините със сигурност не са ти проблем.16-17 години това е възраста,в която най-бързо може да качиш килограми.Все пак си в пубертета и растеш.Има различни начини за качване на килограми...Виж раздела с диети-някои предпочитат ВМ-НВД,някои въртят въглехидрати,други са на РБД или ВВД.Общо взето,трябва да видиш кой вариант ти понася най-добре.За менюто ти ...Първо си изчисли Калорийния баланс,има специална тема -после сложи 500 ккал в/у този баланс и от там си състави менюто.Никой няма да седне да ти изчисли калориите и съотношенията белтък-въглехидрат-мазнина,а ти да чакаш на готово;).Успех!
28.03.12
13:30
Със сигурност това не са тенденции,хората избират режима си не защото и другите го правят а просто на тях им действа по-добре от колкото друг режим.Например Иванчо и Георги(не цитирам никой,образно казано) са на една височина, едни килограми, една програма, обаче на Иваночо ВВД-то го прави мазен,тежко му е, не се чувства добре, докато Георги качва чиста мускулна маса,няма никакви проблеми с нищо.Това е същото.Просто ти трябва да изпробваш няколко режима и ще разбереш кой е за теб.Ето разбрал си ВМ-НВД не е за теб, не се насилвай да ядеш нещо което не ти харесва, все пак го правиш за удоволствие, не вманиачаване.Отиди на РБД, ВВД и пробвай,пробвай и пак пробвай.
За режимите,по-горе вече са ти казали,избираш, изчисляваш,планираш и ядеш.Има доста теми относно всеки режим а дори и за това как да си съставим.
29.03.12
20:02
Проблемът на тенденциите е, че се прилагат най-често от много активно спортуващи и те не са особено информативни, понеже тези хора както и да се хранят ще качват мускул, сила, издържливост или ще топят мазно. Това се дължи на интензивните им тренировки, младата възраст и неувреденото им общо състояние без хронични болести.
Ендокринолозите не одобряват кето-диетите. Не одобряват и ВМ или НВД. Тях кой ги слуша? Някой като си е наумил да стопи пиците и дюнерите, които вече са му отмъстили, би преминал на всичко, което ще го посъветват информираните.
В твоя случай конкретно трябва просто да се намали интензитета на футбола и всичко ще си дойде на мястото. А да- и да се освиниш от ядене, щото няма как да стане (а това е най-трудното и почти невъзможно за хора с ограничени финанси)
Смятал съм си калорийния баланс,но проблемът идва от там,че не мога да си изчисля с точност количеството приета храна.Общо взето,както казва introducer,гледам да ям много,но явно не е достатъчно.Въпросите,на които ще се радвам ако ми отговирите са:
-калориите от ядките броят ли се,понеже съм чувал,че се усвоявали трудно?
-проблем ли е,че на едно ядене изяждам примерно 300-400 грама месо,понеже срещам противоречиви мнение-едни казват,че се усвоява,но бавно,други казват,че няма да се усвои...?
-добър вариант ли е преди лягане да ям сурови ядки?А също така добре ли е да се прибави суровътъчен протеин,нали ядките ще му забавят усвояването?Питам понеже тази вечер така направих.
1.Калориите от ядките се броят - да.Това са продуктите с най-голяма енергийна стойност (500-700+ккал за 100грама).Полезни са много,но разбира се в умерени количества.
2.300-400гр месо при твоите килограми??...Няма как да бъде усвоен целия белтък,освен ако не ползваш и ензими,което също не е гаранция,че ще бъде усвоен целия протеин.Гледай да приемаш най-много до 40- 50гр протеин на 1 хранене.Т.е раздели си тези 400 гр месо на 2 приема.(За инфо: в 400гр месо имаш горе долу 75-90гр белтъчини)
3.Преди лягане може да ядеш ядки,но избягвай фъстъците в това време от денонощието.
Да,мазнините забавят усвояването на протеина,но суроватъчния протеин се усвоя доста бързо,т.е няма да го забави кой знае колко -да кажем с час,час и половина.Преди лягане,най-удачен вариант е казеинът,но е доста скъп,така че може да ползваш и извара.И 2те се разграждат много по-бавно,от колкото суроватъчният протеин.