10.07.05
19:29
мъжете - от 600 мл. до 900 мл. е нормалната вместимост на средностатистическия мъжки стомах
Случвало се е да изпия към 1,3 литра вода след трен./хванахме се на бас :)/, като се има в предвид, че вътре има още храна от преходни яденета и т.н. /само за инфо, теглото ми е кажи-речи 65кг/ :)
Та... как аджиба я сметнахте тази “вместимост”? :wink: :lol:
11.07.05
00:34
#1
:) Не ми се е налагало да я смятам (вместимостта)! Има си атласи по анатомия и патоанатомия :), там пише колко е нормалния обем на стомаха в граници, а до колко може да се разтегне това е въпрос на експерименти. Да се опитваш да пиеш 1,3 литра вода след хранене е пагубно за храносмилането от мен да го знаеш! :)
11.07.05
08:52
#2
Аз пия и повече :) Малко е пресилено това, Владо, просто някои храни мокри се смилат по - бавно! Дифузията - така да я наречем - на ензимите е по - слаба. Но пък има и наслояване на храните.
Според този автор, който чета, цитирам: “Изследванияа на Гоцев(автора) и Иванов обаче показват, че течностите преминават по двете кривини по предната и задната стена на стомаха, без да навлизат в стомашното съдържимо и без да го размесват”.
“Течности, които не дразнят стомаха по химичен или осмотичен път(водата е точно такава) бързо го напускат. Приемането на повече вода обаче ЗАБАВЯ изпразването на стомаха”...
От храна стомахът почва да се изпразва след 1 до 10 минути на перисталтични вълни през няколко секунди, от течности - много бързо.
И още нещо, толкова по - малко се задържа едно вещество в стомаха, колкото п о- студено е то.
Така че пиенето на вода по време на хранене или след хранене не е най - доброто, което можете да направите, но определено не е и толкова страшно.
А иначе, стомахът, доколкото знам, има голям брой гънки, които обуславят динамичния му обем. Следователно остава въпросът - поне според мен в атласа по анатомия максималният му обем ли е даден, или този в спокойно състояние...
А такааааа. Дайте да я изясним тая работа с водата, защото ми омръзна да споря с този и онзи (роднини предимно). Пия вода непрекъснато и по много. Преди, по време и след хранене. От години съм така. Имам изключително здрав стомах (и чукам на дърво :) ). Ясно е, че е индивидуално, но все пак.... Хайде, който има сериозна информация по въпроса да понапише....
11.07.05
14:30
#4
Обема е даден в изпразнено състояние. Колкото до храносмилането и наливането на вода... 500 мл се отичат от стомаха в празно състояние за до 15 мин. Това не значи, че няма начин да влязат надолу и по-бързо но...
1.) Какво става, ако това се случи и вода влезе в 12-сетопръстника заедно с несмлени частици храна?
2.) С колко време се забавя храносмилането поради простата причина, че ензимите биват “отмити” до пилора (началото на 12-пръстника) и там биват инактивирани (загубени)? А с колко ензими си мислим, че разполагаме? А колко време ни трябва за да направим нови и дали наистина имаме полза от цялата тая нелепа “жажда” :) ...
3.)С колко % намалява отделянето на ензими в стомаха в следствие на намаления контакт на “хранителни” молекули и рецептори на пристенни клетки на стомаха?
Това са все въпроси дето си заслужава да се разгледат в статии.
[quote author=”Дзвера”]От храна стомахът почва да се изпразва след 1 до 10 минути на перисталтични вълни през няколко секунди, от течности - много бързо.
И още нещо, толкова по - малко се задържа едно вещество в стомаха, колкото п о- студено е то.
Зависи какво има в стомаха... Ако в стомаха има над 10% белтък, 20% въглехидрати или 15% мазнини (цитирам по памет) и рецепторите установят това, “храносмилателният мозък” подава сигнал за реакция -> износ на ензими и производство на стомашен сок, ако обаче изпиеш мноого вода -> сиреч 1,3 литра и храната ти да кажем 300 гр е с поне 70% влажност, то стомахът ту едва ще реагира слабо на 30 гр белтък плаващ във водата, но ще реагира все по-активно с намаляване на % вода в съдържимото... А колко от молекулите белтък ще са преминали в 12-топръстника преди да са претърпели първично разпадане на верижните си структури? И какво става ако в стомаха има богата на соли храна? Ами в стомаха навлиза вода през лигавицата, сиреч не се всмуква вода? Ами става разтягане на стомаха и при редовно разтягане следва поява на “Пупа” :) ...
Бая по-сложно е от колкото това ми цитираш. Тия книжлета са с информативна цел... Има един друг тип книжлета те имат по-различна структура на текста демек, търси тях! Там това изречение би било структурирано така:
[quote author=”Дзвер”]От храна стомахът започва да се изпразва след 1 минута до няколко часа от попадане на храна в него, като времевият диапазон на изпразване зависи от съдържанието състава съдържимо (виж стр. 234 таблица 34), както и от процента вода в химуса. Изпразването става в следствие на перисталтични вълни предизвикани от еди къв си рефлекс (забравих му и аз името) на интервали през няколко (тук обикновенно пише колко са) секунди. От течности стомахът се освобождава за времеви интервал от (и пише какъв, следва препратка към глава разглеждаща формула за мл/сек пропускливостта на вода през пилор-а, както и формула/таблици за взаимозависимости... ама “много бързо” - т’ва е несериозно и разкрива, че статията не е разглеждала нещата достатъчно подробно, следователно не може да се позоваваме на нея.
Мдааа, може би не усвоявам оптимално така. Ще опитам да не пия толкова вода да видя евентулна разлика. Пък за коремчето е ясно. Кофти работа, жажда ме гони та знае ли се... :D
11.07.05
15:05
#6
ВЛадо,
сега ме хвърляш в дълъг и безконечен спор.
“Статията” е на професор Гоцев, има към 600 страници и се вика “Кратък курс по физиология на човека”.
Мога д цитирам доста по - подробно, но според мен нямаше смисъл да правим темата нечетаема за посетителите...
Хубуу, ще ти отговоря в бщи линии.
Имаш един единствен сериозен ензим, отговарящ за белтъците в стомаха и това е пепсинът.
Характерно за него е обаче, че той има относително влияние. Например белтъците - колагени повлиява само ако са набъбнали с вода. Поради което е предпочитано те да се ядат сварени.
Оттам вече имаш помощни ензими - катепсин, химозин, муцин, солна киселина и ала бала други работи.
Отделянето ан ензими започва още от момента, в който ядеш, дори помирисваш храната и се активира слюнчната секреция. Оттам по рефлекторен път се активира и стомашната. Няма нужда(поне в повечето случаи) стомахът да анализира РН на съдържимото в течността, за да се активира...
Отделянето на ензими примерно при приемането ан месо продължава около 6-7 часа. Секрецията на ензими като цяло не е съществен пшроблем за жлезите. Оттук и е абсолютно безпочвено според мен да се страхуваме от “отвличане на активните ензими” от водата.
По - горе съм ти писал за несмесването на водата с храносмилателно - ензимната субстанция, тук ще продължа. Водата преминава по алтернативни пътища. Храната преминава известно наслояване в стомаха, като в основната си част допирната й повърхност е по т.нар. малка кривина (мисля че така се казва), която има точно клетки, които можем да определим като “жлезисти” и отделят ензимите. С други думи, ако водата е в състояние да “повдигне” попадналата в улея храна, ще й разтвори и ензимите.
Единствено може малко да “подпухне” храната, но това е спорно доколко е негативно и доколко - позитивно.
Сриозно подтискащи стомашно -ензимната секреция са мазнините, температура, пушене и други. Не толкова и задържащата се няколко секунди през няколкочасовата му секреция вода.
Мога да опиша движението на стомаха в секунди, но само ако държиш; смятам че не е необходимо на никого. Излишен товар, а и цифрите най - вероятно са относителни.
Както вече казах: основно оръжие на стомаха е промяната на времето на задържане на храната. То варира в огромни граници, като при това за белтъци е едно от най - големите задържания...
И, да кажем стомахът задвижва храната към пилора. И какво от това?
Първо, пилорът не зависи от перисталтичните вълни. Отвварянето на пилора се регулира по други, предимно химични пътища, с др. думи той няма да се отвори, освен ако не “прецени” Вярно е че поривът за отваряне е по - голям при разтегнат стомах или твърде голямо налягане, тука няма спор.
Основните, по силни въздействия върху храната следват подир стомаха. Стомахът се “опитва” да разглоби някои от нещата и леко да втечни храната ако е възможно, но не и да свърши процеса от до. Много по - сериозни влияния имат панкреатичния сок и жлъчката, които целят втечняване на храната...
А най -сериозна концентрация на различни по вид белтъчни ензими има именно в тънкото черво. Жлъчката пък е оръдие срещу мазнините; панкреатичният сок атакува много от въглехидратите... Всъщност те горките са атакувани още от момента щом ги помиришеш - слюнката отделя ензими...
И т.н. и т.н.
А до края на процеса смяташ ли че водата и храната оставт заедно? Даже и да приемем, че ще се движат с една скорост, което е 100% невярно, едва ли е нужно да ти обяснявам за функцията на тънко и дебело черво едв ли не като гъби за вода...
И т.н. и т.н.
Добре де.
Аз не казвам, че няма никакво значение това да се нагълташ с вода след ядене; напротив, и според мен ефектът не е положителен, но не мисля, че е чак толкова значим и страшен. Пресилено е това: “Смърт за храносмилането” и т.н. Просто и аз отдавна пия много вода... И съм се опитал да попрочета нещичко по въпроса.
Надявам се ме разбираш добре; аз не се опитвам да атакувам теб или твоите източници, просто се опитвам да изведа позицията си, която вярвам, не е чак толкова калпаво обоснована...
11.07.05
15:46
#7
За да се обосновеш цитирай нещата точно, щото иначе е кат “Абе чух, от внука на 1 професор, че...” Сега при напълване на стомаха с 1,3 литра вода и 300 гр храна стените на стомаха се разтягат над границата на патологични изменения, което само по себе си не благоприятства храносмилането най-малкото защото понижава ефективността на перисталтичните вълни... А различните по плътност и състав елементи на оная супа с 1,3 литра вода и 300 гр храна не се движат с 1 скорост (това го определя още физиката, не е нужно да имаш представа от храносмилане за да се досетиш и се чудя за какво го спомена), но ти сам спомена - напор, а какво е напора ако не налягане? Хайде сега малко хидравлика. Какво става при преминаване на флуид през отвор с относително постоянно сечение при налягане в норма и налягане Х, където Х е най-малко 2 пъти по-голямо (при преминаване на границата 1500 мл, върху стомаха действа не само силата на мускулестите стени на “мех” но и диафрагмата и то така, че всяко вдишване е “болка”. Значи приемаме време на преминаване за константа, е бих могъл да твърдя спокойно, че обема на флуида преминал за Z време през Y сечението ще е в пъти по-голям и ще намалява пропорционално на налягането Х.
А какво да кажем за скоростта на преминаване на флуида? Незнам дали знаеш к’во е хидравличен шок, си мисля, че няма как да не си го изпитвал след подобно натъпкване (едно такова бъл-бук + малко болка и дискомфорт броени минути след натъпкване). И за какво наслояване говориш? Човека който породи спора, каза че пие 1,3 литра след ядене, а даже и с храната да беше какво от това обема на стомаха си е 1 и е равнонарастващ, ето защо като минеш обем 600 мл водата братле няма да минава около храната, а ще капе направо в супата :), щото супата е запълнила тенджерата и няма свободни стени...
По-добре си подмени хранителните навици, честно! :) No hard feelings!
Момчета темата е интересна - ама като видя тия постове по 2-3 екрана на монитор и се отказвам да ги чета :) дайте малко по целенасочено и стегнато :)
11.07.05
19:26
#9
E Владо, да, така е.
Не са необхдими толкова знания по физика или механика, за да можеш да съобразиш, че с половин кило храна + кило и половина вода налягането в стомаха ще стане голямо и съдържимото ще премине бързо.
Отнесено към съответния случай то ще се получи точно така: лоша усвояемост.
Всъщност тя безспорно ще се получи и ако се натъпчеш с две кила храна... Чисто и просто даже най - елементарно погледнато, цялото количество влиза наведнъж и “напира” да излезе, а дори само контактната повърхност с отделяните ензими не е толкова голяма и е ясно, че голямата част нищо няма да разбере от престоя си в стомаха.
На мен идеята ми беше по - скоро да си поговорим за демонизирането на водата по време на ядене.
Щото аз действително пия по повече вода, обаче по малко и на често.
Което всъщност няма съществен проблем да има други вредни влияния, но мисля, че не е толкова страшно.
Всъщност при мен по - скоро е проблем другото - ядене нарядко и преяждане, отколкото често пиене на вода...
И на мен идеята ми не е да се надуе стомаха, съжалявам, че не се е разбрало - негативите от това са ясни... Говорех за водата по принцип. Нямах предвид конкретни количества. Най - малкото защото човекът говореше за някакъв бас, от където предположих, че става въпрос не за обичайна практика, но наистина може би беше добре да поясним, че посочените количества са противопоказни, особено за 60 килограмов човек.