28.03.12
18:44
Сега започвам едно мини-романче, надявам се някой да го прочете и да помогне.
Като цяло съм келеме, до преди 3 месеца пушех(нередовно, но по някога съм стигал и до кутия на 1-2 дни), но реших от тази година да се променя и го направих - не съм запалвал цигара, не съм никакъв junk food от 3.12.11 и започнах да ходя на фитнес преди около месец.
Преди съм тренирал баскетбол, около 3 години и сега играя от време на време. Висок съм около 1,80, 70на килограма.
Въпросът ми е следния: Защо, когато отида на фитнес, след 2то или 3то упражнение се изморявам и понякога направо ми се завива свят, когато започна ново упражнение. Заради този проблем, трябва при всяка тренировка, да правя упражненията разбъркано, за да мога поне някои да ги правя като хората. По принцип силната ми ръка е лявата и дясната много често ме дъни и не мога да продължа. Моля, някой да каже, какво аджеба трябва да правя, за да имам сила по време на тренировка, защото пробвах с шоколади, енергийни и други напитки и не става.
Благодаря предварително!
Поздрави,
Виктор.
P.S Мога ли да съчетая фитнеса с лостове, защото имам един много примамлив, точно пред блока. ^^
Темата беше редактирана от Тихомир Велев на 28.03.12 18:54.
28.03.12
19:42
Поздравления за решението да промениш навиците си. Да не ти е ниско кръвното?
На празен стомах пробвал ли си да тренираш?
Може и шоколада или захарта в напитките да те бутат. На някои не им се отразяват добре, точно преди физическо натоварване.
28.03.12
19:57
Братле, според мене проблема ти е в дишането. Ари, че може просто да не ти стига силата, ясно, но тва с световъртежа като го спомена. Предполагам, че не дишаш правилно и се получава кофти окисляване на кръвта и оттам и сила-мила заминава, че може и да ти причернее. Внимавай и гуд лък!
29.03.12
08:47
казано от Мартин Марков на 28.03.12, 19:42:
Поздравления за решението да промениш навиците си. Да не ти е ниско кръвното?
Не съм го мерил, но не мисля, че имам проблеми с кръвното ;х
Ти си начинаещ, тялото ти тепърва ще започва да се адаптира към натоварването. Щом сегашната ти програма ти е непосилна направи я по-лека. Като напреднеш пак може да я направиш по-трудна.
Я направо напиши как тренираш. Шанса е че тренираш по сплит, правиш по 4-5 упражнения на тренировка, всяко по няколко серии. Тренираш до отказ може би. Прав ли съм? Опиши си всичко и може да стане ясно какъв е проблема.
29.03.12
21:08
Значи, тренирах по 4дни в седмицата(от вторник до петък), но от тази седмица тренирам по 5: понеделник - корем и маалко гърди, вторник - гърди, сряда - гръб, четвъртък - бицепс и трицепс и в петък тренирам рамо. И да, правя този “сплит”, т.е няколко упражнения по 4 серии, някой с 10, други - с 12 повторения. И може да се каже, че тренирам, докато имам сили. Ако трябва да доизясня още нещо, кажете.
Благодаря за помощта! :)
Като цяло съм келеме, до преди 3 месеца пушех(нередовно, но по някога съм стигал и до кутия на 1-2 дни), но реших от тази година да се променя и го направих - не съм запалвал цигара, не съм никакъв junk food от 3.12.11 и започнах да ходя на фитнес преди около месец.
Евала за което :)
Моля, някой да каже, какво аджеба трябва да правя, за да имам сила по време на тренировка, защото пробвах с шоколади, енергийни и други напитки и не става.
Според мен отговора на въпроса ти се крие точно тук.Виждам че си начинаещ.Много добре знам какво е да си начинаещ и всичко ти е объркано и не знаеш откъде да започнеш.Първо ще ти отговоря на въпроса и ще се опитам да ти дам няколко съвета:
ОТГОВОР:Така нямаш сила по време на тренировка заради хрането.Както сам си разбрал с шоколади и напитки не става :) .Поразрови се за хранене преди и след тренировка.
Преди тренировка (60-120 мин) се приемат т.н бавни въглехидрати,а след тренировка са бързите.
Съвети:Като за начало ти предлагам да си изясниш целите.Защо,какво и как искаш да го постигнеш.
Второ-предлагам ти да започнеш да се образоваш с четене.Избрал си много добро място за това.Сайта има добре систематизирана информация ,а освен това и форум.
Предоставям ти малко четиво за старт:
http://www.bb-team.org/forums/viewthread/51874 Хранителни навици
http://www.bb-team.org/articles/1207_chesto-sreshtani-greshki-vav-fitnes-trenirovkite Грешки във фитнеса
http://www.bb-team.org/articles/1463_mini-gid-za-trenirovkite-pri-novatsi Мини гид за новаци
Ами това е от мен засега,ако има нещо не се страхувай да попиташ.
ПОЗДРАВИ: ВСЕ НАПРЕД И НАГОРЕ :)
И не е само храненето :) Не може пълен начинаещ да се впусне в 4-5 дневен сплит, в който да прави по 120+ повторения на тренировка и то повечето “докато имаш сили”.
Храненето че трябва да се подобри сигурно трябва. Ако не ядеш достатъчно няма как да имаш сила, но и програмата е прекалено изморителна за стажа ти.
Мнението беше редактирано от MrNikoi на 29.03.12 23:14.
30.03.12
00:07
Аз гледам, да не се напрягам много-много, но понякога си позволявам някой по-екстремни тежести и натоварвания. Иначе ще прегледам и трите линка, които ми даде и отново благодаря на всички за изчерпателните отговори и помощта. Живот и здраве след седмица-две, ще пусна един отговор, как вървят нещата.
Поздрави на всички,
Виктор!