29.03.12
15:30
След последните 2 седмици трениране нещо съм се замислил сериозно.
Като цяло се чувствам в добра форма. Вече малко повече от 2 месеца съм 3-4 пъти седмично на тренировки и резултатът е определено видим. Усещам всеки мускул в тялото си по-силен, по издръжлив и определено кросфит формата на трениране ми е по-приятна от класическия боди билдинг.
(За сравнение ще кажа, че преди 6-7 години имах макс на 90 кг от лежанка след 1 година трениране, а тези дни пробвах отново колко ще вдигна, след като не бях правил това упражнение от поне 2-3 години и отново бутнах 90 кг)
Проблемът ми е, че установявам, че нямам необходимата издръжливост за комплекси от порядъка на 20-30 минути.
Следя си резултата на фона на останалите в залата и когато имаме да изпълним 10-12 минутен комплекс (или по-кратък) резултатът ми е приличен.
Когато обаче имаме по дълга тренировка след 15тата минута съм дроб.... Буквално ми свършват батериите.
Вчера си мерих пулса след 30 минутна тренировка и накрая ми беше 120, което мисля, че е сравнително нормално.
Особено много ме смазват упражнения като тичане и дълги серии от един тип упражнение. За това подозирам, че нещо не дишам като хората.
Има ли такава вероятност и как да търся решение на такъв проблем?
Как да подобря издръжливостта си?
пп. никога не съм пушил, а напоследък и алкохол дори не пия.
а да.....след 6 месеца ставам на 32 :)))
Темата беше редактирана от Redalex на 29.03.12 15:32.
29.03.12
15:34
казано от Alexander Al на 29.03.12, 15:30:
Вчера си мерих пулса след 30 минутна тренировка и накрая ми беше 120, което мисля, че е сравнително нормално.
Ти да не си го мерил след загрявката тоя пулс ? Това ти е отговора на въпросите :)
Особено много ме смазват упражнения като тичане и дълги серии от един тип упражнение. За това подозирам, че нещо не дишам като хората.
Има ли такава вероятност и как да търся решение на такъв проблем?
Разликата в дишането на натрениран и на нетрениран човек изчезва маскимум месец.
Как да подобря издръжливостта си?
С тренировка, то друг начин няма.
никога не съм пушил, а напоследък и алкохол дори не пия.
а да.....след 6 месеца ставам на 32 ;) ))
А това не е от кой знае какво значение. Аз пуша, пия, е, само дето кашлям ;)
а аз на 37. Пак никаква връзка няма.
Мнението беше редактирано от James Hinks на 29.03.12 15:37.
Нормално, в сравнение с кое...
За пулса Джеймс Хинкс може да обясни повече.
Ако продължаваш само с мет-кони и чипъри по 20 минъти, без да обърнеш внимание на силата си...даже ще почнеш да връщаш и от сегашните си времена, защото ще линееш с всяка изминала тренировка.
Как се храниш, колко спиш...добавки взимаш ли....наборе:)
казано от James Hinks на 29.03.12, 15:34:
Ти да не си го мерил след загрявката тоя пулс ? Това ти е отговора на въпросите :)
И на мен ми се стори малко тоя пулс 120…На затлъстял човек,със заседнал начин на живот и проблеми с кръвното повече би му отивал пулс 120..и то при покой ;) Просто не е възможно след 30 минутна тренировка да е такъв...а зависи и колко след нея си го измерил!
29.03.12
15:43
Щото ме мързи да пиша на ново :
Сила, Скорост, Издръжливост...
Да почерпите :)
29.03.12
16:00
казано от James Hinks на 29.03.12, 15:43:
Щото ме мързи да пиша на ново :
Сила, Скорост, Издръжливост...
Да почерпите :)
Много полезно! Благодаря! :)
Пулса го мерих около 30 секунди след като свършването на тренировката....макс минута да е минала.
В интерес на истината 30 минутната тренировка беше с големи раздишваници след 20тата минута, така че предполагам, че може би това обяснява по-ниският пулс в края.
Като казах, че е нормален, имах предвид, че не е нещо екстремално високо или ниско.
Славко, пия аминокиселини (modern bcaa). Ям много месо, яйца, салата и на закуска 1 питка с масло и кашкавал...+ мюсли понякога.
Имам едни протеини Синта 6, но ги пия само, когато замествам някое ядене вечер или следобяд в тренировъчен ден.
Бачкам по 7-8 часа на ден (на бюро) и според един онлайн тест имам около 16% мазно....на моя ръст е трудничко да съм дебел :)
Обмислям да почна да тичам по-често ...миналото лято от офиса ме бяха навили да участвам в една щафета и трябваше да тичаме 5 км....след 1 седмица трениране бях свалил доста от времето си, но пак дадох доста слабо време на фона на колегите ми....там също ми свършваше въздуха на всеки 2 км :)))
М/у другото ще се прибирам в София другата седмица...къде мога да си направя тест колко са ми мазнините?
30.03.12
11:54
казано от Alexander Al на 29.03.12, 16:36:
Пулса го мерих около 30 секунди след като свършването на тренировката....макс минута да е минала.
В интерес на истината 30 минутната тренировка беше с големи раздишваници след 20тата минута, така че предполагам, че може би това обяснява по-ниският пулс в края.
Като казах, че е нормален, имах предвид, че не е нещо екстремално високо или ниско.
Славко, пия аминокиселини (modern bcaa). Ям много месо, яйца, салата и на закуска 1 питка с масло и кашкавал...+ мюсли понякога.
Имам едни протеини Синта 6, но ги пия само, когато замествам някое ядене вечер или следобяд в тренировъчен ден.Бачкам по 7-8 часа на ден (на бюро) и според един онлайн тест имам около 16% мазно....на моя ръст е трудничко да съм дебел :)
Обмислям да почна да тичам по-често ...миналото лято от офиса ме бяха навили да участвам в една щафета и трябваше да тичаме 5 км....след 1 седмица трениране бях свалил доста от времето си, но пак дадох доста слабо време на фона на колегите ми....там също ми свършваше въздуха на всеки 2 км :)))
М/у другото ще се прибирам в София другата седмица...къде мога да си направя тест колко са ми мазнините?
Тва цялото каква връзка има с въпросите ти ?
Прочети линка, мисля, че съм обяснил маскимално достъпно какво и как е необходимо за издръжливост.
30.03.12
11:58
Сашо 3 ти път я чета с още няколко подобни от доато. Но бая въпсроси ми изникнаха (или по скоро не доразбрани работи). Но ако се видим или ако имам свободно време ще ги разпиша да не спамим темата ;)..
казано от James Hinks на 30.03.12, 11:54:
Тва цялото каква връзка има с въпросите ти ?
Прочети линка, мисля, че съм обяснил маскимално достъпно какво и как е необходимо за издръжливост.
Връзката, е че по-горе Славко и Вик са ми задали въпроси, на които им отговарям...и питам за подкожните мазнини, защото искам да си направя такова изследване в 10тината дни, в които ще съм В София.
Линкът го прочетох вчера, а днес ще го прочета отново. Мерси.
Марин Маринов, питай тук, за да чета и аз :)
Връзката е, че ако не се възстановяваш правилно и достатъчно...кел файда как тренираш...
Иначе статията от дао-то на Сашо е много добра...
Само че тренировките, който той визира са много далече от 500-те повторения от мет коните...
Славко, като цяло спя по 7 или 8 часа на нощ....сутрин ставам в 6:50, вечер лягам към 11. (ако събота или неделя успея да спя 9-10 часа се чувствам доста по добре след това)....
Понякога имам проблем като тренирам към 19-20 часа вечерта - след това ми е трудно да заспивам защото цялото тяло ми е в режим “ready, steady, go”... за това гледам да изтеглям тренировките по-рано - към 5-6, но рядко ми се получава.
Четох някъде, че подобно трудно заспиване е признак на претрениране, но не знам до колко е вярно това.
Абсолютно вярно е!!!
Много мога да ти пиша, но...по-накратко...
Дневния ти режим е много близък до моя...и аз съм на бюро по 7-8 часа, също се събуждам и лягам в подобни часове...вече за подкожните може да съм малко по-добре, но не това е важното.
Усещам, че както всеки от нас, който се е отдал на кросфита, в началото се хвърляш яко на безкрайни меткони и се кефиш на усещането оставащо след тях...което засега е готино. Лек си, издръжлив, скоро ще ти се покаже пресата...абе РАЙ - дотук кросфита е манната небесна.
Но, вярвай ми, скоро ще дойде момента в който ще върнеш и ще се чудиш как на 20 бърпита ти спира тока, камо ли на комбинация с някоя щанга.
Затова, РИГРУП май френд...остави си по един мет-кон на седмица...АКО това ще ти коства да не тренираш с групата в КФ залата...МИ добре де!!! Те нека си подксачат, а ти прави техника на оли-тата и клякай тежко...Те бягат 5К - ти бягай 4х800 с по една минута почивка.
Като усетиш, че грохваш...спри всичко...мачкай се само, легни си 2-3 вечери по-рано, пий една бира, два бърбъна, прави секс с приятелката...изобщо не мисли за кросфит...НЯМА да назаднеш, гарантирам ти:)
Без химии, а тях не те съветвам да почвам, освен ако нивото не ти е поне за регионалните...възстановяването ти е най-важното. Пребий се от мет-кони, по 3 прави на ден...ама, ще дойде гадния момент-вервай ми.
Погледни тренровките от главния сайт, опитай се да им хванеш логиката и я следвай като за начало...После ще ти кажа, че никой елитен не тренира по нея, а се снима там, само защото имат договори със централата.
Всеки отделя ОСНОВНО време, да стане силен...Някои 2008 клякаха с 120 на гърди, сега със 190…като 5-те К ги свалят на 18мин.
Говори с треньорите от залата, но просто ти трябва някаква корсфит ориентирана схема...Тъпо е да ходиш и да правиш...к’вото прави групата...
Ако, разбира се, имаш сериозни намерения с кросфита.
Ще продължа, като имаш въпроси...засега това е достатъчно...
ДЕЙСТВАЙ!!!
30.03.12
14:52
казано от slavko на 30.03.12, 13:33:
Само че тренировките, който той визира са много далече от 500-те повторения от мет коните...
и ти си разбрал колкото и 90% от коментриалите статиите... ;)
Това е един принципен въпрос относно издръжливостта - вярно, че не съм го разгледал обстойно като ми е в главата, но всеки като помисли и пробва може да синтезира своето - ако му е нужно за меткони - за меткони, ако му е нужно за кикбокс - за кикбокс(а па една кикбоскова тренировка къв меткон е - не е истина, особено ако я водя аз), ако му е нужно за борба - за борба, ако му е нужно за щанги - за щанги. Сега, че не съм задълбавал - за кво да го правя, за слава ли? Да дойде след 5-6 години някой, дет с тва четене е почнал и да ми се фантазира колко е велик - ае, нема нужда...Сега съм седнал и спокойно си пиша всички разсъждения, наблюдения и резултати за тия 22 години по залите и с хората, подпитване на “великаните” и крадене на малки хитрости и зависимости...до лятото може и да съм готов и току виж някой намазал с един .тхт файл... ;) Ама по-вероятно е да не намаже никой...
Та мисълта ми беше, че СС издръжливост + силова издръжливост = няма непреодолим меткон, СС издръжливост + скоростна издръжливост = няма непреодолим комплекс, СС издръжливост + силова издръжливост + скоростна издръжливост = няма непреодолимо състезание...
Мнението беше редактирано от James Hinks на 30.03.12 15:04.
Аз споделям личния си опит.
Има общо приети правила, но ако всичко беше така както казваш...борци, боксъори, атлети...всякакъв вид категории и полове щяха да вдигат по един и същ начин.
Много е важно да се подхожда индивидуално...
Затова в нашата група нямаше повече от 5-6 елитни състезателя, които ходеха по световни олимпиади и т.н.
В кросфита не бие НАЙ-силния, нито най-издръжливия, нито най-добрия гимнастик, нито бегача...
Всичко съм разбрал аз, не се тревожи...само да се събера да го изпълнявам на 100%:)
30.03.12
15:08
...или намираш начин да интегрираш специфични протоколи като тези на Кенет Джей (VO2 Макс) към силовата си подготовка...начини много - само желание и време да има човек...
30.03.12
15:13
казано от slavko на 30.03.12, 15:04:
Има общо приети правила, но ако всичко беше така както казваш...борци, боксъори, атлети...всякакъв вид категории и полове щяха да вдигат по един и същ начин.
казано от James Hinks на 30.03.12, 14:52:
..
Та мисълта ми беше, че СС издръжливост + силова издръжливост = няма непреодолим меткон, СС издръжливост + скоростна издръжливост = няма непреодолим комплекс, СС издръжливост + силова издръжливост + скоростна издръжливост = няма непреодолимо състезание...
А ве ще почна като Марк Порций Катон Стари - всеки пост да го започвам с тоя цитат :)
Нали написах - да си нагоди нещата според нуждите, то кво друго да има ?
Много е важно да се подхожда индивидуално...
Аха, ама това е според възможностите и целите на конкретния човек...което става с трениране, не с писане на статии ;)
Затова в нашата група нямаше повече от 5-6 елитни състезателя, които ходеха по световни олимпиади и т.н.
Не всеки трениращ става състезател, не всеки състезател е талант, не всеки талант е упорит и всеотдаен, не всеки упорит, всеотдаен и талантлив състезател става шампион, а па единици стават рекордьори ;) Мисля, че тая истина я знаят и децата...щото ако не беше така сега щях да съм нещо като мегаолимпийски в поне 4-5 дисциплини :)
В кросфита не бие НАЙ-силния, нито най-издръжливия, нито най-добрия гимнастик, нито бегача...
СС издръжливост + силова издръжливост + скоростна издръжливост = няма непреодолимо състезание...
+ късмет и план в поготовката + малко химия и талант ;)
Всичко съм разбрал аз, не се тревожи...само да се събера да го изпълнявам на 100%:)
Дано вече наистина си разбрал... :*
Мнението беше редактирано от James Hinks на 30.03.12 15:14.