02.04.12
18:55
Здравейте,
За първи път пиша в този форум и наистина се надявам да ме дадете някакъв съвет. Не съм сигурен, че това е най-правилният раздел от форума, в който да пусна темата си. Ако има някакъв проблем администраторите може да я преместят.
И сега по същество. На 16 години съм, висок съм 1.89 и реших да се захвана със стрийт фитенес. Прави ми впечатление обаче, че съм изключително вдървен. Например ако опитам да се наведа и да си пипна краката с върха на пръстите, не ми стигат около 2 педи разстояние. Усещам силно напрежение зад коляното. Същото става и когато опитвам да си вдигам напред краката като вися на лост или пък като правя коремно. Сами се свиват от коленете, а съм сигурен че силата в корема ми е достатъчна да направя няколко абсолютно изчистени повдигания.
Много ще съм ви благодарен ако ми помогнете :)
02.04.12
22:31
Имах същият проблем,оправих го като почнах кикбокса,а иначе - разтягай!Има и други начини,но аз така си оправих проблема..Късмет! :)
Мнението беше редактирано от Fitness Orange на 03.04.12 19:09.
Начина е да разтягаш постепенно и редовно , отделяй по 20тина минути всеки ден и започни от основните движения.Ако си фен на добавките си намери някоя хранителна такава със МСМ в нея или си намери чист МСМ.Той увеличава еластичността на сухожилията и мускулите.
Разтягай се.
Но не си слагай лимити...20 мин, 15 мин. .... не бързаш за никъде, а и това не е шега. Загрявай хубаво преди разтягане, краката да са ти потни, иначе рискуваш да си увредиш тазобедрените стави.
При разтягане ще усетиш опъване на различни места от кръста надолу...множество сухожилия и връзки. Чувството е дразнещо, като гъдел и лека болка (трябва да го има, за да си сигурен, че преудоляваш съпротивление). Не се разтягай рязко, а плавно и постепенно. При подходящо и качествено разтягане, можеш да направиш шпагат до 1,5-2 месеца.
Разтягането не само помага да си разтегнат и гъвкав, но и самите мускули са еластични, намален е риска от контузии, кръвообръщението е по-добро и пр.
Стандартните разтяжки:
*Навеждане от стоеж с цел да докоснеш палците на краката си с пръстите на ръцете (по нататък - с дланите > земята), като краката са напълно прави, т.е без згъване зад коляното. Прави пружиниране /нагоре/надолу/ !!!ОТПУСНАТ!!! 20 пъти...и след това задържаш долу (максимално колкото можеш) 10 секунди (да, трябва да търпиш онова усещане)..отпускаш нагоре и пак повтаряш.
*От седеж, краката прибрани един до друг и изпънати максимално напред. Пружиниране напред/назад няколко пъти и след това задържане няколко секунди в разтегнато положение. Повтаряш.
*От седеж, краката максимално възможно настрани (’‘разчекнати’‘) ..десния - надясно, левия - наляво. Краката в контрашпиц. Стремиш се да докосваш с двете ръце палеца/глезена на левия крак, след това на десния и след това с ръце напред...се навеждаш и напред..така пружинираш. След това по 5 секунди задържаш на всяка страна (ляво, дясно, напред). И така редуваш. Краката не трябва да се движат, напрежение трябва да се усеща.
По време на разтягането трябва да си напълно отпуснат и дори ако почувстваш болка не трябва да се стягаш. Дишай хубаво.
Не забравяй качествената загрявка преди това.
Успех и умната!
Мнението беше редактирано от Ко Ша Ям на 03.04.12 15:20.