12.07.05
00:12
Ето малко информация за най- добрите хранителни добавки:
Аминокиселини:—Аминокиселините помагат за възстановяване на микроскопичните мускулни разкъсвания, които се получават време на тренировка. Те участват и в растежа и развитието на мускулната тъкан.—Аминокиселините представляват “стриотелен материал” за мускули в готов вид. При тях не е необходимо време за разпадане на белтъчините от храната до аминокиселини, ето защо аминокиселините имат по- силен ефект от протеините на прах. При приема на аминокиселини е важно да се приемат достатъчно калории за да се предотврати превръщането им в глюкоза. В зависимост от вида им те могат да се приемат преди тренировка (за предпазване на мускулито от разграждане) или след тренировка (когато организна по- пълноценно усвоява поетите хранителни вещества).
Глутамин: Това е една неесенциална аминокиселина, която чето бива наричана “крал на аминокиселините” Нуждата от глутамин на трениращите е голяма тъй ато тои бързо се изчерпва при стрес,а около 60% от съдържанието на аминокиселини в мускулите е за глутамина. Тъй като съдържанието му в другите тъкани също е високо, приемът му като добавка е строго препоръчителен тъй като при евентуална недостатъчност другите органи го изчерпват от мускулите, което се отразява негативно на мускулният разтеж. Препоръчителното време за прием на глутамин е след тренировка тъй като нивото му тогава спада и това е времето в което тои- най лесно се възстановява. Друго хубаво качество на глутамина е, че той повишава отделянето на хормона на растежа. Глутамина няма странични ефекти, единствената неприятна последица от приема на гоеми дози може да бъде стомашното разстройство. Свързана линолеична киселина (СЛК/CLA): Това е една незаменима мастна киселина, спада към групата на Омега- 3 киселините. съдържа се в малки количества в месото и млякото. Въпреки че това е мастна киселина тя спомага за разграждане на мазниние и увеличаването на чистата мускулна маса. Но по обясними причини необходимите количества от нея не могат да се набавят само от храната. Но това не е всичко СЛК действа и като мощен антиоксидант и подсилва имунната система. Предполага се,че увеличаването на мускулната маса вследствие на употребата на СЛК е в резултат на увеличеното усвоявана на храната. Употребата на СЛК също е безопасна и безвредна и единствения страничен ефект от п- високата доза е отново ... стомашното разтройство.
КРЕАТИН: И ето добавката на всички добавки !!!!! Креатина е комбинация от три свързани аминокиселини: аргинин, глицин и метионин. Поради тази причина той е 100% натурално вещество и не може да бъде определен като допинг в никакъв случай. В един килограм месо се съдържат около 4г креатин, и тук възниква същия проблем, няма как да си набавяме необходимата дневна доза без за преяждаме .. Креатинът има две разновидности: креатин - монохидрат и креатин - фосфат (КФ) по ефективен от които е креатин- фосфатът тъй като монохидрата при попадане в тялото също се превръща в КФ и чак тогава може да действа. Приемането на креатин осигурява по- добро възстановяване и предотвратява катаболните процеси. Наскоро бяха проведени изследвание, които твърдят, че освен увеличаването на мускулната маса, топенето на подкожните мазнини съшо е ефект присъщ на креатина. Странични ефекти при употребата на креатин отново НЯМА. Възможен е лек стомашен дискомфорт при приемане на по- голяма еднократна доза или задържане на вода в мускула (което не ми се стружа толкова лошо :)) ).
Л - Карнитин: Карнитина е вещество синтезиращо се в организма от две аминокиселини- лизин и метионин. Освен Л- Карнитина съществува и ДЛ- Карнитин, който все още не е добре изследван и употребата му не е препоръчителна. Основното действие на Л- карнитина се изразява в увеличаването на енергията и издръжливостта. Той действа благоприятно и върху черния дроб, бъбреците и сърдечно- съдовата система. Освен всичко това Л- Карнитина е и антиоксидант. Препоръчва се приемането му половин час преди тренировка като по този начин той способства за изгарянето на подкожните мазнини. Л- Карнитина няма никакви странични действия.
Браточка, да го беше структурирал поне малко, вместо да го “изплюеш” така.... :roll: не само е трудно за четене, ами и не можеш да се ориентираш за какво точно четеш....
Добре си се потрудил ^MaD^! За тия които нямат проблем с четенето, сигурно ще е от полза:lol:
ето пооправих я малко :)
искам да добавя нещо за креатина: странични ефекти няма но поне при мен тои пречинява безсъние
което може да се обясни така :
от малък още имам проблеми със съня а това се дължи че имам енергия в повече и както всички знаем креатина дава допълнително енергия която аз няма каде да я изразходя (без да претренирам) а когато тялото не се нуждае от почивка човек не може да заспи :)
Каква е идеята тази инфо да се пуска тук при условие че всичко това го има на сайта?
и аз точно това се чудих туко що но го направих понеже видях че в анкетата много гласове има за “наи-добрите добавки” което ми се вижда малко безмислено и реших че като не ми е проблем по добре да спестя на Хонзик превеждането на тази тема от списание “флекс”. По добре ще е ако преведе някоя по полезна статия :)
Това което там го пише сигурно е по-различно. Както и да е, не пускай повече такива теми.
Може би заглавието щеше да е по-добре да бъде “Действащи добавки и суплементи”, и можеше да се добавят и още мъничко. Защото на пазара в днешно време има страшно много маркетингови буклуци, който не вършат никаква работа, а обикновеният потребител само се залъгва и си пръска парите за глупости.
[quote author=”Чукундур”]Може би заглавието щеше да е по-добре да бъде “Действащи добавки и суплементи”, и можеше да се добавят и още мъничко. Защото на пазара в днешно време има страшно много маркетингови буклуци, който не вършат никаква работа, а обикновеният потребител само се залъгва и си пръска парите за глупости.
ако може да ни просветиш за някои такива продукти за да не си даваме парите на празно