07.04.12
12:41
Здравейте на всички,
от скоро съм почнал да се ограничавам в храненето и следя доста препоръки от този саит, изчислил съм си всички стойности и си ям редовно. Исках да попитам обаче как мога да изчисля няколко рецепти, понеже не мога цял живот да карам само на риба, и пиле и още 6, 7 неща дето съм сложил в диетата.
Примерно искам да си направя паста, или макарони, или други неща, как да им изчисля стойностите ?
За пастата примерно ако ползвам
100 гр паста. б. 11 , в. 75 , м. 1,5
и примерно ползвам домат за готвене 200 мл б. 3, в. 18, м. 2
и риба тон една консерва б. 24,в. 0 ,м. 12
при положение че пастата се вари мисля че ще изгуби някои от съставките си.
Но финалния резултат как ще баде
белтъчини 11+3+24 ?
въглехидрати 75+18+0 ?
и мазнини 1,5+2+12 ?
или има някакъв друг начин за смятане.
гледах примерно тази леща
http://www.bb-team.org/recipes/4155_leka-krem-supa-ot-leshta
но ако се прегледат съставките нещо не идва да има в нея 71 грама белтъчини , при положение че нито една от съставките, дори и да ги съберем всичките няма такова количество. Рецептата ли е изчислена лошо или моита некомпетентност е голяма ?
Горе посочениете неща за пастата са само за пример, защото бих искал да си сготвя и други работи , за да променя малко от време на време.
Видях и онзи саит балансатор , но и там ми дава стойностите в суров вид.
Благодаря предварително на всеки които ми помогне.
Денис
Темата беше редактирана от Denis007 на 07.04.12 19:55.
07.04.12
13:33
Лещата в рецептата е сурова и е доста богата на белтък. Няма грешка в рецептата, долу е съдържанието за цялата храна, а не за 100 гр. продукт.
Ок, а за рецептите , как да ги изчисля ?
Както съм написал или има друг начин ?
Аз лично ползвам таблица в Ексел :)
В първата колона пиша грамажа от даден продукт, във втората - грамажът разделен на 100 (така получавам коефициент).
Следват колоните с количество белтъчини, мазнини и въглехидрати за 100 гр от дадения продукт (тях взимам от таблици).
И после с формулка умножавам въпросната стойност по коефициента.
Така за всички продукти от рецептата (с влачене на готовата формулка по списъка), и накрая - сумата.
Така съм смятала рецептите, включително и тази за лещата. Разбира се, всичко е малко или много относително, защото за съжаление не можем да сме сигурни нито в състава на месото, което купуваме, нито в млечните и тн...
Ако някой открие грешка в сметките, веднага ще я поправим!
Друг е въпросът дали си струва цялото това смятане... Така или иначе, както споменах, не можем да сме сигурни в тези 22,349587248 гр. белтъци/100 гр и тн и тн :)
07.04.12
18:44
Извинения,но тези “точни” пресмятания на калории са доста ненужна и празна работа.
Не се вманиачвай. Няколко калории в повече или няколко грама въглехидрат няма да съборят целта ти. Иначе освен изчисленията, ще трябва да мъкнеш и електронна везна за да мериш банана (примерно) дали е 100гр или 105.
Мерси, Атом , схванах как става , това мога да го свърша и с една друга програма дето имам , която си има вградена всичките стойности в нея, и може да и задаваш грамаж, мен точно това ме интересуваше дали мога просто ей така да събера протеините , белтъчините и мазнините от различните храни за да направя накрая сбора. Мерси и на останалите дето ми обърнаха внимание.
Ако някои е заинтересуван програмата се казва VitaOne Diet and Fitness.
Денис