Цел: сваляне на процента мазнини - дневникът на Надежда Трендафилова

Темата е заключена.
Прескочи до:

Здравейте!
Казвам се Надежда Тредафилова. На 28 години съм, 155 см, 50 кг.
От оклово 2 месеца записвам и броя това, с което се храня. Целта ми е да сваля процента на мазнините. За сега вървя изключително бавно - свалила съм по-малко от 2 кг. за последните 2 месеца.
Менюто за днес беше:
06:30 - fat burner
- 15 гр. суроватъчен протеин изолат - 60 калории (к); 16 гр. белтъчини (б)
08:00 - 100 гр. извара - 100 к.; 18 б.
- 1 бр. филия Мастермахер 70 гр. - 100 к.; 24 въглехидрати (в)
3 бр. орехи - 100 к.; 4 б; 6 в
11:00 - 100 гр. ябълка - 40 к.; 12 в
14:00 - 1 бр. филия - 100 к.; 24 в.
- 200 гр. зеле - 40 к.; 6 в.
- 100 гр. морков - 40 к.; 8 в.
- зехтин - 100 к.
18:00 - 200 гр. пиле - 200 к.; 30 б.
- 150 гр. домат - 30 к.; 6 в.
- 100 гр. краставица - 10 к.; 2 в.
-1/2 филия - 50 к.; 12 в.
- зехтин - 100 к.
Общо около: 1100 к.; 68 б; 100 в; 44 м.
Сутринта правих упражнения тип каланетика, коремни преси и 20 мин. кростренажор.

06.04.12
23:52

Процентно мазнините се свалят и с качването на мускулна маса. Така че, няма да е зле да започнеш да си записваш и какво тренираш.

Здравей, Default!
Ще се опитам да изнамеря имената на упражненията, които правя, за да успея да ги запиша в дневника :)
Поздрави

07.04.12
00:06

Изнамери си някоя програма и сносен хранителен режим из форума и гледай що годе да ги спазваш. А с това броене на калорийки, въглехидратчета и тн., освен да се вманиячиш друго не виждам какво може да постигнеш. Успех с дневника!

Мнението беше редактирано от default на 07.04.12 00:09.

С тези филии и ябълки до никъде няма да я докараш и само ще си измъчиш душата и тялото от постоянното чувство на глад. Причината - вдигат инсулина, а той играе ролята на ключ, който заключва мастните ти клетки и складираните мазнини не могат да излязат от тях. За да използваш собствените си мазнини за енергия трябва да държиш кръвната си захар и инсулина ниско долу. За целта - изчисляваш си колко ти е калорийният разход за деня. 20 % от него трябва да идват от протеини, 75 % от мазнини и максимум 5 % от въглехидрати. Ако искаш да отслабваш махаш 500 калории от мазнините, а въглехидратите ги държиш на 15-20грама максимум за деня. От белтъчините не намаляваш!
Пример:
За поддържане: 2000 калории - 400 кал. протеини, 1500 кал. мазнини, до 100 кал. от въглехидрати.
За отслабване:  1500 калории - 400 кал.протеини, 1000 кал. мазнини, до 60-80 кал. от въглехидрати.
Пиеш много вода, ядеш доста зелени зеленчуци и поне половин час всеки ден отделяш за физическа активност: гирички, бягане, разходки.
От храните ти препоръчвам: яйца, ядки, риба, бекон, сирене, кашкавал, зехтин, масло и т.н. Предполагам че си запозната със състава на храните, така че да можеш сама да се ориентираш кое какво съдържа за да спазваш режима. Възможно е първите няколко дена да се чувстваш леко отпаднала докато черния ти дроб образува достатъчно кето тела от мазнините, които да преминат кръвно-мозъчната бариера и да захранят мозъка ти с енергия. След това вече става лесно.
И си вземи кантарче с електронен дисплей за да се радваш всеки ден на напредъка си.

Мнението беше редактирано от Герган Петков на 07.04.12 04:37.

07.04.12
19:26

За отслабване - 1000 калории от мазнини ??? , и ябълките вдигат инсулина ??? И да яде яйца,бекон,кашкавал,ядки,зехтин . Много ме кефи логиката . Яж мазни животински секреции за да отслабнеш . Моя съвет е да ядеш високовъглехидратно естествени растителни храни без човешка намеса - кафяв ориз,печени или варени картофи,елда,динкел,овесени ядки,ечемик и т.н. Супер много плодове и зеленчуци и никакви мазнини (не яж храни с повече от 5гр мазнини на 100 гр продукт) и почни да правиш високоинтезивни интервални тренировки.Процента ти на мазнини ще падне драстично.Това е моя съвет.

07.04.12
20:48

Така, а като орежеш всички мазнини от менюто си и (не дай Боже, но за съжаление най-вероятно) ти се разбърка хормоналния баланс, спре ти цикъла и почнеш да се чудиш какво да правиш и как да си решаваш проблемите, се обади на Теодор да ти даде следващия си гениален съвет :)

07.04.12
21:04

Подобни мнения като това на младежа Станев горе трябва да се трият директно.

MF

08.04.12
00:08

Не, по-добре е да не се трият, за да стане ясно колко абсурдни мнения има и да се отхвърлят обосновано.
Изключването на мазнините от храненето, и животински, и растителни, ВРЕДИ на организма. А придружено от обилна консумация на зеленчуци и плодове води до проблеми със стомаха. Аз гласувам с две ръце за високомазнинната диета.

08.04.12
01:07

казано от Теодор Станев на 07.04.12, 19:26:

За отслабване - 1000 калории от мазнини ??? , и ябълките вдигат инсулина ??? И да яде яйца,бекон,кашкавал,ядки,зехтин . Много ме кефи логиката . Яж мазни животински секреции за да отслабнеш . Моя съвет е да ядеш високовъглехидратно естествени растителни храни без човешка намеса - кафяв ориз,печени или варени картофи,елда,динкел,овесени ядки,ечемик и т.н. Супер много плодове и зеленчуци и никакви мазнини (не яж храни с повече от 5гр мазнини на 100 гр продукт) и почни да правиш високоинтезивни интервални тренировки.Процента ти на мазнини ще падне драстично.Това е моя съвет.

Не мога :D :D :D :D :D
Ако се намеси другият Теодор ще стане интересно :D

Мнението беше редактирано от Lyubomir на 08.04.12 01:30.

08.04.12
01:19

Ах колко сте ми гениални всички , интересно ми е къде са ви докторските дипломи че толкова много разбирате , има нужда точно от 10% мазнини за деня , за да може огранизма и да синтезира всичко което и е необходимо и да и поддържа прекрасен и здравословен баланс.Вашия мозък е промит , защото е лишен от въглехидрати.Аз за разлика от вас имам достатъчно опит и работя с много по-квалифицирани хора , които се занимават с хиляди пъти по прецизни науки от вашите компании за добавки които ви вземат паричките.И смятам че тя си решава кой съвет да вземе.Аз просто изразих мнението си , а вие като едни типични палео мършояди ми се нахвърляхте.Извинявайте че мнението ми не съответства с промитите ви представи за света и че не се вписвам в прекрасната ви система.

08.04.12
09:08

По принцип не обичам подобни полемики, щото са абсолютно безсмислени и отсега е ясно, че аз няма да те убедя, че съм права, нито ти - мен. Тоя път няма да си премълча обаче, щото подвеждаш момичето, а и не само него - потенциално всички, които четат, в мнооого грешна посока. “Прекрасен здравословен баланс” ще постигнат, ама някой друг път. Не знам точно колко и какъв опит имаш, но очевидно не знаеш, че женския организъм има нужда от мазнини, за да функционира правилно, да има възпроизводствени възможности, и тия мазнини са доста повече от 10%. Конкретно по последния ти пост:
1. Аз ЯМ въглехидрати, така че моя мозък специално си е наред, дори по твоите стандарти :D
2. “Вашите компании за добавки” ?!?!??! WTF? Кой ти говори за добавки изобщо тук? Става въпрос какво и как да яде момичето...
3. Аз не й казвам “не яж въглехидрати”, казвам й “яж достатъчно мазнини”. За разлика от хора като теб, ние “мършоядите” не забраняваме храни - не яж това, не яж онова...Нека си яде въглехидрати, за всичко си има място и време. Ама не можеш да ме убедиш, че ако по цял ден рупа варени картофи, ориз и овес, ще отслабне или ще постигне добре балансирано меню.

А това с храните, дето съдържали повече от 5гр мазнини и не трябвало да се приемат, беше мнооого много силно, признавам ти го! Чуваш ли се изобщо? Ми то това суровите ядки, авокадото, кокоса - ако и тях не ядеш, съм сериозно притеснена и за твоето здраве здраве вече...

08.04.12
09:16

Само да добавя, че жените културистки имат около 7-8% подкожни мазнини, познавам такава жена и знам какви женски проблеми е имала, а и те не отминават като се върне към ‘нормалния’ си начин на живот.
Попринцп за жени нормални и оптимално е да не падат под 15% мазнини, говорим за НОРМАЛНО, иначе всеки сам си решава и преценява каква цена ще плати.
За докторските дипломи само мога да ти кажа, че мен спорта ме дигна от леглото, 3 години доктори ми забраняваха да спортувам и ме тъпчеха с транквиланти, после започнах да спортувам на своя глава и съм НАПЪЛНО ЗДРАВА!!!
Така, че да, имам докторска диплома и тя е подписана от живота ми.

MF

08.04.12
09:37

Много съм съгласна с горния и по-горния пост.
Аз също съм ходила по доктори когато бях с поднормени килограми и един куп проблеми. И какво? - “Яж си от всичко и ще качиш”, “Спортувай по-малко” бяха чудесните изводи на ходещите дипломки. И какво стана - бях си все на ниските килограми, все с болки и проблеми.
До момента, в който не се информирах достатъчно (благодарение на този сайт), че да се обърна за помощ към високомазнинната диета, на която съм привърженик и до днес. Лечението, приложено от МЕН - хранителен режим, изчислен така, че да е в излишък (ако не бяха мазнините, това нямаше да е възможно, тъй като стомахът ми не е достатъчно голям за да си набави калориите от въглехидрати и белтъчини) + силови тренировки + почивка. Резултатът? - балансирано качване на килограми, изграждане на мускулатура, цялостно подобряване на организма, невероятен приток на енергия и тонус. С други думи - ЗДРАВЕ. Само половата ми система е още в процес на лечение -  просто липсата на мазнини действително при жената е доста опасна и, за съжаление, за пълното възстановяване на хормоните е необходимо повече време. Все пак има напредък и там.
Така че, Теодоре, не се защитавай като нападнат от “лешояди”, защото ако ти се струваме нападателни в коментарите си, то това се дължи на мнение, изградено с опити и постоянно информиране. И наистина е неприятно, когато някой дава толкова еднозначни съвети, които, поне за мен, не са достатъчно обосновани. Разбирането за въглехидратите като основен източник на калории е, по мое мнение, отживелица и е време да се обърнем към реалните резултати на хората около нас и на самите нас - на спортуващите, активните хора, прилагащи алтернативи на диетата, базирана основно на въглехидрати. Така много по-лесно ще разберем кое наистина кара човек да се чувства жизнен, силен и бодър. Защото в крайна сметка това е целта ни - здраве, а не изпълнение на някакви параметри и норми в храненето и изобщо начина на живот.

08.04.12
12:25

Съгласен съм че женският организъм има нужда от повече мазнини , но първо това “повече” не надвишава 15% , второ защо по-дяволите си мислите че само вие спортувате и само вие имате опит.Трябва ли да си отварям устата че съм бил отписан от лекарите и съм бил 130 кг и съм бил толкова обездвижен че едвам съм ходил до магазина.А в момента правя салта и тренирам с хора на световно ниво.ТАКА ЧЕ НЕ МИ ГОВРЕТЕ ЗА ОПИТ.Трябва ли да ви казвам че всеки ден стоя в лаборатории при биохимици,молекулярни биолози,ботаници и т.н.Изобщо няма да се хабя да споря с вас повече.Относно храненето ето ви един факт да размислите над него , над 51% прием на готвена храна активира автоимунна реакция в организма.Храната се възприема като токсин от тялото.При смъртта си животните отделят 1000 пъти повече адреналин който отива в месото което ядете.Спирате да синтезирате лактат-дехидоргиназа на 3 годишна възраст.Мога да продължа до утре да ви изреждам факти които алтернативните ви диетки пропускат толкова удобно и от които сте толкова далеч.Плюс някак си не виждам шибаната логика да кажеш на някой да си свали телесните мазнини като го тъпчиш с мазно.Ще загуби водно тегло поради липсата на въглехидрати , мозъка и ше спре да синтезира серотонин , ще стане агресивна от всичкия животински адреналин който ще вкара в себе си , да не говорим че 1000 калории от мазнини са 110 гр мазнини , което с тези продукти които и преложихте значи че трябва да яде по 400 гр храна на ден.Друг е въпросът че организма сам преценява колко % телесни мазнини са му необходими и си ги поддържа ако храната е естествена и здравословна.

MF

08.04.12
14:20

Така. Тъй като искам да ти кажа няколко неща, ще се опитам да систематизирам.

1. По-кротко. Никой тук не те напада, разменяме мнения, и това, че твоето има по-малко привърженици (поне от хората, включили се в дискусията), не означава, че си нападнат.

2. Това, че имаш опит, явно е факт. Никой не успорва това. Но личния опит, който и аз, и други съфорумници имат с различни методи на хранене, не са по-малко надежден източник на информация. Няма нужда да си професионалист, за да проследиш реакциите на тялото си и да си извадиш изводи за това кое как му се отразява. Дори много пъти професионалната, квалифицирана информираност е в разрез с поведението на организма на отделния индивид, поради което за мен най-добрата комбинация е професионално мнение + личен опит.

3. За високомазнинната диета. Дали ще сваляш килограми зависи главно от отношението приети калории-изразходвани калории. Така че ако си в калориен недостиг, ще сваляш, без значение какво количество от приетите калории идва от мазнини. Да се отслабне с ВМД е напълно възможно.

4. Когато говорим за протеин, месото е само един от вариантите за набавянето му. Млякото, млечните продукти и яйцата също са прекрасен източник на белтъчини, а и на мазнини.

5.Мазнините са не просто ПОЛЕЗНИ за човешкия организъм, липсата им води до редица здравни усложнения. Това не се отнася само до жените. Мазнините са необходими на човека по редица причини (ако желаеш, бих вложила труд и бих ти синтезирала информация относно полезността им).
Лично аз съм от привържениците на теорията, че всички видове мазнини (когато не са обработени с твърде висока температура) са полезни, било то животински или не. Ако ти не си на това мнение, то не смяташ ли поне, че растителните мазнини са жизнено важни? Не ядеш ли семки,  ядки, зехтин? - Защото това бих отчела като ГОЛЯМ пропуск в съставянето на здравословен режим.

6.”Друг е въпросът че организма сам преценява колко % телесни мазнини са му необходими и си ги поддържа ако храната е естествена и здравословна.” Подобно изказване би могло да обърка много недостатъчно информирани хора. Организмът си “преценява” казваш, но не приемаш ли за факт, че начинът по който се храниш, определя до голяма степен нивото на мазнини в тялото? А начинът, по който се храниш, избираш самият ти. Следователно самият ти имаш пряк контрол над нивото телесни мазнини.
И какво имаш предвид под “естествена и здравословна” храна? За човек, така квалифициран и информиран, работещ не знам си къде и не знам си с кого, създаваш не особено добро впечатление с изказванията си за здравсловно според теб хранене.

7.Въглехидратите, които поставяш на пиадестал. Първо да отбележа, че не отричам въглехидратите. Те съставят част и от моето меню, макар тя да е малка. Моето мнение е,че тяхната повишена консумация е излишна, а и води до липса на важни за организма вещества.
Защо?
Изброените от теб ориз, картофи, елда, ечемик са култури, чието приемане изисква една доволна топлинна обработка, след която техният състав се състои главно от вода, известно количество въглехидрати и оскъдно количество белтъчини. По време на тази обработка повечето “полезни” качества на тези храни си отиват. Така че това, което остава, е целулоза и нишесте.
Плодовете и зеленчуците - казваш по много. Не забравяй, че така, както месото съдържало адреналин и не знам си какво още вредно за организма, така повечето плодове и зеленчуци съдържат пестициди и всякакъв род химикали в името на добрия вид и продажбата. Други пък на все отгоре идват от майната си, за което време и техните полезни качества драстично намаляват.
Друг е въпросът за фруктозата, чийто прекомерен прием води до неспособността за обработка от черния дроб и трупане на мазнини.

8. БИЛА СЪМ НА ТВОЯ РЕЖИМ. Яла съм предимно културите, споменати от теб, придружени от много плодове и зеленчуци. Почти никакво месо. Минимално количество мазнини. Резултат? Разнебитен стомах, лошо храносмилане, болки, косопад, хормонален дисбаланс.
Увеличаването на белтъчините  и мазнините в менюто ми беше не просто крачка към един по-добър живот, беше КРАЧКАТА КЪМ ЖИВОТ. Бях тръгнала да си отивам.

Това е от мен. Не желая повече да споря с теб, защото смятам, че е излишно. Все пак ще прочета мнението ти, ако пуснеш такова, защото така действам аз - допускам чуждото мнение и градя своето на базата на чуждия и собствения опит. Искам да знаеш, че постът ми няма за цел убеждение в теза или заяждане. По-скоро ми се иска да допуснеш мнението ми до себе си, защото съм на мнение, че като професионално занимаващ се в тази сфера човек, би било полезно за теб и за хората, разчитащи по някакъв начин на теб.

пОздрави.

08.04.12
14:51

Абсолютно нищо което не знам не ми каза.Мазнините си ги вземам от сурови ядки да , само че една шепа ми е предостатъчна за деня(50 гр или по-малко)Не си била на моя режим , моя режим е суровояд веган , аз живея само на плодове и зеленчуци.Зърнените култури могат да се ядат сурови , наричат се кълнове.Елдата може да се яде сурова дори и да не е покълнала.Фруктозата не се складира като мазнини , съществува процес наречен термогенеза , излишните въглегхидрати се изгарят като топлина от тялото,стига клетката ти да не е покрита с животинска лой.Да не ти обяснявам че има едни неща наречени фибри които първо не освобождават всичката захар от плодвете второ я освобождават бавно и това не предизвиква отделянето на инсулин.Причината за разнебитения ти стомах , не очаквай да се адаптира бързо след като цял живот си го хранила с токсини.Месото - за да го разградиш и то дори не и на полвина си унищожаваш голяма част от калция и други минерали в организма.Стомашния сок на човек не може да разгражда месо.Слюнчените ти жлези не произвеждат ензим разграждащ месо.Дължината на стомашно чревния тракт е прекалено дълга за разлика от на хищниците и месото гние в теб.Лактат дехидрогеназата която споменах - енизмът разграждащ мляко и млечни продукти.Нямаш го.Не можеш да ги разграждаш.Само киселото мляко е разградено зарадаи бифидус и стрептококус.Иначе си разграждаш собствените кости за да разградиш млечните продукти.Причината за отпадналост ? дали си поемала и 1/2 от калориите които трябва.Мога да ти кажа че тренирам в пъти повече отколкото можеш и да си представиш и досега по твоята логика трябваше да съм умрял многократно.Единственото вярно нещо което каза беше че всеки организъм е уникален и реагира по различен начин, само дето уловката е че всеки организъм е пригоден да яде растителна и максимално количество сурова храна.Ако иска да направи ВМД да я направи с ядки , не с бекон и лой.И да прави високоинтезивни интервални тренировки , не да цикли по 1 час на пътеката.

08.04.12
14:54

Пич, пишеш абсолютни глупости. Яж си тревите и ни остави на мира да си ядем животните. Аман от вегетарианци.

Мнението беше редактирано от Петко К на 08.04.12 19:16.

MF

08.04.12
15:15

Ти имаш проблеми.

08.04.12
15:35

казано от Теодор Станев на 08.04.12, 14:51:

Абсолютно нищо което не знам не ми каза...

Много ми е интересно какво ще препоръчаш , на някой с диабет ?

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 08.04.12 15:42.

08.04.12
19:55

Теодоре,

Първо - браво за постиженията. Искрено адмирирам такава драстична промяна в начина на живот и е ясно, че не всеки би могъл да го постигне.

Второ - виждам, че си мислиш, че си открил Пътя, Истината и Живота, ама за съжаление абсолютна истина няма. Всеки режим си има и предимствата, и недостатъците. Важното е да не се изпада в крайности, защото те не водят до нищо добро. Нито нулевите въглехидрати, нито бягането от месото като дявол от тамян са ок в дългосрочен план. Това, което ти проповядваш, определено ми се вижда доста крайно. Адреналин в убитите животни, разграждане на собствените ни кости, гниене...филмирал си се, но недей да филмираш и нас. Освен това нали знаеш, че в плодовете и зеленчуците, които са достъпни на пазара, е пълно с нитрати и ред други гадости. Не всеки има възможност да яде зеленчуци от градината на баба си, купуваме си ги...Аз приемам избора на вегератианците и не се дразня от възгледите им, недей и ти да го правиш спрямо нас.

Ето ти доста добре синтезирани плюсове и минуси на различните хранителни режими. Мисля, че ще са доста полезни и за притежателката на дневника.
Това е нещо, което реално подлежи на обсъждане - факти и аргументация зад тях. Другото, което си говорим, са думи, които увисват във въздуха.

http://www.bb-team.org/articles/4250_opasnite-dieti-parva-chast
http://www.bb-team.org/articles/4251_opasnite-dieti-vtora-chast

П.С. Колкото и да е трудно да го приемеш, абсолютно всички мазнини в твоя организъм са от животински произход. Ти си човек, т.е. животно. Така че поне част от клетките ти са “обвити в животинска лой” - аз не виждам нищо страшно в това.

08.04.12
20:29

ехх като човек обичащ хумора и иронията няма как да не се посмея искрено ................... (пауза за смях) ..........
Тук се е заформил някакъв дебат на тема здравословно хранене, а пък аз съм човек обичащ и тази тематика, така че просто няма как да не пусна едно спамче
За да ме разберете най-добре ще използвам едно примерче и предварително го казвам за да не изпадне някой в някоя безкрайна заблуда.И тъй като това е спортен форум ще дам спортно примерче, но ако искате може да дам и с филмово такова, тъй като и тази тема ми е безкрайно приятна
Пример:
Обект А казва, че е полезно да се тича, да се плува, да се кара колело и казва, че не е хубаво да се правят силови упражнения, гимнастически упражнения и т.н.
Обект В казва точно обратното: Трябва да се правят силови упражнения, а тичането , карането на колело и плуването не са хубави и полезни.
И така с това взаимно изключване и предубеждание дебатът е приключен както и възможността за развитие в правилна посока.
Някой може ли да предположи кой ще излезне победителя от тази ситуация ??  Аз лично бих заложил на обект С , който ще направи компромис и ще обедини знанията си в търсене на златната среда.

Мнението беше редактирано от Gerrard Liverpool на 08.04.12 23:36.

В спора се ражда истината :)
За да съм в отрицателен калориен баланс, трябва да поддържам 1200 кал. на ден. Излиза, че мога да приемам най-много 15 грама въглехидрати на ден, което е около 1 бр. салата, и най-много 60 грама белтък, което е 200 грама пилешко филе и 100 гр. извара :(
За останалата част от деня остава да си похапвам 80 грама краве масло.
Може би се дължи на несигурността на начинаещия, но тези параметри ми се виждат плашещи:(

казано от Надежда Трендафилова на 08.04.12, 21:58:

В спора се ражда истината :)
За да съм в отрицателен калориен баланс, трябва да поддържам 1200 кал. на ден. Излиза, че мога да приемам най-много 15 грама въглехидрати на ден, което е около 1 бр. салата, и най-много 60 грама белтък, което е 200 грама пилешко филе и 100 гр. извара :(
За останалата част от деня остава да си похапвам 80 грама краве масло.
Може би се дължи на несигурността на начинаещия, но тези параметри ми се виждат плашещи:(

Дължи се не на несигурността на начинаещия, а на неговата разсеяност и липса на творчески подход към храненето. За да си в отрицателен калориен баланс при 1200 калории значи нормалния ти калориен баланс тогава е 1200 + 500 = 1700 калории. 20 % от 1700 калории не са 240, а 340 калории то ест само от тук грешката ти е че ти трябват не 60, а 85 грама протеин на ден. Но дори и 60 грама протеин са напълно достатъчни за едно 50 килограмово момиче. Това първо.
Второ, от цялото разнообразие храни, които можеш да ядеш при този режим ти се спря баш на най-безвкусните и калорийно плътните. Пилешки гърди, извара и краве масло. Поне заквасена сметана да беше избрала. Едно че по-вкусна от маслото и второ щеше да ти се получи не 80 грама, а 350 грама. А тея 3 грама въглехидрати в нея на 100 грама са всъщност много по-малко защото значителна част от лактозата е превърната в млечна киселина от млечно киселите бактерии.
Зелените зеленчуци: спанак, марули, краставици, зеле, целина, магданоз, зелен лук,  зелен чесън съдържат нищожни количества мега бавни въглехидрати, а фибрите им не се броят дори и за такива, така че спокойно можеш да ядеш минимум половин килограм на ден от тях  без проблем. Сега например е сезона на зелената салата. Една такава салата с няколко яйца и натрошено сирене, объркана с две три лъжици квасена сметана идеално се вписва в режима и ти гарантирам, че ще ти държи подложено доста дълго. Помисли малко повече кои продукти се вписват в режима и как можеш да ги комбинираш. В нета има много кето рецепти също. Направо си е мазохизъм да зацикляш на пилешки гърди, извара и масло.
Друго по-важно. Трябва да се образоваш малко. Да си изясниш самата схема на кето диетата и целта на приложената в началото калорийна рестрикция.
Аз ще ти нахвърлям най-важните моменти,  но не пречи и ти да положиш малко труд и да почетеш.

Първо - Имаш 2-5 незаменими мастни киселини, 8-9 незаменими аминокиселини, около 15 незаменими минерала, десетина витамина, водата и въздуха също са ти незаменими. Грубо около 40 вещества, които твоето тяло не може да синтезира и трябва  да приема с храната за да живее. Нямаш незаменими въглехидрати! Ако ще да ядеш не 15, а 0 грама въглехидрати, (което на практика е невъзможно) нищо няма да ти стане. Все пак предупреждение: Макар и много рядко, но ако тренираш интензивно на гладно или на малко въглехидрати, пила си някакви понижаващи кръвната захар вещества от типа на алфа липоева киселина, хром, канела, метформин и т.н и в същото време не си превключила на кетоза, а си във въглехидратно осигуряване с енергия, то има някаква опасност да изпаднеш в хипогликемия, което може и да бъде застрашаващо живота състояние. В такъв случай веднага трябва да изядеш някакъв бърз въглехидрат: филия хляб, лъжица захар, сок, глюкоза, мед. Препоръката ми е докато не навлезеш стабилно в кетоза да не спортуваш активно особено силово, а да наблегнеш на почивка и разходки първите няколко дни докато тялото ти превключи на захранване на мозъка с кетони за енергия.

Второ - Първа фаза на отслабване - първата седмица. За теб може да се очаква около 3 килограма свалени. Дължи се на това, че като изгориш животинската скорбяла в тялото си - гликогена - ще махнеш с него и около 2-3 литра вода. Да, не е чиста мазнина, но все пак ще бъде радост за окото ти, че си се вталила толкова много за толкова кратко време и имаш “по-сух”, а не подпухнал вид.

Трето - Втора фаза на отслабването - след първата седмица. При 500 калории дефицит и адекватни белтъчен прием и физическо натоварване ще продължиш да сваляш по 70 грама на ден или 2 килограма на месец и то предимно от така нежеланата за теб телесна мазнина, а не от мускулната ти маса. Това е така понеже когато мозъка ти превключи на кетони няма да има нужда да разгражда протеини за да получи от тях глюкоза. Така ще запазиш стегнатия си вид, а не да  изглеждаш като 15 килограма кокали в кожен чувал.
Четвърто - Трета фаза на отслабването - след втората седмица. Полага анатомичната основа за стройно тяло. Става дума за свиването обема на стомаха ти. След около 14 дена намаляване на количествата храна които приемаш, стомаха ти сравнително устойчиво се свива и вече ти е трудно да приемаш предишните обеми храна, а се насищаш по-бързо и с по-малко ядене. Това е същата тактика, която използват хирурзите за да спасят отчаяните лакомници намалявайки оперативно размера на стомаха им. Целта е ти да постигнеш това по стотици пъти по-естествен, по-здравословен, по-безопасен и по-евтин начин.
Принципа на действие е че по повърхността на стомаха има баро рецепори - рецептори за налягане. Когато бъдат натиснати от храната те сигнализират на мозъка, че си се нахранила достатъчно и веднага спира да ти се яде, макар че хранителните вещества от храната още не са навлезли в кръвта ти и ти на практика си толкова гладна колкото си била преди да почнеш да ядеш. Тези баро-рецептори са изключително въздействащи върху усещането за глад. За да ти го демонстрирам ще ти дам следния опит от ветеринарната медицина. На куче му правят фисура (отвор) на стомаха. Пъхат през нея балон който след това надуват, така че да изпълни и уплътни стомаха му. Кучето слабее и дори може да умре от глад, но не докосва сложената до него храна понеже има усещането, че е преяло и корема му е пълен. За въздействие върху баро-рецепторите яж ежедневно и своите енергийно бедни но обемни зеленчуци!

Пето - Четвърта фаза на здравословното отслабване(най-важната!) - започва да се проявява след втория ден, но се развива напълно след месец от началото на спазването на кето режима. Полага физиологичните основи за стройно тяло. Когато преминеш на кето режим и престанеш да бъдеш зависима от въглехидратите за осигуряване на тялото и най-вече на мозъка ти с енергия кръвната ти захар и инсулина ще се стабилизират и уталожат в долна мъртва точка. Това вече ще направи енергията заключена в мастните ти депа използваема. Ти вече ще имаш достъп до нея и няма да ти премалява дори да не си яла цял ден. Не че няма да изпитваш въобще глад, но мнооого по-слабо. И дори да не хапнеш нещо, спокойно ще можеш да продължиш работата си за деня и без да си яла. Иначе това на въглехидратно хранене какво е. Мухаш хляб или плодове и след има няма 3-4 часа умираш от глад, а в същото време тялото ти разполага с поне 120 000 калории мастни запаси, които обаче остават недостъпни за теб. Това е все едно да имаш на дебитната си карта 120 000 лева, а да ходиш да искаш пари на заем защото не си знаеш пин кода с който да се добереш до тея пари.
За месец на кето режим особено съчетан с редовно, но умерено физическо натоварване - предимно кардио - клетките на тялото ти ще увеличат броя и ще подобрят работата на намиращите се в тях митохондрии - органелите, които изгарят мастните киселини.  Резултата - организма ти ще стане супер ефективен в изгарянето на мазнини за енергия. Тогава вече ще можеш да си позволиш да качиш въглехидратите за деня до 50 грама на ден без да излизаш от кетоза и още повече да разнообразиш менюто си. А и да увеличиш грамажа и калориите му тъй като освен всичко един грам мазнина изгорена като кетони има не 9,3 , а 7 калории или става с около 20 % по-енергийно намалена.

Има още доста тънкости и подробности, но засега стига толкова.

Ако не си диабетичка и спазваш това което съм ти написал можеш да очакваш сигурен успех в поставената ти цел.
Режима е изключително естествен и здравословен за тялото. Ескимосите са хиляди години на него и са еталон за липса на инфаркти, инсулти, ракови заболявания и диабет тип 2. Епилептиците, особено децата епилептици също са години наред на този режим, тъй като има стабилизиращо и успокояващо действие върху работата на мозъка.

И накрая: Кето-режима в огромния брой случаи се отразява изключително позитивно върху здравето и самочувствието на тези които го прилагат. Ако обаче по някакви неизвестни причини се почувстваш зле го прекрати. Лично аз не знам какво може да те накара да се чувстваш зле освен неправилното му прилагане. Например, да не ядеш достатъчно сурови зеленчуци или да не пиеш достатъчно вода. Но понеже няма как да те наблюдавам, а и не ти знам състоянието отговорността пада на самата теб. Затова го проучи подробно за да се убедиш за себе си.

П.П.
Моля някои професионални спортисти и фитнес-маниаци да имат предвид някои неща преди да почнат да дават акъл. Много добре знам, че при този режим относително се повишава издръжливостта, но пък пада силата в сравнение с въглехидратното хранене и че глюкозата макар и увреждаща артериите и органите си остава турбо-горивото. И макар че има професионални спортисти и олимпийски шампион на кето режим той все пак отстъпва в силовите постижения на въглехидратния такъв. Който има мерак да прави големи баници, да печели състезания и да вдига 150 от лежанка да продължава да си яде овесените ядки и да си пие гейнърите.
Моят пост е конкретно за момичето, което няма такива цели, а иска стегнато и изчистено, а не подпухнало от вода и омазнено тяло и това е най-краткия, най-лесния и най-вече най-здравословния начин да го постигне, а и да го запази след това.

Далеч не всеки е спортист, а още по-малко хора изпитват удоволствие от спорта като такъв. Повечето нормални хора прибягват до него не защото ги кефи монотонното бягане в парка или още по-еднообразното вдигане на разни железа, а за да решат някакви здравословни и естетически проблеми свързани в 95% от случаите с неправилното(въглехидратното) хранене, толкова разпространено по света днес. С две думи ако тези хора бяха здрави и слаби никога нямаше да си  губят 2-3 години от живота във вдигане на тежести, а щяха да ги използват за десетки други по-приятни и смислени неща. При кето диета здравето и оптималното тегло се постигат с 80% хранене и 20% спорт. При въглехидратен тип хранене за да си в кондиция съотношението е обратно 20% хранене и 80% физическо напрягане за да оправиш бакиите забъркани от назобената бяла отрова било то проста или комплексна.

Мнението беше редактирано от Герган Петков на 09.04.12 08:51.

09.04.12
10:45

.

Мнението беше редактирано от Moonray на 09.04.12 10:51.

казано от Герган Петков на 09.04.12, 08:29:

Моля някои професионални спортисти и фитнес-маниаци да имат предвид някои неща преди да почнат да дават акъл. Много добре знам, че при този режим относително се повишава издръжливостта, но пък пада силата в сравнение с въглехидратното хранене и че глюкозата макар и увреждаща артериите и органите си остава турбо-горивото.

Кво рече? Това си е за бисерите. Аз си мислех, че ВМ храненете е подходящо за всичко, но явно съм изключение.

ПП: Наде, предупредих те, че ги има мозъци, но пък така ще успееш да разсееш полезното от приятното... тоест всичките тези забавни дискусии :Д

09.04.12
19:28

Има различни начини както вече споменахме за поддържане на спортна форма и най-вече здравето на организма.Така че не виждам защо някои хора продължават да твърдят че има само една страна на монетата.

П.С. За бисерите е някои толкова убеден в правотата си че чак сляп за истината

09.04.12
19:32

За постигане на висока спортна форма има много пътища да. За доброто здраве не са толкова много формулите.

10.04.12
15:29

Герган Петков предлагам ти следния експеримент като си мислиш че си толкова образован и си толкова сигурен в това което говориш.Наяж се със сланина или яйца или бекон или там каквито мазни животински боклуци искаш , вземи една спринцовка , вземи една епруветка , източи си малко кръв и я остави в епруветката докато кръвния ти серум се оттаи.Сигурен съм че ще останеш очарован.И не че да се заяждам ама ескимосите изобщо не са здрави.И не че да продължавам да се заяждам ама от тази отровна глюкоза нищо ми няма на артерийките и имам толкова издръжливост че ти е бедна фантазията.А може и да ми развиеш теория как гликоген се превръща в триглицериди.Сигурен съм че имаш някаква такава.

10.04.12
15:42

Адамант....

Моля те, излез от средновековието и спри да пишеш откровенни глупости. Имал бил издръжливост, имал бил здрави артерии, аз пък съм умирал едва ли не... Ще пишеш за ВМ, когато си бил на ВМ поне 1 година! Бягай да залягаш над учебниците и свинския врат!

казано от Gerrard Liverpool на 09.04.12, 19:28:

П.С. За бисерите е някои толкова убеден в правотата си че чак сляп за истината

Ако визираш моя пост, твърдо стоя зад написаното и десетките съфорумци, които са били на НВД-ВМ, могат да потвърдят как влияе на силата и издръжливостта. Чисто технически коментар по повод на горното твърдение.

Адамант, яж си зеленчуците и качвай снимки с кълчене типично за мека китка. Попрочети малко, хапни още повече и тренирай като мъж, тогава пак ще си говорим за храна, здраве и още нещо.

10.04.12
15:52

А ми се струва, че тези постинги трябва да се изнесат от дневника на момичето все пак...

10.04.12
16:18

Адамант, самият намек, че свързваш мазнините от храната с пълнеенето, говори за пълно невежество. Пълно.
Първо говориш за ВВД, след това говориш, че ябълките не вдигали инсулина... говориш и за някакви си животински секреции.

Мечтай си да си на ВВД и инсулинът ти да не е в небесата. С бързия въглен ще правиш инсулинови пикове, с бавните въглени ще имаш постоянно завишена кръвна захар.

Май не си и чувал за гликирането. Май не си чувал и до какво води промяната в осмолалитета на кръвната плазма. Както и как се отразява хипергликемията на бъбреците.

А и състоянието на световното население в момента е най показателно за това какво прави ВВД с тялото. ВВД = угояване. Срамота е, че има толкова много диетолози, които препоръчват това скандално 60%+ въглехидрати.

10.04.12
17:04

Твърде много усложнявате нещата...Аз не съм видял в природата някое житоно например да си брои калориите,или да спазва някакви режими (знам,че така казано е като за бисерите,но си е факт).Менюто на един човек трябва да бъде съставено според целите на човека-ако иска да качва-ВВД с калориен излишък,а ако иска да сваля(чисти) - НВД/ВМД етц... Мнения много и най-различни.Съмнявам се,ако питам някой професионален диетолог с 40 годишен стаж,който смята,че мазнините са вредни етц ще ми каже нещо различно от неговите възгледи.Също така се съмнявам,че ако питам и Милко (който напоследък се появява често по нова) за мнението му за въглехидратите ,ще каже нещо по-различно от това,че са вредни.
Извод:мнения-много;цели-много;начини-много
п.п. Това,което момчето с въглехидратите по-горе казва според мен са ПЪЛНИ глупости...И последно да го питам,след като напълно е изключил жиотинските продукти от менюто си,а ядки яде по една шепа на ден,за да си набави мазнините, от къде си набява протеините ?Или ще каже,че те не са нужни ?

10.04.12
17:37

Напишете в гугъл доктор Дъг Грахам и 80 10 10, Доктор Нийл Бернард и как се предотвратява диабет , Доктор Макдугъл , Китайското изследване , доктор Клапер и храните които убиват и ако можете да четете се образовайте малко.На пича над мен , да животните не си броят калориите , да щото животните 1во ядат сурова храна и второ повечето от тях ядат високовъглехидратно.Откъде ми идват протеините ли.Сигурно ми идват свише отнякъде.

П.С.”Адамант, яж си зеленчуците и качвай снимки с кълчене типично за мека китка”  Пич ела ми го кажи лично , моля ти се , да видиш дали крака ми е мек.

Адиос, тва беше от мен.Съжалявам само че наспамих на момичето темата

Модерация: Моля, контролирайте си нервите и се придържайте към Добрия тон!
Това важи и за всички, които нататък продължат дискусията в този стил.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 10.04.12 17:54.

10.04.12
18:00

Да, всички хищници са на високовъглехидратна диета :D

10.04.12
18:36

казано от Петко К на 10.04.12, 18:00:

Да, всички хищници са на високовъглехидратна диета :D

А хората сме преживни :)

10.04.12
18:48

Десо, човека имаше предвид за режим на пълна кетоза и че културистите и маратонците са предимно на ввд...

Много добре синтеризано и предоставено това за кето режима, благодаря колега.

10.04.12
18:53

казано от gotcha на 10.04.12, 18:36:

А хората сме преживни :)

Всъщност не, не сме.

10.04.12
18:57

Петко, знам, че нямам 2 търбуха, беше с цел сарказъм и допълнение на твоя коментар... :)

10.04.12
19:25

Истината в ръцете ви се дава, а вие бягате ли бягате от нея..... как пък един просветен няма да го подкрепи :D.

Аз съм навит да изям един бой, ако накрая открия истината :D :D :D

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1