Цел: сваляне на процента мазнини - дневникът на Надежда Трендафилова

Темата е заключена.
Прескочи до:

казано от Витан на 10.04.12, 19:25:

Истината в ръцете ви се дава, а вие бягате ли бягате от нея..... как пък един просветен няма да го подкрепи :D.

Аз съм навит да изям един бой, ако накрая открия истината :D :D :D

Прекалено малко таурин и прекалено много естроген. Кво да прайш бе :D

Едно допълнение. За да навлезеш в кетоза трябва да ти е изчерпан гликогена в черния дроб и мускулите. Това ясно. Работата е че първите дни е хубаво да не се напрягаш много физически. При това положение 85 грама протеин са ти множко и от излишъка му ще се синтезира глюкоза, която може да държи тялото ти още във въглехидратно хранене и да продължи да разгражда мускулите ти за да дава на мозъка енергия. Опита показва, че е най-добре в началото да започнеш с един пречистваш ден само на вода или да намалиш протеина до 10% от всички калории. Или в твоя случай около 35-40 грама. И след 2-3 дена да почнеш постепенно да качваш с по 5 грама на ден заедно с увеличаване на натоварването и така до десетина дена да си минеш на 85 грама в тренировъчни дни и на 50-60 грама в почивните ти дни.

А това е една новина от последните дни:
Захарта ни състарява
Колкото повече захар консумираме, толкова по-възрастни изглеждаме, показва ново проучване на изследователи от Лайденския университет в Холандия.

Учените измерили нивата на захар в кръвта на 600 жени на възраст от 30 до 50 години и сравнили резултатите със снимки на участничките. Оказва се, че тези, които консумират повече захар изглеждат по-възрастни.

Всяко увеличаване на захарта с един милимол на литър кръв състарява жените с пет месеца. При здравите хора кръвната захар е между 3 и 6 милимола на литър.

Експертите взели под внимание и други фактори като лошите навици и направили заключението, че храните с високо съдържание на захар са истинско бедствие за кожата.

Гергане, не съм съгласен с последния ти пост.

За да навлезеш в кетоза трябва да е изчерпан само чернодробния гликоген. Мускулният няма връзка, тъй като той се използва само в мускулните клетки, не в мозъчните. Не може да напуска клетката поради липса на ензим, чието кофти име не помня в момента.

Първите дни се препоръчва точно обратното - голяма физическа активност и високи количества протеин. Идеята е, че колкото по-бързо се изчерва гликогена, толкова по-бързо ще се навлезе в пълна кетоза и толкова по-бързо ще се адаптира тялото, а няма да се провлачват седмици адаптация.

В първите 3-4 дни пък също се използва много голямо количество протеин за енергия, тъй като кетозната адаптация още не е пълна. Тези дни приемът на 2 до 3гр. протеин на телесен килограм е доста добра идея. След 7 дни протеинът може да се намали, тъй като вече тялото добре се е адаптирало към използването на кетони за енергия и посяга към протеина доста по-малко.

Захарта ни състарява, казваш? Коя захар - бялата? Кои храни - шоколади и понички или плодове и зеленчуци? В какви порции - 2 шоколада и 5 коли дневно или голяма зелена салата с пилешко филе и 150гр. варени картофи за гарнитура? Това е важно да се уточни.

И това състаряване - за нон-стоп увеличаване на кръвната захар ли става дума или за такова след хранене? Ако имам хронично висока захар от сорта на 10 до 15 mmol/l, то най-малко ще се притеснявам, че ще живея вместо 80, 78 години, защото има вероятност нещастието да ми спре сърцето да се случи още следващата година. Не виждам защо да ме притеснява обаче вдигане на кръвната захар до 7-8mmol/l с времетраене по-малко от 60 минути.

Притесненията ви от въглехидратите ви разболяват повече от самите въглехидрати. Чудя се кога ще се разбере, че причината за епидемията от наднормено тегло не е във въглехидратите, а в лакомията на хората.

От балансирано хранене с правилен тайминг и порции на храните никой не е умрял. ;)

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 11.04.12 12:40.

Метаболизирането на въглехидрати за енергия състарява организма.

Както и метаболизирането на мазнините и протеините, понеже всичко, което изисква енергия от организма, за да свърши нещо, го състарява. Да не забравяме и въздуха и слънцето. Препоръчвам всички да си седят у дома и да не дишат, че току виж се състарили. :)

Добре де :) Метаболизирането на въглехидрати за енергия състарява организма повече от метаболизирането на мазнини за енергия. Така приемаш ли го? :)

11.04.12
13:49

казано от Тихомир Велев на 11.04.12, 13:44:

Както и метаболизирането на мазнините и протеините

Оп, Тишо...аде пак над учебниците и изследванията малко и поправяме поста, нямаш грижи:)

казано от инж. Марин Маринов на 11.04.12, 13:48:

Добре де :) Метаболизирането на въглехидрати за енергия състарява организма повече от метаболизирането на мазнини за енергия. Така приемаш ли го? :)

По-скоро да, но с колко точно ни състарява? С колко ще ме състарят едно, две или три хранения тип пилешко филе с картофи и зелена салата? С колко повече от свинска пържола с масло и сметана?

Колко точно ще ме състари покачването на кръвната ми захар от 5,5mmol/l на 7,5mmol/l за време от 45мин.? Щото ако ще живея 78, а не 80 години, май не е добра идея да се лишавам в продължение на 70 години, за да поживея 2 повече.

И да, Славко, всеки процес, който кара тялото ти да изразходва енергия, го състарява. За щастие, на някои неща положителните качества, които носят, надвишават отрицателните. Тичането в парка те състарява до една степен, но ако не тичаш негативите са доста повече т.е. по-добре да тичам за здраве, отколкото да не тичам.

Спортът е ясен, че помага, но колко точно ми помага това, да заменя картофите с масло, при положение, че спазвам някакви елементарни принципи на хранене и внимавам с порциите и тайминга?

Всички се вкопчвате в неща, до които няма да се стигне, ако човек има добри хранителни навици. Давате за пример хора болни от диабет и хора със свръх тегло и казвате, че въглехидратите са виновни. А дали не е защото вместо 2 филии хляб, човека е ял по 6? Дали не е, защото вместо 2500 калории дневно, той е приемал по 5000? Дали не е защото вместо зелена салата той е избрал да яде сладолед?
Тук въглехидратите не са виновни, а лакомията и липсата на хранителна култура. Те водят до момент, в който за да бъдеш здрав, решението е в елиминирането на въглехидратите, ама нямаше да се наложи да се елиминират, ако се храним с мярка.

Сякаш всичко зависи от въглехидратите. Ами свободните радикали? Ами фактът, че силата на сърцето намалява с времето, независимо как се храниш? А това, че хормоните и техните концентрации се променят с времето, независимо как се храниш? Ами това, че способността на организма да поправя ДНК-то си с времето намалява, независимо от това как се храниш?

И тези неща ли са заради 100-те грама картофи в менюто? Или пък поглъщането на бучка масло ги предотвратява?

Всеки има правото да вярва в каквото иска, нямам претенции никакви относно това. Според мен обаче много хора преиграват, особено при положение, че все още се изучават твърде много неща за това кое как ни влияе, както и кое ни помага и в какви дози ни помага.

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 11.04.12 14:41.

(bow). Свалям ти шапка евала. Има по важни неща за мислене от това какво да ядем. Като например как по-дяволите да си спечеля парите да си купя храната. Защото скоро време с тия цени ще умираме от глад много преди да се на тровим от някаква храна...

11.04.12
14:50

Грешен начин на мислене, като цяло, изобщо и по принцип!!!
Затова като казвам, че на МНОГО хора им липсва практиката и допира с хора(трениращи, нетрениращи, дебели, тънки, черни, бели, бенбени, вегани, канибали), значи ме слушайте!!!
Едно е да ми четеш сметки, разсъждения и да ми обясняваш разни неща....друго е да си променил на хората съдбата и си ги накарал да ПРАВЯТ НЯКАКВИ неща, различни...дето като се обърнат назад, да кажат ‘БАСИ”...

Та, ето точно т’ва : “абе ще си позволя малко еклерче, к’во пък няма да ме убие, че и на детето ще дам, то без сладичко не може”, “абе, няма да живея 100 години, ям,пия и са бия и ме боли фара”...и подобни...

Е точно тия малки, ежедневни компромисченца, объркват голямата картинка...После се сещаш...абе, можех без това, без онова...що не послушах ония от Плевен с крайностите...те така!!!

Схващаш ли ми мисълта...ако НЕ, наистина нещо си в грешка, бъди сигурен!!!

11.04.12
14:53

Ако тренирахте толкова колкото пишете,ще сте в пъти по-добре!Много се затормозявате с глупости.

11.04.12
14:57

Аз съм писал бая...по едно време спрях...но явно хората си ги кефи да са си посредствени и да си търсят извинения...:)

Разбирам те напълно, Славко, но въобще не става дума за “яж като прасе, пуши като комин, пий като смок”. Става дума за точно обратното.

И не става дума за сравнение между това, че можеш да пушиш по 5 цигари, щото е по-безвредно от това да пушиш по 20. Мислех, че сравняваме въглехидратите, мазнини и начинът на хранене на хората. С въглехидратите, както и цигарите, можеш да направиш добър и лош избор - да изядеш 50гр. ориза, вместо 200, както и да не изпушиш нито една цигара, вместо да изпушиш 1.

Това е моето мнение. Относно храненето, всичко опира до големина на порциите и избор на вид храна. Не точно до определен тип храна.

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 11.04.12 14:59.

казано от slavko на 11.04.12, 14:50:

що не послушах ония от Плевен с крайностите...те така!!!

Е то за това. Не че не казваш истини верни неща.  “Но прекален светец и на Бого не е драг”

11.04.12
15:01

Аз съм последния човек, който се вписва в определението “светец”...прекалено много грехове имам:)
Мисля, че се разбрахме:)

11.04.12
15:03

Проблемът е, че за да имаш адекватно снабдяване с енергия от въглехидрат, тези храни трябва да ги ядеш на 2-3 часа. Кръвната ти захар ще се покачва при приемите и ще стои завишена известно време в зависимост от това колко е бърз източника. И какво се получава - тъкмно инсулина сваля кръвната захар... и ново хранене и още един пик. Това е порока на цялата работа. А и.. 150те г варени картофи, които даваш за пример са нищо. Проблемът е в препоръките за 400г въглехидрат на ден за обикновени, нетрениращи хора.

11.04.12
15:07

казано от Voyager на 11.04.12, 15:03:

Проблемът е в препоръките за 400г въглехидрат на ден за обикновени, нетрениращи хора.

Мисля, че с това твое изречение описа едно 65-70% от населението...:)))

Някои хора, въпреки възрастта си, са разбрали къде е наистина проблема...има светлина в тунела:)))

Не е нужно да ядеш въглехидрати през 2-3 часа. Ядеш или не, когато си почиваш мускулите ти и почти всички органи използват мазнини за енергия (без мозъка, когато не си в кетоза). Затова е таймингът и порциите. Ако ги ядеш в подходящото време и в подходящите порции, тези въглехидрати директно се съхраняват като гликоген. Естествено, ако си активен в ежедневието още по-добре. Препоръките за спорт и физическа активност никой не ги оспорва.

Не случайно дадох пример за покачването от 5,5 на 7,5 mmol/l. Защото това средното покачване на кръвната захар при здрав човек, след приемането на 75гр. чиста глюкоза, при това горната граница се поддържа не повече от час. Какво те кара да мислиш, че в едно хранене, което съдържа въглехидрати, мазнини, протеини и фибри в балансирани количества, това покачване ще е по-голямо?

Говорим за здрави хора. Ако някой е допуснал да се разболее поради неправилни хранителни и питейни навици, тогава препоръките могат да варират широко.

За препоръките за въглехидрати съм съгласен. Някои специалисти злоупотребяват с това. Затова сме тук, да даваме правилните съвети. Съгласен съм, че човек със силно заседнал начин на живот трябва да внимава особено с въглехидратите (да не забравяме и калориите). Но не виждам причина силно активен човек да изключва от менюто си въглехидратите, при положение, че от 60-70%, може просто да ги намали на 35-40%, както и да се замисли за видът храна, под който ги приема.

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 11.04.12 15:20.

11.04.12
15:22

казано от Adamant на 08.04.12, 12:25:

Относно храненето ето ви един факт да размислите над него , над 51% прием на готвена храна активира автоимунна реакция в организма.Храната се възприема като токсин от тялото.При смъртта си животните отделят 1000 пъти повече адреналин който отива в месото което ядете.Спирате да синтезирате лактат-дехидоргиназа на 3 годишна възраст.Мога да продължа до утре да ви изреждам факти които алтернативните ви диетки пропускат толкова удобно и от които сте толкова далеч.Плюс някак си не виждам шибаната логика да кажеш на някой да си свали телесните мазнини като го тъпчиш с мазно.Ще загуби водно тегло поради липсата на въглехидрати , мозъка и ше спре да синтезира серотонин , ще стане агресивна от всичкия животински адреналин който ще вкара в себе си

Относно храненето е най-добре да си мълчиш...или поне да не наричаш “факти”, неща, които са относителни, не са общовалидни, в по-голямата си част са недоказани, а откровените глупости от сорта на “1000 пъти повече адреналин, който отива в месото, което ядете” не знам битуват толкова години...
p.s. Ся видях, че си веган, сори, то е ясно, че си сектант :D Единствения плюс при твоя случай е, че ядеш доста сурови зеленчуци и плодове. За тва не си сдал багажа все още...тотално.
p.p.s. Ся видях, че си и мегаопасен - крака ти бил мноо твърд - не ми приемай коментара на вътре :D:D Макар да се сещам кой си от ония, дет скачат по тепето и да ти кажа, че е в пъти по-добре да си скачаш там, отколкото да се дървиш по форумите ;)

Мнението беше редактирано от James Hinks на 11.04.12 15:52.

11.04.12
15:23

Ти говориш обаче за малки порции, примерно 200г суров ориз ако ти е въглена за деня... това са около 600ккал. Ако приемаме по 3000ккал на ден и протеин 1.5г/кг, то пак се оказва, че сме на ВМ-НВД. И всичко е perfectly ок.
Като говоря по тази тема не искам да отрека въглехидратите. Аз самият ям такива. Но може и без тях. Дали си на 0 въглен или на 20-30 г, разликата не е голяма. Учил съм и съм тренирал активно на дни на практика без въглехидрати (понякога всъщност с малко сън и доста алкохол). През деня обаче съм машина, не ям до вечерта, не ми се спи, не съм изморен. Дори при такива условия, безвъглехидратието ( :Д:Д ) не ми се отразява по никакъв начин, по-скоро отключва мастните ми депа (доколкото ги има все още :Д ) за постоянен приток на енергия.

Малки, малки...говоря за едно 150 до 250 грама въглехидрати дневно, според активността на човека. За едни много, за други малко...според вижданията.

Разделено на 3-4 хранения, това прави не повече от 40 до 60гр. въглехидрати на едно хранене. Гарнирани с мазнини, протеин и фибри, изпразването на стомаха ще е бавно, както и покачването на кръвна захар, инсулин и всичките му там джунджурии, които се секретират.

Ако човек е по-хитър, ще набляга през деня повечко на мазнини и протеин и съвесем малко на въглехидрати. Вечерта ще отиде, ще тренира, ще се върне и ще се натъпче с остатъка от въглехидратите. Всички отиват в гликогенните депа и всичко е тип-топ.

Иначе може и с 0 въглени, няма спор. Има си и предимствата. Дори и аз в момента се възползвам от ВМ-то, за да дам по-зелена светлина на fat loss-а.

Уважавам чуждото мнение, просто не намирам логика...не напълно. :)

11.04.12
16:04

казано от Adamant на 08.04.12, 01:19:

Ах колко сте ми гениални всички , интересно ми е къде са ви докторските дипломи че толкова много разбирате , има нужда точно от 10% мазнини за деня , за да може огранизма и да синтезира всичко което и е необходимо и да и поддържа прекрасен и здравословен баланс.Вашия мозък е промит , защото е лишен от въглехидрати.Аз за разлика от вас имам достатъчно опит и работя с много по-квалифицирани хора , които се занимават с хиляди пъти по прецизни науки от вашите компании за добавки които ви вземат паричките.И смятам че тя си решава кой съвет да вземе.Аз просто изразих мнението си , а вие като едни типични палео мършояди ми се нахвърляхте.Извинявайте че мнението ми не съответства с промитите ви представи за света и че не се вписвам в прекрасната ви система.

С кой работиш бе другарю, дай 2-3 имена де!!!...к’ви високо-въглехидратни режими предлагаш. Ти пиян ли си, дрогираш ли се????
И погледни кой на кого се нахвърля...да не почваме пак ТЕМАТА...Да не говорим, че на повечето за хахвърляне, не си ни интересен:)))

Тихомире, Тихомире кетозата не касае само мозъка.  Мускулите и сърцето също преминават на горене на кетони и мастни киселини след като им се изчерпи гликогена и това увеличава неимоверно топенето на мазнините каквато именно е темата на дневника. Почти всички тъкани и органи трябва да превключат на горене на кетони и мастни киселини за да си в пълна кетоза. Изключение правят само 5% от мозъка, червените кръвни клетки, тъканите на окото и май това беше. Те остават само на глюкоза. Черния дроб минава само на мастни киселини, а всичко останало, както казах е или на кетони и/или на мазнини.

Значи гликогена не е чак толкова много за да наблягаш на голяма физическа активност за да го изхабиш, а и не неговото отсъствие е стопроцентовото условие за влизането в кетоза. След 8-12 часово гладуване през нощта, като се събудиш  гликогена ти е свършил, но в кетоза ли си? Не си в кетоза, а в глюконеогенеза. Превръщаш белтъчините си в глюкоза за да има храна за мозъка. Тялото ти никога няма да рискува живота на мозъка заради мускулите.
Кетоните трябва да се натрупат в определена концентрация в кръвта за да изместят глюкозата като гориво за мозъка. А това става за по-дълъг период.  Затова билдърите пият сутрешни шейкове и ядат въглехидратни закуски и се хранят по 5-6 пъти на ден, щото гликогена е малко и като свърши се почват мускулите. Ако човек се изсили да вдига интензивно водейки се по твоя акъл без да е влязъл в кетоза, като нищо може да изпадне в хипоглекимия защото не е ял въглехидрати, а разграждането на гликогена и глюконеогенезата от глицерол и аминокиселини по-бавно произвеждат глюкоза от разграждането на въглехидратната храна.
За два-три дена обикновено се превключва ако спазваш правилните инструкции. Понякога човек се мъчи и седмица и повече. Това зависи например от това в какво състояние са митохондриите му. Но не на последно място и от следване на съвети като твоите -  да консумира високо количество протеин, сакън да не загуби 50 грама от диамантените си мускули. По две причини:
Първата е че от 20 аминокиселини 18 са гликогенни. Например като пиеш повече глутамин и излизаш от кетоза. За справка прочети поне последната статия в сайта за да видиш в какво се превръща излишния протеин. С висок прием на протеин и организъм свикнал цял живот на въглехидратно осигуряване с енергия тялото ти първо ще направи глюкоза от него, а ако е твърде много ще направи от тази глюкоза и мазнини.
Втората е че белтъка вдига инсулина. Не колкото въглехидратите, но го вдига на доста прилично ниво. А за горене на мазнини от които да се произвеждат кетони ти трябва нисък инсулин. Затова при кетоза, особено когато няма физическо натоварване, белтъка се държи колкото ти трябва за базовите нужди, около 15-20%. Затова и изследователите на ескимосите се учудвали като ги виждали да хвърлят чистото месо на кучетата си, а за себе си да оставят мазното месо и тлъстината.
При тренировки в зависимост от интензивността им можеш да завишиш белтъчния прием.
Ето защо най-добрия начин да влезеш в кетоза е да се прежалиш за ден два на пълен глад. И после да тръгнеш от 10% протеин и до 15-20 грама  въглехидрати. Или да почнеш с 10% протеин и 90% мазнини. Добре е човек да си осигури и тест лентички за урина. След като си влязъл стабилно в кетоза можеш вече да покачиш постепенно и белтъчния, а и въглехидратния прием ако искаш.

Но за кетозата, хайде. Не си бил в такава, така като те гледам какви ги пишеш. Не си и чел задълбочено също като гледам. Опитваш се да разсъждаваш логически. Простено да ти е!

Ама за захарта бива ли така да говориш? Тва че себе си излагаш е малък проблем. Но какво става ако някоя неизкушена и чиста душа попадне на твоите писания? И тва всичко от един от водещите форумци на сайт проповядващ здравословен начин на живот. Каква ирония :)

Захарта е отрова! Бавна, но отрова. Ако те успокоява това че ще се отровиш за години, а не за секунди яж си я. И недей да ми слагаш тарикатски зеленчуците към съдържащите захар храни щото видиш ли имали 2 грама захар на 100 грама, а спанака цели 3 грама!!!
Твоите картофи и ориз имат по-висок гликемичен индекс от този на шоколада и бялата захар. При 10-15 ммол няма да доживееш и 40 години, а не 78, като последните 5 от тях ще са в жестоки мъки. Виждал ли си не добре лекувани диабетици. Тялото им почва да се разлага докато са живи все едно са  прокажени. Почва се с рязане на палците на краката, след това и останалите пръсти или направо целите крака. Качват по 5-10 диоптъра. Бъбреците им отказват.
Добре че спомена и за вдигането на кръвната захар след хранене. Днешния човек се храни по 4-5 пъти на ден. Я вафличка, шоколадче, я бананаче, я някой хамбургер или дюнер. След това около час кръвната му захар скача на 8-10ммол. На 7 може да скача на спортист с добра инсулинова чувствителност на мускулите, но съвременния човек не е спортист, а затлъстял батко или лелка. Значи масово хората, които са на 60% и кусур въглехидрати по 4-5 часа на ден се намират в състояние на диабет със всички произтичащи от това последици за артериите, бъбреците, сърцето, мозъка, очите и провокирането на рак, който не знам дали си чувал, но се храни само с глюкоза и фруктоза (и много рядко с глутамин). 520 000 души в България имат диабет от 7 милиона народ. Диагностицираните са само 320 00. Останалите 200 000 дори не подозират, че го имат. Щото това е коварството на бялата отрова, че не горчи и не боли, а е сладка, вкусна и вдига хормона на щастието. Сякаш Майката природата е създала нещо полезно и го е направила сладко за да може чедата й да го ядат колкото се може повече. Да ама не!:) Както пееше Стефан Вълдобрев на времето: Този рай води в ада :)

Казваш че лакомията ни била виновна. Мне. Лакомията е следствие. Причината е вкусотията и скачането и падането на кръвната захар и инсулина, на които е почти невъзможно да се устои и които те карат битер наркоман да си взимаш дозата на 2-3 часа. Но какво да ти говоря защо се допуска и стимулира това. Само на “Нестле” оборота е около 100 милиарда долара на година.

П.С. Все пак в момента лека-полека залязва ерата на въглехидратите като здравословна и истинска храна. Дюкан и бодибилдър манията възвеличаваха протеина, но и тъпченето с протеини е към своя край. След като се изпоразболее и измъчи хубаво от високовъглехидратната и високопротеиновата диети най-после света ще намери спасението за своето здраве в епохата на високомазниното-умерено протеиново и нисковъглехидратно хранене.

Мнението беше редактирано от Герган Петков на 11.04.12 17:55.

11.04.12
16:47

МАШАЛА!!

Гергански, има много истина в думите ти, но фанатизма ти е умопомрачаващ :D Какви епохи, какви ери, хора успокойте се малко бе, тая пролет не ви влияе добре :D

Гергане, твоят пост е първият, за който не си струва да си хабя времето да отговарям. Дори още се чудя, че толкова хора са го подкрепили при толкова очевидни грешки в разбирането ти за някои понятия и човешката физиология. Дано подкрепят само частта за въглехидратната епидемия. :)

Ако тръгна да отговарям, ще трябва да напиша двойно по-дълъг пост, а предпочитам да те оставя сам да стигнеш до истината.

Ето ти някои насоки:
- разучи кои органи какви молекули ползват за енергия и по кое време (мускули и сърце). Подсказвам, сърцето не е нужно да превключва на работа с кетони, нито на мастни киселини. ;)
- разучи времето за изчерпване на гликогена на черния дроб
- разучи какво е глюконеогенеза
- разучи какво гориво използва организма през първите 4 до 7 дни след изчерпване на чернодробния гликоген
- разучи при какви обстоятелства настъпва хипогликемия. Подсказвам - голяма част от форума тренират след 20 часово гладуване пък са живи и здрави.
- “Първата е че от 20 аминокиселини 18 са гликогенни. Например като пиеш повече глутамин и излизаш от кетоза. ” За тези думи нямам обяснение от къде ти хрумнаха. Отделно, от кетоза чрез протеин можеш да излезнеш много трудно...трябва бая протеин да погълнеш на едно хранене.
- разучи каква е разликата между аминокиселини, протеин, белтък, както и разликите между отделните аминокисеилни и как те действат на тялото.
- най-бързият начин за навлизане в кетоза е глад, но това не значи, че е най-правилният. ;)

За захарта, картофите и останалите въглехидратни проповеди вече споделих мнението си. Явно не си го разбрал и си пропуснал голяма част от мненията ми.

Съжалявам, че отворих кутията на Пандора. Успех! :)
-

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 11.04.12 17:14.

11.04.12
18:01

Тихомире, няма да коментирам всички точки, на които си акцентирал. Само ще отбележа, че работата на сърцето на кетони е х% по-ефективна (не ми се търси колко процента точно беше, но го четох в учебника по биохимия на Williams and Wilkins).

Съгласен съм на 100%, че сърцето работи в пъти по-добре на мастни киселини (главно) и кетони (в много енергоемки моменти). Просто казах, че не е нужно да превключва, за да работи на тях. Самото естество на органа го налага. :)

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 11.04.12 18:15.

Ketone bodies are the preferred fuel of the heart, adrenal cortex, skeletal musculature and various parts of the brain; these tissues actually prefer to burn ketones, which conserves blood sugar (from refs in Eades & Eades, Protein Power, Bantam, 1998, p. 149)

При често високовъглехидратно хранене сърцето гори главно глюкоза, която е по-слабо ефективно гориво за него, но няма избор тъй като високата кръвна захар и инсулина не позволяват да използва по-добрите мастните киселини: Glucose becomes the main substrate for oxidative metabolism of the heart when fatty acid levels are low and when the concentrations of glucose and insulin are high, as in the postprandial statе. (Taegtmeyer H. Energy metabolism of the heart: from basic concepts to clinical applications. Curr Probl Cardiol. 1994;19:57–116.)

Едва след понижаване на кръвната захар и инсулина става възможно да се повиши концентрацията на мастни киселини и сърцето да премине повече на тях.

Когато не достига снабдяването с кислород сърцето се осигурява енергийно пак чрез глюкоза, но този път чрез нейното безкислородно разлагане при гликолизата. Може да гори и лактат.

Кетони сърцето не гори само в “много енергоемки моменти”. За да започне да използва кетони  просто трябва да ги има в кръвта, без значение дали момента е енергоемък или спиш. Има само два органа в тялото, които могат да произвеждат кетони. Основния е черния дроб, а другия са бъбреците. Това става едва след като се изчерпи чернодробния гликоген. Сърцето колкото и да се напряга кетони не може да произведе.

Мнението беше редактирано от Герган Петков на 11.04.12 19:53.

11.04.12
20:26

казано от Десо на 11.04.12, 17:06:

Гергански, има много истина в думите ти, но фанатизма ти е умопомрачаващ :D Какви епохи, какви ери, хора успокойте се малко бе, тая пролет не ви влияе добре :D

Напротив...ТОЧНО така трябва да се говори!!!

11.04.12
20:57

Като гледам на какво сте превърнали дневника на момичето, нищо чудно, че вече не пише...

казано от Герган Петков на 11.04.12, 19:48:

...

Гергане, в книгата Protein Power, която е една от референциите към първия цитат, става дума за ниско-въглехидратна, високомазнинна диета. Изтеглих специално книгата и я попрегледах. Мога да ти дам и линк, ако желаеш. Даже има грешка в текста - не е adrenal cortex, а renal cortex, но както и да е. Има голяма доза истина в написаното от хората, но в крайна сметка това, както сам казваш, е в случаите, когато кетоните са в достатъчна концентрация в кръвта.

Мислих, че говориме за средностатистически здрав човек, който се храни балансирано и дали това е проблем. Поне аз, с моята теза се стремя да подкрепя балансирано хранещите се хора, както и че не е нужно да се стига до крайности като ВМ, освен ако здравословното състояние не го налага.

Сърцето е орган, който работи аеробно. Неспирната му работа изисква постоянно наличие на кислород. Аеробния метаболизъм се осланя главно на мастните киселини, в по-малка степен на глюкозата и в най-малка степен на кетоните (помисли за времето, когато караш велоергометър).

Ако с глюкозата настъпи дефицит, както при много енергоемък момент (силово-аеробна тренировка), бета оксидацията на мазнините се увеличава многократно, което води със себе си и увеличена концентрация на кетони, които директно отиват да подпомагат сърцето. Затова и написах, че в много енергоемък момент, сърцето използва кетони. Просто през останалото време се справя достатъчно добре.

Glucose becomes the main substrate for oxidative metabolism of the heart when fatty acid levels are low and when the concentrations of glucose and insulin are high - и при най-най жестокото ВВД, винаги има едно 15% от дневните калории за мазнини. Напълно достатъчни са да предотвратят липсата на мастни киселини в кръвта. Инсулинът няма да лиши единия от двата жизнено-важни органа от гориво. Това си е самоубийство.

И като стана на въпрос, в същата референция (и не само там), която си дал (Taegtmeyer H. Energy metabolism of the heart: (http://content.onlinejacc.org/cgi/content/full/36/4/1386)), пише:
Metabolism of glucose to lactate is the main source of energy for the ischemic heart. When lack of oxygen induces a shift from aerobic to anaerobic metabolism, there is rapid stimulation of glucose uptake, glycogenolysis, glycolytic flux and ATP hydrolysi…

Това съвсем ясно показва, че стигне ли се до употребата на глюкоза от сърцето, като главен източник на енергия, става лошо. Поне така знам, че исхемията не е нещо хубаво. Също не мисля, че след всяко хранене с повечко въглехидрати сърцето ми е на път да спре.

Обърни внимание, че в 99% от местата, в които се говори за кетоза, гладуване и т.н., се споменава едно - these tissues actually prefer to burn ketones, which conserves blood sugar. Тялото се нуждае от глюкоза, а чрез спирането на въглехидратите ние му взимаме основният й източник. Принуждаваме го да прибегне до план Б и му даваме ултиматум - адаптирай се или умри. А то какво прави - пази най-ценното си - глюкозата. Тази захар, която наричате отрова.

Всъщност, изчетох една камара научни разработки и статии, само и само да се самоубедя отново в това, което знам, а сега се питам - за какво по дяволите спорим и какво дискутираме.

Последно - моята теза е, че не нужно да се изключват въглехидратите от менюто, както и че е тъпо да се прекалява с тях. Просто няма как да ме убедите, че хапването на 100-200гр. въглехидрати дневно от добри източници и в подходящото време ще ми съкрати живота на половина. Moderation is the key!

И все пак, за да не съм голословен, ето и по-важните линкове, на които попаднах:
Glucose for the Heart
Post-exercise ketosis.
Physiology of the heart
Altered Systemic Ketone Body Metabolism in Advanced Heart Failure
The Failing Heart — An Engine Out of Fuel
Developmental changes in energy substrate use by the heart
Adaptation of Myocardial Substrate Metabolism to a Ketogenic Nutrient Environment*
Fatty Acid Oxidation in the Heart
Relationship Between Carbohydrate and Lipid Metabolism and the Energy Balance of Heart Muscle
Molecular system bioenergetics: regulation of substrate supply in response to heart energy demands
Metabolism—the lost child of cardiology*

Това е от мен. Казах каквото имам да казвам. Не държа всички да са съгласни. ;)

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 11.04.12 22:24.

Моля за съвет
Нямам сила от 2-3 дни; разсеяна съм и замаяна, някак си изтръпнала. На третото стъпало усещам слабост в мускула, непосредствено над коленете, и се спирам да си поема въздух. Това не ми се е случвало дори когато пушех цигари.
Върнах се назад няколко дни в “тефтера”, за да изчисля процентното съотношение между белтъчини, въглехидрати и мазнини. До сега не го бях правила. Оказва се, че б:в:м е около 30%:20%:50% при калории около 1300-1400 на ден.
5-6 пъти седмично правя упражнения вкъщи - сутрин по около 40 мин. + 15-20 минути кростренажор; успявам 3-4 пъти да поддържам пулс около 130 за по няколко секунди. Около 30 мин. преди тренировка пия 15 гр. суроватъчен протеин изолат и Black fire на Pure Nutrition. Закусвам около 30 мин. след тренировка - извара, филия Мастермахер и 20 гр. ореха.
Усещам глад по-често от преди - общо взето на втория час след последното ядене и в края на тренировката.

Здравей. Променяла ли си нещо от стария си режим за да се появи такава слабост?

Първоначално щях да отговоря с “не”, но като се замисля... От една седмица не съм взимала рибено масло и витамини, а и кардиото е от около десетина дни по-често застъпено при мен. Иначе хранителния режим е същият, както в последните два месеца.

Гледам че приемаш добри количества плодове и зеленчуци.  От рибеното масло ме съмнява да е. Дори и от липсата на мултивитамините, макар че те са по-сериозния суплемент от двата. На мен ми прилича на изтощение ако няма някаква друга причина. Дай си два дена почивка. И виж след тях как ще бъде. Калориите ти не са твърде малко. Освен ако си прекалила малко с кардиото и да се е натрупала умора в теб. Все пак си на калориен дефицит и е нормално да си по-слаба.

Друго, което може да е, че въглехидратите ти са на ръба на нуждите на мозъка. Имаш около 270 калории. А ти трябват около 400. Освен това харчиш някакви и за другите органи и за физическите упражнения. Да, ако трябва ще се включи глюконеогенезата, но не е съвсем същата скоростта и наличността им като да си идват от храната. Та може разсеяността и замаяността ти да идват и от там донякъде.

Мнението беше редактирано от Герган Петков на 12.04.12 00:18.

12.04.12
07:25

http://www.bb-team.org/forums/viewthread/57789
Аз бих спряла тази химия.

12.04.12
09:03

казано от Тихомир Велев на 11.04.12, 22:20:

Мислих, че говориме за средностатистически здрав човек, който се храни балансирано и дали това е проблем. Поне аз, с моята теза се стремя да подкрепя балансирано хранещите се хора, както и че не е нужно да се стига до крайности като ВМ, освен ако здравословното състояние не го налага.

(bow)
Както се казва - съвършенството е когато няма нито какво да добави, нито какво да махнеш :)

Вчера мсилех да изпиша сума неща за моето мнение за храненето и спорта, ама се отказах...Първо, в никакъв случай не мога да съм пример за здравословен начин на живот(по една или друга причина), второ, защото съм се убедил, че има своята малка правда и я отстоява с цената на всичко и не е възможно да бъде убеден в обратното.

Последно - моята теза е, че не нужно да се изключват въглехидратите от менюто, както и че е тъпо да се прекалява с тях. Просто няма как да ме убедите, че хапването на 100-200гр. въглехидрати дневно от добри източници и в подходящото време ще ми съкрати живота на половина.

(bow) Естествено...ама високомазнините сектанти не мислят така ;) Проблеми на всички хранителни режими започващи с главно “В” е това - крайности са, следователно са секта!

Не държа всички да са съгласни. ;)

Moderation is the key!

:D

Мнението беше редактирано от James Hinks на 12.04.12 09:04.

12.04.12
09:39

Мисля, че са ти малко 20 % въглехидрати. Не помня колко си висока, но и аз приемам около 1300 кал....... :) като се замислих са ми доста малко и моите, но аз тренирам 3 пъти в седмицата и имам време да се възстановя, а ти нямаш почти почивка! Защо не ги направиш 4 силови и една кардио тренировка. Пробвай варианти :)

Момчета, имате изключително интересен спор и за мен всеки се аргументира добре. Наистина така убедително пишете, че след всеки пост си казвам- това звучи много логично и после, а това също и общо взето май ще трябва и аз да се ровя в тези учебници и да си търся истината в тях

12.04.12
09:42

казано от Надежда Трендафилова на 11.04.12, 23:19:

Моля за съвет
Нямам сила от 2-3 дни; разсеяна съм и замаяна, някак си изтръпнала. На третото стъпало усещам слабост в мускула, непосредствено над коленете, и се спирам да си поема въздух. Това не ми се е случвало дори когато пушех цигари.
Върнах се назад няколко дни в “тефтера”, за да изчисля процентното съотношение между белтъчини, въглехидрати и мазнини. До сега не го бях правила. Оказва се, че б:в:м е около 30%:20%:50% при калории около 1300-1400 на ден.
5-6 пъти седмично правя упражнения вкъщи - сутрин по около 40 мин. + 15-20 минути кростренажор; успявам 3-4 пъти да поддържам пулс около 130 за по няколко секунди. Около 30 мин. преди тренировка пия 15 гр. суроватъчен протеин изолат и Black fire на Pure Nutrition. Закусвам около 30 мин. след тренировка - извара, филия Мастермахер и 20 гр. ореха.
Усещам глад по-често от преди - общо взето на втория час след последното ядене и в края на тренировката.

Възможно е да е от файъра, даже е сигурно, но и орехите свалят доста кръвното. За мен 1400 калории са малко и тва е..

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1