09.04.12
22:50
Здравейте. Темата ми е малко по-особена, затова не смятам да обяснявам години, стаж в залата и т.н. Направо по същината на въпроса - не съм голям фен на добавките, но от един месец взимам протеин. Преди около година също съм използвал, отново на същата марка - закупен от магазина им до националния стадион. Не помня тогава да съм имал оплаквания (но не изключвам да съм имал, и да не съм ги свързвал с протеина). Сега от един месец използвам закупен от fitness1. Около пет минути след като го изпия започвам да усещам една “мъгла” в главата - не е остро главоболие, но е неприятно и се опасявам да не е и потенциално вредно. Отне ми време да се усетя, че е именно от протеина, но вече съм абсолютно сигурен и спрях да го използвам. На сайта си, фитнес1 пишат, че Голд Стандарт-а има две версии - ирландска и американска - и съответно различни овкусители. При поръчката си помолих протеина ми да не е от американския, хората бяха отзивчиви ... НО ...
В коментарите под продукта админа твърди, че продукта не съдържа ацесулфам калий - bodybuilding.com твърдят друго. Въпросът ми е - какви точно са подсладителите на продукта (които от оптимум грижливо крият под името “естествени и синтетични подсладители” без да конкретизират) - и каква е разликата между ирландската и американската версия. Също ми е любопитно имал ли е някой друг подобен проблем (иначе въпросът ми щеше да е директно към Optimum).
П.С. От това, което намерих в нета, някои хора имат подобни оплаквания заради алергия към млечни продукти, но никога съм нямал такъв проблем с естествени. Почти съм сигурен, че проблемът е от подсладителите, но ако някой знае нещо различно по въпроса, ще се радвам да го чуя. Благодаря предварително.
10.04.12
00:16
Защо просто не пишеш на Оптимум за случилото се.Кажи им от къде си, какво има,продукт т.н.Съответно ако има някакво нарушение, те ще се обърнат към диструбутора за България.Те всички голдове се внасят от хелт стор.
10.04.12
09:59
Няма как овкусен протеин да не съдържа Acesulfame Potassium. Е, вероятно има и такива, но Syntha-6, Gold Standard, Nectar, Matrix, Myofusion и още много други съдържат въпросния изкуствен подсладител. Acesulfame Potassium е одобрен от FDA за масова употреба и е определен за безопасен (дали това е така е друг въпрос).
Та...това ме навежда на въпроса - пил ли си други протеини досега? Ако при някой друг протеин не си имал проблеми, значи надали проблемът е в изкуствените овкусители.
Отделно, че за да получиш някаква реакция за 5мин. след прием на продукта...че то за 5мин. още стомаха не е разбрал, че е поел нещо, а какво остава нещо да навлезе в кръвта, че да предизвика реакция в мозъка.
Нещо си внушаваш според мен. Вероятно усещаш нещо, но не мога да си обясня какво може да е, което да предизвика реакция за 5 минути, особено при положение, че казваш, че нямаш алергия към соя или мляко.
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 10.04.12 10:59.
казано от Тихомир Велев на 10.04.12, 09:59:
Отделно, че за да получиш някаква реакция за 5мин. след прием на продукта...че то за 5мин. още стомаха не е разбрал, че е поел нещо, а какво остава нещо да навлезе в кръвта, че да предизвика реакция в мозъка.
Нещо си внушаваш според мен. Вероятно усещаш нещо, но не мога да си обясня какво може да е, което да предизвика реакция за 5 минути, особено при положение, че казваш, че нямаш алергия към соя или мляко.
Това не е вярно. Непоносимост или алергия към определени храни може да се прояви в рамките на няколко минуто след поглъщането. Изобщо не е необходимо да стига до кръвта и мозъка....
Факт е обаче че като цяло главоболието не е най-честата алергична реакция (въпреки че е възможна и описана и се наблюдава понякога). По скоро търси други симптоми - сърбеж, затруднено дишане, стомашни проблеми...
Има ли значение какво е количеството при което се получава реакцията? Ако при малко количество (примерно четвърт доза) няма реакция вероятно се касае за непоносимост към някоя от съставките.
10.04.12
17:47
Благодаря за отговорите. Наистина опитах с четвърт доза днес и не усетих подобни проблеми. Колкото до това дали си въобразявам - следя се от почти месец и абсолютно всеки път получавам същото главоболие, понякога съпроводено със стомашни проблеми (но не винаги, затова не ги упоменах). Както казах, преди година използвах отново протеин на Оптимум, просто различен вкус (макар че овкусителите най-вероятно са същите) и не бях забелязал проблем.
Като цяло винаги съм стоял далеч от изкуствени овкусители/аромати и други химии в храните и напитките (освен миналогодишната употреба на gold standard), и е възможно тялото ми да не е добре адаптирано към тях (или просто да съм нямал възможност да усетя някаква вродена непоносимост). Проблемът явно е индивидуален и доста специфичен, така че едва ли ще може да се открие точно какво го причинява, но съм сигурен че не е самото протеиново съдържание - дано не съм изплашил някой бъдещ купувач :D . Каквото и да е - засега спирам добавките, евентуално мога да премина на All natural след време (поне със стевията имам голям опит и със сигурност нямам проблем с нея).
П.С. Не знам дали тук е мястото, но не смятам че това е редно консултантите на онлайн търговец да лъжат в коментарите относно съдържаните овкусители :
“Консултант (26.10.2011, 12:19:38)
Не съдърна нито Ацесулфам нито Аспартам. “
Мнението беше редактирано от Pencho Kubadinski на 10.04.12 17:53.
12.04.12
23:52
Pencho Kubadinski, ако искаш протеин, който не съдържа ацесулфам, аспартам и други изкуствени подсладители, се насочи към тези на NOW - те овкусяват протеините си (а и останалите си продукти) само със Стевия. Всички останали фирми използват ацесулфам К или дори аспартам. NOW е най-добрата фирма според мен и не случайно има GMP сертификат.
13.04.12
00:05
казано от Stoyan Petrov на 12.04.12, 23:52:
NOW е най-добрата фирма според мен и не случайно има GMP сертификат.
Ключовата думичка е според теб, а иначе за да се лепне определение най-добрата, трябват още доста неща освен мнението ти. И още едно жокерче - не само те използват стевия ;)
Да не говорим, че и с тях е имало разни скандали, та недей толкова разпалено, че някой, ще вземе да се върже.
Да се върнем на определението ти най-добрата - дай да им сравним бърнърите с някои от хитовите предложения на пазара? Ами азотните им бустери? И какво стана?
Имаш още доста да научиш по въпроса преди да правиш генерални заключения и категорични изказвания.