15.04.12
00:37
Защо трябва да се тренира с тежести, за да се предизвика мускулен растеж, а не е възможно само със собствено тегло?
15.04.12
00:50
казано от Петко К на 15.04.12, 00:39:
А кой каза, че не е възможно?
Доста статии и мнения на спортисти сочат, че тренировките само със собствена тежест не водят толкова до покачване на ММ, колкото до релеф и затова се зачудих защо това е така след като някои упражнения, които правя вкъщи, ме натоварват колкото, ако ли не и повече от някои други във фитнеса, и не намирам логиката защо тези с тежестите ми помагат да кача тегло повече. :)
15.04.12
00:51
Теглото ще го качиш от храната..
15.04.12
01:02
Значи да разбирам, че тренировките у дома са еквивалентни на тези във фитнеса стига да натоварват еднакво мускула, а това, което после е от значение, е да се му се даде храна за градивна единица и адекватна почивка?
Мнението беше редактирано от Пламен Кулев на 15.04.12 01:02.
Не, не са еквивалентни, то ако бяха, никой нямаше да вдига тежести.
Поне кажи какви са тези упражнения, които правиш, дето те натоварват повече от фитнеса.
15.04.12
01:13
Желязото си е желязо!
15.04.12
01:18
Ами не конкретизирам никои точно упражнения, имах предвид, че с едно стандартно упражнение като кофичките на училищните лостове например, добре-изпълнено, няколко серии могат да ме натоварят толкова, колкото и някое друго упражнение във фитнеса(нямам голям опит в залата и не ги разбирам много упражненията на уреди). А иначе тези, които изпълнявам, са за всички мускулни групи в различни дни, 5 тренировъчни дни в седмицата, като повтарям всяка мускулна група по 2 пъти в седмица. Смесвам основни упражнения като лицевите опори с някои по трудно-изпълними разновидностни на коремните преси и т.н.
П.С. На РБД съм.
Мнението беше редактирано от Пламен Кулев на 15.04.12 01:24.
15.04.12
10:50
С тежестите просто мускулите се натоварват повече, повече натоварване = повече сила, повече маса, разбира се, ако и се храниш добре.
15.04.12
13:05
казано от Пламен Кулев на 15.04.12, 00:50:
Доста статии и мнения на спортисти сочат, че тренировките само със собствена тежест не водят толкова до покачване на ММ, колкото до релеф ...
Дай конкретни примери - ще ги обсъдим. Как мислиш - колко “релеф” можеш да направиш без да има мускулна маса, и защо да не може “масата” да е с нисък % подкожни мазнини?
15.04.12
13:25
Ето в този клип например г-н Никола Тачев любезно съобщава, че по негово мнение тренировките със собствено тегло не развиват толкова мускулната маса, колкото релефа на спортуващия.
Сегментът от клипа, в който се посочва информацията, е 23-30сек.
Мнението беше редактирано от Пламен Кулев на 15.04.12 13:26.
А адашът господин Любен казва друго : )
http://vbox7.com/play:4d7c49cf ако не го отваря иначе
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 15.04.12 13:54.
15.04.12
14:00
ти щом си опрял до там да слушаш на Тачев размислите и страстите... :D нещатата стоят доста по-различно... :)
15.04.12
14:02
И в крайна сметка ако имаш за цел покачване на ММ кой е по-добрият вариант: фитнес зала(тежести) или у дома и навън(собствено тегло)? И в двата случая приемаме, че се спазва добър хранителен режим и тялото се възстановява подобаващо.
Мнението беше редактирано от Пламен Кулев на 15.04.12 14:02.
15.04.12
14:03
казано от Пламен Кулев на 15.04.12, 13:25:
....например г-н Никола Тачев любезно съобщава, че по негово мнение тренировките със собствено тегло не развиват толкова мускулната маса, колкото релефа на спортуващия.
А нещо по-сериозно? спомена статии, мнения на изтъкнати спортисти - виждам само мнение (при това изключително любителски поднесено) на човек “който много се е зарибил”...поне някой професионален гимнастик да беше избрал...
Никой не би трябвало да те спира да поддържаш форма и да се забавляваш по начина който си избрал. Но по-добре не се опитвай да обосноваваш някакви несъществуващи предимства на един вид тренировки пред други, или поне не на толкова опростено ниво.
Един известен диктатор всяка сутрин е прекопавал една леха с права лопата за да поддържа форма. При това по съвет на лекарите си. значи ли това че този начин е по-стойностен от други?
15.04.12
14:07
За съжаление, статии за момента не мога да предложа, защото си изтривам по навик хронологията на браузъра, и единственото, което можах да направя за момента е да си прегледам историята в Ю-туб.
Спред теб дали тялото ти прави разлика,дали го натоваваш с 40кг собствено тегло или 40 кг под формата на дискове?
Въпроса е реторичентл
Но едвали би си отрязал единият крак,за да тренираш с 30кг,на не с 40.
Това е разликата в най-общ смисал,че когато тренираш с тежест различна от твоята,можеш да избираш както 20 кг например,така и 50 или 100кг.
Докато при тренировката със собствено теггло това не е така.Разбираше можеш да добавяш тежест,но това ограничено до малък брой упражнения.
казано от Пламен Кулев на 15.04.12, 14:02:
И в крайна сметка ако имаш за цел покачване на ММ кой е по-добрият вариант: фитнес зала(тежести) или у дома и навън(собствено тегло)?
Фитнес залата.
Ама пак да повторя - зависи как тренираш, т.е., какво правиш, докато си там. Щото ако само обикаляш машинките и си губиш времето да сгъваш по 5 упражнения за бицепс и да помпаш цици на пек-дека и други такива, може и нищо да не качиш.
15.04.12
14:36
Благодаря, ще го имам в предвид. :)
15.04.12
14:37
казано от Solomon Kane на 15.04.12, 14:03:
Един известен диктатор всяка сутрин е прекопавал една леха с права лопата за да поддържа форма. При това по съвет на лекарите си. значи ли това че този начин е по-стойностен от други?
Кой е въпросният диктатор ? :)
Че ми стана любопитно, има ли все пак хора които в даден период от живота си само са висяли по лостовете, и са качили ММ?
Модерация: Ползването на кирилица е задължително!
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 15.04.12 17:11.
15.04.12
16:42
За да можеш да изпълняваш дори малка част от номера на някой гимнастик, си трябва бая сила, а тази сила няма как да се придобие с всекидневно скачане по лостовете.
Ами с какво?Вчера гледах интервю на Йордан Йовчев, в което каза че от малък от сутрин до вечер е бил в залата, и само се е въртял по лостовете/халките/земята.
+ това гимнастиците са по-ниски, а не е ли по-лесно нисък човек да натрупа ММ.В моя случай аз съм 187см-85 кг...
15.04.12
16:56
А ти как си мислиш са я придобили гимнастиците тази сила? някой им я е подарил с вълшебна пръчица??! точно така се прави и се постига нещо , с пот и мъка и упражнения и “висене на лостовете” по цял ден
15.04.12
17:01
Той от малък се с увлякал по гимнастиката, обаче айде ми кажи как без тренировка с тежести, ще направиш тея чудесии ?? Ако не можеш да се набереш - ще правиш негативни повторения, ще подскачаш и т.н. С кофичките същото. Да кажеме, че и железния кръст може да се заучи по подобен начин(с повечко време де), ама другите работи - прехвърляния и разни други номера, дето даже имената не им знам? И, не, не е по-лесно да се натрупа повече маса при по-нисък човек, защото когато си 2 метра, имаш възможност да качиш повече кила, ама когато си 1.50 няма тая възможност. Просто тялото не може да издържи 150кг на 1.50см ръст.
ПП: Или още вярвате на онея чернилки по лостовете, дето казват, че не са стъпвали в зала ?
Мнението беше редактирано от sTroNG ! на 15.04.12 17:03.
15.04.12
17:12
strong нещо бъркаш много понятията ...
15.04.12
17:25
Тренировка, хранене, възстановяване.
Иначе разсъжденията на този тачев са, като на други идиоти тип “Колко повторения да правя за релеф”.
Има едно понятие “калориен баланс” и, когато осъзнаете значението му, ще почнете да качвате, орелефявате или, каквото там гоните. Хората се набират и с допълнителни тежести - жилетки, раници и всякакви хрумвания /това в случай, че те притесняват липси на тежести/.
15.04.12
17:26
gotcha - когато вече са постигнали някакви резултати, нямат нужда от тежести - да приемеме, че е така. Ама когато за първи път отиват при лоста, какво правят ? Да не искаш да повярвам, че отначалото не са вдигали щанги, за да направят нужната сила за определени движения? Нима при раменната опора са им държали краката, докато успеят сами да правят движението ? Когато си 50кг и не можеш да се набереш - отиваш и дърпаш скрипеца във фитнеса. Дали ще се набираш при 50кг ЛТ или ще дърпаш скрипеца със закачени 50кг, не е ли едно и също за мускула ?
Никъде не съм казал, че човек 2 метра 100кг и друг 1.50м и 100кг седят еднакво... Казах, че този, който е 2 метра е предразположен да качи повече килограми. Къде по състезанията(независимо за кой спорт говориме)си видял човек 1.50м и да тежи 105,110кг ?
Gerrard Liverpool - кои понятия бъркам ??
Мнението беше редактирано от sTroNG ! на 15.04.12 17:30.
Негрите по лостовете са толкова масивни, защото - high frequency training + природно доста повече тестостерон. Не казвам, че никой от тях не е стъпвал в зала, казвам, че според мен такива тела са постижими и без тежести при тези условия.
15.04.12
17:28
Ако мислите,че гимнастиците имат тези тела само от тяхните уреди - лост,висилка,халки и т.н. много се лъжете.А и изобщо кой е казал,че гимнатиците нямат силови тренировки ? И кой е казал,че като си 1,50-60 см не можеш да налееш.На тях това им трябва - да поддържат теглото си,за да може да се вдигат многократно.Гледал съм всичко за Йовчев и той каза,че всеки килограм му пречел и на стави и на мускули и на какво ли още не.Имате ли си представа как се храни този човек,за да поддържа тази форма на 39 год. ? Гимнастиците имат тренировки за обща физическа подготовка,специфична физическа подготовка - товорят даден мускул за дадено упражнение и какво ли още не,но просто е смешно,да кажеш,че избягват да тренират с тежести.Не им пречи тъй като тренират по 4-5 часа на ден + някакви стимуланти естествено !
Не е задължително да вдигат тежести, за да придобият нужната сила. Но и не е вярно, че избягват тренировките с тежести, щото се търдявал мускула :D
Мнението беше редактирано от Петко К на 15.04.12 17:32.
http://www.t-nation.com/free_online_article/sports_body_training_performance_interviews/all_muscle_no_iron;jsessionid=2FBB7C4EC5D466F7B797FB123F238C39-mcd02.hydra
Това е интервю с бивш гимнастик.Интервюиращия го пита как тренират, и гимнастика му казва че абсолютно всичко е само бодиуейт...
Мнението беше редактирано от dido__ на 15.04.12 17:35.
15.04.12
17:36
казано от Voyager на 15.04.12, 17:27:
Негрите по лостовете са толкова масивни, защото - high frequency training + природно доста повече тестостерон. Не казвам, че никой от тях не е стъпвал в зала, казвам, че според мен такива тела са постижими и без тежести при тези условия.
Това с повечето тестостерон мисля, че отдавна е доказано, че не е вярно. Мит е също като размера на оная работа. Аз обаче не познавам никой негър и не мога да съм 100% сигурен. Е, мога за някои от тях - гледал съм клипчета как разправят, че не ходят в залата, а под късите панталонки се появяват едни дънери като на щангист. Това вече едва ли е от тестостерона(за което пък не вярвам...).
Но смятам че много се отдалечихме от темата...а тя беше дали само с бодиуейт трениран човек може да качи ММ...явно може.
Е аз пък познавам една девойка, която е била с няколко негъра и потвърди ‘’мита’’ :D
15.04.12
17:39
strong тренирането във фитнеса с тежести и тренирането с допълнителна тежест.Ясно е че гимнастиците тренират с допълнително тежест иначе нямаше да имат такава сила , но не е като да идат в някой фитнес и да блъскат като някакви фитнес маняци.Техните упражнения и тренировки са от съвсем друг тип.Не става да идеш във фитнеса да блъскаш хипер много да станеш горила и после да си гимнастик номер 1.Даже повече ще ти попречи това отколкото да помогне