Има ли смисъл от допълнително кардио извън тренировъчните дни?

16.04.12
20:18

Здравейте. Тази седмица почнах фитнес по 3 пъти на седмица - Пон, Сряда, Петък. В края на всяка тренировка правя към 30-40 мин. велоергометър, но ми се иска и да ходя да бягам сутринта. Та въпроса ми е : както правя вело по 3 пъти на седмица, има ли смисъл да ходя да бягам сутринта в дните, които нямам тренировка примерно Вторник, Четвъртък и Събота?

Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 16.04.12 20:28.

16.04.12
20:36

има смисал разбира се-в почивните дни кардиото трябва да се прави сутрин на гладно,когато нивата на гликоген са най-ниски.

16.04.12
20:38

Значи кардио 6 дни в седмицата не е вредно/безсмислено?

16.04.12
20:40

ако целта ти е да редуцираш мазнините не е безмислено,но моя съвет е да наблегнеш повече на тренировките с тежести.

S!

16.04.12
20:41

Прекаленото кардио всъщност ти влияе негативно, а не помага - просто сърцето се претоварва. Какво ти пречи да направиш една разбираща тренировка, без почивка м/у сериите, вместо да правиш 6 пъти в седмицата скучно кардио ?

ПП: Мазнините почват да се горят веднага, това с гликогеновите запаси е тъпотия :)

Мнението беше редактирано от sTroNG ! на 16.04.12 20:42.

16.04.12
20:51

ако е 70 годищна баба сигурно ще и се претовари сърцето,колкото до това дали  е скучно всеки преценява за себе си.
що се отнася до гликогеновите запаси прочети някоя книга по темата и после казвай кое е тъпо и кое-не.

16.04.12
20:58

Ами за мен кардиото не е скучно, даже обратното. Обичам да бягам, но не е там работата. Интересува ме има ли смисал да правя 3 пъти в седмицата велоаргометър и в други 3 да бягам ( по- голям ефект ли ще има или е по-добре да правя само едно от двете ). Целта ми е главно да стопя мазнините в корема, а и за по добър тонус и издражливост.

16.04.12
21:18

Пак казвам-има смисъл,няма голямо значение дали ще въртиш на велоергометъра,или ще бягаш.За да се изгарят мазнини трябва да има 4 налични фактора:
1-кардио деиност с пулсова честота около 140 удара в минута
2-ниски нива на гликоген
3-наличие на Л-карнитин
4-наличие на есенциални мастни киселини

S!

16.04.12
21:35

Ето какво мисля АЗ:
-наскоро един футболист почина на терена - причината беше “ИЗНЕНАДВАЩА”, а именно сърцето...
-маратонците тичат с километри всеки ден, пък колко от тях опънаха кънките заради преумората ?? Даже има такава статия в изданието, потърси ако не те мързи.
-за това дали е скучно вярно всеки си преценява и няма да споря. Аз предпочитам да се потя над щангата, околкото докато въртя колелото...
-не ми се четат книги от преди 50 години с твърдения, които е доказано, че не са верни. Просто не ми се занимава да търся статиите, дето съм чел, а и не ми е толкова важна тема кардиото, че да помня всичко, на което съм попаднал. Обаче каквото и да кажеш, това си остава мит :)

Мнението беше редактирано от sTroNG ! на 16.04.12 21:38.

Калориен баланс точка.Проблемът със сърцето и всичко останало се решава.Калориен дефицит - сваляш, излишък - качваш.

16.04.12
22:47

Последно вреди ли ( на сърцето, а и не само) или не?

16.04.12
23:19

казано от sTroNG ! на 16.04.12, 21:35:

Ето какво мисля АЗ:
-наскоро един футболист почина на терена - причината беше “ИЗНЕНАДВАЩА”, а именно сърцето...
-маратонците тичат с километри всеки ден, пък колко от тях опънаха кънките заради преумората ?? Даже има такава статия в изданието, потърси ако не те мързи.
-за това дали е скучно вярно всеки си преценява и няма да споря. Аз предпочитам да се потя над щангата, околкото докато въртя колелото...
-не ми се четат книги от преди 50 години с твърдения, които е доказано, че не са верни. Просто не ми се занимава да търся статиите, дето съм чел, а и не ми е толкова важна тема кардиото, че да помня всичко, на което съм попаднал. Обаче каквото и да кажеш, това си остава мит :)

Да, от толкова кленбутерол, ефедрин и какви ли не още стимуланти в конски дози не на игрището и тренировки ми докато си вървят пеш ще пукнат. Естествено, че не вреди на сърцето. Прави кардио и по 3 пъти на ден ако искаш, стига да ти е забавно и да не чустваш умора.. Аз лично всеки ден правя по 45 минути колело, и се чуствам като кон, по-добре не съм се чуствал през живота ми.

казано от sTroNG ! на 16.04.12, 21:35:

Ето какво мисля АЗ:

Както съм маркирал в цитата - така ще отговарям надолу :

Или поне се опитваш.

Аз ти давам контрапример с десетки, стотици, хиляди, може би десетки хиляди други футболисти, които пък нищо им няма. Твоя е статистическа грешка. Или може би просто предозирал с нещо. А наскоро почина и един волейболист. Сакън, да забраним волейбола, явно е ужасен кардио спорт...

Дай примери за такива “опънали кънките”. Аз ще ти дам пример отново с десетки, стотици, че и хиляди други маратонци,  които не са опънали кънките.

Така и не стана ясно за какви твърдения иде реч, нито за какви книги, важното е, че ти се изказа за нещо, което даже не ти е важна тема. Браво, похвално!

Мнението беше редактирано от Херцог Трън на 16.04.12 23:42.

17.04.12
01:03

казано от Nastygator Dimitrov на 16.04.12, 22:47:

Последно вреди ли ( на сърцето, а и не само) или не?

3-4 пъти мисля, че ще са достатъчни. 6 е прекалено много, кога ще се възстановяваш?

17.04.12
07:12

Виж тази статия:

http://lubomirivanov.com/656/

Потърси с с търсачката статии за интервалната кардио тренировка.

17.04.12
16:20

Опитай и виж как се чувстваш.Колкото до бягането, той няма да бяга като маратонец по 50км, нито ще понесе натоварването което понасят футболистите.Да не говорим, че футболистите зобят.Като бивш футболист ти го казвам

17.04.12
17:27

Малко храна за размисъл:

-метаболизмът никога не е изцяло аеробен или анаеробен. По анаеробен път се отделя много повече енергия за единица време, докато по аеробен по-малко, но вторият е по-икономичен и може да осигурява енергия продължително време (1 молекула глюкоза, разградена анаеробно дава 2 молекула АТФ, а разградена аеробно - 38). Това влияе по различен начин върху метаболизма на мастите.
-пренапрягането на сърдечно-съдовата и дихателната система води до освобождаване на кортизол. Стресирането на енергийните системи отвъд определена граница плюс отделянето на лактат също има такъв ефект. Проверете какво е отношението кортизол-подкожни мазнини.
- за ориентация - има формули (ориентировъчни) за изчисляване максималната допустима пулсова честота, примерно: 217 - 0.8 * възрастта. Доста често казват, че оптималният пулс, при който се изгарят мазнини е между 55%-70% от максимален пулс.

Както и при редица други неща, балансът е важен. Слушайте тялото си.

Мнението беше редактирано от Solomon Kane на 17.04.12 17:28.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1