15.04.12
17:39
Не е задължително да вдигат тежести, за да придобият нужната сила.
Не е,ама е ! :д
Божидаре, ти гимнастик ли си и колко гимнастика познаваш, които са ти го казвали това, което твърдиш?Току що копирах линк към интервю с бивш шампион по гимнастика, и настоящ треньор, който казва че гимнастиците тренират само със собствено тегло.
Защо някой като изглежда по един начин и има невероятна сила и някой си налага едно мнение и не иска да приеме, че може и да не е така...За пример Майк Тайсън.В прайм годините си когато е станал световен шампион, не е пипал щанги, само лицеви, коремни, напади със собствено тегло, кофчики и т.н... а е имал невероятна физика.
Защо трябва да карам кола, а не мотор, за да се придвижа до Пловдив?
Както ми е по-голям кеф ще карам, ще гледам да е по-икономично и в същото време толкова ефективно. Колата предлага повече възможности, докато при мотора си ограничен. А защо да не ги комбинирам? ;)
Сега заменете 2-те думички и ще видите по каква глупава тема спорите. Всеки тренира според целите си. Не се ограничавайте и не бъдете толкова наивни, за да се доверявате на всичко видяно и чуто.
Мнението беше редактирано от Нежния на 15.04.12 17:48.
15.04.12
17:49
казано от dido__ на 15.04.12, 17:43:
гимнастиците тренират само със собствено тегло.
Смях !
Ти явно си някакъв дървен философ, който разбира от всичко :) Във всеки форум има по един такъв, явно ти си в този :D
По темата за негрите :)
Едно време робовладелците са имали възможност да избират и вкарват в САЩ само най-добрите екземпляри,които после там са се мешали и са правили деца...най-здравите и силни жени и най-здравите и силни мъже.
По принцип афро-австралоидната раса притежава по-нисък процент подкожни мазнини,по-леко окосмяване,повече меланин в кожата ... все фактори определящи ги визуално,като генетично ‘’по-мускулести’’ от белите...
15.04.12
20:12
Мисля, че тук половината от “разбирачите”(този дидо например) първо трябва да си оправят правописа, след това да се научат как може да кажеш едно нещо в един пост вместо в 1000 и чак след това да даваш грешни коментари.
Защо трябва да карам кола, а не мотор, за да се придвижа до Пловдив?
Както ми е по-голям кеф ще карам, ще гледам да е по-икономично и в същото време толкова ефективно. Колата предлага повече възможности, докато при мотора си ограничен. А защо да не ги комбинирам?
Сега заменете 2-те думички и ще видите по каква глупава тема спорите. Всеки тренира според целите си. Не се ограничавайте и не бъдете толкова наивни, за да се доверявате на всичко видяно и чуто.
х2
Мнението беше редактирано от Виктор Стойчев на 15.04.12 20:13.
На правописа ми няма нищо и копирах думи на истински разбирач, в отговор на явно твърдение на псевдо-такива.Така че ходи се ... :)
Сори за шльокавицата нещо не кирилизира...
Петко с гимнастици съм говорил и това бяха техните думи, избягват щангите да се не одървят :)
Иначе пробвайте някоя друга везна, кръст и после говорете, че не се развива сила...
По темата: Защо трябва да се тренира с тежести, за да се предизвика мускулен растеж
Ввъзможно е да се предизвика мускулен растеж не само с вдигане на тежести, но железата са най-подходящият вариант за целта, защото вдигането на тежести дава по-голям стрес на мускулите.
За негрите по принцип:
Нямат по-високо ниво на тестостерон от белите. Нивото на тестостерон не зависи от расата.
За негрите по лостовете:
Вдигат и тежести и много се зобят.
За гимнастиците:
Не знам дали вдигат тежести всички, но има и гимнастици, които вдигат. Преди време четох някъде из нета и че вдигат щанги също.
Мнението беше редактирано от Ко Ша Ям на 15.04.12 20:54.
казано от gotcha на 15.04.12, 20:52:
Сори за шльокавицата нещо не кирилизира...
Петко с гимнастици съм говорил и това бяха техните думи, избягват щангите да се не одървят :)
Иначе пробвайте някоя друга везна, кръст и после говорете, че не се развива сила...
E като във всички спортове, и там има хора, които си нямат много понятие от нещата ;)
Гимнастиците (поне някои) може да ползват и тежести, но те са малка част от тренировката им. Е да, чел съм и за такива, дето даже тренират по сплит, като билдери, но от друга страна има и такива, дето не пипат тежест. Т.е., в случая не може да се генерализира.
Иначе, качествата и уменията, които им трябват, се придобиват и тренират на лоста, успоредката и халките, и да, може да го постигнат (и го правят) и без да вдигат тежести.
Все пак, имайте предвид, че гимнастиците тренират обикновенно всеки ден по 4-6 часа.
Така че, ако някой си мисли, че с няколко часа седмично на лоста, правейки основно набирания и кофички ще постигне тяло на гимнастик.... да си помисли пак ;)
Мнението беше редактирано от Петко К на 15.04.12 21:10.
Със собствено тегло се изгражда повече сила (и по-бързо), отколкото с тежести!!!
Тука силата е много относително понятие, всеки спортист развива силата си в това, за което тренира. Нито един гимнастик ще обърне, дръпне някоя тежка щанга, нито някой щангист/трибоец ще направи самолет. Нещо влезнахме много в профи сферата де.
За това като любители е добре да ги комбинираме нещата, кросфита е удачен и приятен вариант. Дерзайте :)
Наскоро даваха филм за Енчо Кирязов.
Всеки ден е в залата, с щанги.
Почива за седмица на всеки 6 месеца.
Постоянно спазва хранителен режим.
Не мога да определя чие представяне е по-важно, по-трудно или по-отговорно - неговото или на Йордан Йовчев, който също използва тежести.
Според целите се избират средствата, разбира се.
Не виждам особен смисъл в самоцелното трупане на мускулна маса, живеем обаче в свободна страна и всеки може да прави каквото си иска.
16.04.12
10:58
Не съм много сигурен с колко санта на месец им растат бицарите на Енчо и Йовчев, защото все пак това е тема за мускулен растеж, т.е. говорим за хипертрофия.
Енчо и Йовчев не целят колкото се може повете мускулна маса, затова няма смисъл да гледаме в тяхната паница в тази тема.
Горната част на тялото се развива по-добре и по-бързо откъм атлетически качества (не единствено мускулна маса) с трениране със собствено тегло. Долната част - с щанги е по-добре. Разбира се, има изключения, има и хора, които никога не са клякали с щанга и са станали известни в своята спортна дисциплина (бяга ми името на един кечист в момента). Но това са някакви изключения.
Освен това преносът собствено тегло към щанги е много по-голям, отколкото преносът щанги към собствено тегло.
Проблемът с лостаджийството в бг е, че тук имаме няколко идола, които гледат основно да се мръщят до някоя успоредка или лост и снимката им да събере хиляди харесвания във фейса, и с това се изчерпва почти всичко за тренирането със собствено тегло. По форуми и във фейса продължават да се проповядват лицеви, кофи и набирания само; набиранията бивали за бицепс и за гръб; пресата се правела с една 8 минутна програмка с клип от вибокса; половинките са за релеф, а цялата амплитуда - за сила; мазнините се свалят като правиш кардио и спреш сладко, газирано, хляб и пържено.
На който му се занимава да направи експеримент с двама братя - единия ще го тренирам само на лостовете, другият - някой да го тренира само в залата. След това ще ги пуснем на железния кръст да видим кой има по-силни бицепси и после ще им премерим и обиколките.
Като цяло хората не знаят как да тренират по лостовете, нито как да се хранят. И оттам грешното впечатление, че на лостовете нищо не се прави.
По залите също се тренира много грешно и оттам и грешното впечатление, че щангите вдървявали. Не мога да разбера щангистите защо не са дървени в тоя случай, като те всъщност с щанги стават и с щанги си лягат.
В поредицата си “Как да тренираме на лостовете” се опитвам да помогна малко по въпроса, но като гледам, например, как в 10х10 продължават да ме питат дали повече от 8 серии не е вредно, то явно хората още си карат на “едни хора ми казаха” и продължават да си правят глупости. На английски това е broscience (http://www.urbandictionary.com/define.php?term=broscience). По нашите ширини е много развита тая “наука”. Може да видите примери във форума колкото щете - примерно Ачо продължава да вярва, че моното задържа вода, и да търси чудотворни други формули на креатина, вместо да опита и да разбере лично на него как му действа моното.
Едни харесват на лостовете, други - в залата. Както едни харесват руси, други - чернокоси.
Вместо да спорите русата или чернокосата за най-добър ефект постъпете умно - и двете ;)
Гледам, че доста спорите как тренирали гимнастиците.Мога да ви споделя от личен опит как протича една тренировка:
1) Загрявка+гъвкавост(стречинг) 20-30 минути ;това включва леко бягане, няколко спринта, разгряване на ставите, наклони, шпагати, мостове и др. упр. за гъвкавост.
2) Тренировка по уредите 1:30ч - 4ч (варира в зависимост от това дали тренировките са двуразови(по 2 на ден-една сутрин, една следобед) и дали има в близко бъдеще състезание или не;когато наближава състезание се минават повече уреди,често и всичките, а когато няма да има скоро състезание може и само 2 от 6-тте уреда да се тренират на тренировка). Тук тренировката протича в заучаване на техники на нови упражнения, а когато наближава състезание предимно в игра на съчетанията за състезание.
3) “Сила” 20-30 минути; включва отработване на силовите упражнения по уредите, например силова стойка на успоредка, кръстове на халките, силови стойки на халките и др. упр. на които едва ли сте чували имената. Към това може да се добавят набирания, кофички, раменни стойки, хиперекстензии, катерене на въже, повдигане на крака от вис, повдигане на пръсти от стоеж, клек подскици, подскоци на пръсти около линия и някои други които също едва ли ще сте чували. Много рядко се случва да се пипат тежести и то ще е за няколко серии бицепсово сгъване с щанга или малко лежанка.
4) Гъвкавост(стречинг) 15-20 минути.
16.04.12
14:35
И аз мислех да напиша за bro-science :D
http://www.myosynthesis.com/anecdotes-observations-broscience
Мнението беше редактирано от Кристиян Дончев на 16.04.12 14:36.
16.04.12
17:58
евала на unbreakable22 ето ви точно описание на тренировките после някой да не каже ама не е така а така.Или трябва да вдига много тежести във фитнеса.Ето как става кратко, точно и ясно.Евала за точното описание и благодаря unbreakable22
С цялото ми уважение към Oranje, но това не мога да си го обясня
казано от Oranje на 16.04.12, 10:58:
Горната част на тялото се развива по-добре и по-бързо откъм атлетически качества (не единствено мускулна маса) с трениране със собствено тегло.
16.04.12
21:42
Може би няма предвид, че е по-добре да правиш лицеви, ако целта ти е 200 лег :)
А ако целта ти е да имаш по-силни гърди дали ще я постигнеш по-бързо с лицеви отколкото с тежести примерно. Зависи и за кои атлетически качества става въпрос сила, експлозивност, издръжливост - не можем да ги вземем като цяло. Също доколкото разбирам говорите за упражнения, при които използвате само собственото си тегло - без да добавяте допълнителна тежест. Тогава къде ще се търси прогреса, в покачването броя на повторенията ли? Благодарение на тежестите, стреса, който може да предизвикаш ще е много по-голям, а той е в основата на мускулната хипертрофия.
Тялото ти не разпознава натоварването като килограми. Resistance is the name of the game. Най-елементарния пример как можеш да измениш натоварването с една и съща тежест регулирайки опорните точки и ‘’дължината на лоста’‘: лицеви опори на колене> нормални лицеви опори> диамантени лицеви опори> лицеви опори с краката на пейка> хендстенд опори> лицеви опори на една ръка> планч лицеви опори> лицеви опори на една ръка със събрани крака и успореден на земята таз... (за последните не съм сигурен кое е точно по-трудното).
Предимството на упражненията със собствено тегло (особено когато сравняваме вдигането от лег с вариантните на лицевите опори) е свободата на лопатките, мощната активация на ротаторния маншон и най-вече на serratus anterior. Изключително важен мускул за правилната функция на раменната става. Класическият лег при някои хора води до силни дисбаланси поради изолирането и застопоряването на лопатките.
Някои хора казват, че компенсират влиянието на лега с гребни упражнения, но пропускат факта, че гребането силно натоварва ромбоидите, които са scapular downward rotators и реално е възможно дори да се допринесе за този дисбаланс (сератуса е upward rotator).
Затова и когато говорим за атлетически качества (собствено тегло vs. лег) е по-добре да се работи в големия процент от случаите със собствено тегло, точно защото естествените движения искат ефективност не само на главните динамисти, ами и на стабилизаторите. Когато не буташ със стабилизиран към опора гръб, сератуса има изключително важна роля за качеството на изпълнението, а и за здравето на раменния пояс.
Затова и избягвам вдигането от лег, избягвам и кофичките от всякакъв вид. Последните наистина могат да направят чудеса с гърдите и трицепса, но не съм убеден, че ефектът си заслужава риска.
За дърпащите упражнения съм склонен да мисля, че движенията със собственото тегло са по-скоро равнопоставени на тези със свободна тежест. А и не смятам, че нещо може да копира ефекта на тягата като натоварване на задната верига.
Причината е във храненето след тренировката: при тренировка на успоредки и лостове има един лаф че искаш да станеш железен или машина, затова и се набляга на захранването със стружки и други метални елементи, докато при тренировките във фитнеса, основното хранително средство е й протейна, който според някои хора помага за възстановяването на миофибрилите по отношение на дебелина след микроразкъсванията настъпили по време на тренировката.
От там трениращите във фитнес зали правят големи баници, а тези по лостове и успоредки: плочки и други керамични изделия. Друга тенденция е трениращите в зала да се преименуват на бат Арни, яко говедо, или изрод, а тези по успоредки и лостове на Здравко Железаров.
Мнението беше редактирано от dontoni на 16.10.12 17:57.