17.04.12
21:58
Здравейте хора.
Решил съм да правя нещо по специално с тялото си защото искам ефекти до юли месец да кажем от сега. Но съм с ограничен източник на тежести и професионални фитнес уреди. Тренирам вкъщи и искам да ви питам разни неща, но първо нека дам малко инфо за мене.
На 17 години съм. Тренирам волейбол доста усилено по 2 часа на ден (всеки ден) спуквам се от кардио така да го кажа...
Ръст 196 см. Тегло:78 кг. Имам сила честно казано не знам от къде вадя такава сила с толкова малко видими мускули.
Та... Програмата ми за трениране на тялото е следната: Тренирам бицепс, трицепс, рамо и предмишница с гири. Те тежат около 6 килограма да кажем нямам идея. Въпрос ми е следния възможно ли е с толкова малки тежести и много повторения да постигна мускулен растеж и да уголемя обема на ръцете си ??
17.04.12
22:23
не
Ами с тях ще стигнеш донякъде и после ще са ти малко тежестите. И ще задържиш на това ниво без растеж нататък.
Добре а тогава какво бихте ми препоръчали правя за растеж и какви упражнения по точно... Според пропорциите ми и волейбола ?
17.04.12
23:05
http://www.bb-team.org/fitness/exercises - на. Въпрос на 3 клика, 4 секунди загубено време и мъничко акъл.
казано от Филип G на 17.04.12, 23:03:
Добре а тогава какво бихте ми препоръчали правя за растеж и какви упражнения по точно... Според пропорциите ми и волейбола ?
На тоя въпрос най-компетентния отговор ще ти даде Кольо Пияндето. Ако има свободно време. Колеги сте във волея,а опита му и във фитнеса е много голям. Писал е в много подобни теми и може би ще предложи да ги потърсиш. На първо време можеш да прегледаш дневника му и как тренира. :)
Мнението беше редактирано от Миро на 17.04.12 23:12.
18.04.12
10:20
Я каква темичка надуших... :)
Да разбираме ли, че нямаш възможност за фитнес?
Имаш ли възможност за тренировки на лостове?
Имаш ли достъп до залата за волейбол извън тренировките ти в нея?
Всъщност... каква е целта ти? Какво значи “големи ръце”?
Какви са ти амбициите във волейбола?
Какво ще се случи през месец юли? (т.е. какъв точно ефект и защо ти трябва за тогава?)
В момента в какъв тренировъчен период се намирате (състезателен, преходен, поддържащ, друг)?
Мога и още уточняващи въпроси да ти задам... :) Къде играеш, амиго?
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 18.04.12 10:25.
казано от Кольо Пияндето на 18.04.12, 10:20:
Я каква темичка надуших... :)
Да разбираме ли, че нямаш възможност за фитнес?
Имаш ли възможност за тренировки на лостове?
Имаш ли достъп до залата за волейбол извън тренировките ти в нея?Всъщност... каква е целта ти? Какво значи “големи ръце”?
Какви са ти амбициите във волейбола?Какво ще се случи през месец юли? (т.е. какъв точно ефект и защо ти трябва за тогава?)
В момента в какъв тренировъчен период се намирате (състезателен, преходен, поддържащ, друг)?Мога и още уточняващи въпроси да ти задам... :) Къде играеш, амиго?
-Имам възможност за фитнеса в залата, но няма да е всеки ден или пък ще бъде в интервал от 2 дни (просто нямам постоянен достъп до нея)
-За лостовете по скоро нямам възможност...
-Да до залата имам достъп извън тренировките.
-Амбицията ми е по скоро така да го кажа да “изпълня ръкавите” ако ме разбираш...
-Амбициите ми във волейбола са големи и сериозни. Той е голяма част от живота ми и възлагам големи надежди.
-Относно месец юли, имам предвид за лятото да съм в някаква добра форма например за море в такъв аспект.
-Имам още седмица чисто технически тренировъчен процес, след това имаме важни квалификации (състезателния период)
Иначе тренирам във ВК Славия :)
18.04.12
13:18
Доколкото разбрах те интересуват главно ръцете ... в такъв случай бих ти препоръчал няколко упражнения:
1.Рамо - HSPU лицеви само на ръце , примерно до стената се изправяш ако преди това не си правил такива и не можеш да пазиш равновесие на ръце
2.Бицепс - сгъване с крив лост и с дъмбели , също така и ластици може да си вземеш от магазина тук в бб-тийм 42лв струва с най-голямо съпротивление
3.трицепс - кофи, мокри кофи, кофи с допълнително тежест, в залите обикновено има една машина дето буташ надолу едни дръжки там поне ще можеш да регулираш тежестта както пожелаеш
4.предмишници - най-доброто упражнение, което знам и мисля , че ще ти е напълно достатъчно (ако не ти е просто си добавяш твои упражнения по желание) заставаш изправен с къс лост в ръка (30см примерно) на който е завързано въже около 120-140см ( в твоя случай може и повече но тогава ще стане и по-трудно) и на другия край слагаш тежест и навиваш.Аз лично това го правя с 2.5кг и с 5кг ... чух че тук някои го правят с 15кг тежест , което лично ме учуди и ми е интересно да го видя.Но ако не си го правил това упражнение преди и нямаш силни предмишници ти препоръчвам да почнеш с не повече от 2кг за да можеш да го правиш стриктно с опънати ръце както трябва
Само да имаш предвид, че не съм взимал под внимание волейбола и целите ти в този спорт, така че да си направиш съответната преценка кога, как и по какви схеми да тренираш
Мнението беше редактирано от Gerrard Liverpool на 18.04.12 13:54.
18.04.12
13:26
Сега нещата са доста по-ясни, поне за мен. :)
Щом като имаш сериозни идеи за волейбола и съвсем скоро ти предстоят състезания, във всички случаи трябва да обърнеш внимание на визията си СЛЕД тях, т.е. когато започне лятната ви почивка. Ако сега се пипнеш за тежки щанги, това може да доведе до дискомфорт на игрището точно по време на мачовете. Не знам Брунко (предполагам, че той ви води) до колко ще ви ангажира с тренировки след състезанията, но предполагам, че няма да спирате или поне не за дълго.
Преди всичко в случая говорим за един период, който не е по-дълъг от 3 месеца, а това хем е малко време, хем не е чак толкова малко. Малко е за сериозна разлика във визията, но е достатъчно за постигането на видими резултати. Това, което търсиш като ефект, според мен няма как да го постигнеш в домашни условия и с уредите, които имаш. Всичко трябва да се съобрази с тренировъчния ти процес в залата за волейбол. Преди всичко - подобри храненето си, обърни му сериозно внимание. В зависимост от това как и колко тренирате след състезанията, отдели време за тренировки с тежести в залата. Ясно е, че няма да е всеки ден - нито е ефективно, нито е наложително, нито пък ще ти бъде възможно (заради умора). Нямам идея с каква точно материална база е заличката за фитнес при теб, но ще ти се отрази добре, ако правиш там комплексни тренировки (натоварващи цялото тяло) с основни базови упражнения. При възможност - упражненията със собствено тегло също са добра идея (кофички, набирания). Имаш да слагаш доста мускулатура по цялото тяло, която ще ти трябва и на игрището. Ще ти трябва и сила за там. Затова не давай особен приоритет на упражнения за бицепс и трицепс, а се старай да натоварваш повече гърди, гръб и крака, с рамото бъди много внимателен. С краката нещата са по-специфични, тъй като ти трябват определени качества, не просто сила да клекнеш с 300 kg, а и те отнасят солидно натоварване и с волейбола. За тях ще говорим отделно, ако трябва. За да скачаш по-високо ти трябва и силна коремна преса. В зависимост от това колко и какви тренировки ще правите с волейбол след състезанията, според мен 2 силови тренировки ще са подходящи (евентуално 3, но само ако останалото натоварване ти го позволява и успяваш да възстановяваш).
Повтарям, защото е важно - храната ти трябва да е качествена и да е достатъчно като количество. До голяма степен резултатите от всичко това се определят от храната. От друга страна трябва да дозираш натоварването така, че да успяваш да възстановяваш.
Съветите на Gerrard Liverpool не са лоши, но са изключително далеч от волейбола и твоите цели в този спорт.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 18.04.12 13:27.
Ясно. Благодаря ви за отделеното време особено на теб Кольо. Между другото позна, че ни е Брунко и точно той не набляга толкова на силовите тренировки колкото на техниката във волейбола. Но ще се захвана сериозно лятото щом казваш, че така ще е добре.
Само ако може да ми кажеш кажеш някакви детайли относно храната. Ясно ми е че ще в големи количества, но на какви храни да наблегна ?
18.04.12
14:22
казано от Филип G на 18.04.12, 13:55:
Между другото позна, че ни е Брунко и точно той не набляга толкова на силовите тренировки колкото на техниката във волейбола.
Е, знам това-онова... ;) Все още не съм съвсем извън борда...
казано от Филип G на 18.04.12, 13:55:
Само ако може да ми кажеш кажеш някакви детайли относно храната. Ясно ми е че ще в големи количества, но на какви храни да наблегна ?
Количествата вероятно ще трябва да са големи, предвид на възрастта, физиката, натоварването и целта ти.
Съвсем схематично ще маркирам храните:
- белтъчини - месо, яйца, мляко и млечни продукти (включително извара, сирене и кашкавал)
- въглехидрати - бобови храни (грах, боб, леща), ориз, картофи, паста (макарони, спагети)
- мазнини - сурови ядки, маслини, зехтин, сметана
Въпросът с храненето не е много прост, но полека-лека ще го изчистиш. Искаш (а и ти трябва) още мускулатура - нужно е да дадеш на тялото енергията и градивния материал, за да я имаш. Тренировките ти са специфични, но не е невъзможно, гарантирам.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 18.04.12 14:22.