15.07.05
15:33
Кои храни да избягваме заради наличието на монозахариди ?
15.07.05
15:58
Глюкозата и фруктозата са монозахариди. Също така е важно да се внимава и с гликемичния индекс на храните. Препоръчително е да се приемат храни с нисък гликемичен индекс. Примерно фруктозата има нисък гликемичен индекс, въпреки че е прост въглехидрат.
малко сам назад с информацията ще ми кажеш ли какво е нисък гликемичен индекс и от какво зависи ?
15.07.05
16:29
Гликемичния индекс е начин за класифициране на въглехидратните храни в зависимост от тяхното влияние върху кръвната захар.
Колкото е по-висок ГИ на една храна, толкова повече ти вдига нивото на кръвната захар. Респективно колкото повече се вдига нивото на кръвната захар, толкова повече се отделя хормона инсулин, който намалява нивото на кръвната захар(казва на глюкозата в кръвта да се съхранява за по-късно ползване). Тоест колкото по-висок е ГИ-то на една храна, толкова повече мазнини се съхраняват.
Примерно някои прости въглехидрати(мляко, плодове) имат по-нисък ГИ от доста сложни въглехидрати като картофите и хляба....
Смесването на различни храни също им сваля гликемичния индекс.
повишаване на инсолина значи а аз до колкото знам някои културисти използват инсолин като стероид
15.07.05
18:25
Със стероиди, анаболи и т.н. не съм запознат и не мога да ти кажа нищо.
Но при инсулинов пик също аминокиселините стигат по-бързо до мускула. Може би затова културистите го използват...не знам...