14.04.12
14:16
Здравейте, от много време следя сайта, но сега ми се наложи да се допитам до вас.
Висока съм 157, тежа 41 килограма, спазвам хранителен режим и тренирам 5 пъти седмично (2 пъти на фитнес като правя силови упражнения, единия ден тренирам гърди, бицепс,трицепс, а вторият гръб, рамо, и долна част, през останалото време правя кардио по 40 минути) Чувствам се добре не съм прекалено слаба свалих 5 килограма от лятото до сега, ниска съм и имах дупе , корем и целулит по краката. Сега изчистих корема и целулита... но имам един проблем цикълът ми спря идва само когато приемам хормони, направих си тест и естрадиолът ми е под нормата.. след няколко дни съм на преглед и ще ми изпишат някакви противозачатъчни предполагам за регулиране на цикъла, не искам много да ги пия, та мисълта ми е дали ако кача 1, 2 килограма ще ми се възстанови цикъла и трябва ли да са мазнини или по възможност муслулна маса (за да не ми се появи целулита) Моля дайте ми съвети ако някой е имал такива проблеми и споделете какво сте предприели за това?
Темата беше редактирана от littleblackdress на 14.04.12 14:21.
14.04.12
14:22
Привет,
Изчезването на цикъла при жените може да се дължи на доста неща. На пръв поглед ми прави впечатление, че тренираш ужасно много и си с поднормено тегло. И двете са възможна причина за аменореята.
Би ли описала колко продължителни са силовите ти тренировки, както и какво си яла последните 3 дни (бъди максимално подробна и го напиши четливо и разбираемо).
Също, колко дни седмично имаш, в които не правиш нито силови, нито кардио тренировки?
Като за начало те съветвам в никакъв случай да не започваш да пиеш хормонални медикаменти, преди да си се опитала да оправиш нещата чрез промяна на хранителния и тренировъчния си режим.
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 14.04.12 14:23.
14.04.12
14:40
Ами ако отидеш при добър лекар, преди да ти изпише хормони най-вероятно ще ти каже да качиш поне ! 3 килограма мазнини. С 1-2 няма да стане. Трябва и доста полезни мазнини да хапваш-риба, зехтин, масло,ядки... Като ходиш сега на фитнес със сигурност качените килограми ще изглеждат по друг начин на стегнато тяло. Но спирането на цикъла е едно от най-лошите неща за една жена, по-добре да качиш малко кг от противозачатъчни (според мен) или от хапване, отколкото да стоиш така. Също виж как си и със стреса, голям фактор е.
Успех.
Мнението беше редактирано от fire.is.my.nature на 14.04.12 14:41.
14.04.12
18:08
Тренировките ми са по 3 упражнения на мускулна група, по 3 серии с почивка 2 минути межу сериите и 3 между упражненията
по принцип мисля че менюто ми съдържа всички необходими продукти, ям и въглехидрати 2-3 пъти седмично ориз, 1 път картофи, тес
тестените неща гледам да са пълнозърнести. Не ям нищо пържено,не добавям сол и не ям сладки неща (никога не съм била любителка на шоколада) към салатите добавям зехтин и много обичам месо- пилешко, свинско, телешко никога не съм ограничавала пържолките :D
четвъртък:
закуска: 1 плод , кисело мляко със орехи и мед
обяд: макарони настъргани с кашкавал, обезмаслено сирене и пуешко филе
след обяд пих 300мл. г/д прясно мляко 3%
ходих на фитнес
вечеря: 200гр. пилешки филета и салата от домати, краставици и сирене (обикновено) със зехтин
към 10 вечерта отново ядох кисело мляко
петък:
закуска:ябълка, домашно приготвен кекс от пълнозърнесто брашно и кофичка кисело мляко
обяд: голяма купа супа от спанак с малко сирене и пушено филе
следобяд мисля че плод ядох
вечеря: риба тон и зелена салата с зехтин и лимонов сок
днес..
закуска: плод + овесени ядки с прясно мляко
обяд: кашкавал на фурна със извара и 1 яйце (всичко това се смесва и се слага във малка тавичка) и домати за гарнитура
преди малко хапнах козунак
менюто ми не е всеки ден едно и също това са нещата за последните 3 дни.
14.04.12
18:57
Добре хапваш, но калориите са малко. Само в четвъртък отиват към 1500, в най-добрия случай и отгоре, но това е само предположение, понеже не знаем точните количества на храната.
Моите съвети като за начало са:
1. Да покачиш теглото си до минимум 47кг., за предпочитане 50.
2. Ограничиш спорта до 2-3 пъти седмично и кардио не по-дълго от 20-30мин. на сесия.
3. Повече омега 3 - 2-3-4гр. дневно (200гр. мазна риба дневно или хранителна добавка).
4. Ако не пиеш, да си вземеш витамино-минерален комплекс. Обикновен, с около 100% RDA при различните микронутриенти.
Едва след като направиш горните, ако няма промяна в цикъла си заслужава да започнеш прием на хормонални медикаменти по препоръка на лекар. Тези продукти могат да те скапят още повече, затова преди да рискуваш, най-добре се увери, че тренировъчните и хранителните ти принципи са на ниво.
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 14.04.12 18:58.
14.04.12
19:15
най-много до сега съм била 46кг. (не пазех диета и не спортувах нищо) и пак казвам бях като трупче, имах целулит шкембе и дупенце - 50 кг не си се представям за моята височина са много
каква да е хранителна добавка, че нямам възможност всеки ден да ям риба ?
знам че омега 3 има във зехтина, лененото семе, някои видове ядки и мазните риби - и от тях хапвам,просто не знам какво ми липсва
ще опитам първо по тази начин, пък ако не стане ще взимам медикаменти... знам че от по-новите ниско дозирани дори има благоприятни ефекти - гърдите наедряват, лицето се изчиства и т.н (така са ми казвали :D) но при всеки човек различно
14.04.12
19:32
При 46кг. си била на границата. Свалянето надолу тотално е шашнало организма ти, ако мога така да се изразя.
Не казвам да станеш отново трупче с шкембенце. Качи активно тегло (мускулна маса и други), както и малко пасивно (мазнини). Така е малко трудно да говорим наистина, защото BMI (Body mass index) не е най-големият критерий за здравословно тегло и добра композиция на тялото (съотношение активно към пасивно тегло), но при положение, че твоят е 16,6 при норма 18,5, просто е очевадно, че става дума за наистина поднормено тегло.
Щом казваш, че при 47 си била с шкембенце, значи може да се предположи, че имаш много ниско активно тегло. Поработи върху това. Разгледай статиите по разделите в изданието на BB-Team, за да разбереш как трябва да се храниш и да тренираш, за да увеличиш активното си тегло. Надявам се не робуваш на митовете, че жените не трябва да тренират тежко. Така няма да си покачиш активното тегло. Само изтощаваш тялото.
Като хранителна добавка става дума за (и ти препоръчвам) NOW Foods Omega 3. Като витамино-минерален комплекс можеш да се спреш на NOW Foods Daily vits.
Надявам се наистина да се потрудиш преди да се спреш на медикаментите. Из форума (и не само) има толкова много жени с жестоко пострадали организми заради хормонални продукти. Те наистина трябва да бъдат последната ти спирка.
Освен занижен естрадиол, някакви други притеснителни данни по изследванията да имаш? Разчитането на изследванията може да е трудна задача. Много от резултатите, които са в границите на нормалното, всъщност могат да говорят за наличен или бъдещ проблем и това, че тестостеронът ти е в границите на нормално (само като пример), не означава, че е с нормална стойност. Та...надявам се не си разчитала сама резултатите си, а го е направило медицинско лице.
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 14.04.12 19:32.
14.04.12
19:47
опитвам се да кача на мускулна маса, последната серия я правя с максималните килограми които мога да вдигна по 8 пъти.
Вдигам от лежанка (което повечето момичета не го правят и се присмиват), така че не робувам на женските митове.
Гиричките са по 5 килограма.
За долна част на лег преса и с по 70кг. съм правила бройки, но не наблягам на килограмите, а го правя с по леко (20-30кг.)
Ще си взема от мастните киселини, явно това липсва в менюто ми.
И изследванията след като станаха готови ги отнесох на специалист да ми ги разчете и каза че само естрадиола е под нормата (42.09 pmol/l) не е дадено какви са валентните стойности.
14.04.12
19:59
И трябва ли да променя менюто си по някакъв начин или това сега е добро за покачване на мускулна маса. Знам че бавните въглехидрати и протеините са най-важни в случая.
15.04.12
08:29
Само ще кажа, че имам няколко приятелки, пристрастени към зелето и марулите и евентуално към вареното пиле също ( не че ти си така), които а.) са само на зеле б.) са само на зеле и пиле и фитнес ( ок,малко прувеличено) и нямат цикъл вече с години от смъкване на 5-15 кг. Едната беше в критично състояние и не се оправи докато не качи значително количество чиста мас по тялото си. Мускулната маса ще ти помогне, но само да изглеждаш готино.
Не искам да преувеличавам проблема, просто като едно прияелско напомняне, че на какви случаи съм се нагледала...
Вдигай сериозно калориите. Въглехидратите и белтъците са ОК, но най - важното са мазнините. Включвай ги смело, че почти не присъстват в менюто ти и без друго.
Мнението беше редактирано от Lyubomir на 15.04.12 14:34.
Намали тренировките , особено кардиото. Храниш се ок, килограмите ти не са критично ниски, но явно за твоето тяло не са достатъчни да синтезираш хормони. Качи 2-3 кг и ги поддържай без да сваляш. Старай се да си около обичайното си тегло и наистина не тренирай 5 пъти седмично.
Здравей
Аз също съм имала проблеми с хормоните вследствие на тежки тренировки и много строга диета.
Започнах да тренирам-по 4-5 седмично с продължителност на тренировките около 1 и 30-2 часа.
Диетата вече не си я спомням много, но помня че имаше период, в които бях намалила храната само до салата и пилешко месо. Нямах мазнини в храната, почти нямах и въглехидрати. Не беше умишлено, но си прекроявах менюто на своя глава :) Резултатът беше по-ниско тегло и от твоето, ниско желязо и липса на цикъл :)
След това си оправих храненето но много дълго време си патих от последствията и в крайна сметка качих няколко килограма, за да ми се върне цикълът.
Моят съвет е да да увеличиш храната. И килограмите си съответно ! Успех
21.04.12
00:58
Сега на какви килограми си, как се чувстваш, как изглеждаш и какви са последиците ако мога да попитам..
Ами сега съм както преди да тръгна на фитнес, просто по-стегната. (Аз като започнах си бях слаба) Не си знам килограмите .
Но при мен имаше и други фактори, като например това че аз започнах 45 кг и за месец и половина стигнах 40, да не казвам и по-малко :) Така че не бих искала да давам категорични съвети-всичко е индивидуално. Но поне въглехидратите трябва да увеличиш, както и мазнините. Следи си ги, и гледай да спазваш равномерно-балансиран режим вмести ниско въглехидратен. За да реагира така организма ти, има причина. Прецени сама. Пък може и от само себе си да се оправи всичко. От колко време си така ?
21.04.12
09:37
еми и аз преди бях дори по малко килограми, сега качих няколко.. може би и аз съм ги свалила рязко и съм стресирала организма, сега 41 килограма ми стоят перфектно, ходя на фитнес,ям балансирано и се чувствам добре...започнах да пия едни медикаменти които ми бяха предписани от д-р специалист, просто вече мина много време от както е този проблем и родители ми настояват...
и аз се харесвах много слаба, но 40кг са си малко каквото и да си говорим. Здравето преди всичко-недей да отлагаш; пък то не е казано, че трябва да качваш много. На тези килограми обаче не чакай цикъл :) Въглехидрати и мазнини всеки ден яж-че ако на мен имаше кой да ми каже, нямаше да се подредя така ;)
24.04.12
12:37
вдигай тежко и спирай кардиото
през живота си не съм тичала,вдигам с мъжете в залата,ям колкото мога и цикъла ми е като календар