Дневникът на Ивето

Темата е заключена.

12.04.12
19:09

Здравейте!
От доста време чета сайта и реших да си направя този дневник,за да получа малко консултация от по-запознатите,а и за да си поддържам мотивацията за здравословен живот.
На 21 години съм,от Варна,уча Финанси в ИУ трета година(и съм ужаааасно заета).Висока съм 165см и тежа в момента 45 кг,като целта ми е да кача 4-5 кг мускули и да сваля малко мазнинки.Проблемите обаче са доста:вегетарианка съм,а известно време бях веган,което ми докара страаааашен Б12 дефицит,от който още страдам.Изключително трудно се движих и нямах НИКАКВА сила,припадах почти всеки ден.Сега включих доста яйца и млечни,пия витамини и уж почувствах подобрение,но още не съм във форма за активен спорт.Накупила съм един куп “суперхрани” и един буркан Л-карнитин,протеин на прах,обаче още не смея да експериментирам.
В общи линии менюто ми(конкретно днес):
За закуска по препоръка на хематоложката ми винаги една шепа натрошени сурови! ядки.Обикновено ги пасирам с 250 мл боза,когато ми омръзне вместо нея слагам банан,ягоди или ябълково пюре.Понякога добавям и сушени плодове,но гледам да не прекалявам,понеже от меню основно на въглехидрати си докарах големите проблеми.Пия и малко кафе със соево мляко.
Втора закуска -сварено яйце(от щастлива кокошка)
Обяд-каквото тате е сготвил
Трета закуска- мляко(днес за 1 път от години беше краве),плод,малко ядки или тахан и мед
Вечеря-голяма зелена салата,тофу,кашкавал
и малко десертче тип сладки джънкис
Калкулирах си в myfitnesspal необходимите калории,белтъци,въглехидрати,мазнини и ще се старая да ги изпълнявам.
Ще започвам някаква видео фитнес програма тежести+кардио,за да мога да си тренирам редовно вкъщи.

12.04.12
21:30

Няма лошо да си веган или каквото и да било.Но е лошо когато правиш нещо когато не знаеш как да го направиш.Значи най-важното в случая е да можеш да си набавяш всички необходими вещества, от които организма ти се нуждае.А проблемите ти определено означават липса на някои вещества както ти сама си написала ... особено витамин б12.Значи когато човек се откаже от месото трябва да знае, че се отказва от много полезни и жизненоважни хранителни вещества.Решение има на това и то е да си набавиш тези вещества от други източници - КОЕТО ОПРЕДЕЛЕНО НЕ Е ЛЕСНО , тъй като в месото се съдържат доста работи и да успееш да ги заместиш всичките не е никак лесно , а и ОСОБЕНО НЕ Е ЛЕСНО  като се вземе предвид факта, че това са НЕПОЗНАТИ ТЕРИТОРИИ ЗА ПОВЕЧЕТО ХОРА и когато една тема не е широко дискутирана тя остава тайна за другите.Както и да е има начин да си набавиш тези вещества и от други източници, но както споменахме е изключително трудно.Другият вариант е просто да си хапваш месо, което да ти дава тези хранителни вещества на куп.В края на краищата избора е твой, но и в двата случая трябва да знаеш много добре какво правиш и да си си написала домашното!!!
Ето някои теми и таблици, които мисля, че ще ти бъдат от полза

въведение в химията на храната

таблица с хранителни стойности

The Zone Diet

Paleolithic diet

12.04.12
23:33

Здравей,
радвам се, че осъзнаваш какво си направила с толкова рестикции и постепенно се стремиш към оправяне на нещата. Каакви витамини взимаш за анемията си?
Поздрави!

13.04.12
00:51

Здравей!
Четох за необходимостта веганите да взимат добавки с Б12, когато реших да спра да ям месо, защото исках да знам дали има нужда от добавки и знам, че е много опасно. Съжалявам, че си си докарала този проблем. Не се оправя и лесно.
Моето меню не е никак разнообразно, но за сега си ми е ок. Можеш да го видиш в дневника ми. Общо взето наблягам на изварата. Харесва ми, че няма вкус и мога да си я правя сладка или солена.
Ти мерила ли си си процента на подкожни мазнини? Не знам дали е добре на тези килограми да минаваш на режим с калориен дефицит, но аз съм прясна във фитнеса, така че другите ще те посъветват по-добре. Можеш също да видиш дневника на маргаритка.
Тя също не яде месо :)
Успех

13.04.12
15:25

Отново здравейте и благодаря за отзивите!
Не възнамерявам отново да залитам към веганския “култ”(за мое съжаление,все по-популярен напоследък),искам да си върна здравето и жизнеността отпреди.Да не говорим,че млечните продукти винаги са били незаменим дял от менюто ми,много ги обичам.Прекалено повярвах на по сектантски пропагандиращите тяхната вреда,както и ползата от “детокса”.Може би щях да започна лечението си по-рано,ако не ми се обясняваха неразположенията със “симптоми на детоксикация”.
В момента пия Б-комплекс,фолиева киселина,вит С и бирена мая,след 10 дни започвам капсули спирулина(и продължавам само с Б-комплекса).Интересното е,че желязото и хемоглобинът ми са в норма.
Менюто ми днес представлява:
8.00:шейк от сурово кашу,киви,лъжица мед,натурално соево мляко
10.30:сварено яйце,малко топено сирене
12.30:бобена яхния,няколко лъжици кьопоолу
15.00(сега):обезмаслено краве мляко,ябълка,малко печена соя
за вечеря(обикновено в 18.00) планирам задушен спанак със 100-120 гр извара,лъжица фъст.масло и кашкавал 30-40 гр
преди лягане 2-3 плочки тъмен шоколад или халва
Прилагам и снимка от преди веганския си период,когато се хранех доста повече от сега,поддържах постоянно тегло около 48кг и тренирах пилатес и кардио(Turbo jam) 2 до 5 пъти седм.Сега съм горе-долу същата,обаче ръцете и прасците ми са много по-тънки,нямам никаква енергия,бързо се изморявам,нямам сили за спорт.Опитвам се да задържа тези килограми,обаче нямам и апетит,имам чувството,че се тъпча непрекъснато,а на края на деня осъзнавам,че едва си покривам екзистенц-минимума.Мисля да прибавя някакъв сложен въглехидрат като овесени ядки или пълн.хляб като втора или следобедна закуска,проблем е,че никога не съм си падала нито по зърнените,нито по тестените храни.А ядки и млечни като преди още не мога да набивам,натежават ми твърде.Ще пробвам и шейк от извара,плод и лъжица от суроватъчния протеин,който още не съм опитала,дано да има подсилващ ефект.

MF

13.04.12
18:46

Здравей и от мен. Като човек, изстрадал липса на доооста важни вещества, темата ми се стори интересна.
Въпрос - каква е причината да не ядеш месо?
Липсата на енергия най-вероятно се дължи на недостатъчен прием на калории. Щом не ти допадат, няма нужда да наблягаш на въглехидратите, по-лесно даже ще ти е да се обърнеш към мазнините (малко количество ти дават доста енергия и няма да има нужда да се тъпчеш). Така че - пълномаслени продукти, зехтин и олия, сурови ядки, сусам, тахан, фъстъчено масло, краве масло са продукти, на които е крайно време да кажеш едно голямо ЗДРАВЕЕЕЕЕЙТЕЕЕЕ. Със сигурност няма да съжаляваш.

14.04.12
16:29

MissFight,не мога да си представя да се храня с животни.Отблъсква ме самата мисъл.Не правя забележки на околните,не си налагам мнението,това е мой избор + това си знам,че месото не е “вредна храна”,напротив.
Днешният репорт:
8.00:смути от банан,2 сл сусамов тахан и 1 сл мед
мноооого ме препълни
10.30:яйце
12.30:лазаня куатро формаджи
16.00:краве мляко,чиния грозде и 1/2 корни
вечерята ще бъде тиквички на тиган със стотина грама извара(ще се помъча изварата да е повечко) и 1-2 сл зехтин,може и 30-ина гр фъстъци
Тракнах си калориите и излязоха около 1500,действително са малко.Утре ще се постарая да станат поне 1600 и така,докато достигна 1800.
Изтеглих фитнес програмата Turbo Fire,започвам от понеделник схемата за начинаещи.

14.04.12
17:50

Значи хем не ти харесва мисълта да ядеш животни хем казваш, че веганите пропагандирали сектански глупости ... Сама си противоречиш и според мен самата ти не знаеш накъде си тръгнала и може би от тук трябва да започнеш!Без да знаеш накъде си тръгнала доникъде няма да стигнеш.Можеш да се храниш и по двата начина и пак да си набавяш необходимите хранителни вещества и да не ти липсва нищо, но само ако знаеш как правилно да го правиш - Нещото което ти липсва на теб

Затова моя съвет е ориентирай се накъде си тръгнала и тогава почвай да градиш основите, които са най-важни

П.С. Също така опитай се избора ти да го вземеш възможно най-лесно доверявайки се на интуицията си и на знанията и опита които имаш, защото ако почнеш прекалено много да се задълбаваш ще изпаднеш в един омагьосан кръг, от който само Айнщайн би ти помогнал да излезнеш, но него го няма за съжаление ....

14.04.12
19:11

Gerrard,ти самият веган ли си?Колко вегани познаваш?От колко години са били такива?
Преди да предприема стъпката към елиминирането на животински продукти напълно,изчетох доста материал - “гурутата” Казънс,Уулф,други книжки с рецепти,правех си зелени смутита,кълнове,по едно време следвах и разделния начин на хранене,който също го препоръчват.Отначало имаше невероятен прилив на лекота и енергия,действително,но с времето станах отпаднала и даже ми беше трудно да чета,да мисля и тн.Наскоро попаднах на ето този материал: http://naturalhygienesociety.org/diet3.html ,пълно е със свидетелства,че дори ако се придържаш към тази диета по всички стриктни правила,има ефект при лечение на заболявания,но за цял живот едва ли е възможно (засега).
Твърдо съм решена да не спазвам хранителни режими,които са както ти сам пишеш непозната и неутвърдена територия.От друга страна имам много познати и роднини,които са се хранили цял живот без месо,животът им не е подчинен на някаква хранително-етична идея,здравето им си е добро.Тъй че “основата” си я имам и знам накъде да тръгвам.
О,и последен аргумент в моя полза - никога не съм обичала вкуса на месото,особено като котлети.

Мнението беше редактирано от Ivelina Pantcheva на 14.04.12 19:11.

14.04.12
19:55

Аз не съм веган.Имам един приятел, който не консумира месо и му няма нищо.Тренира си, всичко му е наред, поне засега а надявам се и занапред.Аз обичам доста да си хапвам мръвка, но просто не прекалявам , тъй като няма нужда.Също така съм привърженик и на природосъобразния начин на живот и следователно консумирам доста и най-различни култивирани култури , растения , плодове, зеленчуци, ядки и т.н.И аз съм избрал така да комбинирам нещата.На мен не ми стана ясно ти кой начин си избрала, защото хем казваш, че не искаш да се връщаш към веганите хем че не обичаш да консумираш месо и затова не разбирам .... на фотосинтеза ли ще го караш?

Затова ти казах избери си един път по който да вървиш и си го утъпкай, че да ти е удобен

16.04.12
17:00

Поредния мит използван за да кажеш на някой че е веган сектант или той да ти каже че си мършояд.Б 12 не се произвежда нито от растения нито от животни.Б 12 се произвежда от бактерии.Малко хора развиват дефицит тъй като Б12 се складира в черния дроб,мускулите,бъбреците и в много голям процент от случеите не се изхвърля от тялото а се реабсорбира.В животинското месо има Б 12 поради причината че ядат растения които са били в контакт с бактериите синтезиращи го.В човешкия организъм такива бактерии има в устата и храносмилателната система.Теоретично човек има запаси от Б 12 които да го изкарат в продължение на поне 20 години.Проблемът в днешно време е че дори и месото няма почти никакви количества Б 12 тъй като бактериите произвеждащи го се нуждаят от кобалт в почвата който е изключително рядък , а промишленото земеделие го е унищожило в много голям процент.Колкото са веганите , толкова са и всичкоядите които вземат Б 12 като добавка.Бях чувал че в бирата има някакви минмални количества Б 12 но не съм сигурен :)

26.04.12
16:34

Само дневникът на Ивелина да не се превърне в място за спорове, защото скоро имаше един такъв, който беше оспамен тотално и при това момичето задаваше въпроси, а спорещите не й обръщаха внимание. Ако на някой му се спори за различните начини на хранене може да го направи в отделна тема! :x
Веган - не ядат месо, млечни, яйца
Вегетарианец -  не яде месо
Рибата също е месо!
Успех с дневника! Следя го :)

Мнението беше редактирано от Inchester на 26.04.12 16:35.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1