28.04.12
08:27
Здравейте! Какво мислите за твъдението в първия брой на Мен’с хелт (знам че определено не е най-доброто списание относно фитнеса :Д) че раменните преси водят до хронични травми в раменете и предлагат тези 3 упражнения за силни малки раменни мускули : http://www.menshealth.com/shoulders/ . И ако да, къде им е мястото в тренировките? Смятам че ще е полезно да чуем някои мнения, тъй като едва ли съм единствения, който има/е имал проблеми с рамото след лежанки и раменни преси :)
28.04.12
14:28
съгласен съм, че раменните преси, особено зад врат травмират ставите. Решението е Арнолд-преси с дъмбели с по-малко кила и повечко повторения или просто наблягане на разтварянията за средно рамо и вдигания на дъмбели пред тялото за предно рамо. Задната глава е ясна, че се тренира с други упражнение. Междудругото като каза и за лежанка открих, че ако заместя лежанката за гърди от щанга на дъмбели ми се товарят по-малко раменете и по-качествено гърдите.
28.04.12
15:16
Измислици. Раменните преси, изпълнявани правилно, тренират напълно достатъчно мускулите от ротационния маншон -> следователно рискът от травми в раменете намалява. Все пак, ако вече имаш такъв проблем, не е лошо да правиш външни и вътрешни ротации. Основно травмите на това място стават от прекомерно вдигане от лег, забравяйки за упражненията с тежести над главата.
казано от Габриел Димитров на 28.04.12, 15:16:
Основно травмите на това място стават от прекомерно вдигане от лег, забравяйки за упражненията с тежести над главата.
Подкрепям! При проблеми с раменете, лежанката е първото нещо, което бих спрял да правя.
Проблема с раменните преси е, че хората не ги правят и не ги третират със същата сериозност, като лежанката ;)
Повечето блъскат тежко на лежанка, гонят рекорди там, правят много серии за гърди, а раменете са някъде на заден план и обикновено се тренират със смешни тежести и разни изолиращи упражнения. Обикновено същото става и с гърба. Което пък води до силни гърди и слаби рамене и гръб, което пък създава дисбаланс и е предпоставка за травми.
Да не споменавам за грешната техника на лег и другите упражнения.