29.04.12
17:48
Искам да попитам понеже прочетох,че сутрин на гладно е най-хубаво да се прави кардио въпроса ми е следния!
С каква интензивност да се прави кардиото?
Чух следното нещо!Понеже сутрин стомаха е празен и няма захари за разграждане и интензивността е по голяма вместо организма да разгради мазнината той ще започне да разгражда мускул защото по лесно ще добие енергия има ли такова нещо?
Темата беше редактирана от Тихомир Велев на 29.04.12 18:43.
Който ти е казал да правиш кардио сутрин на гладно не ти мисли доброто.Ставаш, ядеш и след половин един час отиваш да си правиш кардиото.
29.04.12
18:46
Сутрин на гладно - най-ефективното време за кардио тренировка е сутрин на гладно. Това се дължи на ниското съдържание на глюкоза в кръвта и на гликоген в мускулите. Нощем мускулите изразходват почти само мазнини, за да запазят глюкозата за мозъка. Нивото на инсулина е много ниско, а това на глюкагона е високо.
Получава се засилено изгаряне на мазнини. Когато след аеробна тренировка изядете закуската си, по-малко мазнини от нея се отлагат. Това е отличен начин да намалите съдържанието на мазнини в храната. Засиленото топене на мазнини се запазва и по-късно през деня.
Сутрин температурата на тялото и пулса ни са понижени. При кардио дейност сутрин на гладно се повишава метаболизмът за целия ден. Което показва, че сутрешната кардио дейност ускорява топенето на мазнини през целия ден.
Източник: Знаем ли всичко за кардио тренировката? http://www.bb-team.org/articles/1039_znaem-li-vsichko-za-kardio-trenirovkata#ixzz1tRcDP3Ep
Кардио единствено сутрин на гладно! Разделено от тренировките с тежести! Ако те е страх да не загубиш мускулна маса прави като мен пии аминокиселини преди кардио тренировката.
На гладно с ниска интензивност. Може преди кардиото да пиеш кафе/бърнър. След кардиото вече протеин/аминокиселини и въглехидрати.
Пробвай с интервални тренировки, ако идеята ти е да гориш повече мазнини, кардиото - за здраве и не прекалявай, и да на гладно най-добре независимое по кое време на деня.
Генади, иди се прегледай - сериозно.
казано от Genadi Mihaylov на 29.04.12, 18:37:
Който ти е казал да правиш кардио сутрин на гладно не ти мисли доброто.Ставаш, ядеш и след половин един час отиваш да си правиш кардиото.
Стига си писал глупости и да объркваш хората моля те..
Ще разкажа накратко две неща.Миналия месец със съседа ми отидохме да си правим кардиото сутринта,аз както винаги наяден обилно със въглехидрати и белтъчини.Той дотогава винаги тичаше (тичаме за кардио) също ял,а онази сутрин беше на 1 кафе с 1 цигара.4-5 минути след като започнахме му причерня и му беше трудно да диша.Не е асматик,няма здравословни проблеми,единствената разлика с предишни пъти беше,че не е ял.
Второто,което ще кажа,са моите резултати.Аз ,както споменах,закусвам обилно с въглехидрати и белтъчини и тогава тичам.Правя си 5-6 спринта по 100 метра и това е.(Съседа ми тича бавно и продължително,аз го чакам на всеки 100м да ме настигне и така почивам между спринтовете).За месец,месец и половина от 18% подкожни мазнини свалих на 14%,като едновременно с това нямам загуба в теглото => предполагам не е трудно да се досетите,че освен ,че съм изгорил мазнини съм качил и мускулна маса.Това,разбира се,се дължи и на залата,където правя само многоставни упражнения и разчитам на афтърбърн ефект.
Но както и да е,идеята е ,че (поне при мен) няма значение дали правя кардиото на гладно-ефекта е същия,само дето не бих рискувал да ми причернее като на съседа ми,особено ако тичам сам.
Не искам да стават спорове и не се заяждам с никого,споделям личен опит.Дано няма засегнати.
Поздрави.
Мнението беше редактирано от Гената на 29.04.12 21:59.
29.04.12
22:36
Аз като че правя кардиото на гладно, не за друго, ами не ми е комфортно да се кламбичкам с пълен стомах.
Обаче Генади звучи убедително. В крайна сметка, основното, което се цели при тренировка, е стимулацията (при силовата - за мускулите да растат, при кардиото - за мазнините, да се горят), а това се случва най-вече в часовете след тренировката.
В крайна сметка май си остава методът на пробата - опитваш различни методи, докато намериш подходящия за твоя организъм, явно при всеки е индивидуално.
30.04.12
01:25
Генади и аз разчитам на Афтербърн ефекта :) и сутрин когато си правя кардиото на гладно не тичам а просто ходя по бързо от нормалното ходя с забързана крачка защото иначе ако ускоря организма ще гори мускул а не подкожната мазнина!ще го пробвам така 1-2 месеца с леко забързна крачка всеки ден на гладно и ще видя дали ще даде ефект ако не даде ще почна с тичане и ще видя!
ИСКРЕНИ БЛАГОДАРНОСТИ НА ВСИЧКИ!
И според мен на гладно е най-хубаво да се бяга сутрин. Обаче може да го има ефекта, който каза Генади. Поне при мен де, веднъж като тичах на гладен стомах сутрин и след тичането ми причерня пред очите. Успех с тичането! :)
Емиле, питаш, с каква интензивност да си правиш кардиото, а в същото време виждам, че си постнал статия за кардиото, в която можеш да намериш и сам този отговор. Какъв е смисъла за пускането на тази тема тогава!?
“Интензитет на кардиотo
Той се изчислява като процент от максималния пулс (максималният пулс е равен на 220 минус годините на атлета). Правилният интензитет на тренировката е най-важният параметър.
Начинаещите трябва да започнат с около 55% от максималния си пулс, докато свикнат с натоварването. За по-напреднали атлети се препоръчва 65-75% от максималния пулс.”
Източник: Знаем ли всичко за кардио тренировката? http://www.bb-team.org/articles/1039_znaem-li-vsichko-za-kardio-trenirovkata#ixzz1tV4jpKck
“сутрин когато си правя кардиото на гладно не тичам а просто ходя по бързо от нормалното ходя с забързана крачка защото иначе ако ускоря организма ще гори мускул а не мускулна маса.” - Емиле, това дето си го написал и дето го правиш сутрин е пълна глупост.
Първо - кардио тренировка с около 60% от максималния пулс не е бързо ходене. Ходенето не е кардио, ходенето си е само ходене. Правейки нещо с около 50% от максималния пулс, това не е кардио , а си е нищо повече от загрявка. Така че бягай..., или просто си губи времето сутрин.
Второ;
“Продължителност
Тя варира между 15 и 60 минути, в зависимост от тренировъчния опит и целите на трениращия. Начинаещите може да започнат с две серии по 10-12 минути и да се стремят да направят една серия от поне 25 минути.
При недостътачна продължителност тренировката ви няма да е ефективна, а при прекалено продължителна тренировка рискувате да загубите мускулна маса. Оптималният вариант е 30-40 минути.”
Източник: Знаем ли всичко за кардио тренировката? http://www.bb-team.org/articles/1039_znaem-li-vsichko-za-kardio-trenirovkata#ixzz1tV6m69Y5
Прочете ли този цитат и разбра ли нещо от него или пак не разбра!? Пише, че оптималното кардио е около 30 мин. Ако го правим за 10-15мин. кардиото НЯМА де е ефективно, а ако го правим прекалено много 50м-1ч. или повече, рискуваме да загубим мускулна маса.
А то по твоята логика, аз губя мускулна маса докато се разхождам.
Мнението беше редактирано от DJ Рамбо на 30.04.12 09:22.
Кажи на съседа ти да спре цигарите, да почне да диша, да се хидратира и ако няма опит да не тича в тия жеги.. да продължавам ли..
казано от Riko на 30.04.12, 20:01:
Кажи на съседа ти да спре цигарите, да почне да диша, да се хидратира и ако няма опит да не тича в тия жеги.. да продължавам ли..
Каква жега преди месец и половина сутринта в 8 часа :д
Аз ходя по къс ръкав от 2.. малко съм изгорял кат циганин ама тва е друга тема :D