какво мислите ?

16.07.05
19:07

попаднах на следната статия която савсем ми обърка дори и малките знания които мислих че имам
ето ако искате да видите за какво става въпрос

Програма: Брутална Мускулна
Маса Абсолютно задължително е да сте прочели лекцията за “Сила със и без мускулна маса” за да разберете програмата ни. Набързо да повторим най-важното:
Трябва да правите обемни тежки тренировки за мускулна маса.
Базовите упражнения са много по-добри от изолиращите.
Тяло се прави лесно и с малко на брой упр. стига да тренират много мускули едновременно.
Никога не тренираме до отказ.
Правиме много серии по 5 повт. не до отказ за всяко упр.
Почиваме по-малко от 30-120сек.
Пропуснахме в лекцията да ви предложим конкретни програми, както и да ви дадем някои важни практически насоки за да имате по-бързи резултати. Тука ще наваксаме пропуснатото.

Протеинов ресинтез
Колко време след тренировка мускулите са в анаболно състояние? Изследванията са точни и ясни - НЕ повече от 48 часа. Това означава, че ако тренирате мускул през 1-2 дена ще имате по-бързи резултати отколкото един път седмично. Може да усещате мускулна треска повече от 48 часа след тренировка, но няма да сте в анаболно състояние освен ако не хапвате стероиди.
Значи трябва да тренираме мускул 3 или 4 пъти седмично за оптимален разтеж. Това е невъзможно ако правите хиляди упражнения. Концентрирайте се на няколко основни. Може да постигнем целта ако тренираме 3-4 пъти седмично цялото тяло или направим сплит на две и тренираме 6 пъти седмично.

Нервната система
Трениране близо до отказ изгаря нервната система. А тя е лимитиращ фактор, тъй като се възстановява трудно и бавно. Ако отидем до отказ или близо до отказ на нервната система ще и трябват повече от 48 часа възстановяване. Обемът на тренировката (серии*повт*тежест) също товари нервната система. Затова трябва постепенно да вдигаме обема и да намаляваме почивките между сериите докато привикнем. Това ще ни даде по-малко мускулна треска, по-често трениране и по-добри разултати.

Сила
Трябва поне част от времето да тренираме за сила(което значи по-малък обем и максимална тежест). Това ще ни помогне за възстановяване и ще ни вдигне силата. Не е трудно да се сети човек, че ако тренира с по-голяма тежест ще има по-големи и плътни мускули.

Периодизация
С никоя тренировка не може да се прогресира до безкрай. В програмата трябва да има периоди на по-голям обем и по-ниска интензивност, както и по-малообемни и тежки тренировки за сила. Може да вкараме и периоди на пълна почивка - така наречения Strategic Deconditioning. Ако влезете в стая, където смърди на гадно след време привиквате към миризмата. За да я усетите пак или трябва миризмата да се увеличи, или да излезете от стаята за известно време ;)

Упражнения
Не сменяйте упражненията често. Изчерпете това което ви дава дадено упражнение, и чак тогава го заменете с друго. Не се изсилвайте с нови упражнения и обемни тренировки. Първо научете упражнението с малообемни тренировки и чак тогава го вкарайте в цикъл за маса.

Силови серии и серии за маса
Преди сериите за маса, направете 1-2 серии с по-голяма тежест и почивка за сила. Може да смесвате тренировките за сила и маса доста успешно. Ако искате да кажем да качите маса в гръдния кош, но да си запазите масата на краката, може да правите много серии лежанка(обемно) и малко серии клек или тяга. Циклично може да намалявате обема на дадено упр. и да увеличавате обема на друго в зависимост от целите.

Ядене
Ако сте един от хората, които тренират но не качват килограми, значи ядете малко калории. Ако пък ядете достатъчно но не тренирате добре ще качите мазнини. Ако тренирате по нашата система, значи тренирате правилно :) Ако тренирате по-нашата система но не качвате маса причината е, че или ядете малко или сте изчерпали адаптацията. Във втория случай вкарайте малообемен силов период, починете си седмица или пък сменете упражненията.
Имата нужда от протеин и то много :) Най-добрата диета е с малко въгл. и много мазнини и протеини. Ако искате лесен вариант без много мислене яжте много месо и месни продукти, сланина и няколко заквасени сметанки “Данон” на ден.

Сън
Сънят е МНОГО по-важен отколкото си мислите. Накоро на вниманието ми попаднаха review-та на книгата: “Lights Out: Sleep, Sugar and Survival”. Теорията на авторите е много провокативна и невероятна. Обаче ефектът от съветите им е страхотен. Накратко - авторите твърдят, че едно от най-лошите неща случило се на човечеството е изобретяването на крушката. Това довежда до прекалено малко спане, защото тотално обърква тялото ни. Според тях ние сме еволюирали подобно на мечките - през лятото сме се размножавали, убивали сме животни и сме хапвали като за световно и сме трупали мазнини. През зимата сме спали като мечки и сме черпили от запасите си от мазнини. Изкуственото осветление обърквало тялото, че е вечно лято и сме се запасявали с подкожни мазнини, както и ни се хапва много сладко. Дори твърдят, че трябва да се спи в абсолютен мрак, иначе тялото ни пак се обърквало. Техният съвет в едно изречение: Лятото може да спите колкото си искате, през останалите месеци трябва да спите по 9-10 часа в абсолютен мрак и на хладно. Опитайте. Сложете си затъмняващи пердета и спете в абсолютен мрак. Няма да съжалявате. За релаксация и ободряващ сън препоръчвам упражнението със сламката. Преди да заспите си слагате една сламка в устата и дишате само през нея. Без паника. Като свикнете ще ви хареса много. Събуждате се по-освежени.
Книгата ме провокира да потърся малко изследвания в интернет. Ето няколко:
Заучаването на моторни умения(като например ново упр. в залата) е 20% по-бързо след наспиване. Авторите спекулират, че по време на сън, мозъкът анализира какво е станало през деня и пренаглася невронните мрежи. Мозъкът учи докато спим!
Друго изследване демонстрира, че само след една седмица недоспиване метаболизмът в тялото се изменя тотално. След недоспиване тялото става по-малко чувствително към инсулин. Авторите казват, че промените в инсулиновия метаболизъм са подобни на тези като при стари хора, дебели хора, хора с високо кръвно и диабетици. Освен това нивата на кортизол при недоспали са доста по-високи от хора които спят. Всеки знае, че кортизола е враг на билдера :)
Заключенията от едно Испанско изследване: “Рискът от наднормено тегло намалява с 24% за всеки допълнителен час сън!”
Авторите на “Lights Out..” твърдят, че за да отслабнем трябва просто тялото ни да си мисли, че е зима. Спете много, на тъмно и хладно!

Най-добрите упражнения за маса
Ето едно хубаво списъче: тяга, клек, лежанка, набирания, кофички, странична преса(вижте програмата “Сила и красота”), трудни упр. за корем(като пресата на проф. Йанда). Нека ги разгледаме поотделно.

Тяга
Няма упражнение, което да тренира повече мускули от тягата. Тяга с по-голям разкрач набляга на дупето. Тяга с изпънати крака набляга на hamstrings(задния бедрен мускул). Тяга върху платформа Duck Deadlift ще ви изпържи the quads(четириглавия бедрен мускул). Тяга с едностранен хват ще наблегне на предмишницата ви. Много хора си мислят, че тягата е упр. за кръст. Да, ако го правите неправилно. Ако имате болка в кръста при тяга или клек се концентрирайте да стегнете максимално корема по време на цялото движение.

Клек
Клекът е страхотно упр. за маса. Не го смесвайте с тягата. Изберете едно от двете като основно за маса. Може да тренирате паралелно другото по малообемна схема за сила. Клякайте до долу и назад. Не давайте на колената ви да отива много напред, по-скоро дупето да отива назад.

Набирания
Набиранията според Charles Poliquin са упражнението за маса на гърба. За да правите набирания за маса трябва да имате добра силова основа (поне 10 набирания или дори 15 за серия да можете). Ако сте слаби работете набиранията в дните когато не правите маса по някоя от схемите в лекцийката “Ултимативна Сила”. Набиранията са по-добри сгъванията за бицепс.

Кофички
Ако имате проблеми с раменете забравете за кофички. Ако ли пък не помислете да врътнете няколко тренировъчни цикли за сила и маса с кофички. Ръцете и гърдите ще ви благодарят.

Странична преса
Страничната преса е много добра за горната част на тялото и особено за рамо, гръб, предмишница, бицепс и трицепс. Можете успешно да я редувате с лежанката за маса. Един цикъл лежанка, един цикъл странична преса.

Пресата на Йанда
Първо се научете да я правите. Ще имате силен и твърд корем. След това вдигнете обема на тренировката и ще имате “six-pack”. Пробвайте метода 2-1. Той изисква стегнато и бавно правите 2 см. нагоре 1 см. надолу. По пътя надолу подходът е обратния. И така всяко повторение ще е дълго, мускулното напрежение голямо и продължително, както и ще работите по всевъзможните ъгли и обхват на движението. При 2-1 подхода не си задържайте дъха, дишайте плитко и стегнато.
Още веднъж за сериите и повт.
Сложете тежест около 80%-85% от макс. Направете една серия от 5 повт. Починете 5 мин. Махнете 2-5-10кг от щангата в зависимост от упр. и направете още една серия от 5 повт. Починете 5 мин. махнете още толкова кг. от щангата и направете колкото можете серии от 5 повт с почивка 30сек. до 2 мин. не до отказ. След това приключвате или минавате на следващото упр. В началото правете повече почивка (2 мин.). Постепенно намалете почивката за все повече обем за малко време и по-добри резултати :)

Примерна програма: “Брутална Мускулна Маса”
Изберете си 2-4 упражнения за цялото тяло.
Да кажем, че сте избрали тяга, лежанка, набирания и Йанда.
Първите две седмици правите 2серии по 5 повт. 3-7 пъти седмично за сила. с 5 мин. почивка.
Следващите шест седмици правите по 2 серии за сила и колкото можете за маса по-горната схема. Примерно: пон. сряда и събота тяга и Йанда, а вторник, четвъртък и неделя лежанка и набирания.
След това може пак две седмици силови и малообемни тренировки, почивка или смяна на упр. например: клек, сгъване за бицепс и кофички.
Редувайте обемни и малообемни периоди. Яжте и Спете.
Успех!

16.07.05
19:21

Интересни неща пише върху, които си струва да се помисли. Може да излезе нещо много добро.

/не успях сега да я прочета цялата, по-късно ще го направя, но това което видях ми се стори интригуващо/

Поздрави

16.07.05
19:36

всъщност на мен само сплита ми се стори абсурден !
със 4 упр не може да се тренират всички мускули !

16.07.05
19:42

[quote author=”^MaD^”]всъщност на мен само сплита ми се стори абсурден !

Абе всичко е относително... има всякакви идеи и всякакви хора. При едни определена методика може да сработва нечовешки добре и да се постигат уникални резултати, докато при други същата методика направо да го троши човека и все нищо и нищо да не става.

Както има разни хора, без да тренират нищо като хората в ежедневието си, да имат някакав доста очевиден релеф. А други да се спукват от трен и пак със адски много труд да постигат и най-малкия резултат...

Така, че всичко е относително. А самия сплит... еми незнам не мога да преценя, за мен най-голямо е ХРАНЕНЕТО, сплита си е само един фактор, без останалите обаче нищо не става...

/И пак- интересна статийка, ако се поразсъждава малко въху нея може да излязат добри неща... но не мисля, че трябва да се буквализират всичко казано.../

Поздрави

16.07.05
19:47

Намерих я

ВН

16.07.05
20:04

Кат я гледам е разработвана по Павел Цацулин, че може да е и негова...

16.07.05
20:37

съжалявам за тъпия въпрос но кои е Павел Цацулин ?

16.07.05
21:00

[quote author=“Vladimir.Nedkov”]Кат я гледам е разработвана по Павел Цацулин, че може да е и негова...

Точно негова е, почти директен превод :)

[quote author=”^MaD^”]всъщност на мен само сплита ми се стори абсурден !

Може, всъщност. Избраните упражнения задействат всички основни мускулни групи.

17.07.05
00:05

Може ли да кажеш каде си я намерил,че ми стана интересно ако има и други такива статии.Благодаря предварително. 8)

17.07.05
00:19

Ае в тая статия и 30 процента истина да има ще е добре. Всичко е индивидуално да! Но това написаното в статията е твърде много индивидоално и се отнася само за частен случай отвъд ползуемото. Смятам, че напълно погрешни принципи има изявени в статията - с няколко думи. Но трябва всички гледни точки да се знаят и всички възможни идей да се разучават и асимилират.
по-здрави

17.07.05
03:19

Да, има много неверни или неточни неща, примерно за това, че мускулите са в анаболно състояние само 48 часа.
Това е просто един от начините за тренировка, системата може да работи, но не мисля, че е чак толкова ефективна, колкото се изкарва в книгата. Има и по - добри методики :)
Май че D3BEP беше тренирал по Цацулин, само че за сила. Трябва него да го питате за подробности ;)

17.07.05
10:17

За сила доста ефект имаше Дзвер, но беше в началото на тренировката и сега вече е на методиките на Абаджиев леко модифицирани. Абе доста ефект има, но само в началото на цикала след това вече трябва яко тренировки. Но нека Дзвер да каже.

17.07.05
13:42

[quote author=“Emil_mlo”]За сила доста ефект имаше Дзвер, но беше в началото на тренировката и сега вече е на методиките на Абаджиев леко модифицирани. Абе доста ефект има, но само в началото на цикала след това вече трябва яко тренировки. Но нека Дзвер да каже.

а тия методики на Абаджиев откаде мога да ги намеря ?

a по темата имам 2ма познати дето всеки ден като редуват кофички и набирания мога да кажа спокоино че са станалиОГРОМНИ
!!! и аз си мислих че тва им е ген .... са може да потренирам 2 месеца по тия схемички и да видим кво ще стане !

Все коментар ще е добре дошъл :)

Методиките на Абаджиев са за сила. Само за сила.
Въпрек итова хората правят само клек, лег и тяга.
Имат страхотни тела, бих казал някои имат по - добри тела от на културисти! Въпреки само трите упражнения.
При това ги имат през цялата година, а не един месец около състезанието.
Зобят малко, много по - малко от културистите, ако това ще попитате.
Аз тренирах по друга система на Цацулин, също модифицирана с участие на повече упражнения.
Само с две работни серии, повторения от 6 до 2, като всеки път вдигаш мако тежестта и ако е нужно, намаляваш повторенията. Като паднеш под две повторения, трайно намаляваш тежестта и почваш пак нагоре.
Та:
Много добър резултат на тяга, добър на клек.
Почти никакъв на лежанка.
Ако трябваше да избера 4 упражнения, щяха да са клек, лег, тяга и набиранки.
Абсолютно отхвърлям разбиранията на Цацулин за нервната система. Според мен това са комерсиални идеи за нормалния трениращ, а не за гонещия сериозни постижения. Алабала са тея идеи - прегаряне, спете повече. Бате. Аз съм спал по 12 часа, и какво от това? Мозъкът анализирал деня. Бих казал, просто се разтоварва. Преминеш ли границата на необходимия сън, просто си губиш времето или дори си докарваш повече “настройка” на мозъка за сън и - така да я наречем - фалшива умора.
Основна идея на силовата тренировка е адаптацията. Няма такива прегаряния. Стероидите не развиват нервната система, че като взимаш стероиди и тя да не може да прегори. Това са идеи за средния американец, който го мързи два пъти в седмицата да ходи на тренировка, но е достатъчно прост да си изкупи всички книги по въпроса, барем те го отърват от мързела му....
Това, че хората били еволюирали като мечките е пълен идиотизъм, който не искам да коментирам. Той верно много пише за мечките тоя. Не се връзвайте на тея зимни сънища и т.н. Пълни глупости са. Хората са ловяли мамути и мегацероси именно по време на миграцията им - а това е било с пролетта и с прииждащата зима; сечивата са измислили за да могат в тежкото време да ровят земята и да търсят грудки; пак за да зикарват зимата будни са измислили и огъня.
Цацулин кви ги мисли, не го знам. Мечките спят зимен сън, защото ако останат будни, ще хабят много енергия, а за гигантския хищник или всеядник достатъчно храна през зимата няма.
Всъщност всички фосили сочат за произход на човека черния континент - Африка, или поне южна Азия и северна Австралия(яко тежки зими на екватора), така че Цацулин да има да взема, ама много да взема относно глупостите, които пише.
В яденето той винаги е бил некадърник, напоследно - явно - поне така си мисля аз - по някаква договорка за пари - навсякъде пробутва ВМ-НВД, без дори да дава сносно обяснение, аджеба защо.
Принципите му са приложими(по мое мнение), ако не търсите твърде високи резултати. За маса по него не съм тренирал, но основните неща в упражненията като идеи ми се струват верни и ги споделям. Обясненията са си чисто негови и според мен на места граничат с пълната глупост.  На останалото, освен начина на трениране просто не отдавайте толкова голямо значение.
Верният път според мен е: пробвайте. Направете едно цикълче два месеца по таи програма, да видим ефекта, после ще споделите и ние ще ви питаме :)

18.07.05
00:14

[quote author=”^MaD^”]a по темата имам 2ма познати дето всеки ден като редуват кофички и набирания мога да кажа спокоино че са станалиОГРОМНИ
!!! и аз си мислих че тва им е ген .... са може да потренирам 2 месеца по тия схемички и да видим кво ще стане !

Все коментар ще е добре дошъл :)

Дабе и аз виждам отвреме на време едни такива.

В последствие се оказва, че единия си вкарвал яко зоб + лостовете.
А другите 2-ма, правят такова хранене, че просто не е истина. Туй култористична диета, ми се вижда “нескопосано направено меню” в сравнение с режима на хранене на тия юнаци.

Според мен/аз се опитвам и за себе си да го прилагам, пък колкото стане/. Добре балансирана умерена тренировка с успоредки и свободни тежести + супер качествено хранене + почивка/и минимум стрес в ежедневието/
———-

Та... методика на Иван Абаджиев ми се иска да видя някъде, за общо сведение, от любопитство повече... Къде? Как?

ММ

18.07.05
09:31

Абе пичове отидете на някое сайт4е кадето хората споделят опита си от Тренировките и храненето на Тцацулин, пак  тогава говорете. Цацулин бил за обикновените хора, не сам съгласен. В www.t-mag.com пишат само признати трениори и про атлети (предимно). Там  Цацулин  съшто много го тачат, не вярвам да е само заради “комерсиалните” му идеи. Ако0 пак не вярвате на НВД-то отидете в www.spidersport.com и вижте на Милко снимката с прожрачната кожа!!! Лично аз откакто тренирам по неговите принципи не съм погледнал стандартна бб тренировка, чуствам се страхотно , усещането от тренировката е съвсем  друго! Правил сам и маса  и сила по неговите методи, резултата си е на лице. Всеки месец си качвам по 5 кг сила на лейанката и по 10 на тягата, не взимам абсолутно никакви добавки, пия здраво алкохол, самнявам  се че при моя начин  на живот с обикновените ББ тренировки ще постигна резултатите , които постигам  сега.

А пак  като видя огледалните атлетчета как с месеци тапчат на едно място, правят по хиляда хиляди упражнения, спазват хранителни режими, пият разни прахчета, хапчета... и накрая като спрат  за 2-3 седмици и се враштат направо в “парви клас”... незнам  да ги съжелявам ли или да им  се смея!

Ако все пак  решите да видите и другата страна на спорта , статииките на Христо (те са почти превид на книгите на Тцацулин) ги има на http://powerlifting.hit.bg

по-здрави

Молим. И Милко и Цацулин са ми ясни; според мен Милко има не само прозрачна кожа, но и прозрачни мускули, под които се вижда скелета - без да ангажирам никого с меннието си!
Чета и сайтове за трибойм и такива за културизъм. Не съм видял накой да тренира по Цацулин. Единствено в книгите си Цацуин споменава някакви митични същества, получавали митични резултати по митичните му тренировки. Такива били суперспециалните агенти на КГБ и какви ли още не уроди, които той явно лично познава!
А книгите на пауърлифтинг сме ги чели. Грубо е да кажа, че сме се смели. Всъщност книгитие на пауърлифтинг представляват почти буквален превод на Цацулин + собствено мнение(което беше предмет на сериозно обсъждане). По - ми харесваха идеите за ВМ-НВД, ако и те да са грешни.
5 кг. на месец за начинаещ мисля, че е малко. Още повече за начинаещ в силова тренировка, но щом теб те задоволява...

Тъй, стига глупости, ама ти си се хванал да промиеш мозъка на нашите потребители с екстракт на синтезирани щуротии. Проявяваш и малко “Духа” на едни други там - “Лично аз откакто тренирам по неговите принципи не съм погледнал стандартна бб тренировка, чуствам се страхотно , усещането от тренировката е съвсем друго!” (Малко като “Аз откакто познах Господа Бога мой, с други очи на света погледнах”)
Можем да си пуснем отделна тема, където ясно да ти обясня, защо ВМ-НВД е простотия и дава резултат ходещи скелети с “чиста мускулна маса”, не тук. Както казах, тренировката не е за изхвърляне, но не е за високо спортно майсторство. Твърдя го на 100%. Ако искаш - избери си един спортист - трибоец от по  -известните и ще го помоля и той да си каже мнението!
Не се обиждай; но тея хора и поведението им не са ми лицеприятни, а експанзията им пък сега няма причини да ни заразява!

ТПД:
Общи идеи ти давам, оттам вече ако имаш познания, ще ме разбереш.
Тренира се много дни в седмицата ,само трите основни движения.
Често се правят максимални опити - примерно веднъж - два пъти в седмицата.
Останалото време се правят субмаксимални тежести - т.нар. максимални двойки, по няколко серии.
Допустимо е понякога да пропускаш някое от упражненията или пък да го правиш по - нарядко.
Загрявка има, тя е движението с покачваща се тежест.
Впечатления?
Цацулин ряпа да яде. Резултатите са невероятно по - големи и то в наистина вече ставащият тежък диапазон на тежестите.
Борбата обаче не е с тежестите. Борбата е борба с болката - това е най - точното име което мога да й дам, при това - засега - да чукна на дърво без травми, а повечето напреднали спортисти са изкарали по някоя травма. Така че, хубаво мисли с какво се захващаш! Едни обикват Цацулин. Аз пък ти казвам, захванеш ли се с това, не само ще заобичаш, но ще се и ожениш за болката.
по-здрави!

18.07.05
12:58

[quote author=“marin_g_m”]Абе пичове отидете на някое сайт4е кадето хората споделят опита си от Тренировките и храненето на Тцацулин, пак  тогава говорете. Цацулин бил за обикновените хора, не сам съгласен. В www.t-mag.com пишат само признати трениори и про атлети (предимно). Там  Цацулин  съшто много го тачат, не вярвам да е само заради “комерсиалните” му идеи. Ако0 пак не вярвате на НВД-то отидете в www.spidersport.com и вижте на Милко снимката с прожрачната кожа!!! Лично аз откакто тренирам по неговите принципи не съм погледнал стандартна бб тренировка, чуствам се страхотно , усещането от тренировката е съвсем  друго! Правил сам и маса  и сила по неговите методи, резултата си е на лице. Всеки месец си качвам по 5 кг сила на лейанката и по 10 на тягата, не взимам абсолутно никакви добавки, пия здраво алкохол, самнявам  се че при моя начин  на живот с обикновените ББ тренировки ще постигна резултатите , които постигам  сега.

А пак  като видя огледалните атлетчета как с месеци тапчат на едно място, правят по хиляда хиляди упражнения, спазват хранителни режими, пият разни прахчета, хапчета... и накрая като спрат  за 2-3 седмици и се враштат направо в “парви клас”... незнам  да ги съжелявам ли или да им  се смея!

Ако все пак  решите да видите и другата страна на спорта , статииките на Христо (те са почти превид на книгите на Тцацулин) ги има на http://powerlifting.hit.bg

по-здрави

Освен да ни разкажеш за силовите ти постижения (какви са ти рекордите) и да пуснеш една твоя сесия във форума да те видим?
Нещата които ги пишеш са доста относителни. А пък методите на тренировка и хранене на Милко според мен не са подходящия за общия случай. При някой може и да действат, но като цяло не са кой знае какво. Какви са ти дефинициите за стандартна ББ тренировка?
Въобще доста може да се поспори по написаното от теб, но не ми се пишат километрични постове ;)

ММ

18.07.05
14:32

[quote author=“D3BEP”]ТПД:
Общи идеи ти давам, оттам вече ако имаш познания, ще ме разбереш.
Тренира се много дни в седмицата ,само трите основни движения.
Често се правят максимални опити - примерно веднъж - два пъти в седмицата.
Останалото време се правят субмаксимални тежести - т.нар. максимални двойки, по няколко серии.
Допустимо е понякога да пропускаш някое от упражненията или пък да го правиш по - нарядко.
Загрявка има, тя е движението с покачваща се тежест.
Впечатления?
по-здрави!

Не искам  да се караме и обиждаме , просто нали знаете в спора се ражда истината. Пка и никога не е касно да научиш нешто ново.
Та сега да кажа.

Според мен пронципите на Тцацулин са абсолутно същите.
1. Тренираш колото се може по често точно това упражнение в което искаш да станеш силен. Избират  се базови упражнения. Цацулин си го е казал колкото повече се фрагментира една тренировка , толкова по добре. Мисля че Абаджиев прилага също това правило чрез двуразовите и триразовите си тренировки.
2. Кзваш че често се правят Максове,  ами няма проблеми , допинга прави чудеса, пак и на Абаджиев това  му е силна страна (Не искам в никакъв случей  да го обиждам или компрометирам, просто всеки знае че в професионалния спорт не може да се ммине без допинг, номера е да знаеш как да извличш максумума от него и как да го прикриваш, а за това си трябва акъл и свалям шака на всеки които го може).
3. някои казват че загрявката не е нужна, аз лично също не правя загрявка, нямам  травми с изклучение на едно разтежение. Мускулът е по силен когато е загрят , от тази гледна точка оправдавам загрявката.

Не казвам че знам  цялата теория на Абаджиев , но нещата  които ти каза ги има и при Цацулин и ако трябва неговата методика да се използва за постигане на голямо спортно майсторство , мисля че ще се покрие абсолутно по всички показатели с тази на Абаджиев (или това от нея което ни е известно)

Сега да ти кажа за резултатите, ами мен ме задоволяват напълно , защото са прогреса е постоянен, а условията прикото тренирам (алкохол , абсолутно никакъв хранителен режим, ям абсолутно спонтанно) не са  от най добрите.
Мисля си че за усилията които влагам  , получавам достатъчно.
Ще се радвам ако науча нещо ново което да ми помогне още повече да увелича КПД-то си . Аз сам отворен за нови идеи, сащо така сам готов и да експериментирам.

Нищо общо нямат двете.
Първи Принцип на Цацулин: НИКОГА НЕ ТРЕНИРАЙТЕ ДО ОТКАЗ
Какво означава идеята - серия МАКСИМАЛНИ ДВОЙКИ, за която ти говоря?
Максимални двоки означава такива двойки при които е абсурд да си помислиш за тройка! Понякога даже максималната двойка не се получава двойка.
Идеята на Цацулин е мускулът и нервната система да се ВЪЗСТАНОВЯТ от напрежението.
Идеята на тази тренировка е те да се АДАПТИРАТ към напрежението.
Идеята на Цацата за сила е плавен преход. Започва се от 70-80 % от макса с повторения под 6 и постепенно бавно се върви нагоре.
В системата на Абаджиев тежестите са само максимални и субмаксимални. Рядко тежестта за тренировка пада под 90% от възможностите.
Това за загрявката го оставям настрана. ТО е идея на Цацулин и най - ясно показва за какви хора става въпрос. Докато вдигаш 80-100 кг. действително няма остра нужда непременно да загряваш.
Искам да видя този обаче, който твърди, че тежест в порядъка 200 - 250 кг. на лег не е никакъв проблем и опасност директно да си влезе в залата, да си я сложи и да си я вдигне в работни серии. Щото има хора, дето работят с таквиа килограми!
За допинга: аз практикувам нещо като системата на А. Николов(ученик на Абаджиев, шеф на щангите), само дето не тренирам двуразово и тренирам 5, а не 6 дни в седмицата. Допинг не взимам. Даже креатин не съм пил. От 3-4 месеца съм на тая система. Причини винаги могат да се намерят, нещо да не се прави както трябва. Който се бои от мечки, не ходи в гората!

ММ

18.07.05
15:49

[quote author=“D3BEP”]Идеята на Цацулин е мускулът и нервната система да се ВЪЗСТАНОВЯТ от напрежението.
Идеята на тази тренировка е те да се АДАПТИРАТ към напрежението.

Разбира се че идеята на Цацулин е АДАПТАЦИЯ КАМ  НАПЕРЖЕНИЕТО , това си е основатана всяка тренировка за сила. Казал  го е хиляда пъти в книгите си - колкото по голямо напрежение, толкова по голяма сила.
Идеята на това да не се стига до отказ е друга, не за да се възтановиш от напрежението. Идеята е че когато не стигаш до отказ  нервната ти система е свежа, което ти позволява да направиш обема на тренировката доста по голям ,т.е. да увеличиш на повторениата. Просто жертваш 5% интензивност , но за сметка на това правиш да речем още пет серии. Вапроса е там  4е стигнеш ли до отказ силата и издражливостта падат веднага. Аз предпочитам  да направя 10 серии двойки с тежестта с която мога да направя  най-много 3-4 повторениа.
Отколкото да направя две серии до отказ със същата тежест и да окапя след това. Просто жертваш едно -две повторения в серията , но за сметка на това правиш още няколко серии.

Принципа е прост и ясен : КОлкото се може по често , колкото се може по-тежко.

А когато си свеж и не си стигал  до отказ, можеш най - добре да се впишеш в правилото.

Предлагам  да си  направите следния експеримент.
Правите да речем серия от 3 повторения , при което стигате до остказ в последното повторение. След това взимате 80% от МАХ-а и пробвате колко пати ще го вдигнете.
На другата тренировка направете следното. Вземете щанга с която можете да направите 3 повторениа , но правите само 2. След това взимате пак  80% от мах-а и пробвате колко пати ще го вдигнете.
Сами ще забележите разликата.

За професионални атлети тежестта не трябва да пада под 80% от макса. Промяната на интензитета на тренировката се прави за да се сменят стимулите с които се въздейства. Същото е като със стероидите , “рецепторите” се насищат. Точно заради това начинаешите драпват супер барзо , защото стимулът е абсолутно нов за тялото. Тази периодизация на тежестта позволява на тялото да възприема стимулът по добре и да се избягва застоят. Точно поради тази причина спазвам и едно друго правило - Тренирай едно и също , но по различен начин.  Правя си базовите упражнения, но никога не правя 3 едни исъщи тренировки подред , постоянно вартя сериите и повторенията.

по-здрави

18.07.05
16:22

Малее също било като стероидите. Марине, братле доста глупости изписа. Не искам да се заяждам, но хем много безмислен спор водиж хем и яко глупости пишеш. Чак не се усещаш сигорно. Не че и дзвера е безгрешен, но ебаси ферманите и простотиите, честно! От това никога нищо не излиза! Най - много да почнете да си го мерите. :) 
по-здрави

ММ

18.07.05
17:19

Емо забележи 4е там  ж изре4ението със стероидите има едни кавички, нарочно сам ги сложил. Само сравнение е това.
И кажи каде според теб куца теорията, нали все пак  трябва да я развием. Приемам  всякакви критики :)

по-здрави

18.07.05
18:05

[quote author=“marin_g_m”]Емо забележи 4е там  ж изре4ението със стероидите има едни кавички, нарочно сам ги сложил. Само сравнение е това.
И кажи каде според теб куца теорията, нали все пак  трябва да я развием. Приемам  всякакви критики :)

по-здрави

Е да, но място за сравнение няма! Защото просто нямаш рецептори за силата, а нервни връзки и т.н. Трябва да се бориш с умората и болката, това е!
За теорията можем много да спорим. Но от спора нищо не се ражда! Само се затвърждават позициите на опонентите.
Виж какво беше казал Еньо Рангелов, защото съм много съгласен с него! И нищо няма да развием с тия глупости!
по-здрави

Чакай сега, чакай, стой мирен.
Коя от всичките книги и коя точно програма на Цацулин ми цитираш?
С въртели нямам време да се занимавам. Той е дал 15 вида програми; ти почна от програмата за маса, сега сме на някоя от програмите за сила...
Въобще не са верни нещата, които приказваш, просто ивърташ нещата в твоя полза.
Интензивност не се жертва.
Ако направиш максимална двойка с 5% по - малка интензивност и с тежестта можеш да направиш 3 или 4 повторения, това НЕ Е МАКСИМАЛНА ДВОЙКА! Ако се стигне до такова положение - увеличаваш тежестта и правиш първа максимална двойка. Това е и яма нищо общо, оттук вече веднмага се вижда дали е адаптация или не е.
Втори основен принцип на Цацулин: МИНИМИЗИРАНЕ НА УМОРАТА. А сега де. И как се комбинира това с адаптацията към максимално натоварване? Според мен просто си увърташ...
В програмите си за сила - ще ми кажеш ли точно в коя програма ЗА СИЛА Цацулин е казал да се правят много - както казваш ти 10 серии? Аз не се сещам за такава.
Цацулин изрично беше упоменал в power to the people: между 3 и 5 тренировки седмично. Най - добре 3, но може ако желаете и до 5, не повече. Принципът - колкото може по - тежко колкото може по - често не ми говори много и не съвпада с възгледите му...
Предложението, което даваш, за мен показва просто, че не разбираш - даже и по Цацулин принципът на силовите тренировки. Издържливостта и максималната сила са на противоположни страни на правата. Колкото по - силово вдигаш, толкова по - малко повторения правиш и като цяло на толкова по - малко повторения си способен. Т.е. много ясно, че колкото по - силова е една тренировка, толкова по - малко повторения ще разрешава тя да се изпълняват от практикуващия. Т.е. ако това, което даваш за пример в твоя полза е вярно, то по - скоро може да говори против твоята, отколкото против моята теория. Никога не съм твърдял, че силовата тренировка цели увеличение на повторенията на по - малките килограми и едва ли някой, който тренира силово, ще се съгласи с това. Според мен това е просто - как да я нарека - фундаментална грешка в твоите разбирания. Няма значение дали с едната тренировка ще направиш повече повторения на пета серия. Има значение с коя ще направиш повече на първа!
Та това важии за последния принцип, който си описал.
Според мен грешиш, пък ти както искай го приемаш. Че давало резултати. В началото тренирах едно приятелче, около 65 кила. На лежанката дърпаше по 10 кила на месец поне 3-4 месеца, а не тренираше никак силово.
Та в момента не спорим за позиции, спорим за факти. Дай г итея неща на Цацулин отде ги четеш, имам много негови книги.

18.07.05
20:02

Дзвер, братле, ако продължи Марин да спами и ти да му отговаряш, просто ще трябва да заключим темата. Нищо приятно няма в разговора. И пълно избиване на комплекси с тия постижения и алкохоли. А тиквен медал трябва ли да даваме? - е стига вече комплекси и простотия ве! А това за Милко направо ме заби в земята! Нали съм го виждал на живо! Тиквеници!
Айде като прочетеш Марине, малко тогава да ми говориш. То хубаво знанията ти помагат да си подържаш съмочувствието на високо равнище, но нищо повече явно. А за форума такива малумни реплики и спорове не са от полза и по никакъв начин не са се толерирали и няма и за в бъдеще - Нека да е ясно това!
по-здрави

Добре де Емо, просто обсъждаме, не виждам какъв е проблема. Ако темата не ти харесва, не би трябвало да я четеш - тя не противоречи на правилата на форума. Аз не съм съгласен с Мартин, но това не е повод да се обиждаме. Ако искаш да не пиша - приятели сме, можеш просто да ми кажеш и спирам да пиша. Ето, спирам.

18.07.05
20:19

Така и не разбрах за какво точно спорите ;).
Ако си чел само Цацулин, може и да го приемеш за чиста монета, но трябва да се прочетат и други неща, за да се видят различните гледни точки и методики.
Има много действащи методики, и всяка може да донесе резултат при правилно прилагане. Все още научните изследвания в областа на мускулната хипертрофия и развитието на силата не са пълни и има много неясноти, така че трудно може да се каже коя методика е най - ефективна за всички хора.
Има обаче проверени на практика принципи, които се прилагат от десетилетия и работят без грешка. Тези принципи могат да се реализират чрез много работещи методики, така че е излишно да спорите коя е най - добрата. Все още никой не я е открил ;)

Дам, сигурно сте прави. Аз говорех за това, че принципите на Цацулин и на Абаджиев и компания нямат нищо общо освен упражненията. Казвам това само за да се знае какво съм писал.

18.07.05
20:24

[quote author=”Петко К”]Така и не разбрах за какво точно спорите ;).
Ако си чел само Цацулин, може и да го приемеш за чиста монета, но трябва да се прочетат и други неща, за да се видят различните гледни точки и методики.
Има много действащи методики, и всяка може да донесе резултат при правилно прилагане. Все още научните работи в областа на мускулната хипертрофия и развитието на силата не са пълни и има много неясноти, така че трудно може да се каже коя методика е най - ефективна за всички хора.
Има обаче проверени на практика принципи, които се прилагат от десетилетия и работят без грешка. Тези принципи могат да се реализират чрез много работещи методики, така че е излишно да спорите коя е най - добрата. Все още никой не я е открил ;)

Така е братле! Има обаче и константи, т.е. принципи, които са с обща сила. Неможеш да промениш законите на физиката или други такива неща. Не че всичко това е ясно и науките са все още на старта и затова са нужни теоритичните методики. Не е само зареди това де, то всеки търси шаблона още от хилядолетия, но няма такъв.
по-здрави

ММ

19.07.05
14:01

Все си мислех  че форума е направен за да могат хората да обменят иди и опит, да дискутират по различни методики, но уви явно не е така.
Емо а с теб определено не сам съгласен че спорим за глупости. И айде ако можеш кажи каде са точно тия комплекси за които говориш??! Казваш че може доста да се поспори, ами защо не се включиш тогава , такмо хората ще видят още една гледна точка. Аз такава интересна тема отдавна не бях  виждал в тоя форум. Истински ме заитригува и запали. Висял сам  пред компутъра  и съм рефрешвал  за да видя отговора на ДЗВЕР. Може на някои хора да не им е интересно но на мен  ми допадна много. Ето такива теми искам да има в форума. Да се навлезе малко по-навътре в спорта.
Сега като си чета поста виждам че не сам се изразил правилно на няколко места и сам ви пообъркал. Тези неща мисля да ги изясним.

Ако искате затворете темата.

Аз обаче все пак  ще отговоря , но това ще е на форумана http://powerlifting.hit.bg . ДЗВЕР теб те каня там да си продължим разговора. Мисля че ще е интересно и ползотворно.

пожелавам на всички ви само успехи и по-малко контузии. Важното е спорт да има.

По-здрави
Марин Маринов

19.07.05
14:21

1 - между спор и дискусия има много разлика! Ето защо не искам да се включа в подобен спор:

Нека всеки си изказва мнението без спорове и нападки, защото спорът е способ да затвърдиш в опонента неговите заблуждения. А културизмът е наука, която се развива доста динамично и всички може да си помагаме.

2 - неточностите с постовете ти ще се изяснят, когато почнем да развиваме различните гледни точки и да ги представяме. А това трудно може да стане в тема във форума. Просто обема на информацията не е малък.

3 - Няма право на реклама и да постваш линкове към други форуми тук. Просто е некоректно, все едно да си постна линк към сайта на фирмата ми ебаси. Наистина го правим доброволно и за кефа, защото няма една реклама на сайтовете. Но просто не смятам, че е коректно и се изказваш доста пъти против нас и т.н.
Но слагай и на подписа няма проблем все пак. Дискутирайте си.

ПП този Милко за безсмъртен ли се има? Да обижда Стефан така и да се държи като измекяр заколял господаря си.
по-здрави

Значи Емо ми е приятел и ако и да не мисля, че темата е толкова неприятна, не искам да го дразня и затова и няма да дискутирам повече.
Пусни тема в другия форум, прати ми линк и влизам вътре. Ама не съм с много положителна нагласа към делото ви, човече. Доста време бях в спайдърспорт и там се чувствах като в секта... Баси, мислех че поне в бодибилдинга няма такива неща.
А що се отнася до принципите - по някоко месеца съм тренирал и по двата; не че е много, но и по двете съм постигнал някакъв напредък, откъдето вадя извода, че не съм ги прилагал толкова грешно и мога да направя сравнение.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1